HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ekim 2011 Salı - 11:50

Kocaoğlu: Körfez’de yeniden yüzmek istiyorum

Büyükşehir’in 'Yüzülebilir Körfez' hedefiyle başlattığı 'Büyük Körfez Projesi'yle yeniden yüzülebilecek, balık sayısı ve çeşitliliğinin artacağı, kayıklar ve yatlarla dolacak limanın İzmir ekonomisini canlandıracağını belirten Başkan Kocaoğlu, "Çalışmalar bittiğinde ben de Körfez'de yüzmek istiyorum" dedi.

Kocaoğlu: Körfez’de yeniden yüzmek istiyorum

İZMİR - İzmir'de yıllarca kanalizasyon ve derelerin taşıdığı alüvyonların akmasıyla adeta zehirli çamura dönen Körfez'e ilk ve büyük müdahale, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2000 yılında devreye giren 'Büyük Kanal Projesi' adı verilen Biolojik Arıtma Sistemi'yle yapıldı. Ardından 2004 ile 2011 arasında ilçe ve beldelere kurulan arıtma tesisleriyle de kirlilik akışı durduruldu. Derelerden gelen alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi'nin dip taraması ve su kalitesinin artırılması için başlatılan Büyük Körfez Projesi'yle de kirliliğin yok edilmesi hedeflendi.
 
Proci kapsamında Körfez'in kuzeyinde tabandaki çamurların temizlenmesi ve derinleştirme çalışması yapılacak. Sirkülasyon kanalı açılacak. Çiğli'deki İZSU'ya ait 7 bin dönüm arazi çamurların toplanması için kullanılacak. Dipteki çamuru çıkaracak 16 metre derine kadar tarama yapabilen aracın ihalesi yapıldı. Dere ağızları temizlenecek, limanın çevresi derinleştirilecek ve ikinci kısım konteyner limanı yapılacak. Proje kapsamında Körfez'le ilgili verilerin sağlanması konusunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'yle işbirliği yapıldı. Liman'ın çevresinin derinleştirilmesi, ikinci konteyner limanı inşaatını ise Ulaştırma Bakanlığı üstlendi.
 
'AMAÇ 70 YIL ÖNCESİ GİBİ YÜZÜLMESİ'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, amacın İzmir Körfezi'nin 70 yıl önce olduğu gibi İzmirliler tarafından kullanılmasını, yüzülmesini sağlamak olduğunu belirtti. Büyük Kanal Projesi'yle kirlilik akışının durduğunu, ancak buna ek tedbirler almak gerektiğini kaydeden Kocaoğlu şunları söyledi: "Deniz dibinde biriken alüvyonların alınması, temizlenmesi, deniz iç körfez suyunun dış körfez suyuyla olan sirkülasyonun sağlanması için kanal yapılması, limana yanaşacak gemilerin yolunun derinleştirilmesi gerekiyor. Büyük Körfez Projesi kapsamında da bunları gerçekleştireceğiz. Çevresel Etki Değerlendirme raporundan sonra Körfezi temizleyerek, çamurları rehabilite edeceğiz. Türkiye ve belki dünyanın en büyük geri dönüşüm projlerinden birini gerçekleştireceğiz. Hedef Körfezi ve limanı temizlemek, dünya ve İzmirlilerin kullanımınına sunmak."
 
'İÇ KÖRFEZDE OKSİJEN SIKINTISI VAR'
Aziz Kocaoğlu, projedeki sirkülasyon kanalı ve alüvyonların temizlenmesi bittiğinde bilimsel çalışmalara göre 22 günde bir İç Körfezin suyunun değişeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Bugün için de Körfez'de canlıların yaşamasında sorun olmadığını belirten Kocaoğlu, "Ancak İç Körfez'de oksijen sıkıntısı var. Eğer 22 günde bir suyun tamamının değiştiği öngörüsü gerçekleşirse, Körfez birden bire yıllar önceki canlılığına kavuşacak, deniz canlıları çeşitlenecek ve bollaşacak" dedi.
 
YATLAR VE KAYIKLAR BAĞLANABİLECEK
Körfez'in geçmişte koktuğunu, renginin bozulduğunu ve İzmirliler'in denize küstüğünü kaydeden Kocaoğlu, temizlenmeyle birlikte Körfez'e dönüş başlandığını söyledi. Kocaoğlu şöyle konuştu:
 
"Ancak yavaş yavaş olmasından dolayı hızlandırmamız gerekiyor. Yüzülmesi ana şart olma koşuluyla, Körfez'in Kordon'la ilişkisini yeniden tasarlayarak işlevselliğini arttırıyoruz. Kordon'un belirli yerlerine kayıkların, yatların bağlanabileceği, insanların yemek yiyebileceği mekanlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Kordon'un yeni tasarımında kıyı deniz kullanımı açısında yeni fonksiyonlar yüklenecek. Yat limanları, balıkçı barınakları bunu destekleyecek."
 
'ÜNİVERSİTE YILLARINDA KÖRFEZ'DE YÜZDÜM'
İzmir Körfezi'nin temizlenmesi hatta buna başlanmasının bile, kentin tanıtımı açısından özellikle çevre konusunda İzmir'i öne çıkaracağını belirten Kocaoğlu, bu projenin başarısıyla dünyada çevre konusunda sayılı kentler arasına gireceklerini söyledi. Çevrenin korunmasının turizme de hakaret getireceğini belirten Kocağlu, "Biz bu körfez projesini anlatırken billboardlarda 'Ben körfezde yüzmeyi öğrendim, şimdi torunlarımla birlikte yüzeceğim' sloganını kullandık. Ben de üniversite yıllarında İzmir Körfezi'nde yüzdüm. Körfez projesi çalışmaları yapıldıktan sonra Körfez'de yeniden yüzmek istiyorum" diye konuştu.
 
UZMAN ÜNİVERSİTEDEN RAPOR
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Beşiktepe de, 1995 yılından bugüne kadar Körfez'deki fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişkenleri gözlemlediklerini, 2000 yılında devreye giren atıksu arıtma tesisinden sonra Körfez'deki parametlerde düzelmeler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Beşiktepe şu bilgileri verdi:
 
"Bu gözlemler Körfez'in çevre sağlığında bir düzelme, kirlilikte aşağı doğru bir trend olduğunun bir göstergesi. Ama bu düzelme oldukça yavaş. Özellikle İç Körfez istenilen düzeyde değil. Bunun nedenleri arasında arıtmaya girmeyen bir takım yağmur suları, ufak derelerin getirdiği kirlilik veya iç körfezin akıntı sisteminin, sirkülasyonunun yavaş olması sayılabilir."
 
Prof. Dr. Beşiktepe, İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle ortak çalışma yaptıklarını, bu kapsamda Körfez'in mevcut akıntı sistemini ve bu sistemin Ege Denizi'nden gelen sular ve hava şartlarıyla nasıl değişitiği konusunda rapor verdiklerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi'nin yapmayı amaçladığı kanalın akıntıya olacak etkilerini de bundan sonraki aşamada araştıracaklarını belirten Prof. Dr. Beşiktepe, "Bu amaçla belediyenin planlarıyla ilgili model simülasyonlar geliştiriyoruz" dedi. Prof. Dr. Beşiktepe, Körfez'de ileriye yönelik altgeçit, marina, yeni yerleşim yerleri, balık çiftlikleri gibi bir takım faaliyetler yapılmak istendiğini belirtti. Bunların hepsinin birarada olabileceğini, ancak bunun için bütünleşik bir kıyı yönetimi geliştirilmesi gerektiğini, önerilerinin kıyı gözlem ve modelleme sistemi oluşturulması olduğunu açıkladı.
 
'DENİZ TAHMİN SİSTEMİ KURULACAK'
Bu hedef doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle ortak proje başlattıklarını, Körfez'e kıyısal gözlem ve modelleme sistemi kurmak için harekete geçtiklerini anlatan Prof. Dr. Beşiktepe şöyle devam etti:
 
"Körfez'in belirli noktalarına kurulacak gözlem istasyonlarıyla akıntı, fiziksel, kimyasal özellikleri takip edeceğiz. Buna paralel geliştirdiğimiz modellemeyle de aynı meteorolojide olduğu gibi denizde bir tahmin sistemi kuracağız. Körfez'de herhangi bir faaliyette bulunacak marina veya başka bir tesis yapılacaksa, bu veriler ve modeller uzun dönemde denize nasıl etkisi olacağını gösterecek" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hüseyin ahmetoğlu 5 Ekim 2011 Çarşamba 09:06

9 yıldır izmiri unuttu da ne oldu birdenbire canlandı.körfezi yeni mi keşfediyor.hiç burnun direği kırılmadı.makamı dibinde.çok geç artık uyan da balığa gidelim.izmir ve izmirli uyandı gereğini yapacağından hiç şüphesi olmasın.yeşil mavi körfez projesini ak parti belediyeciliğine nasıp olacaktır.o hayal kurmaya devam etsin.

Yorumu oyla      13      6  
ahmet k 4 Ekim 2011 Salı 20:39

aziz başkan izmiri avrupa şehri yapıyor. beğenmeyenler kayseriye...

Yorumu oyla      15      14  
ahmet tok 4 Ekim 2011 Salı 18:59

yav bence bu azizkocaoğlu alzhimer hastası olmuş nedediğini bilmiyor yav harmandalı çöplüğü 2011 bitcek dedi fısssss arıtma tesisleri bitcek dedi fısssss metro bitecek dedi yine fısssss neymiş körfezde yüzecekmiş hayaldi buda gerçek oldu başkan iyiden iyyeye işkembedeben atmaya başlamış garibim okadar ruh hali bozulmuşki balıklardan medet umar olmuş hadi hayırlsııs daha neler görcez aziz başkanın masalar serisindenn pinokyo bile bukadar yalan atmadı beeee

Yorumu oyla      19      9  
Egemen 4 Ekim 2011 Salı 18:18

özdere arıtma tesisinin ara pompa istasyonunu İzsu Gümüldür inönü mahallesinde azmak deresi iki site arasına projelendirmiş.Dünya kadar yer var,belediyede adamı olan projeyi değiştirtti.Geriye gariban inönü mahallesi kaldı vurun abalıya.Belediye bizlere kulak tıkıyor.Halkçı belediyeyim diyor.İcraata gelince ben yaptım oldu mantığı güdüyor.Böyle kordine eksikliği olan belediye görülmememitir.Bu saatten sonra hiç birimiz izmir büyükşehirin söylemlerine inanmıyoruz

Yorumu oyla      19      11  
ozan 4 Ekim 2011 Salı 16:44

metroda başarısız olduğunu herkes kabul ediyor, başkan da dahil. ama bazı hemşerilerimiz izmir sanki metro inşaatından ibaretmiş gibi davranıyorlar, olumlu girişimlere destek olmak çok mu zor...

Yorumu oyla      17      18  
irfan 4 Ekim 2011 Salı 16:13

ozan bey hiç iş yapmasın değil yarın bıraktığı işi tamamlasın diye bekliyor insanlar. Ama siz başarız olduğunu kabul ediyorsunuz sanırım yorumunuzdan bunu çıkardım.

Yorumu oyla      21      11  
ozan 4 Ekim 2011 Salı 15:19

hay metro kadar başınıza... metroda başarılı olamadı diye adam hiç iş yapmasın mı yani? o ayrı bu ayrı, hayret bir şeysiniz.

Yorumu oyla      21      24  
salih 4 Ekim 2011 Salı 12:33

Yüzmeden önce bi metro ile üçkuyulara kadar idebilseydik sayın başkan

Yorumu oyla      36      24  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Japon prensesten Vali Kıraç'a ödül
Japonya Seyahat Acenteleri Birliği'nin (JATA) ülkede en başarılı tanıtma ...
Karabağ: Öncelik kentsel dönüşüm olmalı
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
Park Kafe'de brunch keyfi başladı
Karşıyaka Belediyesi kuruluşu olan Kent A.Ş şirketi tarafından işletilen ...
 
Mimarların 30. yıl plaketi Kocaoğlu’ndan
Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından her yıl düzenlenen Mimarlık Haftası ...
İzmir Büyükşehir okul sütünde rekora koşuyor
‘Okul Sütü’ projesi ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Şenlikte Gültepe’ye müjdeli haberler
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Gültepe ...
 
Öğrencilerden Tartan'a 'tadilat' teşekkürü
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan yaz döneminde tadilatı tamamlanan ...
Güzelbahçeli kadınlar Zumba ile zayıflıyor
Güzelbahçe Belediyesi, “Zumba dansı” ile kadınlara oturdukları mahallede, ...
Engelsiz kent için düğmeye basıldı
Bornova Belediyesi ilçede yaşayan engellilerin rahatça her yere ulaşabilmesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva