HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Haziran 2023 Çarşamba - 21:22

Büyükşehir'de 'Örnekköy' tartışması... AK Parti ve CHP karşı karşıya!

Örnekköy'de bulunan ve yapım sürecinde yaşanan tartışmalar ile gündeme gelen inşaat alanı ile ilgili tartışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı ikinci oturumunda da yaşanmaya devam etti. Yapılan görüşmelerde ise Millet İttifakı üyeleri ile Cumhur İttifakı üyeleri sık sık karşı karşıya geldi.

Büyükşehir de  Örnekköy  tartışması... AK Parti ve CHP karşı karşıya!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclise Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen ve kentsel dönüşüm sürecini uygun maliyetlerle daha hızlı sürdürmeyi amaçlayan kentsel dönüşüm  projesinde Örnekköy'deki çalışmalarında bir binadan eksik demir ve hatalı beton kullanıldığı tespit edilmiş ve bina mühürlenmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de ‘yüklenicinin yaptığı hatayı tespit ettik ve o blokta inşaatı durdurduk. İlgili alan yıkılarak inşaat devam edecek’  ifadelerini kullandığı alan için yoğun tartışmalar yaşandı.

HIZAL:  İZMİRLİNİN PARASININ ÇALINMASINA KARŞI ÇIKIYORUZ
Gündem dışı konuşmalarda söz alan ve Örnekköy'de bulunan inşaat alanı ile ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "İzmir'in en önemli gündemi deprem ve kentsel dönüşüm. Pazartesi yapılan meclisimizde bu konu konuşuldu. Biz bir takım durum tespitleri yaptık, sizler yanıt verdiniz. Hatta biz iftiracı dahil olduk.  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümü fıkra aşamasına kadar geldi. Aslında ağlanacak halimize gülüyoruz. Gülmememiz gerekiyor ancak maalesef gülüyoruz. Biz ne dedik? İzmir Büyükşehir Belediyesi 'demir hırsızı' noktasına sokuyorsunuz dedik. Böyle bir noktaya getirmeye kimsenin hakkı yok dedik. Murat Bey bunun üstüne bir konuşma yaptı ve iftira atıyorsunuz dedi. Elimde bir tutanak var. Herkeste var bu tutanak. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı personeli tarafından tutulmuş. Demek ki burada bir problem var. Bunu ben değil İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mühendisleri diyor. Bu tartışma kentte devam ederken doğal olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başkanı bir takım açıklamalar yaptı.  Dün bir bildiri yayınlandı. Orada 2 yıldır dile getirdiğimiz şekilde hukuksuzca iş yapan kooperatif yönetimi yayınlıyor. Bildiride çok ilginç ifadeler var. Tutanağa karşı bu bildiri... İftira bu bildiridir Sayın Aydın. Bu bildiriyi hangi güce dayanarak, arkasındaki hangi güce güvenerek... Ki aynı kooperatif bizim kooperatifimiz CHP İl Başkanı ile alakası yoktur diyor. Önümde Kasım 2022 tarihinde imzalanmış bir protokol var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON arasında imzalanmış bir rapor. Yetkiyi bu meclis verdi. Kurumumuzun bünyesinde yer alan bir şirkete verdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi İZBETON ne yapmış? Yetkiyi aşmış, kafasına göre bir takım kooperatifler kurdurmuş ve işi oraya vermiş. Hangi birinizin haberi var? Hangi birimizin onayı var? Meclisin onayı var mı? Bu kooperatiflerden birinin başkanı CHP İzmir İl Başkanı mı? Tüm kooperatiflerin genel koordinatörlüğünü CHP il başkanı yaptı mı? Demek ki siyasi gücü buradan alıyor. Hatta o kadar acı ki belediye başkanın söylediği ifadeyi bir gün sonra değiştirecek kadar arkalarında siyasi güç var. Bu kooperatifin yanında bulunan, kurduran CHP'li siyasiler mi Tunç Bey'e bunları söyledi? İzmir Büyükşehir Belediyesi sadece kooperatif eliyle dönüşüm yapmıyor. Aynı zamanda 2886 sayılı yasa kapsamında ihaleler yoluyla da bu işi yapıyor. Biz yasal olmayan yönteme karşı çıkıyoruz. Biz İzmirlilerin parasını ve zamanını çalınmasına karşı çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

BÜROKRATLARA BASKI YAPMASINLAR
Kulaklarına gelen duyumlar olduğunu belirterek sözlerine devam eden Hızal, “Küçümsediğiniz, 300-350 metrekarelik alanın yıkılması ile ilgili konu...Bununla ilgili bir çalışma yaptırdık. Bu çalışmalarda deniliyor ki o alan yıkılmazsa, hata düzeltilmezse, meydana gelecek depremde orada yaşayan insanlar bina altında kalarak hayatını kaybedecek. O alanın yıkılmasını engellemek için saydığım kişiler, bürokratlara baskı yapmasınlar. Kulağımıza böyle duyumlar geliyor” diye konuştu

ŞİMŞEK: BÜYÜKŞEHİR KENTLİNİN GÖZÜNDE GÜVEN KAYBINA  DÜŞMÜŞTÜR
MHP Grup Sözcüsü Hakan Şimşek ise alanın küçük olmasına rağmen yapıların tamamına zarar verebileceğini belirtirken, "Burada pazartesi akşamı da anlatmaya çalıştım. Komisyon başkanı arkadaşımız elma ile armudu karıştırdın diyerek AK Parti Grup Başkanvekiline karşılaştırma yaptı ancak kendisi tüm konuları karıştırarak bir şeyler anlatmaya çalıştı. Dilimizde bir söz vardır 'Özrü kabahatinden büyük' diye. Bu iş teknik bir konudur. Konut işi pahalı  bir iştir. Bunu ehli olan insanların yapması lazım. Bizde maalesef merkezi hükümetin yasalarından kaynaklı yapım ve müteahhitlik konusunda bir standart yoktur. Bir bakkal dükkanı açmak için bile esnaf odasına kaydınız olmak lazımken müteahhitlik yapmak için bunlara ihtiyaç yoktur. Ben çok konut yaptım ancak hiçbir zaman daire almaya gelen komşumdan 'takas' usulünü kabul etmedim. Bu konuda da zemin etüdü yapılan bir zemine, taşıma değeri çıkan biri jeolojik raporda statik mühendisi taşıma değerlerine göre kolon ve kirişleri yerleştirir. Bunların yerlerine göre projenin statik çözünürlüğündeki demir oranları değişiklik arz eder. Burada bile tecrübe gerekir. Burada bir proje varsa, geçerlilik de varsa bu projenin uygulaması, bunların sahada uygulaması yapıcı firmanın yükümlülükleri dahilindedir. Burada herhangi bir zorlamadan bahsetmek mümkün değildir. Projeyi resmedildiği şekilde yapmak zorundadır. Ancak imar başkanının anlattığı sizin elinize geliyor bizim elimize gelmiyor söylemi... Önemli olan burası mı yoksa imara uygun olup olmadığı mı?  Her yıkım bir alt imalata da zarar verir. Koca leğende yoğurt yaparken bir sinek düşerse siz o yoğurdu yemezsiniz. İzBB kentlinin gözünde güven kaybına  düşmüştür" diye konuştu.

SEVİNÇ:  FİRMA NEDEN BETON DÖKTÜ ANLAMIYORUM
Söz alarak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunana İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, imalatçı firmanın davranışını anlayamadığını belirtirken "Ben bu konuya pazartesi günü vakıf oldum. Dinledikten sonra da inşaatla ilgili raporu elde ettim ve okudum. Okuduktan sonra ilgili daire başkanlığına gittim ve  sağlıklı bilgiler aldım.  İş yapılan yerde hatalar, eksiklikler olur. Yeter ki kasıt olmasın. Burada yüce meclisimizin bir arsasını İZBETON şirketine verdik. İZBETON'da kooperatif yapılaşması ile alanı yapmakta. Bunu yaparken kooperatif alt müteahhitler ile işi yapmakta. Bu projelere  imza koyan ve fenni sorumluları belediyemizin görevlileri. Denetçileri ise bizim resmi personelimiz. Bu tasdikli projelere göre, bu yapılan imalatta projeye uygunsa beton dökülmesine izin veriliyor. Ancak uygun olmadığı için elemanlarımız rapor tutmuş. Bu rapor çerçevesinde kooperatif ve yüklenici firma  neden betonu attı anlayamıyorum.Orada bir an önce bitireyim bahanesi olamaz. Burada bir eksiklik olmuş ancak bunu da idaremiz tespit edilerek tutanağa bağlamış. Başkanımız da bu kesimin yıkılacağını belirtmiştir. Bu da çok doğru bir karardır" dedi.

BOZTEPE: VATANDAŞLAR BURADA YAŞAYACAK!
Söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe, "Biz AK Parti grubu olarak ve Cumhur İrtifakı olarak tarafız. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyesiyiz ve belediye ve belediye bürokratları tarafıyız. Biz İzmir taraftarıyız. Kimler geldi kimler gitti belediyeden.  İzmir Büyükşehir Belediyesi  daha önce Egekent'i yaptı. Orada da kooperatif sistemi vardı. Hala o inşaatların sağlamlığı biliniyor. İzkent, İzmir Büyükşehir Belediyesi  tarafından yapıldı. Bunların bir kısmı Burhan Özfatura, bir kısmı Yüksel Çakmur tarafından yapıldı.  Bu kooperatiflerde  müteahhit yok deniliyor. Kim yapıyor bunu o zaman? Burada müteahhit var. Ortada bir sıkıntı var. Ortada bir kooperatif var ve vatandaş burada yaşayacak, ancak bir sıkıntı var. Biz dünya kadar iş yaptık. Bizim isteğimiz İzmirliler iyi bir binada otursunlar ve deprem olursa bile rahat rahat evlerinde oturabilsinler. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi taraftarıyız. Biz İzmir halkının ve mağdur olacak kooperatif üyelerinin taraftarıyız" ifadelerini kullandı.

AYDIN: TÜRKİYE BUNA ALIŞIK DEĞİL
Gündem maddesi ile ilgili son olarak söz alan CHP'li Grup Başkanvekili Murat Aydın, "İYİ Parti Grup başkanvekili Kemal Sevinç konuyu özetledi. Sayın Özgür Hızal da söylemlerin doğru olduğunu söyledi. O zaman biz neyi tartışıyoruz? İzmir Büyükşehir Belediyesi bir kusur tespit ediyor, kusuru firmaya belirtiyor, firma kusuru giderildiğini söylüyor ancak bizim kontrollerimiz bu kusuru gidermeden beton döküyor. Bizim kontrollerimiz de kusurun giderdiğini görmediği için kusurlu sayıyor. Bir metin içinden bir bölümü alıp 'bakın ne diyor' diye anlatırsanız sanki bir şey varmış duygusu yaratırsınız. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının işini iyi yapmasını mı eleştiriyoruz? Karşıyaka Belediyesi'ne bunu yasal gereğini yapın demesini mi eleştiriyoruz yoksa belediyenin mühürlemesini mi eleştiriyoruz? Bu konuda herkes hemfikir. İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı denetimi iyi yapmış. Cümlemizi değiştirmenize, eğip bükmenize gerek yok. Kimse 300-500 metrekareyi küçümsemedi. 300 metrekare alandaki hatayı bulabilecek kadar ince işçilik yapıyoruz ve görmezden gelmiyoruz dedik. Türkiye buna alışık değil tabi. İşimizi iyi yapmakla eleştiriliyoruz. Raporda bir tane demir eksik kullandı, beton eksik kullanıldı ifadesi var mı? Buna iftira demeyeceğim de ne diyeceğim? Gerçek ve doğru bilgi fikirlerimiz doğru üretmemizi sağlar. Binalar sağlam değil, insanlar korkar diyip İzBB'nin güvenini sarsmaya çalışmak doğru değil. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi yasal sorumluluğunu yapmasaydı biz bunu eleştirirdik. Burada örtbas mı edilmiş, görmezden mi gelinmiş? Kooperatif cüreti nereden alıyor dediler. Bugün kooperatifin bildirini okudular ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne oldukça haksız şeyler söylüyor. Kooperatifin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurumsal kimliğine karşı yaptığı eleştiriyi reddediyoruz. İkide bir sayın il başkanının geçmişteki bir kooperatif başkanlığı yapmasını dile getiriyorlar. Bu İzmir halkının aklıyla dalga geçmek olur. Sayın il başkanı sürecin hiçbir yerinde yok. Geçmişteki faaliyetlerini mi tartışacağız il başkanlarımızın. Bunu yapacaksak bir oturum yapalım ve tartışalım. Ancak gereksiz. İnsanların İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne güveni kalmamıştır demek için elinizde bir belge olması lazım. Buradan bir siyasi tartışma mı üretmeye çalışıyoruz? Tamam çıkaralım. Model doğru mudur değil midir yapalım. Bunu halk yararına değil, yapılanı kötülemek, şaibe doğurmak için yaparsanız o zaman CHP grubu buna tepki verir. Buna insanlar da tepki verir. Bu nedenle kendisinin de okuduğu sözlük anlamı ile iftira olur. Meseleyi tartışırken her şeyi birbiri ile çorba ettik. Buna gerek yok. İzmir halkının da bizim de zamanını böyle harcamaya gerek yok. Bir müzakerenin birinci koşulu nerede anlaşamadığımız konusunda anlaşmaktır. Görüyoruz ki 2 gündür tartıştığımız konuda anlaşamadığınız nokta yok. İzBB kontrol işini iyi yapmış, gereğini yapmış. İzBB firmaya yanlış yaptın demedi, doğru yaptığını bana göstermedin dedi. Bizi gerçek korur. Bizi doğru fikir üretmemizi, refleksler göstememizi sağlayacak şey gerçekliktir. İyi yapılmış bir şeyi 2 gündür kötü bir şey yapılmış gibi tartışıyoruz. Bunu anlayamıyorum.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Tunç Soyer'e şükran borçluyuz, yüzümüzü yere eğdirmediğiler, gereği neyse yaptılar” dedi.

 
CHP'li Önal'dan 'Örnekköy' çıkışı: Büyükşehir içinde 'köstebek' iddiası!
 
Yürekleri ağza getiren olay: Raylara çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Önal'dan 'Örnekköy' çıkışı: Büyükşehir içinde 'köstebek' iddiası!
Örnekköy'deki tartışmalı proje hakkında söz alan CHP'li Meclis Üyesi ve ...
Öğrenci kartı kullananları üzecek karar… Yaş sınırı geliyor!
İzmir’de geçmişte yaş sınırı olmayan öğrenci kartı kullanımı için İzmir ...
Meclis ringe dönmüştü... Tüm gruplardan ortak 'özür' açıklaması!
Meclis açılışında grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri ...
 
Başkan Soyer Brüksel’de İzmir’i anlattı: 'Dirençlilik Merkezi' olmaya adayız!
Başkan Soyer Brüksel’de İzmir’i anlattı Brüksel’de İzmir konuşuldu. İzmir ...
Film ve Müzik Festivali için geri sayım başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i kültür sanat kenti ...
ASKİ çalışıyor Aydın'ın altyapısı güçleniyor!
Aydın Büyükşehir Belediyesi Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ...
 
Üçkuyular İskelesi yeni yüzüyle hizmette
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımını güçlendirme çalışmaları ...
Menemen'de ücretsiz kurslar başlıyor
Menemen Belediyesi, tüm vatandaşlarını sanatla buluşturmak, yeteneklerini ...
Aydın'da yollar yenileniyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde vatandaşlar için daha güvenli ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva