HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Temmuz 2024 Cuma - 20:28

Büyükşehir’de ‘İZBETON’ tartışması: Ortada bir cenaze ve cinayet var!

İZBETON'dan dönüşüm yetkisi alınması önerisi ilgili komisyonlara geri gönderilmesini içeren önerge mecliste tartışmalara neden oldu. AK Partili meclis üyesi Dilaver Kişili “Maalesef İZBETON ve İzBB’nin içinde bulunduğu bir cenaze oluşmuştur. Bu yük başta Cemil Başkana ve tüm meclis üyelerin sırtında kalmıştır. Binlerce mağdur vatandaş var ve bunların sorunlarını çözmek için cenazeyi el birliği ile kaldıracağız. Cenazeyi kaldıralım evet ancak ortada bir cinayet var. Bunun sorumlularını da unutmayalım.  Katil zanlıları, azmettiricileri var. Bunların ortaya çıkması lazım” dedi.

Büyükşehir’de ‘İZBETON’ tartışması: Ortada bir cenaze ve cinayet var!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ –  Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ‘yeni bir dönüşüm mümkün’ sloganı ile İZBETON’a devredilen alanların kooperatiflere devredilerek kentsel dönüşüm ihalelerine girme ve konut yapma görevi verilmesi kentte tartışmalara neden olmuştu.

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık temel atma törenlerine katıldığı İZBETON dönüşüm çalışmaları için yerelde muhalefette bulunan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grupları ‘İZBETON’un kooperatife devir yetkisi yok’ eleştirileri getirilmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna Cemil Tugay’ın gelmesinin ardından ‘İZBETON sadece kendi görevine bakacak’ ifadelerini kullanması, kooperatif ve İZBETON ile ilgili gerekli soruşturmaların yapılacağını belirtmesi sonrası ise dönüşüm yetkisinin İZBETON’dan alınarak Ege Şehir Planlama A.Ş’ye devredilmesi önerisi meclis gündemine geldi.

Komisyonlar tarafından ilgili müdürlüğe geri sevk edilmesi önerilen ilgili gündem maddesi mecliste tartışmalara neden oldu.

KOCABAŞ: KÖTÜ ÖRNEKLER ORTAYA KOYMUŞTUR
Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş şantiyelerin durumu hakkında bilgiler verirken, “Bazı gerçekleri mecliste paylaşıp altını çizmek isterim. İzmir’de 30 Ekim’de 117 vatandaşımızı kaybettiğimiz depremi yaşadık. Bu deprem sadece 15 saniye süren bir depremdi. Biz ülkemizde 11 ilimizi kapsayan yaklaşık Almanya'nın yüzölçümüne denk gelecek depremi de 6 Şubat’ta yaşadık. Burada bazı teknik bilgileri uzun uzun da paylaşsak 50 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz bu depremde ülkemiz ciddi bir felaketi yaşamış oldu. Deprem bizim ülkemizin önemli bir gerçeği. Biz bu gerçekle yaşamak zorundayız. Maalesef ki 25 yıldır bu şehri yöneten zihniyetin dönüşüm konusunda ne kadar geri kaldığını burada görüyoruz. Hükümetimizin çıkardığı maddeler ile şehrin yerel yönetimlerine önemli görevler verilmiştir. Ancak bu yetkiler doğru kullanılmayarak adımlar atılmadığını gördük. Kentsel dönüşüm ile ilgili yetkinin İZBETON'a verildiğini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsallığının kullanıldığı 4 etapta inşaatlara şahit olduk. Ben 4 şantiyeye bizzat gittim. Buralarda ne olup ne bitiyor tüm meclisin bilmesi gerekiyor. Uzundere’deki şantiyenin yüzde 46 seviyesinde olması gerekirken yüzde 4 seviyesinde, Gaziemir yüzde 80 olması gerekirken yüzde 9 seviyesinde. 4’üncü etap yüzde 99 olması gerekirken yüzde 32 seviyesinde. Büyükşehir Belediyesi’nin logosunun kullanıldığı isminin geçtiği tabeladan bahsetmek istiyorum. Bu binaların çalışan işçi sayısı ile bitme şansı 3-5 yıl. Buradan konut sahibi olmaya niyetlenen kentli vatandaşların umutlarının bu şekilde gitmesi kimsenin vicdanına sığmaz. İZBETON şirketinin sitesinde hizmetler butonu var.  Bu konunun burada gündeme gelmesi şehrimizin planlaması, planların doğru yapılması açısından çok önemlidir. Dönüşüm açısından bu dönemin büyük önemi vardı. Bu meclis İzmir'de dönüşüm ile alakalı önemli hamleler yapacaktır. Önceki dönemde bununla ilgili hiçbir adım atılmadığı gibi vatandaşlara kötü örnekler ortaya konulmuştur” dedi.

BOZTEPE: GELİN ORTAK AKILLA BU SORUNU ÇÖZELİM
Ortak akıl çağrısında bulunan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Geçmiş dönemde dönüşüme İZBETON ele alacak dendi. Biz de inşallah yaparsınız dedik. Ancak İZBETON'un konut yapımında bir bilgisi yok. O dönemde Ege Şehir Planlama’yı önermiştik. Ancak onlar da uzun dönemlerdir konut yapmıyordu. Ege Şehir Planlama'nın şu an yaptığı Çiğli'deki kooperatiflerin birinde ruhsat alındı, diğerinde henüz ruhsat alınmadı. Bugün tanımadığım bir vatandaş sıkıntılarını dile getirmemi istedi. Temenni ediyorum ki ortak akılla bu iş çözünebilir ki çözülmelidir de. İnsanlar 3 yıla yakındır para ödüyor ve ara ödemeler yapıyorlar. Karşıyaka’daki ve Çiğli'deki şirketlere baktım.  Sitelerine girdiğimde hata veriyor. İzmir CHP İl Başkanına ait bir şirket bahsettiğim şirket. Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi Başkan Vekili Ümit Erkol kim? CHP Ankara İl Başkanı. Burada yapılan genel kurulda yönetimi düşürmüşler. Genel kurulu da yapamıyorlar.  İzmir'de yüzlerce kooperatif var. Bunların işleyişleri ayrıdır. Ancak kooperatiflerin hepsinde İzBB'nin İZBETON'un logosu var. Gelin ortak akılla bu sorunu çözelim. Bu insanlar mağdur. Bu insanlar o günkü parasıyla rahat konut alabilirlerdi ancak bugün konut da yapamayacaklar. Temennim bizim dediklerimizi bundan sonra dikkate alırsınız” diye konuştu.

SEVİL: SÜRECİ YANLIŞ YÖNETTİĞİNİZ İÇİN…
Sürecin yanlış yönetildiğini belirten AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, “Geçen ay gündeme bir devir konusu geldi. Hukuk Komisyonu ve Plan Bütçe Komisyona sevkler yapıldı. 1 ay boyunca komisyon gündemimizdeydi bu konu. Dışarıda birçok mağdur var ve bunların çoğu arsa payını İzBB’ye devredenlerdi. Geldiğimiz süreçte ne var? Ciddi bir mali yük var. Biz her defasında bu konuyu önemsediğimizi söyledik. İZBETON ile yola çıkarken oy birliği verdik. Ne zaman kooperatifler işin içine girdi bizim şerhlerimiz ortaya çıktı. Sürecin tekelleşmeye yol açtığını söyledik. Biz bu yeni irade ile yapılan toplantılarda neler yaşadık? Biz 1 ayda 2 komisyon toplantısı yaptık. İlk toplantıda grup başkanınız da yer aldı. Bazı sorular sorduk. Bu sözleşmelerin fesih edilmesi gerektiğini, bizim neden bunu tartışmayıp devri tartıştığımızı sorduk. Bizler devir politikası işletirsek İZBETON'a ihale yasaklı hale gelecek.  Biz bunu aylar öncesinde söyledik. İkinci toplantıda Ege Şehir ile sürecin nasıl olacağı konusunda avukat katıldı. Müşavirlik ve danışmanlık gibi götürüleceği söylendi. İZBETON’un bunu yapmak için meclis kararına ihtiyacı yok doğrudan temin ile gerçekleştirebilir dedik. Problemler burada başlıyor. Meclisin işleyişinde büyük hatalar var. Önceki dönemin hatalarını tekrar ediyorsunuz, dar bir ekiple çalışıp büyük problemleri çözmeye çalışıyorsunuz. Ege Şehir Planlama ile yapmak istediğiniz şey hukuka uygun değil. Süreci yanlış yönettiğiniz için doğru sonuçlar alacağına dair umutlarımı kaybettim. Mağdurlar adına şunu söylemek istiyorum; Lütfen süreci ortak akılla ve ortak uyumla götürün. Birkaç kişinin tekelinde bu işlemesin. Çözüm değil yeni mağdurlar ortaya çıkacak” dedi.

ATMACA: PROTOKOLLER İPTAL EDİLMELİ
İZBETON ile kooperatifler arasında yapılan protokollerin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, “İhale kanununa tabii olarak bu işlerin yapılması gerekirken kanunda vatandaşın canı tehlikedeyse ihale dışında yapım şartını getirmiştir. Geçen dönem tüm grupların oy birliği ile protokol yapılmıştır İZBETON ile. İZBETON’dan sonra sıkıntı başlamıştır. İZBETON kendi şirketimiz olması nedeniyle ihale kanunu doğrultusunda yapmakla mükellefti. Ancak bu protokolün arkasından dolaşarak alt taşeron olarak kooperatiflere yetkiyi devretmiştir. Süreç içinde itirazlarımız dile getirilmiş ve yasal zeminde karşılığını almaya çalışmıştık. Birileri sofrayı kurdu, birileri yemeği yedi, sofrayı toplamak bize kaldı. Büyükşehir Belediyesi Meclisinin verdiği yetki ile yapılan bu işlerin yine meclis yetkisi ile yapılması gerekir diye düşünüyorum. Nasıl İZBETON ile protokol yapmışsak Ege Şehir ile çalışmak istiyorsak yine meclis yetkisi ile yapabiliriz. Benim öncelikli temennim İZBETON ile kooperatifler arasındaki protokollerin iptal edilmesi. Sonra Ege Şehir Planlama ile yeni bir protokol yapması için yetki alınmasıdır. Belediyenin uğradığı zarar içinde bu işin sorumlularına kadar sürecin götürülmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

KİŞİLİ: CENAZEYİ EL BİRLİĞİ İLE KALDIRACAĞIZ
AK Partili Meclis Üyesi Dilaver Kişili ise, “Maalesef İZBETON ve İzBB’nin içinde bulunduğu bir cenaze oluşmuştur. Bu yük başta Cemil Başkana ve tüm meclis üyelerin sırtında kalmıştır. Binlerce mağdur vatandaş var ve bunların sorunlarını çözmek için cenazeyi el birliği ile kaldıracağız. Biz de AK Parti olarak elimizden geleni yapacağız. Milyonlarca para toplanmış ve bunlarla ilgili büyük zarar var. Cenazeyi kaldıralım evet ancak ortada bir cinayet var. Bunun sorumlularını da unutmayalım.  Katil zanlıları, azmettiricileri var. Bunların ortaya çıkması lazım. Geçmişle ilgili bilgi ve belgeye ulaşılamaması ayrı bir problem sebebi. İZBETON Genel Müdürü istifa etti gitti. Giderken memurlar, hukukçular, çalışanlar istifa mı etti? Bu evraklara nasıl ulaşılamıyor. Tüm meclis üyelerinin Cemil Başkanı üzerine kalan bir yük var. Biz bazı şeyleri aydınlatmadan bu yolda gidemeyiz. Komisyona bir avukat arkadaş geldi ve kooperatiflerin müteahhitlik belgesi kullanamayacağını 2 aylık avukat biliyorken İZBETON’un hukukçularının bilmemesini anlayabilmiş değilim. Bizim tüm detayları bilmeye hakkımız var. Süreç tamamlandığında mağduriyetler giderildiğinde geçmişi es geçmeyeceğiz” dedi.

YILDIZ: KOOPERATİF İŞİ HİKAYESİNİ ORTAYA ÇIKARANLAR BU KENTTE SİYASET ÜRETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Önergenin yanlış olduğunu vurgulayan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Temel bir konu var. Bu sorunu şu anki belediye yönetimi oluşturmadı.  Ancak bu sorunu çözümü Cemil Tugay’da İZBETON yönetim kurulunun ve İzBB’de.  Biz belediye şirketlerimizin asli faaliyet konularına dönmesini geçtiğimiz 5 yılda söyledik. Bu anlamda gelen tüm kararlara oy birliği verdik. Seçim döneminde başkanın ortaya koyduğu vaat ver İZBETON aslına dönecek diye. Ancak böyle büyük bir sorunu nasıl yapacağı, nasıl ilerleneceği, hangi metotların kullanılacağı net ortaya çıkması lazım. Belediye Başkanının 100’üncü gününe geldik. 100 günün geçtiği bir yerde yaklaşık bin 500 kooperatif üyesinden 3 milyar TL’ye yakın para toplanmış bir durum dolandırıcılığa doğru gitti. Bitirilmesi gereken konut 4 bin civarında.  Günün sonunda 4 kooperatifte bunu bitireceğiz diyoruz. Getirilen önerge yanlış. Ege Şehir ile devam ederse İZBETON yasaklı hale gelirler diyorlar getirdikleri madde. Bu hikayenin buraya geleceğini bağıran bir Cumhur İttifakı grubu vardı. Bugün maalesef ne dediysek çıktı. Biz ne bekliyoruz? Kooperatifler bu işin neresinde, nasıl çözeceksiniz diyoruz cevap yok. Ne yapıyoruz? Ege Şehir A.Ş’ye müşavirlik yetkisi vereceğiz diyorsunuz. Bunun için meclise gerek yok! Kooperatif işi hikayesini ortaya çıkaranlar bu kentte siyaset üretmeye çalışıyorlar. Bu sorunu yeterince konuştuk diyebileceğiniz sorun değil. Bu 15 milyar TL’lik devasa bir sorun. Bu sorun bu kentte deprem görmüş kentin sorunu. Bu sorun belediyenin 150 yıllık kurumsal kimliğine inanarak tapusunu vermiş ancak kiralarda mağdur edilen insanların sorunu. Biz 90 dakika meselesinde olduğu gibi S Plaka sorununda olduğu gibi bu meseleleri tüm boyutları ile tartışmaya çözüm bulmaya hazırız. Ancak öyle mi oluyor? Hayır! Böyle devasa bir sorun çalışılmadan getirilmiş. Bunun için de ilgili müdürlüğe iade ettik. Ne olacak, bilmiyoruz.  Geçen haftada söylemiştim. Hala sarı sitede ilan veriliyor, belediyemizin sorumluğunda olan yerde mülkiyetler satılıyor, o zaman bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunulsun. Bu sorun çok konuşacağımız bir sorun.  Bu sorun üstü kapatılarak çözülebilecek bir sorun değil. Sayın Başkan Çeşme’de yapılan mecliste sorumlular ile ilgili ‘Gereğini yapacağım’ diye söz verdi. Evrakları neden bulamıyorsunuz? Ya da bulduğunuz evraklar sizi ürkütüyor mu? Bunun asli sorumlusu eski genel müdür hakkında ne yaptık? Hukuksuz sözleşmeler imzalayıp 3 milyar TL toplayan kooperatif başkanları ile ilgi ne yapıldı? Bunları koruyup kollayan siyasiler nerede? Bunları konuşunca ilgili milletvekilleri Murat Bakan ve Mahir Polat hemen cevap veriyorlar. Heval Savaş Kaya'yı oraya koyanlar 3 maymunu oynamasınlar” dedi.

YILDIR: NİYETİMİZ AÇIK, YÖNÜMÜZ BELLİDİR
Gereğinin yapılacağını vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, “Oldukça karmaşık sorunlar var. Bu sorunlarla da ilgili hukukçu arkadaşlarla ilgili insanlar değerlendirip çalışılıyor. Makul ve mantıklı sonuçlar elde edeceğimiz yöne doğru yönelmek istiyoruz. İç denetçiler geldiğimizden beri İZBETON'da çalışmaları sürdürüyorlar. Hala devam ediyorlar. Onlardan gelen bilgiler doğrultusunda kaçındığımız çekindiğimiz hiçbir şey yok. Gereği yapılacaktır. Evraklar bizi korkutmuyor, evrakların gereğini yapabilecek güçteyiz. Ben kalkıp diğer yerlerde yapılanları dinlendirerek sanki kendimizi ya da başka şeyleri haklı çıkarmaya çalışıyormuş içinde olmayı kendimize yakıştırmıyorum. Kaldı ki her yeni gelen delil, bilgi, çalışma bu yönde ne yana ilerlememiz gerektiği konusunda bize ışık tutacaktır. Yapılan tüm eleştiri bizi güçlenirdi, bunlarla yıpranmamız söz konusu değildir. Çünkü niyetimiz açık, yönümüz bellidir” ifadelerini kullandı.

İNANÇ: BU MECLİS BU SORUNU ÇÖZECEK İRADEYİ ORTAYA KOYACAKTIR
Son olarak söz alan Meclis Başkanvekili Altan İnanç ise, “Bu meclisin tüm siyasi parti gruplarının danışarak ortak karar alacağı süreci yaşatma iradesi vardır. 25 yıldır İzmir'i yönetene toptancı anlayış demek doğru değildir. Biz Türkiye’ye kent kooperatifini gündemine sokmuş partiyiz. Bu meclis bu sorunu çözecek iradeyi ortaya koyacaktır” diye konuştu.

 
İzmir'in kalbinde elektrik dehşeti: El ele can verdiler!
 
280 hak sahibi için karar verildi… S Plaka krizinde kritik gelişme!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Temmuz 2024 Cumartesi 11:10

Chp her yerde her zaman olduğu gibi her işe takoz olup kabahati ülke yönetimine atar! Siz sağda solda gavur aramayın.

Yorumu oyla      0      0  
Az Bilmiş 13 Temmuz 2024 Cumartesi 00:57

Haberi yukarıdan aşağıya okudum. Tam bir korku filmi gibiydı. Ah CHP ah. İş bilmez CHP. Genel Seçim öncesi halka kandırmak için verdiniz gaza verdiniz gaza şapkadan KOOPERATİF icad ettiniz. Kim bilir kaç kişi sizlere para kaptırdı. ERDOĞAN a devirmek için her türlü yol mübah diye hareket ettiniz. Genel başkanınız geldi sık sık atıp tuttu. Yasal olmayan yollara saptınız. Bu Devleti, bu Milleti ALLAH sizlerden korusun diyorum. Hep yazıyorum CHP nin ipi ile kuyuya inilmez. CHP bu Devleti 1 gün yönetemez. CHP kaos demektir. EMPATİ kuruyorum da şayet ben de bunlara para kaptırmış olsaydım uyuyamazdım ya.

Yorumu oyla      0      0  
Şunu bir düzeltin artık! 12 Temmuz 2024 Cuma 23:39

30 Ekim depreminin 15 saniye sürmesi İMKANSIZ. İnsan aklıyla dalga geçmeyin. Enflasyon gibi depremin de ısrarla 6.6 ve 15 saniye verilmesinin amacı nedir? Depremi biz yaşadık, ortada güvenlik kamerası görüntüleri var ama deprem 15 saniye sürmüş. Yahu mümkün değil. Bu denli bir deprem 15 saniyeden uzun olur. Tüm dünyanın 7.0 dediği depremi nedense bir tek siz 6.6 ölçüyorsunuz. Sebebi nedir? Kentsel dönüşümde de çok biliyorsanız bakanlık 10 yıldır yapamadığı 540 hektarlık Karabağlar dönüşüm projesini yapsın da görelim. Bitmeyen iş arıyorsanız hızlı trene, Çandarlı Limanına da bakabilirsiniz. Buraya milyonlar gömüldü, ortada ne var?

Yorumu oyla      0      1  
Chpliler 12 Temmuz 2024 Cuma 23:26

Ey chp iller bende chp liyim pazarlamacı meclis üyeniz var cemilin iki kolu verin yetkiyi görün etkiyi

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’de SDT krizi için Tugay’a tam yetki… CHP ve AK Parti arasında ‘cesaret’ atışması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan memurların SDT krizi ile ilgili ...
Başkan Denizli'den Arkas Sanat Alaçatı mesajı: Sanatçılar kışın da Çeşmelilerle buluşacak!
Arkas Holding ve Çeşme Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilen Arkas ...
Tugay'dan Çeşme ziyaretinde net mesaj: Bireysel ranta geçit yok!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ilçelerde düzenlediği ...
 
Başkan Turan'a genç voleybolculardan ziyaret
İzmir Süper Lig Küçük Kızlar kategorisinde il 4.’sü olan Ödemiş Belediye ...
Başkan Yıldız'dan gece mesaisi
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, Kasaplar Meydanı yolu zemin ...
Karşıyaka, Srebrenica soykırımını unutmadı
Karşıyaka Belediyesi, 8 bin 372 sivilin katledildiği Srebrenica soykırımının ...
 
Torbalı’da can dostlar için anlamlı protokol
Torbalı Belediyesi, Hayvan Arama Kurtarma Derneği ile işbirliği protokolü ...
Simge yüzük yeniden Karşıyaka'da
Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’ndan geçtiğimiz yıllarda ...
Selçuk tiyatro ile buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Belediyesi desteği ile düzenlenen ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva