HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Temmuz 2024 Cuma - 20:10

Büyükşehir’de SDT krizi için Tugay’a tam yetki… CHP ve AK Parti arasında ‘cesaret’ atışması!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan memurların SDT krizi ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a ‘Yasal sınırın üstüne çıkılma’ yetkisi verilirken, ilgili önerge Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartışmalara neden oldu. AK Partili isimler Tugay’ın karar alınırken mecliste bulunma cesareti gösteremediğini iddia ederken, CHP’li isimler ise konun cesaret ile alakası olmadığını belirtti.

Büyükşehir’de SDT krizi için Tugay’a tam yetki… CHP ve AK Parti arasında ‘cesaret’ atışması!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde göreve Cemil Tugay’ın gelmesinin ardından memurlara ödenen Sosyal Denge Tazminatı'ndaki ücretlerin yasal sınıra çekilmesi tartışmalara neden olmuştu.

Başkan Tugay’ın ‘yasal sınırı aşamam’ sözleri sonrası memurlar iş bırakma ve eylemsellik hareketlerine başlamıştı.

Kamuoyunda yaşanan arbede ve eylemlerle gündeme gelen süreç sonrası ise Tugay yasal sınırın aşılabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yetki isteme kararı almıştı.

Muhalefette yer alan Cumhur İttifakı ‘ikramiyeler ile sorun çözülebilir’ önerisini mecliste sunarken, Tugay ise komisyonlara sevk edilen gündem maddesiyle ilgili “Ben bu yetkinin altında sizin de imzanın olmasını istiyorum. Siz de paylaşacaksınız bu sorumluluğu. Tek başına belediye başkanına yıkarak olmuyor bu işler” ifadelerini kullanmıştı.

Komisyonlara gönderilen ilgili önerge oy birliği ile kabul edilirken, meclis üyelerine sunulan önerge tartışmalara neden oldu.

YILDIZ: BAŞKANLIK YAPMA CESARETİ GÖSTEREMEMİŞTİR
Gündem maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Memur kardeşlerimizin ortaya koyduğu eylemlerin haklı tarafları da var. Biz Cemil Başkana önceki meclislerde yetki vermiştik. Burada inanılmaz tempoda uzun saat önergeler üzerinde başta Plan Bütçe Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız ciddi bir performans ortaya koydular. Uzun süre bu işin daha mevzuata uygun, arkadaşları rahatlatacak bir metin hazırlığı içinde oldular. Biz ilk günde ifade ettik. Duruşumuz net. Memur kardeşlerimizin haklarını alabilecekleri geçmiş dönemden gelen planlama olduğunu, başkanın gösteremediği cesareti biz Cumhur İttifakı olarak gösterdik. Biz bu karar meclisten geçerken başkanın olmasını arzu ederdik. Pazartesi günü bu önerge yetkisi varken sorumluluğu tek başıma taşımak istemiyorum dedi. Ancak sorumluluğu yüklediği meclise başkanlık yapmayı uygun görmedi. Biz bu meseleye memur kardeşlerimizin sorunlarının çözümü için bu oy birliği veriyoruz. Dün arkadaşlarımızın gösterdiği çaba bir metne geçirilmiş olsaydı belki başka tartışmanın önü açılmamış olurdu. Grubumuz meseleleri ıskalamaz çözüm iradesi çabası içindedir. Bütçe komisyonundaki arkadaşlarımızın bu kadar mesai yapmalarının tek nedeni memur arkadaşlarımıza destek olmalarıdır. Bizim söylemimiz de eylemimiz de birdir. Ben Başkanlık makamının da söylemi ile eylemine bir olan tavır göstermelerini dilerim.  Sorumluluğu paylaştırdığı meclise başkanlık yapma cesareti gösterememişlerdir” dedi.

YILDIR: BİZ KHK ÇIKARAMIYORUZ
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, oluşan tablonun sorumlusunun iktidar olduğunu belirtirken, “Konu cesaret meselesi mi yoksa ülkenin geldiği yer mi? Ben kontrolümü kaybetmek üzereyim. Bu konuyu neden konuşuyoruz? Yüzde 150 enflasyon falan… Bunların sonucu geldiğimiz yer değil mi? Biz merkezi hükümetin olduğu bu yerde İzBB memurları ile ilgili bu sorunu konuşmak zorunda kalıyoruz. Bugün sorunun tek nedeni var. Her şeye KHK çıkıyor. Buna da çıkarın o zaman. Biz KHK çıkaramıyoruz Büyükşehir Belediyesi olarak” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: BENİM BU SORUYU SORMA HAKKIM VAR
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Elinizden tutan var mıydı? Biz samimiyetle memur kardeşlerimiz ile ilgili duruş ortaya koyuyoruz. Sayın Grup Başkanvekili kendi yetkisi çerçevesinde Karşıyaka’da mevcut başkanın verdiği burada vermekten çekindiği yetki için elinden tutan mı vardı? Biz bu kararın maalesef üzülerek konuşmasını yapıyoruz.  Sayın Başkana şunu sormak zorundayız; Başkan, tüm sorumluluğu meclis paylaşacak diyorsa meclise gelecek ve başkanlık yapma cesareti gösterecek.  Bu soruyu da AK Parti Grup Başkanvekili olarak sorma hakkım var. Siz sorumluluğu paylaştığınız arkadaşların yanında olmuyorsanız benim bu soruyu sorma hakkım var” diye konuştu.

KİŞİLİ: ORTAK İRADE İLE YÖNETELİM
Ortak akıl çağrısında bulunan AK Partili Dilaver Kişili, “CHP Grup Başkanvekili bugün konuşurken bizden kimse laf atmadı. Bizim Grup Başkanvekilimiz konuşurken CHP sıralarından birinin sana mı soracağız demesi hiç hoş olmadı. Sözünüz varsa kalkıp söylersiniz.  Mesele Cemil Tugay Karşıyaka’da ben hiçbir memurumu, işçimi enflasyona ezdirmeyeceğim diyerek şov yapıp hakları verirken burada neden vermiyor? Burada da hakları verme yetkisi var. Bundan sonra kucağında kalan her sorunda meclisi ortak mı edecek? Eğer ki edecekse genel sekreter atamalarında da işçi alımlarını da meclise getirsin. Bizde Büyükşehir'in kapasitesinin 3 katı işçi doldurmayız. Yetki verilecekse her alanda verilsin ve ortak irade ile hep birlikte yönetelim” dedi.

YILDIR: ANLAMSIZ BİR KONUŞMAYDI
Bir kez daha söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, “Benim söylemek istediğimi söylediler. Başkanın herhangi bir cesaret sınava girmesi gerekmiyor. Başkan zaten cesaretli. Sorumluluk dışında kalması zaten söz konusu değil. Bu sadece anlamsız bir konuşmaydı” diye konuştu.

ALTINKESER: TESADÜF OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
Cemil Tugay’ın mecliste olmamasına dikkat çeken MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser, “Cemil Başkan burada yok evet pazartesi konuştuğumuzda meclise getirelim çözelim dedi. Biz de başkanı görmek isterdik. Sorun olunca da kapılar yumruklanırken de Cemil başkan yoktu. Bugün çözülürken de kendisi yok. Bunun tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Biz MHP olarak ilk gün neredeysek bugün de ordayız. Biz memur arkadaşlarımızın dün de bugün de yanındaydık” ifadelerini kullandı.

İNANÇ: YASALARLA İLGİLİDİR
Başkanvekili Altan İnanç ise iddialara yanıt verirken, “Belediye başkanımız ben başkanvekili seçildiğim günden itibaren meclisin olduğu haftalarda ilk meclis toplantısına girmeden önce istişare yapıyoruz. Ben pazartesi günü kendisi ile görüştüğümde hem çarşamba hem cuma günü meclisin benim tarafımdan yönetileceği planlanmıştı.  Belediye başkanımız hem bu görüşmelerde hem de eylemin olduğu meclis toplantısında bile isteye meclise gelmediği doğru değil. Belediye yasası belediye başkanına yetki veriyor ancak belediye başkanvekilinin de yetki ve sorumlulukları var. Bugün meclisi yöneten başkanvekili olarak burada bulunuş gerekçem yasalarla ilgilidir. Bundan sonraki süreçte SDS’lere ülkedeki yaşam koşulları göz önüne alınarak merkezi bütçeden yeterli para ayrılması önemlidir” dedi.

 

 
Yeşim Akbaş cinayetinde karar!
 
İzmir'in kalbinde elektrik dehşeti: El ele can verdiler!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir İçin 13 Temmuz 2024 Cumartesi 10:57

Başkan masanın altından izliyordur

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Denizli'den Arkas Sanat Alaçatı mesajı: Sanatçılar kışın da Çeşmelilerle buluşacak!
Arkas Holding ve Çeşme Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilen Arkas ...
Tugay'dan Çeşme ziyaretinde net mesaj: Bireysel ranta geçit yok!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ilçelerde düzenlediği ...
Başkan Turan'a genç voleybolculardan ziyaret
İzmir Süper Lig Küçük Kızlar kategorisinde il 4.’sü olan Ödemiş Belediye ...
 
Başkan Yıldız'dan gece mesaisi
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, Kasaplar Meydanı yolu zemin ...
Karşıyaka, Srebrenica soykırımını unutmadı
Karşıyaka Belediyesi, 8 bin 372 sivilin katledildiği Srebrenica soykırımının ...
Torbalı’da can dostlar için anlamlı protokol
Torbalı Belediyesi, Hayvan Arama Kurtarma Derneği ile işbirliği protokolü ...
 
Simge yüzük yeniden Karşıyaka'da
Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’ndan geçtiğimiz yıllarda ...
Selçuk tiyatro ile buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Belediyesi desteği ile düzenlenen ...
İnciraltı için kritik zirve tamam! ‘Tugay yeni plan önerdi’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile bir araya gelişlerinin ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva