HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Temmuz 2024 Cuma - 11:54

Karşıyaka, Srebrenica soykırımını unutmadı

Karşıyaka Belediyesi, 8 bin 372 sivilin katledildiği Srebrenica soykırımının 29. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenledi. “Ölüm Yolunda Barış için Yürüyenler” başlıklı bir belgesel ve fotoğraf sunumunun yapıldığı törende tarihi acılar tekrar hatırlandı. Konuşmacılar, “Yüreklerimize 29 yıl önce düşen ateş halâ taze. Unutmayacağız, unutturmayacağız” mesajı verdi.

Karşıyaka, Srebrenica soykırımını unutmadı

Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 11 Temmuz 1995'te katledilen 8 bin 372 can, Karşıyaka Belediyesi tarafından Ahmet Piriştina Balkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle anıldı. Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak ve eşi Banu Baysak, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Levent Güçlü, Belediye Meclisi üyeleri, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Derneği Başkanı Hasan Şehoviç, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Cemal Şenel, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Fotoğraf sanatçıları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp'in Bosna Hersek'te çekimini gerçekleştirdikleri “Ölüm Yolunda Barış için Yürüyenler” adlı belgesel ve fotoğraf sunumu, katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

KATLİAMLARIN SEMBOLÜ
Törendeki konuşmasında Srebrenica’nın bir sembol haline geldiğini vurgulayan Atilla Baysak “20. yüzyılda, dünyanın gözü önünde ve Avrupa’nın göbeğinde yaşandı bütün bu acılar. Srebrenica’da yaşananlar kayıtlı ve soykırım ispatlı olduğu için bir sembol oldu ama Bosna Hersek’in her tarafında buna benzer katliamlar yapıldı. Yakama taktığım Srebrenica çiçeğinin ortasındaki yeşil kısım, 11 Temmuz’u ve 11 günü simgelemek için 11 tabut aslında; etrafındaki beyazlar da beyaz başörtülü annelerin, ablaların, kardeşlerin tabutların üstüne kapanmasını temsil ediyor. Maalesef şu anda Gazze’de devam eden korkunç bir katliam var. Böyle acıların bir daha yaşanmaması için bu günleri anmamızda, hatırlamamızda fayda var” dedi.

ANMA VE HATIRLATMA GÜNÜ
Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Şehovic “Biz de savaşı yaşayanlardanız, 1992 yılının sonunda evlerimizi terk etmek zorunda kaldık. Burada Kemal Baysak ve ailesi bize kucak açtı. Savaş sırasında, Bosna Hersek saldırı ve işgal halindeyken bir buçuk milyon insan ülkesini terk etti. 1992-1995 yılları arasında 100 bin kişi hayatını kaybetti. Srebrenica’da 11 Temmuz ile 22 Temmuz arasında 8 bin 372 kişi katledildi. Bu yıl Birleşmiş Milletler’in aldığı karar ile 11 Temmuz bu soykırımı anma ve hatırlatma günü olarak kabul edildi. Acımasızca katledilen insanların unutulmaması için büyük bir karar” diye konuştu.

“İÇ SAVAŞ DEĞİLDİ”
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Cemal Şenel de “1992-1995 yıllarında yaşananlar iç savaş değildi; soykırımdı. Srebrenica’da ve Bosna’nın her yerinde katliamlar yapıldı. Yaşanan bu acıları unutmayalım, unutturmayalım” ifadelerini kullandı.

GÖZYAŞLARIYLA ANLATTI
Konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayan Ayşegül Çetinkalp, soykırımı unutturmamak adına bu fotoğraf sergisini hazırladıklarını belirterek “Soykırımı belgesellerde izlediğimizde mutlaka Marş Mira’ya katılmamız gerektiğini anladık. Soykırım kurbanlarının anısına Bosna Hersek'te her yıl düzenlenen bu barış yürüyüşünde toplu mezarları, evlerdeki mermi izlerini gördük. Orada insanlar cenazelerine yıllar sonra kavuşuyor. Biz gittiğimizde bile defin işlemleri vardı. Çaresizliği de umut ışığını da görüyorsunuz. Sonrasında, o acıları unutturmamak adına, yürüyüşte yaptığımız çekimlerden sergi ve belgesel oluşturduk” dedi.  

“KEMAL BAYSAK’IN RUHU ŞAD OLSUN”
Aylin Telef de “Bizim aslında başta bir belgesel fikrimiz yoktu, amacımız Marş Mira yürüyüşüne katılmaktı. Orada yaşadıklarımızdan sonra sergi açmaya karar verdik. Kemal Baysak’a konudan bahsettik, kendisi de bize bu sergiyi açacağını söyledi. Ruhu şad olsun, onun sayesinde birçok insan bilgilendi” diye konuştu.

 
Ege'de balık türleri tehdit altında!
 
Hayali üniversite... Diplomalar sahte!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı’da can dostlar için anlamlı protokol
Torbalı Belediyesi, Hayvan Arama Kurtarma Derneği ile işbirliği protokolü ...
Simge yüzük yeniden Karşıyaka'da
Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’ndan geçtiğimiz yıllarda ...
Selçuk tiyatro ile buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Belediyesi desteği ile düzenlenen ...
 
İnciraltı için kritik zirve tamam! ‘Tugay yeni plan önerdi’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile bir araya gelişlerinin ...
Buca’da Srebrenitsa için anma töreni
İnsanlık tarihinin en kara lekelerinden Srebrenitsa Soykırımı’nda 29 yıl ...
Balçova’da hedef hızlı çözüm, iyi hizmet
Balçova Belediyesi vatandaşın şikayet ve taleplerine kısa sürede çözüm ...
 
Srebrenitsa Katliamı’nda hayatını kaybedenler Konak’ta anıldı
Tarihe kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Katliamı’nda hayatını kaybedenler ...
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda 15 yıl sonra bir ilk... Aileler büyüyor!
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda 15 yıl sonra bir ilk... Aileler büyüyor!
Kardeş belediye Hamm’dan Seferihisar’a ziyaret
Seferihisar’ın 2010 yılından beri ortak çalışma sözleşmesi olan Hamm Belediyesi’nden ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva