HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Şubat 2012 Cuma - 17:29

Büyükşehir davasında şok ayrıntılar!

Hakkında 397 yıl hapis istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun mahkemede yapacağı savunma stratejisini belirlerken savcılığın dosyayı kapatmadığı ortaya çıktı.

Büyükşehir davasında şok ayrıntılar!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ-İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Mayıs ve Kasım 2011 tarihlerinde ardı ardına düzenlenen polis operasyondan sonra zor günler geçiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 3 Nisan’da görülecek mahkeme öncesi hazırlıklara devam ediyor. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil’e ‘şüpheli’ sıfatıyla beş saat ifade veren Başkan Kocaoğlu’nun o gün söylediklerinin aksine kapsamlı bir savunma yapacağı öğrenildi. Başkan Kocaoğlu, mahkemede konuların tamamına teknik ve hukuki olarak cevaplar verecek.
 
SAVUNMA “TUTUKLU MERKEZLİ” OLACAK
Savcı Çengil’in karşısında, sorulan sorulara ‘bilmiyorum, bilgim yok’ cevaplarını veren Başkan Kocaoğlu, bu kez mahkemede tam donanımlı olarak açıklama yapacak. İddianamede yer alan konuların önem sırasına göre sıralama yapacak. Kocaoğlu, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, İzelman Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, Grand Plaza eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğulları gibi isimlerin cezaevinde olmasına neden olan konuları önce anlatacak. Kocaoğlu’nun savunması daha çok ‘tutuklu isimlerin serbest bırakılmasına’ yönelik olacak. Kocaoğlu, iddianamede yer alan 25 konu arasında bürokratlarının tutuklanmasına neden olan konuları anlatırken teknik bilgi ve dokümanlar sunacak. Kocaoğlu iddianamede ‘1 numaralı’ kişi olduğu için savunmasını genelleyici yapacak.
 
GİZLENEN KONULAR NETLEŞTİ: BELGE 40 BİN’E ULAŞTI
Yaklaşık 400 sayfa olan belediye avukatlarına verilen ve Başkan Kocaoğlu hakkında 397 yıl hapis cezası istenen iddianamenin karartılan bölümleri ve gizlenen yerleri de netleşmeye başladı. Kocaoğlu’nun avukatları ek klasörleri ve görüntü kayıtlarının tamamına yakınını aldı. Mahkemenin oluru ile alınan belgelerin ardından 400 sayfa olan iddianame ek raporlar, bilirkişi tutanakları, dinleme kayıtları ile birlikte tam 40 bin sayfaya ulaştı. Mahkeme avukatlara ayrıca 60 adet CD içinde görüntü ve videolar de verdi. Toplam 80 klasörü bulan bilgi ve belgelerde çoğunluğun bilirkişi raporları, teknik takip çözümleri olduğu ifade edildi. CD’lerin yüzde 90’ında da teknik takip dinlemesi ve ses kayıtları yer aldı. Operasyonun en önemli konuları arasında gösterilen Çankaya Katlı Otoparkı ile ilgili basına sızdırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve Genel Sekreter Pervin Şenel Genç arasındaki görüşme kayıtları avukatlara verilmedi. Avukatlar, Genel Sekreter Genç’in odasında gerçekleşen otopark ihalesinin iptali ile ilgili görüntü kayıtlarını resmi olarak talep etti.
 
20 KİŞİLİK ÖZEL EKİP
Duruşmanın yaklaştığı her geçen gün çalışmaların temposu arttırılırken Mahkemeden gelen ek bilgi ve belgelerin incelenmesi için 20 kişilik özel bir ekip kuruldu. Liderliğini Başkan Kocaoğlu’nun avukatlığını yapan İzmir Baro Başkan Yardımcısı Ercan Demir’in yaptığı oluşumda 7 kişilik hukukçu yer aldı. Zaman zaman bir araya gelen ekip toplantılar yaparken dosyaları ve bilgileri de kendi arasında paylaştırdı. Öte yandan avukatlar, teknik takip sonrası ortaya çıkan telefon dinleme çözümlerinden tatmin olmadı. Olası ekleme ve çıkartma ihtimalini göz önünde bulunduran ekip CD’lerde bulunan ses kayıtlarını dakika dakika dinleyerek kağıda dökmeye başladı. Polisin yaptığı döküm ile kendi yaptığı çalışmanın dökümünü karşılaştıran avukatlar daha sonra konuları birbirine yakınlık derecesine göre ayırdı. 20 ekipte yer alan 10 kişinin sadece CD’lerde yer alan ses kayıtlarının çözümü ile ilgili görevlendirildikleri belirtildi.

 
SAVCI GERİYE DÖNÜK YENİ ÇALIŞMA BAŞLATTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyonu yürüten ve ifadelerin tamamını aldıktan sonra iddianameyi hazırlayan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcı Birol Çengil’in sürpriz şekilde dosyayı kapatmadığı ortaya çıktı. Belediyeye düzenlenen Mayıs ve Kasım 2011’deki iki büyük operasyon 308 numaralı dosya üzerinden yürütülürken 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülecek olan davanın farklı bir dosya numarası üzerinden yürütüldüğü tespit edildi. Özel yetkili savcı iki operasyonu yaptığı dosyayı kapatmazken Büyükşehir Belediyesi’nden yeni bilgiler istedi. Savcılık, iddianamede ismi geçen tutuklu üst düzey yöneticiler ve tutuksuz yargılananlarla ilgili gelir araştırması yaptı. Üst düzey bürokratların görevde oldukları dönemde edindikleri mal varlıklarının tespitini istedi. Öte yandan savcılık, iddianamede yer almayan 2009 yılına dair farklı çalışma ve ihalelerin bilgilerini de talep etti. Savcılığın aldığı dosyalar içerisinde sinema gösterimi, tiyatro oyun ihaleleri ve konserlerin olduğu belirtildi. Araştırmanın önceki yıllara doğru gidebileceği, belediye şirketlerine de yayılabileceği ifade edildi.
 
SÜREÇ DEVAM EDİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, özel yetkili savcılık tarafından yürütülen soruşturmanın halen daha devam ettiğini söyledi. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle birlikte sürecin bitirilmediğini anlatan Demir, “Yeni operasyon yapacak bir durum yok gibi görünüyor ama dosyayı kapatmadıkları için sürekli taleplerde bulunuyorlar. Bu soruşturma belediyenin tepesinde Demokles’in kılıcı gibi duruyor. İzleme, dinleme ve takiplerin devam ettiğini düşünüyoruz. İki yıldır belediyenin her tarafını dinlediler. Bu korkunç bir durum” dedi.
 
TACİZ BOYUTUNU GELDİ
Dosyanın bilerek kabartıldığını ve içinden çıkılamaz bir hale sokulduğunu anlatan Demir, ekip olarak yaptıkları çalışmalarda zaman zaman zorlandıklarını dile getirdi. Görüntü ve ses kayıtları ile binlerce sayfalık yazıları okumaya çalıştıklarını anlatan Demir, “Biz bu süreci Nisan ayındaki ilk duruşmaya kadar bitireceğiz. O yüzden çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Fakat biz bu kadar zorlanırken mahkeme heyeti üç kişi ile birlikte bu dosyaları nasıl ayrıntılı olarak inceleyecek. Bu gibi durumlarda en çok başvurulan yöntem dosyaların sayısının arttırılması ve iş yoğunluğunun fazlalaştırılması taktiği uygulanır. Burada da bu durum ile karşı karşıyayız. Herhangi bir kişinin isimsiz olarak yaptığı başvuru bile müfettişler tarafından incelemeye konu oluyor. Bu durum artık taciz boyutunu aştı” diye konuştu
 
SAVCIYA SORACAĞIZ
Özel yetkili savcılığın soruşturmasına konu olan ihale yöntemlerinin halen daha belediye tarafından devam ettirildiğini belirten Demir, aynı çalışmanın istenilirse savcılık tarafından 2012 yılı için de yapılabileceğini dile getirdi. Demir, “Belediye ihale mevzuatına göre çalışmalarını bugün de devam ettiriyor. Neredeyse yapılacak ihalenin çeşidini, alanını ve bedelini özel yetkili savcılığa gönderip olur aldıktan sonra iş yapacak hale geldik. Başka bir yolumuz kalmadı. Ankara ve İstanbul’da aynı konular ile ilgili hiçbir işlem yapılmazken İzmir’de farklı uygulamalar yapılıyor” ifadelerini kullandı. Demir, 3 Nisan’daki duruşma için hazırlıklara devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
uydurma 25 Şubat 2012 Cumartesi 12:33

demekki uydurdukları suçlar yeterli gelmedi..devam...

Yorumu oyla      13      6  
göçmen 25 Şubat 2012 Cumartesi 11:20

geriye dönükinceleme sola yatık inceleme falaaannn filan ... suyunu çıkarsan bir şey olmuyor işte? komedya........

Yorumu oyla      14      8  
izmirli 25 Şubat 2012 Cumartesi 08:43

aziz bey'e bir tavsiyede bulunmak istiyorum belediye içerisindeki hemen hemen her müdüre tahsis edilmiş araçlar var bu araçlara bir kısıtlama getirirseniz çok iyi olur müdürlerimiz malesef bu araçları kendi özel işlrinde de kullanmaktan kaçınmıyorlar burda tasarrufa gidelim .müdürün şöförü buca yıldız mahallesinde oturuyor müdür ise karşıyaka bostanlıda bu şöförün bu arabayla müdürü evden almasınıbelediye'ye bırakmasının maliyetini hesaplayın lütfen . adam bostanlıdan vapurla gelse siz düşünün !

Yorumu oyla      18      6  
Zülfikar Kızılca 24 Şubat 2012 Cuma 18:30

Allah kurtarsın cezaevinde haksız yere tutulanları. Yakınlarına da Allah sabır versin. Bununla birlikte fark ediyorsanız kamuoyu bu işle artık ilgilenmiyor. Evet, yargılananların yakınları ilgileniyor. İlgilenmek en tabii hakları. CHP genel başkanının bile milletvekillerine kahvaltıda söyledikleri dost meclislerinde konuşulurken. Bu haber biraz zorlama olmuş. Haberin satır arasındaki mesajlardan anlaşılıyor ki Aziz Kocaoğlu’nun savcılıktaki savunması cezaevindekilerin bazılarını üzmüş.

Yorumu oyla      25      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’nın bir bölümünde su kesintisi
İZSU’dan yapılan açıklamaya göre Karşıyaka’nın bir bölümüne 27 Şubat Pazartesi ...
İzmirli itfaiyecilerin sorunu kördüğüm!
İzmir Büyükşehir Belediyesine ‘memur’ kadrosundan atama bekleyen itfaiye ...
Karşıyaka sokakları yenileniyor
Karşıyaka Belediyesi, ilçede bozuk ve bakımsız yolların yenilenmesine ...
 
İzmir Avrupalı müzecileri ağılardı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), ...
Yeni teleferik İzmir’e çok yakışacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği standartlarında baştan aşağı ...
Bayraklı'nın amazonları küfürü ve kavgayı süpürdü
Bayraklı Belediyesi, temizlik işlerinde kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladı, ...
 
Kızılay’dan Başkan Solak’a teşekkür
Çiğli’de geçen yıl açılışı yapılan Kızılay Çiğli Şubesi’nin yöneticileri, ...
Bornova’da ‘yaşama engel’ yok
Bornova Belediyesi bir buçuk milyon liralık yatırımla ilçedeki tüm kaldırım ...
Güzelbahçe'de yangın mağduru köylülere fidan
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Payamlı ve Küçükkaya köylülerine ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva