HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Eylül 2024 Çarşamba - 17:06

Buca'da AK Parti'den CHP'ye ‘cemevi’ çıkışı: Tasarruf tedbirleri kılıf bulma çabası!

Buca Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında cemevine tahsis edilecek alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet sorunu olması nedeniyle reddedilmesi üzerine AK Parti Grubu’ndan tepki geldi.  AK Parti Grup başkanvekili Burçin Kevser Sevil, “Cemil Tugay, kendi borçlu bıraktığı Karşıyaka Belediyesi’nden 200 milyonluk alan satın aldı. Tasarruf tedbirleri kapsamında değil miydi? Bir kuruş ödemeyecekler. Buca’daki vatandaşın talebi tasarruf tedbirleri kapsamında diyeceksiniz. Bu ancak kılıf bulma çabasıdır” dedi.

Buca da AK Parti den CHP ye ‘cemevi’ çıkışı: Tasarruf tedbirleri kılıf bulma çabası!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Buca Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci oturumu Buca Belediye Başkanı Görkem Duman idaresinde gerçekleşti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bedelsiz olarak 25 yıllığına tahsis edilmesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce Cemevi inşa edilmesi talebine ilişkin, ilgili müdürlüklerden gelen yazılarda “gerek mülkiyet sorunun çözülmediği, gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesinin de tasarruf tedbirleri kapsamında projeyi yapamayacağını” bildirmesi üzerine AK Parti Grup başkanvekili Burçin Kevser Sevil,  söz aldı.

SEVİL: ŞOVMEN BİR BELEDİYECİLİK YAPIYORSUNUZ
Sevil, “Konu bir önceki dönemin konusu. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bir saha çalışmasındayken Buca’da yaşayan vatandaşların cemevi ihtiyacı olanlarına böyle bir vaatte bulunmuştu. Hızlı bir şekilde Buca’nın gündemine geldi. Erhan Kılıç’ın son aylarıydı. Komisyonlarda şunu değerlendirdik . İki başkan da seçimlerde aday değil, yeni gelen başkanlar bu hususu değerlendirsin dedik. Seçileli 6 ay oldu. 6 ayda bir karara varamamıştık. Büyükşehir’e sorup bu yazıyı alana kadar. Birincisi, ben isterdim ki Buca Belediye Başkanı olarak burada her ne kadar diğer belediye başkanları söz vermiş olsa da 6 aydır bu konu gündemde beklemeseydi keşke Büyükşehir’e daha önceden yazılsaydı. Bunların görüşmelerini yapın. CHP’li meclis üyeleri olarak yapın, biz de kararlı bir duruş sergileyeceğiz dememize rağmen. Büyükşehir’den yazı geldi. Bu alanın mülkiyet sorunu var. Temel problem, dosyayı açın ilk haline bakın. Tunç Soyer de Erhan Kılıç da mülkiyet sorununu biliyordu. Problem tamamen sizin partinizin yerel yöneticilik alanında aldığı tavırdır. Bir yıla mı bir buçuk yıla mı çözülür, çözülmez mi ilgilendirmiyor. Olur olmaz beni ilgilendirmiyor. Sahada şovmen bir belediyecilik gösteriyorsunuz. Belediye meclislerine bu talebi gönderdiniz. E zaten başta biliyordunuz. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri kapsamında biz bu projeyi yapamayacağız diyor. 



‘CEMEVİNİN TASARRUF TEDBİRLERİNE TAKILMASI KILIF BULMA ÇABASI’
Cemil Tugay, kendi borçlu bıraktığı Karşıyaka Belediyesi’nden 200 milyonluk alan satın aldı. Tasarruf tedbirleri kapsamında değil miydi? Bu ay Karabağlar Belediyesi’ne koskoca kültür merkezi tahsis edeceğiz ve bir kuruş ödemeyecek. Dikili, Foça, Balçova’ya aylarca tahsis yapıyoruz. Bir kuruş ödemeyecekler. Karşıyaka’ya 200 milyon kazandıracaksınız. Buca’daki vatandaşın talebi tasarruf tedbirleri kapsamında diyeceksiniz. Bu ancak kılıf bulma çabasıdır. Yok öyle bir tasarruf  tedbiri. Bugün cemevi yapmanın maliyeti nedir? Sektörün içerisinde olan siz de dahil olmak üzere meclis üyeleri cevap versin. 10 milyon mu ne kadar? 10 milyon nerede 200 milyon nerede? Buca Belediyesi’ne vereceği bir alan hiç mi yok? Konak’a park tahsis ettik. Cemevi yapabilmek için Buca Belediyesi’ne tahsis edilecek bina da mı yok, arsa da mı yok? Vatandaşlara teslim edilecek alan yok mu? Muhalefet partisi olarak bunun peşine biz düşüyoruz. Kaç kere yanınıza geldim, vatandaşın talebi üzerine. İnanç üzerinden mi siyaset yapacağız dedi. Bir meclis üyesi vatandaşın talebi üzerine. Bu inanç meselesi değil, sizin olaylara bakış açınızla alakalı. Vatandaş mı ayırıyorsunuz yorumunu ben yapamam. Yapmak istemem, iyi niyetli olduğunuzu düşünmek isterim. Bir önceki zihniyetin bu dönem de devam ettiğini söylüyorum. CHP’li belediye başkanları tarafından vatandaşlara verilmiş söz vardır diye oy çokluğu verdik. Bu projeyi yapmanız gerektiğini hatırlatarak oy çokluğu veriyoruz” dedi.

CHP’Lİ AYDIN: İKTİDARIN YAPMASI GEREKENİ KENDİ ÇABALARIMIZLA YAPIYORUZ
CHP Grupbaşkanvekili Uğur Aydın, Sevil’e cevaben şunları söyledi:

“CHP grubu olarak bir karar verirken bir inanca, bir zümreye göre karar vermedik. Bunlar üzerinden siyaset yapılmadığı söylense de ana temada bunlar üzerinden siyaset yapıyorsunuz. Geçen mecliste müftülüğe tahsis ettiysek elbette başka yerler de, Çamkule Cemevi’ne tahsis edilebilir. Önce keşke bizlerle konuşsaydınız. Başka bir yerler varsa araştırması yapılsın, Büyükşehir de biz de üzerimize düşeni yapalım diye görüştüler. Cemevine hassasiyet gösterildiği için teşekkür ederim. Keşke derinlemesine gösterilse. Buca Cemevi'nin kendi elektrik parasını kendi cebinden ödemesi bekleniyordu. Su faturası, önceki dönem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemi sonrası İZSU’dan karşılandı. Cemevi de bir daire başkanlığına bağlanmış durumda. Zannettim ki bütün giderleri karşılanıyor. Mevcut cemevinin aydınlatma tesisatında bir değişiklik yapılmış sadece giderlerde karşılama yapılmış. Diğer giderler karşılanmamaktadır. Personel, mutfak giderleri ceplerinden gitmektedir. Biz o yazıyı bekliyorduk. Belki geç geldi. Şovmen belediyecilik sözünü kabul etmiyoruz. İktidarın yapması gerekenleri kendi çabalarımızla yapmaya çalışıyoruz. 

‘KEŞKE İMAR PLANLARINDA CEMEVLERİNE YER AYRILSA’
İmar planları düzenlenirken cemevlerine de yer ayrılsa da böyle sorunlar yaşamasak. Her şeyin sorunu bu değil tabii ki hepsi bir mevzuatı gerektiriyor. Bu mevzuatın nereden çıkarılacğı bellidir, mecliste kimin çoğunluğu olduğu bellidir. Ülke sorunu var, tasarruf tedbirleri var. Tasarruf tedbirlerini cumhurbaşkanlığı denetliyor, yazı gönderiyor uydun mu uymadın mı diye. Sadece bir parsele özgüdür. Bir deklare değildir. Başka taşınmazlarda, başımıza taş düşer de imar planlarında cemevi gösteririz oralarda değerlendiririz .”

SEVİL: MESELE ÇALIŞMAK
AK Partili Sevil, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen dönem, Büyükşehir’den geçti zaten. Mesele çalışmak. Uğur Bey hala diyor ki grupta değerlendirdik yeni bir yer gösterilsin. Elinde hazır bir şekilde bu meclise gelecektin. 6 aydır yok. Çalışmayı değerlendireceğiz. O yazı geldiği gün Büyükşehir’e diyeceksin hayır biz bunun olmasını istiyoruz.
Bunu yapmıyorsunuz. Giderler değil mesele onlar ayrı önergeler olur. Bunlar mevzu değil. Sizin vatandaşın taleplerine nasıl yaklaştığınızı söylüyorum. Biraz bu işin peşine düşseydiniz bu gün başka bir yer bulunmuştu, önerge meclisten geçmişti.”

AYDIN: BEN MİMAR DEĞİLİM
CHP’li Aydın, Sevil’e yanıt vererek “Ben mimar değilim. Benim bahsettiğim bütün mahalleyi imar revizyonuna soktuğumuzda ortaklık paylarında, milli eğitim bakanlığıdır, diyanet işleridir ayrılıyorsa bununla ilişkilidir. Aynı kapıya çıkıyor. Orada inşaat faaliyetine başlayamazsın” ifadelerini kullandı.



BAŞKAN DUMAN: PROBLEMLİ YERDE PROJE YAPAMAYIZ
Başkan Görkem Duman, “Problem olan hiçbir yerde başlangıç yapmayız. Problemli yerde proje yaptığımızda sorun katlanarak gidecek. Dernek başkanlarıyla iletişime geçtik. Başka bir yerde, problem olmayan, tertemiz bir an önce uygulamaya geçeceğimiz nokta istediğimiz söyledik. Karşılıklı duyarlılığımızı ifade etmiş oluyoruz. Biz vatandaş ayrımı yapmıyoruz, Bucalılar vatandaş ayrımı yapmadığımızı biliyor. 72 millete bir yerden bakıyoruz” şeklinde cevap verdi.

İlgili önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

Komisyonlardan gelen önergeler görüşülürken Buca İlçesi, Kaynaklar Mahallesi 20215 ada, 17 parsel nolu 844,39m² yüzölçümlü taşınmazın, 3/8(316,65)²'lik hissenin diğer hissedara satılması talep edilen önerge  ile ilgili AK Parti grubu ile CHP grubu arasında tartışma yaşandı.

AK PARTİLİ SEVİL: UYGULAMA BİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUM
AK Parti Grupbaşkanvekili Burçin Kevser Sevil, söz alarak şunları söyledi:

“Buca Kaynaklar’da satış konusu önceki dönemlerde reddedilmiş belediyenin yerinden çok daha az bir metrekare diğer parsel alanlarındaki yeri de alan vatandaş yüzde 60 malik durumda. Yüzde 40’ı belediyede.
Farklı kararlar çıktı komisyondan. Temel sebebi, oluşan yeni meclis ve  yeni başkan olmanız. Burada uygulama birliği olması gerektiğini düşünüyoruz. Satış kararı verilebilir ama yarın bir gün başka bir vatandaşa mahkemeye git dersek iki uygulama arasında farklılık olur. Verdiğimiz kararlar vatandaşlar tarafından tartışılabilir. Satış değerleri 100 metrekare üzerindeyse eğer, burası tarlaysa satışı kabul edilebilir. Eğer imar uygulaması görmüş bir arsa vasfındaysa kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile tartışılması gerekir. Farkındalık oluşması açısından önümüzde bu tarz önergeler geldiğinde ilkesel bakış açısıyla yaklaşalım diye söz aldım. Uygulama birliğine dikkat çekmek için satışın reddi yönünde oy kullanacağız. Mazeretli meclis üyelerimizin de fikirlerini önemsiyorum.”
Hukuk, Çevre ve Sağlık, Plan ve Bütçe komisyonu, Tarım komisyonundan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edildi.

 
'6 milyon liraya tuvalet' iddialarına yanıt!
 
Beton mikserinde korkunç son!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe Belediyesi, Lanzarote Sözleşmesi'ne taraf oluyor
Güzelbahçe Belediyesi, çocuklara yönelik cinsel suçları önlemek ve bunlarla ...
AK Parti’den İzmir'deki belediyeler için açıklama: İlçe ilçe borç listesi!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik (SGK) Bakanı Vedat Işıkhan'ın İzmir temaslarında ...
Karşıyaka’da Zabıta Haftası kutlandı
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, 1-7 Eylül Zabıta Haftası dolayısıyla ...
 
Bir ismi daha görevden aldı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, seçimi kazanmasının ardından ...
İzmirli müzisyenler Narlıdere'de sahneye çıkacak
Narlıdere Belediyesi, İzmir'in kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü kapsamında ...
Konak’ta sosyal hayata engel yok
Sosyal belediyecilik anlayışıyla yaşamın her alanına dokunan Konak Belediyesi, ...
 
Başkan Duman'dan 'yeni spor tesisi' müjdesi!
Buca Belediyesi’nin yaz spor kursları büyük ilgi gördü. Tenis, yüzme, ...
Festival zamanı: 39 ülke Menemen'de buluşacak
Menemen’de uluslararası heyecan için geri sayım başladı. 39 ülkeden katılımcıların ...
Bornova'dan ailelere destek!
Bornova Belediyesi Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezleri, yaz tatilinin bitmesiyle ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva