HABERLER>GÜNCEL
7 Ekim 2011 Cuma - 12:12

Bu fotoğrafa tepki yağıyor

Habertürk gazetesinin sürmanşetine dev bir fotoğrafla taşıdığı haber, büyük bir tartışma yarattı. Sosyal medyaya gelen yorumların yüzde 90'ı, "Böyle fotoğraf basılır mı" şeklinde…

Bu fotoğrafa  tepki yağıyor

İSTANBUL - Habertürk'ün, bugün sürmanşetine taşıdığı "Kadına şiddette son nokta" haberinde kullanılan fotoğraf sosyal medyada eleştiri bombardımanına tutuluyor. Manisalı iki çocuk annesi 38 yaşındaki Şefika E. dayakçı kocasından kaçıp sığınma evine saklanmıştı. Eşi İbrahim E. sığınma evine giderek onu "ikna" etti, evine döndürdü. Bir gün sonra şiddet yeniden başladı. Ve dün, zavallı kadın defalarca bıçaklandı, son bıçak darbesini sırtına aldı. Ağır yaralandı. Sırtına saplanan bıçakla hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı. Habertürk'ün sürmanşet haberi, buraya kadar Türkiye'de kadına yönelik şiddeti yeni bir olayla ortaya koyuyordu. Yani tartışılacak bir şey yoktu.

“Sürvahşet’in altındaki adam” Gönül Soyoğul’un yazısını okumak için tıklayınız
TEPKİLER ÇIĞ GİBİ
Sosyal medyada ve sohbetlerde günün en çok eleştirilen ve tartışılan olayı olmasının asıl nedeni haberin fotoğrafının kullanılma şekliydi. Evet, olay gerçekti. Zavallı kadını eşi ekmek bıçağıyla öldüresiye bıçaklamıştı. Ama, bu dehşet gözler önüne acaba böyle serilmeli miydi?
 
O fotoğrafı yayınlamıyoruz. Ancak, anlatmak gerekirse fotoğraf şöyle: Talihsiz kadın, bıçaklandıktan sonra hastaneye getirilmişti. Tüm çaresizliğiyle yüzükoyun ve çıplak olarak sedyede yatıyordu. Sırtında kocaman bir ekmek bıçağı saplıydı. O bıçak ve saplandığı yerden çıkan kanlar, hatta iç organlarından bazılarının hiç bir gizleme yapılmadan verilmesinden çok, ölmek üzere olan Şefika E.'nin yüzünde, gözlerindeki dehşetti. O da açıkça fotoğrafta görünüyordu!
 
YAZARLARI BİLE ELEŞTİRDİ
Tartışma muhtelif... Kimi şiddetle eleştiriyor. Kimi, "Bir Türkiye gerçeği gözler önüne serilmiş, keşke fotoğraf böylesine tüm çıplaklığı ile gazetenin sürmanşetine taşınmasaydı", kimi, "Gazete evlere giriyor, çoluk çocuk okuyor, görüyor. Bu durumdan olumsuz etkileniyor" diyor. Haberin veriliş biçimini Habertürk'ün kendi köşe yazarları bile eleştiriyor. Gazetenin yazarı Balçiçek İlter, tweet mesajında, "Bütün eleştiriler haklı. Olacak şey değil. İki çocuk annesi o fotoğraf, basmışız umarsızca. Bırakın bizi, o çocuklar ne düşünür" diyerek düşüncelerini paylaştı.
 
BAKAN ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin de haberle ilgili şu açıklamayı yaptı:
 
Bakanlık görevini üstlendiğim ilk günden bu yana, özellikle kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirlerin güçlendirilmesine çalıştığımız kamuoyunun malumudur. Acil sorunlar karşısında kadınlarımızı koruma mekanizmalarını harekete geçiriyor, onları öncelikle kendi rızaları doğrultusunda koruma altına alıyoruz. Bu vakada da yaşamını yitiren vatandaşımızın sığınma evinde, koruma altında olduğu, ancak kendi rızasıyla burayı terk ettiği anlaşılmaktadır. Bu kararın kendisi tarafından verilmiş olmasının sonucu değiştirmediği gerçeğinin acısını bir bakan olarak değil, her şeyden önce bir kadın olarak yüreğimde hissettim.
 
Bütün bunlarla birlikte, bugün bu haberi işleyen bir gazetemizin tutumu hakkındaki görüşlerimi de paylaşmak isterim;
Kadına yönelik şiddetin, ülkemizin baş edilmesi gereken çok önemli bir sorunu olduğunun bütün kesimlerce fark edilmiş olması olumlu bir gelişmedir. Ancak, bu konudaki duyarlılığı harekete geçirmek adına da olsa, kadına yönelik şiddeti işleyen haberlerde, şiddetin toplumun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek biçimde sergilenmemesi için de azami özen gösterilmesi gerektiği açıktır. Bugün bir gazetede sürmanşette yer verilen fotoğrafın, şiddete karşı duyarlılık yaratmanın ötesinde, eşi tarafından öldürülen bir kadının ölü bedenini sergileyerek, hayatını kaybetmiş de olsa en başta bir kadının kişilik haklarını zedelediğini düşünüyorum. Fotoğrafın bu biçimde kullanılmasının, maalesef basınımızda zaman zaman gördüğümüz etik ihlaller açısından da önemli bir sorun oluşturduğunu düşünüyorum. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, toplumsal duyarlılığın yaratılması için en önemli destekçimiz olan medyanın, bu konuları dile getirirken daha duyarlı davranması gerektiğinin altını önemle çiziyorum. Yaşamını yitirenin çocuklarının durumunu göz önünde bulundurmadan, bu fotoğrafı sergileyen profesyonellik anlayışının, bugün hazırladıkları gazeteyi evlerine götürüp, çocuklarına gösterip gösteremeyecekleri konusunu da değerlendirmelerini diliyorum.
 
Kadına yönelik şiddetle mücadele ile ilgili olarak hazırladığımız kanun tasarısında, medyanın kadına yönelik şiddet haberlerini veriş biçimi ile ilgili konuları da kapsayacağımızı bu vesileyle kamuoyu ile paylaşıyorum.
 
BASIN KONSEYİ İŞLEM BAŞLATTI
Basın Konseyi Habertürk Gazetesi’nin manşetinde yer alan ve kamuoyunun çok şiddetli tepkilerini üzerine çeken “kadına şiddette son nokta” başlıklı haber ve fotoğrafla ilgili olarak re’sen işlem başlattı ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu bu konuyu görüşmek üzere acil toplantıya çağırıldı.
 
Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “07.10.2011 tarihinde Habertürk Gazetesi’nin manşetinde “Kadına Şiddette Son Nokta” başlığı altında aile içi şiddete maruz kalarak, eşi tarafından bıçaklanmış bir kadının yaralı halde ve sedye üzerindeki fotoğrafının hiçbir gizleme veya buzlama yapılmaksızın tüm çıplaklığıyla ve pervasızca yayınlanmış olması kamuoyunda çok ciddi bir infiale yol açmıştır. Basın Konseyi’ni telefon, faks ve e-posta yağmuruna tutan çok sayıda yurttaşımız kadına yönelik şiddeti düşüncesizce manşete taşıyan bu haber ve fotoğraf hakkında şikâyetlerini bildirmişlerdir.” (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HÜSEYİN AHMETOĞLU 7 Ekim 2011 Cuma 15:07

HER TÜRLÜ MAHLÜKATA HAKARET OLUR DİYE ,ALLAH BELANI VERSİN KATİL ASIN BU ŞEREFSİZİ.

Yorumu oyla      14      7  
zeki kaya 7 Ekim 2011 Cuma 14:26

İdam geri gelsin bu katiller asılsın,başka söylenecek bir söz yok.Habertürk gazetesini eleştiriyorum..

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiraz'da eğitimle gelen devrim
Kınık ile birlikte İzmir'in en uzak ilçesi Kiraz'da eğitim devrimi yaşanıyor. ...
Hayata 19 gün tutunabildi
Karşıyaka’da, kasksız kullandığı motosikletiyle yaya geçidinden yolun ...
Mahkemelerde teknoloji devri!
"İşim var gelemiyorum" mazereti olanlar bulundukları yerden mahkemeye ...
 
Hasdal'dan çıktı, teröristlere bomba yağdırdı
Ergenekon davası kapsamında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla 33 ay tutuklu ...
Başbakan Erdoğan'ın annesi vefat etti
Başbakan Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan yaşamını yitirdi. Safra kesesi ...
Patronlar İzmir'de 'büyük balık' için yarıştı
Çeşme Alaçatı’da bu yıl 5'ncisi düzenlenen Uluslarası Balıkçılık Turnuvası ...
 
601 gün sonra gelen özgürlük
İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda 14 Mart 2010’daki Roman Çalıştayı’nda ...
'Geçmiş darbelerin hıncı bizden çıkarılıyor'
Balyoz planı" davasının tutuklu sanığı Kurmay Albay Mustafa Önsel, "Henüz ...
İzmir'de 'kıdem tazminatı' protestosu!
İzmir'de, DİSK'e bağlı sendikaların üyesi yaklaşık 3 bin işçi, kıdem tazminatlarının ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva