HABERLER>GÜNCEL
3 Mart 2012 Cumartesi - 09:30

Böyle cezaya can kurban!

Pizza dağıtırken çarpıp ayağını kırdığı Mehmet Şanlı'nın 1000 kapak toplama şartını kabul eden Mustafa Ekim, 8 bin kapak toplayınca 'teşekkür belgesi' aldı

Böyle cezaya can kurban!

İZMİR - İzmir'in Buca ilçesindeki pizza restoranında servis elemanı olarak çalışan Mustafa Ekim (25), geçtiğimiz aralık ayında motosikletiyle karşıya geçmek isteyen Mehmet Şanlı'ya (61) çarptı. Sağ ayağı kırılan Şanlı, motosikletli servis elemanı olarak çalışan Mustafa Ekim'den şikayetçi oldu. Yeni Asır’ın haberine göre, soruşturmayı tamamlayan polis, evrakları adliyeye gönderirken savcılık dosyayı, uzlaşma kapsamındaki basit yaralama suçuyla ilgili olduğundan "uzlaşma savcılarına" gönderdi.
 
BASİT BİR KAZA
Hastaneden çıktıktan sonra Uzlaşma Savcısı Nazan Pekcan'ın davetiyle adliyeye gelen Mehmet Şanlı'ya şikayetçi olduğu kişiyle uzlaşmak isteyip istemediği soruldu. Şanlı'ya, uzlaşmak istemesi halinde kendisine çarpan kişiyle barışması karşılığında orantılı bir iş yapma cezası veya para ödemesini isteyebileceği söylendi. Uzlaşma istememesi halinde ise Mustafa Ekim hakkında dava açılacağı belirtildi. Şanlı, genç bir insanın basit bir kazadan dolayı hakim karşısına çıkmasını istemediği için uzlaşmayı kabul ettiğini söyledi.
Bu kez adliyeye Mustafa Ekim davet edildi. Savcı Pekcan kendisine, hakkında yargılanmak üzere dava açılabileceği gibi çarptığı yaşlı adamın uzlaşma istediğini, bu doğrultuda Mehmet Şanlı'nın isteyebileceği makul bir şeyi yapma karşılığında bu davanın hiç açılmayacağını anlatılıp kendisinin de uzlaşma isteyip istemediğini sordu. Ekim sanık olmaktansa uzlaşmayı kabul etti. Uzlaşma Savcısı Nazan Pekcan, tarafların bu kez barışın şartları konusunda anlaşmalarını sağlamak üzere ilgili dosyayı uzlaşma uzmanı avukata teslim etti.
Şanlı, kendisini koltuk değneğine mahkum eden Mustafa Ekim'in, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye teminine yönelik Yeni Asır'ın da desteklediği "Tane Tane Kapak Toplayalım Adım Adım Engelleri Aşalım" kampanyası için 1000 adet kapak toplamasını istedi. Şanlı, kapakların toplanıp teslim edilmesi halinde şikayetçi olmayacağını söyledi. Ekim, barışma için şart koşulan 1000 kapak toplamayı kabul etti.
 
8 BİN TANE TOPLADI
Adliyeden çıktıktan sonra kapak toplamaya başlayan Mustafa Ekim'e, arkadaşları da yardım etti. Bir ayın sonuna gelindiğinde Ekim'in topladığı kapak sayısı 1000 değil tam 8 bini buldu. Kapakları çuvallara doldurup Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne götüren Mustafa Ekim, teslim ettiği kapaklar karşılığında kampanyaya desteğinden dolayı teşekkür belgesi aldı. Kapakları teslim ettiğine dair bir tutanak almayı beklerden teşekkür belgesi alan Mustafa Ekim, uzlaşma savcısı Nazan Pekcan'a aldığı belgeyi, "Ben ceza çektiğimi sanıyordum ama bu belgeyi aldığımda ceza değil bir hayır işlediğimin farkına vardım. Böyle bir şartı yerine getirdiğim için çok huzurlu ve mutlu oldum" dedi. Savcı Pekcan'da, uzlaşmanın şartı olan kapakları toplayıp teslim edilmesi nedeniyle dosyayı dava açmadan kapattı.
 
"BU CEZA BANA HUZUR VERDİ"
Uzlaşma sonunda kendisine barış için şart olarak konulanın en büyük cezanın yerine anlamlı bir ders olduğunu belirten Mustafa Ekim, işten çıktığında evine gidene kadar sokaklarda hep kapak aradığını söyledi. Ekim, "Yargılanmak ve sonrasında ceza almaktan sadece ben zarar görecektim, kimse de yarar görmeyecekti. Oysa bu sayede ben kapak toplama işini yaparak hem bir engelli vatandaşa yardım etmiş oldum hem de manevi huzur bulmuş oldum. İnsanların barışması için çalışan bu uygulama olmasaydı, belki de 2 yıl hapis istemiyle yargılanacak ve sonuçta bir de ceza alacaktım. Ceza böyle bir işte çalışmamı bile engelleyecekti" dedi.
 
Adliyede uzlaşma ile biten örnek cezalar
Adliyede uzlaşma ile biten örnek dosyalar bulunuyor. Hakaret iddiasıyla adliyelik olan A.N. ile A.O.F. savcılığın uzlaşma teklifini kabul etti, A.N, karşı taraf A.O.F'nin LÖSEV'e 250 TL bağışta bulunması istedi. Uzlaşmanın şartını kabul eden A.O.F, belirtilen sürede A.N adına 250 TL bağışta bulundu ve makbuzunu uzlaşma savcısına getirerek olayın dava haline dönüşmeden kapanmasını sağladı.
 
TRAFİKTE KAVGA
S.Ö, trafikte kavga ettiklerinde kendisini basit şekilde yaralayan C.K.Ö ve D.K.Ç'den şikayetçi oldu. Uzlaşma kapsamında olan suçlardan dolayı S.Ö'ye uzlaşmak isteği soruldu. S.Ö, kendisini yaralayanların Çocuk Esirgeme Kurumu'na 1000 TL bağış yapmasını istedi. 1000 TL yatırılıp, makbuz uzlaştırıcıya verilince olay dava aşamasına gelmeden kapandı.
 
KİTAPLARI OKUDU
Arkadaşını basit şekilde yaralayan A.K. de uzlaşma isteğini kabul etti. M.D'nin uzlaşma şartı olarak ortaya sürdüğü Görme Engelliler Okulu'nda kitap okuma şartını yerine getiren ve bir gün boyunca Görme Engelliler Okulu'nda kitap okuyan M.D, kendisine şartı yerine getirdiğine dair okuldan verilen belgeyi uzlaştırıcıya teslim ederek, dava olmadan konunun kapanmasını sağladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balbay ve Özkan iki kişilik koğuşlara alındı
Yaklaşık bir yıldır koğuşlarında yalnız kalan Mustafa Balbay ve Tuncay ...
Alevi öğretmene 'hakareti anlattın' davası
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, nefret ve ayrımcı davranışlara maruz ...
Hafta sonunda hava nasıl olacak
İzmir yarın parçalı bulutlu. Sıcaklık 13 dereceye çıkacak. Kar yağışı ...
 
Hırsızlık şebekesinin Sezen Aksu, şaşkınlığı
İzmir'de bir çok evin yanı sıra Karaburun ilçesinde de ünlü sanatcı Sezen ...
Karakolda dayak davası 9 Mayıs'ta görülecek
Karabağlar Polis Merkezi'nde, gözaltına alınan Fevziye Cengiz'i dövdükleri ...
Agora’da işsiz kalan kazı ekibinden isyan
İzmir'de Smyrna Antik Kenti, Foça ve Agora kazılarında görevli 11 arkeolog, ...
 
TBMM'den Hakan Şükür'ü rahatlatan açıklama
TBMM Başkanlığı, bugün bir gazetede "Şükür'ün işi Komisyona Kaldı"' başlığıyla ...
"Genelkurmay Başkanı hiçbir zaman yalan söylemez"
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ balyoz davası kapsamında ...
Bakan Ergin'den beklenen 'Pozantı' açıklaması
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’ndeki tutuklular ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva