HABERLER>EKONOMİ
14 Ağustos 2013 Çarşamba - 13:38

Borsada ilk ürün coşkusu: Başkan’dan ‘organik’ vurgu

İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nda düzenlene yeni sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve incir töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’i İzmir yapanın Ege’nin 5 tarım ürünü olduğunu söyledi. Tarım sektörünün uzun yıllar ihmal edildiğini ifade edene Kocaoğlu, “Kalkınmak eşittir sanayileşmek değil! Bugün tarıma vereceğiniz destekler, özellikle organik ürünlerin üretimini yaparak dünya pazarlarına hitap edecek dev bir potansiyelimiz var. Bunu kullanamamanın ızdırabını hep birlikte yaşamalıyız” dedi.

Borsada ilk ürün coşkusu: Başkan’dan ‘organik’ vurgu

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Tarımsal üretimin teşvik edilmesi amacıyla İzmir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen yeni sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru inciri töreni gerçekleştirildi.

Düzenlenen töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’i İzmir yapanın Ege’nin 5 tarım ürünü olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Topraktan geldiği ve bize ait olduğu için dış girdisi sınırlı olan bir kalemden bahsediyoruz. İhraç ettiğimiz değerin yüzde 100’ü ekonomimize etki ediyor. İzmir bugün İzmir olduysa incir, üzüm, pamuk, zeytin ve zeytinyağının ticareti ile oldu” diye konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, tüccar ve ihracatçıların katıldığı törende konuşan Kocaoğlu, “Bu 5 ürün Ege ve İzmir’i dünya ve Akdeniz ile buluşturdu. Ben sadece siyaset olarak söylemiyorum ama uzunca süredir hükümetlerimiz tarımı gözardı etmişlerdir. Kalkınmak eşittir sanayileşmek değil. Kalkınmak tarımı ihmal etmek anlamına gelmemelidir. Bugün tarıma vereceğiniz destekler, özellikle organik ürünlerin üretimini yaparak dünya pazarlarına hitap edecek dev bir potansiyelimiz var. Bunu kullanamamanın ızdırabını hep birlikte yaşamalıyız” ifadelerini kullandı. 


 
Tarımın şaha kalkması ve ülkenin ihracatının artması için verilecek teşviğin, yapılacak sübvansiyonların diğer harcamaların yanında cim karnında nokta olmadığını vurgulayan Kocaoğlu, “Ben bu konuda üzerime düşeni yapıyorum. Ama hem yerel yönetimlerin hem merkezi hükümetlerin üzerine düşeni yapması ülkenin geleceği için çok önemli. Üretici ve ihracatçı için bol ve kazançlı bir sene olmasını diliyorum” ifadesinde bulundu.
 
1 MİLYAR DOLARLIK SERVET
Törende bir konuşma yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de Ege’de on binlerce ailenin üzüm ve incir üretimi ile geçimini sağladığını, yüzlerce işletme ve ihracatçının bu ürünleri ihraç ettiğini söyledi. İki ürünün nihai piyasa değerinin 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Kestelli, bu gelirin 800 milyon dolarını ihracat yoluyla elde ettiklerini ifade etti. Kestelli, “Toplam tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın yüzde 5’inden fazlasını iki üründen elde ediyoruz. Üstelik bu gelirin bütün katmadeğeri ülkemizde üretiliyor” dedi. Her ülkenin tarımını çeşitli teşvik mekanizmaları ile desteklediğine dikkat çeken Kestelli, İzmir Ticaret Borsası üretimin gücünün daima farkında olarak üreticiye sahip çıktığını, verdikleri destek sayesinde üzüm ve incirde dünyanın önde gelen ülkesi olmayı ve yıllardır bu konumu sürdürmeyi başardıklarını vurguladı.


Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “1990 yılında 160 bin ton olan çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi geçen yıl 310 bin tona yükseldi. Bu yıl ise özellikle doğal koşulların olumsuz etkisi ile kuru üzüm rekoltesinin 242 bin ton seviyesine gerilemesi bekleniyor. Kuru incir üretimi ise 56 bin ton seviyelerinde olmuştur. Kuru incirde rekolte çalışmalarımız ise şu sıralar devam ediyor. Sonuçlarını önümüzdeki hafta içerisinde açıklamayı planlıyoruz.”

 
100 LİRADAN SATILDI
Bu sezonun ilk kuru üzümü Manisa Alaşehir’den Osman Tuna, ilk kuru incir ise Aydın Nazilli’nin Samailli köyünden Özcan Karagözoğlu tarafından borsaya getirildi. Törende ilk ürünler sembolik olarak açık artırma ile satıldı. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli , 100 kilogramının sembolik, geri kalanının piyasa fiyatlarından satılacağı ürünleri 10 liradan açık artırmaya çıkardı. Çekirdeksiz kuru üzümün kilogramını 100 liradan Ege İhracatçı Birlikleri, kuru inciri de yine 100 liradan İzmir Ticaret Borsası satın aldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY 2013’te 27 milyonu gördü!
Türk Hava Yolları'nın yolcu sayısı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 24 artışla 26.9 milyon oldu.
Alsancak Limanı'nda vinç sevinci
Ramazan Bayramı’nda arızalanan vincin bakım ve tamir işlemleri tamamlandı. ...
İTO Vakfı’nda kriz: ‘Vekalet’ davası!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın 28 Haziran 2013 tarihide ...
 
Et fiyatlarına beklenen müdahale geldi
Et fiyatlarına müdahale geldi Son dönemde tekrar yükselişe geçen et ...
SGK’dan emeklilere kötü haber
Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden ...
Türkiye tatilde Çeşme’ye taşındı: 1.5 milyon misafir!
ÇEŞTOB Başkanı Öncel: Son yılların en hareketli bayramını yaşadık, tatil ...
 
21 gün sonra bir ilk: Borsa 76 bini aştı
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi, bankalar öncülüğünde dün başlayan ...
Maliye 2 bin personel alacak
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı, 2 bin vergi müfettiş yardımcısı alacak.
Tire Süt mısır üreticisine de sahip çıkıyor
Tire Süt Kooperatifi, bölgede süt ve et fiyatlarını üreticinin lehine ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva