HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Aralık 2011 Cuma - 10:22

Bornova’nın havası Avrupa standartlarında

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Avrupa Parlamentosu’nda çevre geleceğini güvence altına alacak kararlara imza attı. Bornova Belediyesi üye diğer Avrupa belediyeleri gibi 2020 yılına kadar karbondioksit (CO2) salınımını yüzde 20 oranında düşürmeyi taahhüt etti.

Bornova’nın havası Avrupa standartlarında

İZMİR - Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Avrupa’nın en büyük yerel yönetim ağları arasında yeralan Enerji Kentleri Ağı (Energycities) içinde yürütelen Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne (Covenan Of Mayors) imza attı. Avrupa Parlementosu’nda düzenlenen törende atılan imzayla Bornova, Türkiye’yi Avrupa’da enerji geleceği açısından temsil eden en önemli aktörlerden biri oldu. Avrupa’nın en büyük çevreci girişimlerinden birinin önce Bornova’da, sonra da İzmir’in diğer ilçelerinde hayata geçmesi için ilk adım atılmış oldu. Bornova Belediyesi üye diğer Avrupa belediyeleri gibi 2020 yılına kadar karbondioksit (CO2) salınımını yüzde 20 oranında düşürmeyi taahhüt etti.
 
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi imza töreninde, Avrupa Parlementosu Başkanı Jerzy Buzek, Bölgeler Komitesi Başkanı Mercesdes Bresso ve Avrupa Birliği’nin karar mekanizmalarında bulunan üst düzey temsilciler konuşma yaptı. 29 Kasım 2011’de gerçekleşen imza törenine Türkiye’den Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi katıldı. Bornova’yı temsil eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, imza töreni kapsamındaki bütün oturumlara katılarak, çevre geleceğine ilişkin atılacak adımların belirlenmesinde etkin rol aldı. Toplantılara İzmir’den Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da katıldı.
 
Tam gün süren etkinliğin birinci oturumu Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa Bölgeler Komitesi’nde yapıldı. Burada sözleşmeye taraf olan Avrupalı parlamenterler ve üye belediyeler enerji geleceğine yapılan yatırımlar konsundaki iyi uygulama örneklerini anlattılar. Başkan Sındır, sözleşmeye taraf olan diğer belediye başkanlarıyla da ikili diyaloglar kurarak, temiz enerji kaynaklarının kullanımı, karbondioksit salınımının azaltılması konularında bilgi alışverişinde bulundu.
 
Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde ise Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Avurap Birliği Türkiye Karma Parlementerler Komitesi üyesi CHP milletvekilleri Umut Oran ve Prof. Dr. Oğuz Oyan ile de görüşmelerde bulundu.
Başkan Sındır Bornova’nın taraf olduğu Belediye Başkanları Sözleşmesi hakkında CHP’li Karma Parlementerler Komitesi üyelerine bilgi verdi. CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç ve Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği Genel Sekreteri Onur Eryüce de Başkan Sındır’a imza töreni kapsamındaki etkinlik ve toplantılarda eşlik etti.
500’ün üzerindeki Avrupalı belediye başkanının Avrupa’nın kalbi sayılan Avrupa Parlamentosu’ndaki buluşması, sembolik “Belediye Başkanları Sözleşmesi” imza töreni ile son buldu. Bu imza töreniyle birlikte sözleşmeye taraf olan belediyelerin sayısı 3 bin 113’e ulaştı.
 
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, çevre değerlerinin korunmasının öncelikleri arasında ve ilk sıralarda yer aldığını belirterek, iklim değişikliği ile mücadele konusunda çekim merkezinin oluştuğunu söyledi. Enerji ve kaynakların etkin kullanımı konusunda taahhüt verdiklerini vurgulayan Sındır, “Bundan sonra Bornova kenti ve halkıyla birlikte daha temiz bir çevre, daha sürdürülebilir bir yaşam uğrunda çalışmalarımız artarak devam edecek. Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne (Covenant of Mayors) imza atarak, Avrupa genelinde enerji, çevre koruma ve şehir politikaları gibi alanlarda alınacak kararları belirleme ve temsil imkânına sahip oluyoruz. Bilginin ve tecrübenin değişimi aracılığı ile Avrupalı belediyeler ile ortak projeler yürütebilme imkânı bulacağız. Enerji tüketiminizi ve enerji faturalarımızla birlikte aynı zamanda emisyon ve atıklarımız da azaltacağız. Yerel kaynaklarınızı kullanılabilir hale getirerek, yerel büyümemizi canlandıracağız” diye konuştu.
Hareketin öncülerinden biri olmaktan gurur duyduğunu belirten Başkan Sındır, “Bu sözleşmeye taraf olan yerel yönetimler olarak, dünyamızın geleceği bir sorun haline dönüşürken, bizler AB’nin enerji ve iklim hedeflerini tanımak ve aşmak için vatandaşlarımıza daha iyi yaşam koşulları sağlama çabası içindeyiz‘’ dedi. Başkan Sındır, “Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atarak, başta yakın komşumuz olan ilçe belediyeler olmak üzere, İzmir geneline ve Türkiye’ye temiz enerji kullanımını yaygınlaştırma konusunda örnek olma ve teşvik etme taahhüdünde de bulunmuş olduk” şeklinde konuştu.
 
“Covenant of Mayors”, “Belediye Başkanları Sözleşmesi” nedir?
Bornova Belediyesi, Avrupa Birliği bünyesinde 2020 yılına kadar karbondioksit (CO2) emisyonunu %20’ler den daha aşağılara çekmeyi hedefleyen bir girişim olan ve Avrupa Komisyonu tarafından da desteklenen “Covenant of Mayors’a” (Belediye Başkanları Sözleşmesine) bu yıl mayıs ayında meclis kararı alarak taraf oldu. Sözleşmeye şu anda 3056 kurum imza atarak taraf oldu. Bu kurumlar, belediyeler ve bölgesel yönetimlerden oluşuyor. Sözleşmenin temel amacı : ‘’CO2 gazlarından arınmış, küresel ısınmayla savaşan, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını özendirmek.” Olarak özetleniyor. Böylelikle, Sözleşmeye imza atan tüm belediye başkanları, Avrupa Birliği’nin CO2 emisyonunu azaltma hedefleri adına gönüllü taahhütte bulunmuş oluyor.
Bornova Belediyesi sözleşmeye taraf olarak neleri taahhüt etmiş olacak
-İlçemizde temel emisyon envanteri hazırlamayı,
-Başarmak istediğiniz hedeflerinizin altını çizen önlemleri ve politikaları içeren “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planını Hazırlamayı
-Her 2 yılda bir programın uygulanması ve geçici sonuçların derecesini belirten uygulama raporlarını düzenli olarak yayınlamayı
-Paydaşlar ve vatandaşların katılımını sağlayarak Yerel Enerji Günleri gibi organizasyonları veya faaliyetleri teşvik etmeyi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak Belediyesi engellilerin önü açıyor
Konak Belediyesi engelli vatandaşların ihtiyaçlarına uygun ve doğru ölçülerdeki ...
'Güzelbahçe parkları tahrip ediliyor'
Güzelbahçe’de kimliği belirsiz kişiler, parklardaki aydınlatma lambalarını ...
Çete operasyonunda kritik gün!
Geçtiğimiz Salı günü gerçekleşen İzmir’de çete operasyonu sonrası gözaltındaki ...
 
Binlerce öğrenci Sokak Festivali'nde buluştu
İlk kez İzmir Ekonomi üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Sokakta ...
Büyükşehir Zabıtası’ndan ilçelere büyük destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, terk edilmiş hurda ...
Brüksel’de 3140 belediye başkanı buluştu
Karşıyaka Belediyesi’nin resmi üyesi olduğu Covenant of Mayors 3’ncü ...
 
Kürüm, Karabağlar'ı hurda ile yeniliyor
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, ilçenin ihtiyacı olan birçok ...
Bayraklı’da engelli binası tartışması
Bayraklı Belediyesi Aralık Ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
Narlıdere Meclisi'nde deprem gündeme geldi
Narlıdere Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısında Van Depremi ve Narlıdere’de ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva