HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Mayıs 2023 Cuma - 11:34

Bornova’da kesin hesaba oy çokluğu!

Bornova Belediyesi kesin hesap görüşmelerinde gündem dışı konuşmalar kısmında konuşan Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bornova'da 17 sanayi sitesi var. İzmir'in tüm yükünü Bornova çekiyor. 463 bin nüfusu olan Bornova'nın 1 milyona  hizmet etmesi ve Çevre il müdürlüğünün, bakanlığın, büyükşehir'in görevi olan sanayi atıklarını da 4 yıldır almak zorunda kaldık. Bizim görevimiz değil bu. Bunu herkes bilsin. Basında çöp dağları denmesin. Bize hakaret kabul ediyorum bunu” ifadelerini kullandı.

Bornova’da kesin hesaba oy çokluğu!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ  - Bornova Belediyesi Mayıs ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkanı Mustafa İduğ Başkanlık yaptı.

Yaklaşık 1,5 saat süren meclisin gündeminde ise kesin hesap görüşmeleri yer aldı.

İDUĞ’DAN KESİN HESAP SUNUMU
Kesin hesap ile ilgili sunum yapan Başkan Mustafa İduğ, “2018 kesin hesabını bu meclis onaylanmıştı. Şimdi 5’inci yılımız… Allah nasip ederse seneye de hepinizi burada görmek istiyorum. Çalışan tüm arkadaşlarımızın emeğine sağlık. Teşekkür ediyorum. Gelir ve gider oranlarını görüyorsunuz. 341 milyon ile başlayan 793 milyon ile tamamladığımız oranlarımız var. Giderlerde de 817 milyon… Gelirin gidere oranı yüzde 97. Bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 94. Gelirlere baktığımızda artışın yüzde 63 olduğun görüyoruz. Giderler yüzde 74 Borç konusu… Biz geldiğimizde bazı krediler vardı onları ödemişiz sonra araçları alıp o borçları da ödedik. 2022 yılına baktığımızda tamamen borçsuz bir belediye olduk. Personel giderinin 2018'de 337 milyondan 2022’de 500 milyona taşındığını görüyoruz. İller Bankası ve emlak vergileri personel giderini yüzde 95 sini karşılayacak durumda. Kalan bütçe ile yatırımlarımızı yapmaya çalıştık. 158 kadrolu çalışan arkadaşımız ile başlamıştık 2019’de. Personel gideri toplam bütçede 36 milyon TL’ydi. Bizim yaptığımız teşvik edici çalışmalar ile emekli olan arkadaşların tazminatlarını da ödedik.  2022’de bu rakam 33 milyon TL’ye geriledi. Bu rakam aynı şekilde devam etseydi 100 milyon fark edecekti. Su alımlarında yüzde 82 artış var. Doğalgazda ciddi bir artış var. Bunların ana sebebi sadece fiyat artışı değil, asfalt şantiyesinde doğalgaz kullanılması da dahil. Elektrik alımı 9 milyondan 35 milyona çıkmış. Toplamda 33 milyon olan giderin 98 milyona çıktığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Partili üyelerin ‘temsil giderlerindeki artıştan da bahsedin’ demesi üzerine konuşan İduğ, “Temsil giderleri de tabii ki artmış. Ancak kurabiyeyi 30 TL’ye alıyorduk şimdi 130 TL oldu. Artması normal" yanıtını verdi.

İHALEYE GİREN BULAMIYORUZ
5 yıllık süreç içinde vaat ettikleri tek bir projeyi hayata geçiremediklerini belirten İduğ, “Kız  öğrenci yurdu yapım işi 1 milyon 34 TL Mayıs sonu teslim edilecek. Bu yıl inşallah 2 kız öğrenci yurdumuz hizmete girecek. Hukuki el atma… 90’lı yıllarda yapılmış çalışmaların bedelini biz ödüyoruz. 36 milyonluk kamulaştırmasız kamulaştırma parası ödeme zorunda kaldık. Bu rakam 100 milyona çıkabilir. En son belediyeler birliği konuya dahil olması ile hukuki el atmalar durdu. 2022 yılı itibari ile Bornova Belediyesi’nin kimseye borcu olmayan ve kasasında da 121 milyon 769 bin TL parası olan bir belediye halindeyiz. Tüm çalışanlar için bürokratlarıma ve çalışanlarımıza teşekkür ederim. Borç olabilir ancak yatırımların büyüklüğüne göre değişebilir. Bizim meclisimizin yapamadığı tek bir şey kalacak. O da kongre merkezi. 2 defa ihaleye giren yok. Hala ihaleye giren firma bulamıyoruz. Varsa getirin yüzde 70’ini İzmir Büyükşehir Belediyesi ödeyecek ancak ihaleye giren yok. Şuan 140 milyonluk bir rakamdan bahsediyoruz" dedi.

ARIKAN: BÜTÇEYE BAĞLI KALINDIĞI GÖRÜNMEKTEDİR
CHP Grubu adına söz alan Cem Arıkan, "Gelir gerçekleşmesi 793 milyon TL olur, gerçekleşme oranı yüzde 102'dir. Gider ise 817 milyon TL olup, burada gerçekleşme oranı yüzde 94'dür. 2022'den 2023 yılına bankada devir olan hesaplarımızda 121 milyon 769 bin TL bulunmaktadır.  Vadesi geçmiş hiçbir borucumuz bulunmamaktadır. Tüm cetvellerde mevzuata ve bütçeye bağlı kalındığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

KASACI: ÜVEY EVLAT OLARAK GÖRÜLÜYOR
AK Parti sıralarından söz alan Adem Kasacı yapılamayan çalışmaları eleştirirken, "Taahhüt edilip yapılmayan işlerden bahsetmek istiyorum. Bornova Kongre Merkezi... Ne kadar büyükşehir destek olacak deseniz de Bornova'yı Büyükşehir üvey evladı olarak gördüğünü düşünüyorum. Bu işlem tamamlanamadı. En icraatçı müdürlüklerinden olan Fen İşleri'nin gerçekleşme oranı yüzde 84 olduğunu görüyoruz. Ancak özel kalemde gerçekleşme oranı yüzde 94 oranında. Sermaye gelirlerinde 5 milyon TL'lik arsa satışı olduğunu görüyoruz. Sosyal yardımların bütçesi biraz daha arttırabilir, ilçemize oranla düşük olduğunu görüyoruz. Asfalt serim işleri Bornova sınırlarında yapılsa daha faydalı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

SEVİNÇ: GAYET BAŞARILI VE OLUMLU
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise çalışmaların başarılı olduğunu vurgularken, "Şunu görüyoruz ki gerçekten Bornova Belediyesi olarak gelir gider dengesinin çok sağlıklı bir şekilde oluşturulduğu, harcamaların bu çerçevede yapıldığı, belirtilen projelerin bu çerçevede geliştiği, tek bir proje de ihaleye giren olmadığı bir dönem geçirdik. Sonuç olarak belediyemizin kesin hesaptaki gayretleri gayet başarılı ve olumlu. Ben bu çalışmalarda emeği geçen tüm bürokratlarımıza ve başkanımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kesin hesap tablosu meclis üyelerine okunurken, ilgili önergeler AK Parti'nin ret CHP ve İYİ Parti’nin kabul oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

İDUĞ: HAKARET KABUL EDİYORUM
Son olarak gündem dışı konuşmalarda söz alan alan Başkan İduğ, "Atıl alanlarla ilgili biz başından itibaren  bir benzin istasyonu yeri vardı. Bugün 50-60 milyon değerinde istasyon haline getirdik. Serintepe'de kötü bir bina vardı. Orayı kreş yaptık. Biz atıl alanları olabildiğince değerlendirmek için çaba sarf ettik. Sosyal hizmetlerle ilgili... Ekonominin geldiği nokta ortada. Aşevi çalışması tamamlandı. Bornova'da 17 sanayi sitesi var. İzmir'in tüm yükünü Bornova çekiyor. Bunun 463 bin nüfusu olan Bornova'nın 1 milyona  hizmet etmesi ve Çevre il müdürlüğünün, bakanlığın, büyükşehir'in görevi olan sanayi atıklarını da 4 yıldır almak zorunda kaldık. Bizim görevimiz değil bu. Bunu herkes bilsin. Basında çöp dağları denmesin. Bize hakaret kabul ediyorum bunu. Üretenlerin sorumluluğundadır. Bertaraf edilmesi gerekiyorsa onlar yapacaklar. 4 yıldır biz yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ancak bilin ki bu Bornova Belediyesi'nin sorumluluğunda değildir" dedi.

MECLİS ÜYELERİNİN İSMİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLECEK
Meclis üyelerine öneride bulunan Başkan İduğ, "Çamdibi havuzun girişinde, kız öğrenci yurtlarının girişinde, iletişim merkezinin girişinde bu yüce meclisin isimleri altın harflerle orada kalacak. Bu yatırımlarda sizin isimlerinin uzun süre yaşamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Meclis üyelerinden gelen talep sonrası zemin beyaz yazılar kırmızı olması yönünde karar verilirken, İduğ "Bir sonraki meclise kadar hazırlanmasını talep ediyorum. Tüm bu yerlere asılacak bu isimler" dedi.

 
MHP’li Şahin’den ‘Uzundere satış’ tepkisi!
 
30 kişiye mezar olmuştu... Zemini suçladılar!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
halk 5 Mayıs 2023 Cuma 16:18

tunç gibi rezil bir adamdan hizmetmi bekliyprsun başkanım

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaş istedi... Yürüyüş ve bisiklet yolu hayata geçiyor!
Menderes Belediyesi tarafından vatandaşların isteği olan yol için çalışmalar ...
Başkan Batur sahaya indi... 'Konaklıların Kılıçdaroğlu’na güveni tam'
Konak’ı sokak sokak gezerek vatandaşla kucaklaşan Başkan Batur, seçim ...
Karşıyaka'dan çevreci hamle!
Temiz enerji üreterek karbon salınımını azaltmak için 2020 yılında Güneş ...
 
Başkan Engin'den vatandaşlara sandık çağrısı: Herkes oyunu kullanmalı!
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, 14 Mayıs seçimleri öncesinde cadde ...
Karabağlar'da asfalt çalışmaları tam gaz!
Karabağlar Belediyesi, asfalt plentini 1 ay süren ağır bakımdan geçirmesinin ...
Bayındır'da mis kokulu festival başladı
Türkiye’nin çiçekçilik merkezi olma yolunda ilerleyen Bayındır’da düzenlenen ...
 
Aydın'da binaların tetkikleri devam ediyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın genelinde binaların tetkiklerini yapmaya ...
Başkan Soyer'den Halkın Kasabı açıklaması: İzmirlinin cebine 15 milyonluk katkı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Torbalı Ayrancılar’da hizmete ...
Başkan Soyer Kemeraltı'ndaki çalışmaları inceledi: İğneyle kuyu kazmak gibi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak-Kadifekale arasındaki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva