HABERLER>DÜNYADAN
25 Ocak 2012 Çarşamba - 10:45

Bin 800 yıllık esrarengiz yapıyı kim inşa etti?

İngiltere’nin doğusundaki Norfolk bölgesinde, Roma döneminden kaldığı anlaşılan esrarengiz bir yapı keşfedildi. Arkeologlar, Roma mimarisinde bir benzeri daha bulunmayan yapının hangi amaçla yapılmış olduğunu anlamaya çalışıyor.

Bin 800 yıllık esrarengiz yapıyı kim inşa etti?

NORFOLK - Yaklaşık bin 800 yıl önce yapıldığı düşünülen gizemli yapı, antik Venta Icenorum kentinin güneyinde kalıyor. Romalıların hiçbir mimari eseriyle örtüşmeyen yapının merkezinde yatay bir oda, bu odanın üzerinde de dikdörtgen şeklinde ayrı bir oda bulunuyor. Merkezdeki odanın kenarlarından kanat gibi uzanan diğer iki odaysa yapıya üçgene benzeyen bir görünüm kazandırıyor.
 
Nottingham Üniversitesi’nden William Bowden, Roma döneminden kalan ve bir benzeri daha bulunmayan yapının, “dini ayinler için kullanılan bir tapınak" olduğunu düşünüyor.
 
Bölgenin kuş bakışı fotoğrafı, esrarengiz yapının civarında bir büyük villa, eve benzeyen iki bina ve çok köşeli bir başka yapının da bulunduğunu gösterdi.
 
NE AMAÇLA İNŞA EDİLDİ
Araştırmacılar, geçici olarak inşa edildiği düşünülen yapının bir kez düzenlenen bir etkinlik veya ayin için kullanıldığını tahmin ediyor.
 
Esrarengiz yapının kanatlarını oluşturan odaların ve dikdörtgen odanın temelinde, balçık ve kireç taşı bulundu. Bowden, “Bu maddeler yapının oldukça hafif olduğuna, muhtemelen balçık duvarlardan ve samanla örtülmüş çatıdan oluştuğuna işaret ediyor” dedi.
 
Bowden, yapının merkezindeki odanınsa kireç harcı, balçık ve çakmak taşıyla tuğla parçalarının karıştırılmasından oluşan daha sert bir maddeyle yapıldığıı belirtti. Odanın çatısınınsa kiremitlerden yapıldığı tahmin ediliyor.
 
Arkeologlar, araştırma alanında bazı eşyalar bulsa da, eşyaların kanatlı yapıyla doğrudan ilişkisini kuramadı. Bowden, kırsal alanda toprağın sürülmesi, aynı zamanda metal detektörlerle hazine avcılığı yapılmasının araziye zarar verdiğini belirtti.
 
ICEI UYGARLIĞININ TOPRAKLARI
Roma İmparatorluğu’nun fethetmesinden önce bölgede yaşayan uygarlık Iceni halkı olarak biliniyordu. Kanatlı yapının Iceni’lerin soyundan gelen insanlar tarafından yapıldığı öne sürülse de, iki bulgu bu görüşle çelişiyor.
 
Bowden, Iceni’lerin mimarisinin basit yapılardan oluştuğunu ve kanatlı yapı kadar özenli olmadığını belirtti. Yapının inşa edildiği alan ise Roma öncesi eski uygarlıkların sahip olduğu çok tanrılı inancı ortaya koyuyor. Bowden, “Iceni tanrıları, nehirler, ağaçlar, kutsal korular gibi yerlerle özdeşleştirilmişti” dedi.
 
VAHŞİCE BASTIRILDILAR
Roma, İngiltere fethini İmparator Cladius önderliğinde M.S. 43 yılında başlattığında, Iceni halkının sert direnişiyle karşılaştı. Liderleri Prasutagus M.S. 60 yıllarında öldüğünde, Iceni halkı Roma’ya bağlı bir krallık haline geldi.
 
Prasutagus’un karısı Boudicea, atalarından kalan kutsal topraklarına el konması ve kızlarının işkenceden geçirilmesi üzerine ordu kurarak ayaklandı. Yollarına çıkan Roma birliklerini yenerek Londinium’u (bugünkü Londra) yağlamayan Boudicea, Watling Savaşı’nda Roma ordusuna yenildi.
 
Eski çağların az bilinen savaşçı kadın liderlerinden olan Boudicea’nın yenilgisiyle, Iceni uygarlığı tarih sahnesinden silindi ve topraklarına Venta Icenorum inşa edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depresyona 'sihirli mantar' tedavisi
Halüsinasyonlara yol açan bir mantar türünün, bilinen ilaçlara yanıt vermeyen ...
Sarkozy'den Başbakan Erdoğan'a mesaj!
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız Senatosu'nda kabul edilen ...
Son yılların en büyük Güneş patlaması bugün Dünya’yı vuracak
Güneş’te yaşanan çok güçlü bir patlamanın neden olduğu radyasyon fırtınasının, ...
 
Tekerleğin ikinci keşfi gibi teknoloji
Otomobil lastiklerinde devrim yaratacak bir teknoloji geliştirildi. Termoplastik ...
Batan gemide skandal: Kadın ve çocuklardan önce Rus zenginle
İtalya’da kaza yapan yolcu gemisinde bulunan Rus zenginlerin, rüşvet vererek ...
Fransa'da soykırım tasarısı kabul edildi
Fransa'da kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen kanun tasarısını 127 oyla kabul edildi.
 
Fransa'dan Türkiye’ye "itidal" çağrısı
Fransa Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının ...
''Soykırım'' tasarısı Fransa Senatosu'nda
Fransız Meclisi'nde geçtiğimiz ay sadece 50 parlamenterin oyuyla kabul ...
Pilot havada öldü!
Tayland'ın başkenti Bangkok'tan Sibirya'ya havalanan Rusya'nın UTair havayollarına ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva