HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Haziran 2010 Çarşamba - 00:00

Bilişim ve hukuk İzmir’’de buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğinde 9-11 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı (UBHK) başladı. ’

Bilişim ve hukuk İzmir’’de buluştu




İZMİR - Uluslararası Fuar Alanı’’nda gerçekleştirilen kurultaya Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı ve Danıştay Üyesi Ahmet Hamsici, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, üniversite rektörleri ve dekanlar, oda başkanları, siyasi parti temsilcilerinin yanısıra, Türkiye’’den, Avrupa ve ABD’’den hukukçular ile teknik uzmanlar katıldı.

Kurultay, ’“Hukuk İçin Bilişim, Bilişim İçin Hukuk’” sloganıyla İZFAŞ’’ın organizatörlüğünde Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, İzmir Barosu, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, UNİBEL A.Ş, Superonline ve Anemon Otel’’in destekleriyle düzenlendi.

Yalnızca profesyonel ziyaretçiye açık olan kurultayı, 3 gün boyunca Adalet Akademisi’’nden 300 stajyer hakim ve savcının da katılımı ile yaklaşık 3 bin profesyonel katılımcı ve dinleyicinin takip etmesi bekleniyor.



’“İzmir’’den bilişim hukukuna çok büyük katkı’”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’’nın ülkedeki önemli bir boşluğu dolduracağına inandığını söyledi.

Bilişim sektörü adına gerçekleştirilen tüm projelerin ’‘geleceğe yapılacak en değerli yatırım’’ olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ’“Bu kurultay, Türkiye’’de bir ilke imza atmakla kalmayıp, bilişim hukuku alanındaki çalışmalara da İzmir’’den yapılmış çok büyük bir katkı olacaktır’” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak teknolojiyi kentin her alanına taşıyarak hayatı mümkün olduğunca kolaylaştırmak istediklerini ifade eden Başkan Kocaoğlu, ’“Örneğin, İzmirnet adını verdiğimiz projemizin alt yapısını oluşturan fiber optik ağ bağlantıları ile İzmir Belediyeler Otomasyonu, İzmir Kurumlar  Entegrasyonu, AKS Görüntüleme Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Kriz Yönetim Sistemi, İzmir Kent Arşivi ve Müzesi Sistemi, İzfaş Teknofuar Projesi, Trafik Kontrol ve Sinyalizasyon Sistemi ve Kent Terminalleri Projesi için gerekli altyapıyı sağlıyoruz. Coğrafi bilgi sistemlerini kullanıyoruz. Üç boyutlu kent rehberi ile İzmir’’i vatandaşlarımızın ’“parmaklarının ucuna’” kadar getiriyoruz’” diye konuştu.

Türkiye’’de bilişim alanında yaşanan hızlı gelişmelerin, pek çok hukuki düzenleme ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ’“Özgür internet’” tartışmalarıyla birlikte, internette kişilik haklarının korunması, bilişim suçları ile mücadele, ’“e-ödeme’”  ve  ’“e-imza’” gibi pek çok hukuki düzenlemeye ciddi biçimde ihtiyaç duyuluyor. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı, konusunun en iyilerini bir araya getirerek, pek çok soru işaretini de ortadan kaldıracak’” dedi.

’“Youtube’’un Türkiye’’de resmi muhatabı yok’”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr.Tayfun Acarer, Türkiye’’deki mobil abone sayısının 60 milyon, cep telefonu sayısının ise 136 milyon adet olduğunu hatırlattı. Her yıl ülkeye 2 milyar dolar değerinde 16-17 milyon adet telefon ithal edildiğini belirten Acarer,  ’“Türkiye mobil hizmetlerin başladığı tarihten itibaren yaklaşık 150 milyon telefon ithal etti. Bunlara 20 milyar doların üzerinde para gitti. Ulaştırma Bakanı’’nın çabalarıyla hiç olmazsa bir kısmının Türkiye’’de üretilmesiyle ilgili ciddi adımlar atıldı. İnşallah bu yıl içinde sonuç alırız. Bu telefonların yüzde 20’’sinin Türkiye’’de üretilmesiyle 400 milyon dolar tasarruf sağlanacak’” dedi.

Video paylaşım sitesi ’‘Youtube’’un 5 Mayıs 2008 tarihinde Atatürk aleyhine işlenen suçlar nedeniyle 402 sayılı mahkeme kararı gereğince kapatıldığını, erişiminin engellendiğini, IP adreslerine kısıtlama getirildiğini belirten BTK Başkanı Acarer,  ’“Yuotube video paylaşım sitesi yetkilileri, konuyla ilgili 10 adet video görüntüsünden 6 tanesini kaldırdı, 4 tanesini kaldıramadı. İdare Mahkeme, kopyaların tüm dünyadaki yerlerinden de kaldırılmasını talep etti’” dedi. Acarer, Youtube’’un IP adreslerini değiştirerek, mahkeme kararını etkisiz hale getirdiğini söyleyerek, ’“Youtube’’nin Türkiye’’de resmi muhatabı yok. 23 ülkede yerel sürümleri olan Youtube’’un aynı uygulamayı burada da yapmasının ülkemizdeki sorunun çözümünde anahtar olacağını söyledik’” diye konuştu.



Engel değil destek
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, Türkiye’’nin bilişim hukuku konusunda hızlı adımlar atması gerektiğini belirterek, ’“Bu konuyu farklı şekilde yorumlama olanaklarını ortadan kaldırmalıyız. Bu süreç kolay değil. Hukuku engel değil destek olarak almamız gerekiyor. Bu diyalog için ilk adımı burada attık’” dedi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, teknolojideki gelişmelerin birçok olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini belirterek, her alanda yapılacak olan düzenlemelere bu kurultay gibi platformlarda büyük yararlar sağlayacağını söyledi. Bilişim suçlarının hukuk sistemini zorladığına dikkat çeken Kıraç, suç işleyenlere karşı mücadele edenlerin de bilgi ve teknolojilerini hiç durmadan geliştirmeleri gerektiğini ifade etti.

’“Kurultay farkındalık oluşturuyor’”
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise konuşmasına, Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine, demokrasiye gönülden bağlı İzmir’’de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü gibi büyük önem taşıyan konuların dile getirilmesinin toplumu büyük yararlar sağlayacağını söyleyen Gerçeker, ’“Bilim ve teknoloji başdöndürücü bir hızla gelişiyor. Gelişen teknolojiler kamu ve özel hayatın her alanında kullanıyor. Bu gelişmeler, dünyanın yanı sıra. çağdaş bir ülke olma iddiasındaki ülkemiz açısından da hayati bir önem taşıyor. İnsanlar, bilerek ya da bilmeyerek bilişim sisteminin getirdiği kolaylıklardan faydalanırken, suç da tarih boyunca kaçınılmaz bir olgu olarak ortaya çıkıyor’” dedi.


Yasa koyucu ve uygulayıcıların gelişmelerden zamanında haberdar olması gerektiğinin altını çizen Gerçeker, ’“Uygulama alanında içtihat ve mevzuatların da gelişmesi ve bunun kesintisiz olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Yargılama faaliyetlerinin uzun sürmesindeki en önemli etkenlerden biri tebligatların uzun sürmesidir. Bunun önüne geçilmesi için düzenlemeler, yasa tasarıları ve kanunlar düzenlenmeli. İnternet erişimi abone sayısı 3G teknolojini kullanan abone sayısı ile birlikte 15 milyon, internet kullanıcı sayısı 40 milyon, cep telefonu abone sayısı ise 65 milyon civarındadır. Kurumsal anlamda yeteri kadar farkındalığın oluştuğunu ve kurultay için seçilen konuların çok isabetli olduğunu düşünüyorum. Yayınlanacak sonuç bildirgeleri de uygulayıcılar açısından çok yararlı olacak’” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sındır sorunları yerinde çözüyor
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Doğanlar Mahallesi’’nde ...
Gaziemir’’de belediye-halk el ele
’“Özel Amaçlı Proje Alanı’” seçilen Abdullah Arda Meydanı’’nın düzenlenmesi ...
Güzelbahçe’’de gündem küresel ısınma
Dünya Çevre Günü ve Haftası ile Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü Etkinlikleri ...
 
İşte İzmir’’in Kent Konseyi
’‘Katılın, birlikte yönetelim’’ sloganıyla yola çıkan İzmir Kent Konseyi’’nin, ...
Kocaoğlu’’nun makamında ’‘200. yıl anısı’’
Meksika Büyükelçisi Amaral, ülkesinin bağımsızlığa kavuşmasının 200. yıldönümü ...
İzmir naylon poşete karşı!
Büyükşehir Belediyesi, naylon poşet kirliliğinin yarattığı çevresel etkilere ...
 
Artık İzmir’’in Kent Konseyi var
Kent yönetiminde katılımcı demokrasiyi yerleştirmek üzere yola çıkan İzmir ...
Kürüm: Sorumluluk Büyükşehir'in küfürü yiyen biz!
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm İZMİRGAZ ve Büyükşehir Belediyesinin ...
Selen ve Esra Balçova’’da yaşayacak’…
Balçova İlçe Belediyesi Meclisi, art arda öldürülen 2 genç kadının isimlerinin ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva