HABERLER>GÜNCEL
4 Ocak 2024 Perşembe - 12:56

Bilim'den bir uyarı daha... İzmir'de faylar kırılmayı bekliyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "70 kilometre uzaklıktaki bir fay geldi, Bayraklı'da 117 yurttaşımızın canını aldı. Bu bize bir uyarıydı, İzmir'de bir deprem olmadı. İzmir'de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor. Bu faylar kırıldığında İzmir'in durumu ne olacak, tartışılması lazım" dedi.

Bilim den bir uyarı daha... İzmir de faylar kırılmayı bekliyor!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 1999 Körfez depreminin yer bilimleri ve diri fay araştırmaları açısından önemli bir tarih olduğuna dikkat çekerek, kıta içi diri faylar açısından Türkiye'nin dünyanın en önemli yerlerinden biri olduğunu söyledi. Diri fayların Türkiye'ye çıkardığı çok ciddi bir fatura olduğunu ifade eden Onalan, 6 Şubat'ta binlerce insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Onalan, "Türkiye'deki kamu kurumları ve üniversitedeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre, ülkemizde şu anda 500'e yakın deprem üretme potansiyeli olan fay var. 24 il ve yüzlerce ilçemiz bu fayların üzerinde yer alıyor. Ülkemiz ya fayların üzerine ya da en çok zararın olduğu alüvyon ovaların üzerine yerleşti. Sonuçta bir yüzyıl içerisinde neredeyse 200 bine yakın insanımızı kaybettik. Bu bir kader değildir" dedi.

'30 EKİM BİR UYARIYDI, İZMİR'DE HENÜZ DEPREM OLMADI'
Yerleşim alanlarının planlanırken jeolojik koşulların göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatan Onalan, İstanbul'dan başlayıp İzmir, Çanakkale, Muğla, Aydın ve Antalya'ya kadar bir yay çizildiğinde 30 milyon vatandaşın metropolde yaşadığını kaydetti. Onalan, yaklaşan yerel seçimler öncesinde deprem dirençli kentleri oluşturacak ve bununla ilgili ciddi irade ortaya koyacak yerel yöneticilere ihtiyaç duyulduğunu belirtip, "30 Ekim 2020'de bir akıl tutulması yaşadık. 70 kilometre uzaklıktaki bir fay geldi, Bayraklı'da 117 yurttaşımızın canını aldı. Bu bize bir uyarıydı, İzmir'de bir deprem olmadı. İzmir'de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor. Bu faylar kırıldığında İzmir'in durumu ne olacak, tartışılması lazım. Oda olarak meclise fay yasası sunduk. Bunun mutlaka alt yapısının oluşturulup, diri faylar üzerine yerleşen kentlerle ilgili çalışma yapmalıyız" diye konuştu.

'DİRİ FAY SAYISI, 200'DEN 500'E ÇIKTI'
Anadolu coğrafyasının çok genç olduğunu ve hala oluşumunu tamamlamadığını ifade eden Onalan, fayların eskiden beri bulunduğunu söyledi. Onalan, "Depremler geçmişte vardı, bugün de var, yarın da olacak. Ama fayların belirlenmesi ciddi çalışmalar, özel uzmanlık isteyen konulardır. 1999'dan sonra bu konuda bilim adamları yetiştiriyoruz. Onların çalışmalarının sonuçlarını yeni yeni almaya başladık. Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı. Oraya gidip, araştırma yaptığınızda bir diri fayın varlığını görüyorsunuz. Bu faylar artacak" dedi.

'YARIN DEPREM OLDUĞUNDA İZMİR'DE HAZIRLIĞIMIZ YOK'
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan ve 'Bu fay ne zaman kırılacak?' sorusunun yersiz olduğunu ifade eden Onalan, "Deprem riski altındaki ülkemizde, nasıl yurttaşlarımızı hayatta tutarız, bunu düşünelim. Afete karşı güvenli alanlar belirlemek zorundasınız. İstanbul depreminin yaklaştığı, İzmir'de de Tuzla Fayı'nın süresinin dolduğu söyleniyor. Bilim adamlarının çalışmalarından sonra ödev, merkezi ve yerel yöneticilerindir. Afet konusunda ciddi irade koymayacak insanları lütfen seçmeyin" diye konuştu. İzmir için de uyarıda bulunan Onalan, "İzmir'de mikrobölgeleme çalışması devam ediyor. Kentin belli bölümlerinde zemin araştırmaları ile hem karada hem denizdeki faylar araştırılıyor. Bunların sonuçlarını bekliyoruz. Bilim adamları sanıyorum 2024 yılı sonunda neticeler alacak ve ortaya tablo çıkacak. Ama 2024'ün sonuna kadar deprem olup, olmayacağı konusunda garantisini veremiyoruz. Yarın deprem olduğunda İzmir'de hazırlığımız yok" dedi. (DHA)

 
Korkunç kaza... 3 kişi can verdi!
 
'Torpil' iddiaları sonrası Çelebi'den yanıt: Mülakata giren şehit yakını!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şerafettin Zeyrek 4 Ocak 2024 Perşembe 18:35

AKP büyükşehir belediye başkan adayı beş katlara altı kat vericem derse çok oy alır. CHP bunu düşünmeli

Yorumu oyla      1      1  
Turgut 4 Ocak 2024 Perşembe 15:26

2012 den beri aziz zamanın dan beri limontepe bahariye üçok salih omurtak mahallelerinin kentsel dönüşümüne odalar karabaglar belediyesi büyükşehir belediyesi iptal davası açıp durdurdular inşallah yargilanirlar kentsel dönüşümü ideolojik olarak görenler izmirli ''nin canı ile oynadılar hala itirazlar devam etmekte

Yorumu oyla      3      1  
eskiköy 4 Ocak 2024 Perşembe 13:56

oyların adresi belli sen haklısın bakan yok...

Yorumu oyla      2      1  
bekir 4 Ocak 2024 Perşembe 13:19

tunçla devam edin izmirliler 5 sene yatış yuz tane deprem konutu bıle yok

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY'de 'kedi' krizi: Uçak, pist başından geri döndü!
İstanbul-Atina seferini yapmaya hazırlanan Türk Hava Yolları'na (THY) ...
Bir aile hastanelik oldu, damat konuştu: Balon balığının tadı lezzetliymiş!
Hatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden taburcu ...
İzmir'de terör baskını!
İzmir'de terör örgütleri ile bağlantılı Suriye uyruklu 5 şüpheli yakalandı.
 
DEÜ'nün yeni eğitim üssü hizmete girdi!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Dokuzçeşmeler Yerleşkesinde bulunan Uzaktan ...
Hırsızlarla yüz yüze geldi... Paspas sopasıyla kovaladı!
İstanbul Bahçelievler’de hırsızlarla yüz yüze gelen iş yeri sahibi, hırsızları ...
Oyuncak ayının içinden uyuşturucu çıktı!
Adana’da polisin takiple durdurduğu takside, Suriye uyruklu müşteri Mahmud ...
 
MİT'ten terör örgütüne nokta operasyon!
MİT, Türkiye'ye yönelik eylem planları yaptığı tespit edilen PKK/KCK'lı ...
Görür'den Japonya mesajı: Bir kampanya başlatalım!
Japonya'da, İşikawa eyaleti ve Noto Yarımadası yakınında yeni yılın ilk ...
Ece Ronay'ın güzellik merkezine haciz
Sosyal medya fenomeni ve güzellik merkezi sahibi Ece Ronay'ın Bağdat Caddesi'ndeki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva