HABERLER>GÜNCEL
15 Aralık 2015 Salı - 11:15

Bebekken HIV’li kan verilen Yiğit O. ilk kez konuştu…

Henüz 30 günlük bebekken Kızılay’da verilen HIV’li kan nedeniyle hayatı kâbusa dönen Yiğit O. bugün artık 19 yaşında. Yiğit, “Keşke o kan verilmeseydi. O zaman her şey bambaşka olurdu. Asla âşık olmayacağım. Bir çocuğum olmasını isterdim” dedi.

Bebekken HIV’li kan verilen Yiğit O. ilk kez konuştu…

Henüz bebekken Kızılay’dan verilen kan yüzünden HIV virüsü kapan 19 yaşındaki Yiğit O. suskunluğunu ‘Benden Öyküler’ isimli kitabıyla bozacak. Yiğit O. yıllardır verdiği mücadeleyi, yalnızlığa mahkûm edilişini ve hayallerini ilk kez HT Egeli’den Melis Apaydın İde’ye anlattı.  

1996’da erken doğumla dünyaya geldiğini ve kuvözdeki 30. gününde trombosit ihtiyacı için Kızılay’dan HIV’li kan verildiğini belirten Yiğit O., “Trombositini aldıkları kişi Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne sık sık kan bağışı yapan biri olduğundan Kızılay tahlil yapmaya gerek görmemiş. Hayata gelişimin 30. gününde bana o kanın verilmemesini isterdim. Belki o zaman her şey bambaşka olurdu. İnsanlara bu kadar kırılmaz, bu kadar yalnız kalmazdım” dedi.
 
HIV pozitif olduğu anlaşılınca anne ve babasının Kızılay’a açtıkları davayı 1997’de kazandıklarını, Sağlık Bakanlığı’na açılan davanın ise kendisi 15 yaşına geldiğinde sonuçlandığını söyleyen Yiğit O., “2011’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 378 bin Euro tazminat belirleyip tedavimin ömür boyu devlet tarafından bedava sağlanmasına hükmetti. Ama yaşananların bende bıraktığı yarayı tedavi etmek ne yazık ki bu kadar kolay olmadı. Tedavim hâlâ da devam ediyor” dedi. Ege Üniversitesi öncülüğünde diğer HIV pozitif kişilerle buluştuklarını belirten Yiğit O., psikolojik destek aldığını, kendisine sürekli yardımcı olan yaşam koçu olduğunu ifade etti.
 
‘İNSANLARDAN KAÇIYORUM’
“Yaşadıklarıma insanların verdikleri tepkiler HIV pozitif olmaktan çok daha zordu” diyen Yiğit O. şöyle devam etti: “HIV’le yaşayabileceğimi kabullendim. Bende asıl travmayı insanlar yarattı. Okul yıllarımda hep dışlandım. Kimse benimle arkadaşlık etmek istemedi. Bana her an onlara hastalık bulaştırabilecek biri gözüyle baktılar. Bir türlü onlara kendimi anlatamadım ve küstüm. Artık ben de kimseyi istemiyorum. İnsanlardan kaçıyorum.”
 
İlkokula başladığında basında çıkan haberlerden dolayı herkesin kendisini tanıdığını belirten Yiğit, “Arkadaşlarımın velileri beni okuldan göndermek için imza topladılar. Çocuklarını okula yollamayanlar bile oldu. Hastalığımın yan yana durarak bulaşacağını zannediyorlardı. Öyle olmadığını anlamadılar. Bu yüzden okul değiştirmek zorunda kaldım. Lise yıllarında dışlama daha da acımasızlaştı. Hiç arkadaşım olmadı. Liseyi yeni bitirdim. Fakat üniversiteye gitmekten korkuyorum. Yine aynı şeyleri yaşayacak olmak beni korkutuyor. Tüm bunlara rağmen en büyük hayalim gazeteci olmak” dedi.
 
HIV pozitif birinin aşk hikâyesini anlatan ‘İncir Reçeli’ filmini izledikten sonra âşık olmakla ilgili çok düşündüğünü belirten Yiğit O., “Asla âşık olmayacağım. Çünkü üzüleceğimi, kırılacağımı biliyorum. Belki bir gün yurtdışına gidip beni bilmeyen, tanımayan, olduğum gibi kabullenen biriyle tanışırım. Bir çocuğum olmasını isterdim” dedi.
 
‘KİTABIMLA YANIT VERECEĞİM’
Hayatını anlatan bir kitap yazmaya başladığını belirten Yiğit O., “İsmi ‘Benden Öyküler’ olacak. Uzun zamandır günlük olarak notlar alıyorum. Bunları derleyip toparlamayı planlıyorum. Henüz başlangıç aşamasındayım. Beni yaralayanların hepsine bu kitapla yanıt vereceğim. Kitabımın ilk cümlesi; ‘Beni anlayın’ olacak” diye konuştu. (HT Egeli)

 
Kültürpark'ta Souvenir zamanı
 
Travel Turkey yüzleri güldürdü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Aralık 2015 Salı 11:28

Bu çocuğu yıllar önce, Yargıtay'da, annesinin kucağında görmüş ve sevmiştim. Keşke toplum olarak, hastalığı tanısak ve normal davranabilsek.

Yorumu oyla      22      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çarşaflı soyguncu mühimmat deposu memuru çıktı!
Kocaeli’nde geçtiğimiz kasım ayında Gölcük'te bir banka şubesine girerek, ...
Flaş! 4 ilde ‘paralel’ operasyon: 10 gözaltı
Adana merkezli 4 ilde Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY) yönelik operasyon ...
İHAK raporu: Muğla Cezaevi çocuk cehennemi!
Muğla Cezaevi'nde tutuklu dört çocuğa işkence ve cinsel saldırı iddialarıyla ...
 
Okullara kilit vuruldu: Binlerce öğrenci için kayıp yıl!
Güneydoğu’da PKK terörü nedeniyle aksayan eğitim, öğretmenlerin Cizre ...
Flaş! İzmir Eski Milletvekili İşbilen tutuklandı
Ankara merkezli 10 ilde düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet ...
Kebap Festivali baskıncıları içki fotoğrafları paylaşmış
Adana’da binlerce kişinin katıldığı ’Kebap ve Şalgam Festivali’ni basıp ...
 
Vatandaşlar Cizre ve Silopi'yi terk ediyor
Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde uygulanacak sokağa çıkma yasağı ...
Flaş! Yaşar Büyükanıt evinde ifade verdi
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, e-muhtıra soruşturması ...
Diyarbakır’da ağır bilanço: 2 kişi hayatını kaybetti
Diyarbakır'da bugün sokağa çıkma yasağı bulunan Sur İlçesi'ne destek vermek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva