HABERLER>GÜNCEL
1 Haziran 2011 Çarşamba - 14:59

İzmir Barosu’ndan otoyol davası

İnşaatın, Otoyol güzergahında bulunan illerin tarım ve sulak alanlarına, ormanlık ve zeytinliklere, biyolojik çeşitliliğine, hava, su ve toprağına etkileri olacağını savunan İzmir Barosu, “Gebze-İzmir otoyol projesi, ÇED uygulamasından muaf tutulamaz” dedi.

İzmir Barosu’ndan otoyol davası

İZMİR - Yaklaşık 3 ay önce, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesine, Başbakanlık ve Karayolları Genel Müdürlüğünün ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) yapılmaksızın HUKUKA AYKIRI olarak başlanıldığına, bu durumun  Çevre Kanunu 10. maddesine ve Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmelerine aykırı olduğuna dikkat çeken İzmir Barosu, Danıştay 14.Dairesi nezdinde Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine dava açtı.
 
İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş yapılan yazılı açıklamada, dava açılmasına yol açan hukuki süreç, şöyle ifade edildi.:
 
“Başbakanlık ve Karayolları Genel Müdürlüğü, bu projenin 7 Şubat 1993 tarihinden önce yatırım programına alındığını ve bu nedenle ÇED Yönetmeliğinin Geçici 3.maddesi uyarınca ÇED kapsamında olmadığını iddia etmiş ve hukuka aykırı olarak temel atma törenleri düzenlemiştir.
 
Oysa Yönetmeliğin Geçici 3. maddesinin yürütmesi 7.10.2010 tarihinde, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından durdurulmuştur. Bu karar ardından dosyayı esastan görüşen Danıştay 6. Dairesi 02.02.2011 tarih ve 2008/8999 E. ve 2011/165 K. sayılı kararı ile geçici 3. Maddenin İDDK kararındaki gerekçeler ile iptaline karar vermiştir. Bunun üzerine Başkanlığımız, Çevre Bakanlığına başvurarak söz konusu otoyol hakkında Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başlatılması talep etmiştir.
 
Ancak, siyasi iktidarların ''yargı kararlarının arkasına dolanma ve yargıyı etkisizleştirme operasyonu'' bu olayda da hayata geçirilmiş ve Bakanlık bu defa 14.04.2011 tarihinde ÇED Yönetmeliğinde yeni bir düzenleme yapmak suretiyle muafiyet kapsamını 2015 tarihine kadar koşulsuz uzatmıştır. Böylece Çevre Bakanlığı’nın son Yönetmelik değişikliği operasyonu ile Gebze-İzmir otoyol projesini, ÇED uygulamasından muaf tutmakla, projenin önündeki ÇED engelini ortadan kaldırmıştır.
 
 Oysa bu tip büyük inşaat projelerinde mutlaka ÇED yapılması ve ÇED sürecinde yol güzergâhında bulunan yurttaşların görüş ve onaylarının alınması ve ayrıca Akademi dünyası ile Meslek Odalarının katılımının sağlanması gerekmektedir.

Söz konusu projenin inşaat ve işletme aşamalarında, İstanbul’dan başlamak üzere Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir güzergâhında bulunan illerin tarım ve sulak alanlarına, ormanlık ve zeytinliklere, biyolojik çeşitliliğine, hava, su ve toprağına etkileri olacağı tartışmasızdır.
 
1982 tarihinde çıkarılan Çevre Kanunu'nun 10. Maddesi "gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum kuruluş ve işletmeler bir "çevresel etki değerlendirme raporu" hazırlarlar. Bu raporda çevreye yapılabilecek tüm etkiler göz önünde bulundurularak çevre kirlenmesine sebep olabilecek atık ve artıkların ne şekilde zararsız hale getirilebileceği ve bu hususta alınacak önlemler belirtilir" şeklindedir.
 
Çevre Kanununun amir düzenlemeleri uyarınca 6 ay içinde çıkarılması gereken ÇED Yönetmeliği, çeşitli lobilerin baskısı ile ancak 10 sene sonra, 1993 yılında çıkarılabilmiştir. Çevre Bakanlığı ve bazı yatırımcı devlet kurumları, bu Yönetmeliğe tahammül edememiş ve sürekli olarak ÇED uygulamasından kaçma ve muafiyete sığınma stratejisi izlemişlerdir. Böylece sistematik biçimde Anayasanın 56’ncı maddesini ihlal etmişlerdir.
 
Bu nedenlerle, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN yaşama geçirilmesi ve yargı kararı uyarınca çevresel etki değerlendirme sürecinin başlatılması ve bu suretle doğanın korunması amacıyla Baromuz tarafından Danıştay 14.Dairesi nezdinde Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine 26.05.2011 tarihinde dava açılmıştır.
 
Bu davada; Gebze- İzmir otoyolu projesi için ÇED sürecinin başlatılması talebimize Bakanlık tarafından verilen ÇED’e gerek olmadığına ilişkin olumsuz idari işlem ile bu işleme dayanak 14.04.2011 Tarih ve 27905 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin geçici 3. maddesinde değişiklik yapan ÇED Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik'in 1. maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilmiştir.
 
Ayrıca bu dava, otoyol güzergâhında bulunan İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa Baro Başkanlıkları ile Çevre Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezlerine de ihbar edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 4 Ağustos 2011 Perşembe 12:04

arkadaşlar bir düşünelim yol yapılır ama münbit verimli arazi yapılamaz dünyada kendine yeten ülkelerden birisi isek bu verimli azarilerle buradayız bugün kirazı yarın zeytini ertesi gün üzümü sonra sebzeyi daha ne kaldıki dağ etekleri makilik alan buralara kaydıralım bu yolu eğer aklımız varsa tabi dedemiz babamız bizleri bugünlere buralardan besledi avrupa kendine yetmiyor bize versi

Yorumu oyla      13      6  
hasan 2 Haziran 2011 Perşembe 10:16

oh be izmire yakışır bir davranış geç bile kalındı :)))

Yorumu oyla      13      6  
gökhan 2 Haziran 2011 Perşembe 01:47

yeter beeeeeeeeee yeterrrrrrrrrrr sizin gıbı ıstemezuk tayfasındannnnn gına geldı sız bu şehrin katilisiniz katili bu sehrı heba ettınız

Yorumu oyla      15      7  
yol 2 Haziran 2011 Perşembe 00:05

bu itiraz eden hukukcu kardeşimiz her halde yolda arabası ile gitmiyor hep havada uçuyor

Yorumu oyla      16      8  
göçmen 1 Haziran 2011 Çarşamba 22:42

herşey yatırım para demek değildir... bu iktidar her şeyi böyle yapıyor işte... kolayı ucuz tabi... yakında salatalığıda ithal yediğiniz zaman bu yorumları yazan arkadaşları görürüm. ekoloji diye bilim diye birşey var....

Yorumu oyla      14      12  
İzmir'e Yazık.. 1 Haziran 2011 Çarşamba 17:18

Ben bekliyordum, ne zaman itiraz gelecek diye, geldi sonunda.. :)

Yorumu oyla      18      8  
okan 1 Haziran 2011 Çarşamba 15:48

izmir neden yatırım çekmiyor sorusunun en güzel yanıtı olmuş. hangi akılsız gelir buraya?

Yorumu oyla      22      11  
DİKKAT DİKKAT !!! 1 Haziran 2011 Çarşamba 15:18

BUNDAN SONRA HERKES UÇUKLARDAN GEMİLERDEN TRENLERDEN ARABALARDAN MOTORSİKLETLERDEN İNECEK NEDENMİ ÇÜNKÜ BUNLARIN HEPSİ VEDE FAZLASININ ÇEVREYE ZARARLARI VAR İZMİR BAROSU BUNLARIN HEPSİNİ MAHKEMEYE VERİLECEK DİKKAT ETDİN SİZİDE ÇEVREYE ZARAR VERİYORSUNUZ DİYE MAHKEMEYE VERMESİN İZMİR BAROSU DİKKAT EDİN. ZİHNİYET HEP AYNI KENDİLERİ YAPAMAYINCA BİR BAŞKASIDA YAPMASIN ZİHNİYETİ YUH SİZE BOŞA DİRSEK ÇÜRÜTÜP O MAKAMLARDA YER ALMIŞSINIZ SİZLER NASIL İNSANLARSINIZ BİLEMİYORUM.

Yorumu oyla      21      10  
ERBİL1955 1 Haziran 2011 Çarşamba 15:16

BEYNİM VAR OYUM CHP DİYEN ZİHNİYETİN ARKASINDA OLAN BARO VE BAŞKANI İZMİRE YATIRIM YAPILACAK YA "OLMAZZZZ" CHP ANAYASA MAHKEMESİNE SİZ İDARE MAHKEMESİNE NEDİR SİZLERDEN ÇEKTİĞİMİZ BU YOLUN İZMİRE FAYDALARINI DÜŞÜNDÜNMÜ YOO SADECE BEYNİN VAR OY'UN CHP YE İZMİRİMİ RAHAT BIRAKIN SİZLERİN YÜZÜNDEN İZMİR HALA KÖY KALDI İZMİRDE YAŞAMAK İSTEMEYEN DEFOLUP GİTSİN. SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      21      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'ÇATI'nın yeni sayısı çıktı
“ÇATI Dergisi”nin son sayısıyla ilgili bilgi veren Ege-Koop Genel Başkanı ...
Hopalı öğretmeni biber gazı öldürmüş
Başbakan Erdoğan’ın mitingi öncesinde çıkan olaylarda yaşamını yitiren ...
Karşıyaka'da emekli albay intihar etti
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, emekli albay, bıçakla bilek ve boğazını keserek intihar etti.
 
Darısı diğer öğretmenlerin başına
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) başvuran ve başvurusu geçerli sayılan 97 ...
Hava kuvvetleri komutanı kim olacak?
Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı’nın “Balyoz Planı” soruşturması ...
Kemeraltı’na ‘zincir mağaza’ akını
Krize direnemeyen esnafın kapattığı mekanlar, birer birer zincir mağazalara ...
 
Sınav sırasında sessiz uçaklar şov yapacak
İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal, SBS sürecinde Türkiye ...
Aile dramından şampiyon çıktı
Babası cezaevinde olduğu için annesi kimi zaman dilencilik kimi zaman ...
‘Kolumu koparttınız, nasıl hatırlamazsınız?'
Cezaevine düzenlenen operasyonda kolu kopan eski tutuklu, kucağında 6 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva