HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Nisan 2010 Cuma - 00:00

Bayraklı’’da kentsel dönüşüm zamanı’…

İlçe yapılan sosyolojik araştırmaların ardından pilot olarak belirlenen Fuat Edip Baksı Mahallesi’’nde, kentsel dönüşümü ve beklentilerini halka soruldu. Sonuç: Benimseniyor!’

Bayraklı’’da kentsel dönüşüm zamanı’…



İZMİR -
Bayraklı Belediyesi’’nin Kentsel Dönüşüm çalışmalarında etkileyici bir yol ve yöntem sergiliyor.

Yerinde dönüşümü savunan ve teknik ön çalışmaların yanı sıra sosyolojik araştırmalarını da sonlandıran Bayraklı Belediyesi; pilot olarak belirlediği Fuat Edip Baksı Mahallesi’’nde, kentsel dönüşümü ve beklentilerini halka sordu. Sonuç:  Halk Kentsel Dönüşümü benimsiyor!
 
Bayraklı Fuat Edip Baksı Mahallesi’’nde uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm projesi için yapılan sosyal fizibilite çalışmaları sonuçlandı.

576 vatandaşla yapılan araştırmayla bölgenin sosyo-demografik haritası çıkartıldı. Başkan Hasan Karabağ, Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Engin Önen ve Teknik Başkan Yardımcısı Bahar Erdican ile birlikte düzenlenen basın toplantısında Kentsel Dönüşüm anket sonuçlarını açıkladı.
 
Halkı üzen bir dönüşüm projesinin içinde olmayacaklarını söyleyen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, ’“Anket sonuçları halkın Kentsel Dönüşümü büyük oranda desteklediği sonucunu ortaya çıkarıyor. Biz de bu gücü arkamıza alarak halkımızı daha güvenli, sağlıklı, modern ve huzurlu konutlarda yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. 1 yılı geride bırakan bir Belediye olmamızı da göz önüne alırsanız kat ettiğimiz yol net olarak görülüyor’” dedi. 
 
Pilot olarak belirlenen Fuat Edip Baksı Mahallesi’’nde 17 hektar alanda yapılacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi anket çalışmasında halkın ekonomik ve kültürel özelliklerini tanımlayan soruların yanında, kentsel yaşam kalitesi, aile ve akrabalık dayanışma ilişkileri, Kentsel Dönüşüme yönelik değerlendirmeler, taşınma konusunda alınacak tavır ile taşınmak için önerilen semt ve konut modellerine ilişkin bir takım sorular yöneltildi.
 
HALKI İYİ ANLAMALIYIZ
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, ’“Her türlü Kentsel Dönüşüm Projesi, farklı gerekçelerden hareket etmekle beraber, belli bir grubun sosyal yaşam tarzına müdahale anlamına geliyor olması bizim için önemli bir veridir. Adı ne olursa olsun bu tür projelerin başarıları açısından söz konusu alanlardaki sosyal hayat iyi anlanmalı ve bilinmelidir. Bölge halkını projeye dahil etmeden yapılacak uygulamaların bir sosyal yıkıma ve gerilime yol açması bizim için üzücü olur. Bu projeye mühendislik sorunu olarak bakmak sorunlar yaratır’” dedi.
 
Plansızlık ve temel alt yapı  hizmetlerinin gerçekleştirilememesi üzerine hazırlanan Kentsel Dönüşüm projesinin mahalle halkı tarafından da kabul gördüğünü dile getiren Başkan Hasan Karabağ, ’“Birçok vatandaşımız mahallenin düzensizliği, plansızlığı ve park-bahçe ile yeşil alan ihtiyacı konusunda adeta mutabık kaldı. Dönüşümden doğrudan etkilenecek olanların, yaşadıkları semtle kurdukları ilişki tarzını çeşitli açılardan analiz ettik. Biliniyor ki halkımızın projeye olan bakış açısı bizim atacağımız adımları görmemize yarıyor. Bu kadar düzensizliğe ve olanaksızlıklara rağmen çeşitli gerekçelerle mahalle ve evlerine bağlı olduklarını gördük. Mahallenin güzel bir yer olması ve sosyal hayatın canlı, komşuluk ilişkilerinin güzel olması bu bağlılık sebepleri arasında yer alıyor’” diye konuştu.
 

 
’“Kentsel Dönüşüm mahalle halkının büyük çoğunluğu tarafından kabul görmesi bize proje açısından büyük bir avantaj sağlıyor’” diyen Karabağ, ’“Biz Kentsel Dönüşümü halkımıza ikna edici bir şekilde açıklar ve insanları yerinden edecek bir hedef içermediği mesajını net olarak verdiğimiz takdirde bu proje başarılı olur. Bunu da yaparken ’‘insanları buradan başka yere taşımayacağız’’ şeklinde yapmak yerine yörede yaşayan veya ev sahibi olanların mağdur edilmeyeceği koşulları sağlayacağımızı ortaya koymalıyız’” dedi.
 
Bu türden projelerin insanlarda olumsuz beklentilere yol açmayacağını, aynı zamanda beklentilerinin arttıracak eklentiler yapacağını dile getiren Başkan Karabağ,  ’“Bu anlamda projenin hukuki alt yapısını oluşturmak ve insanları bu yönde de ikna etmek gerekiyor. Projenin en yumuşak karnını bu oluşturuyor. Tapulu ve ya ruhsatsız konutların statüsünün ne olacağını net olarak belirleyerek vatandaşlar arasında haksızlığı ortadan kaldıracağız’” diye kaydetti.
 
FARKLI KÜLTÜRLERDEN BİR MOZAİK
’“Yüzde 35,6’’sı 31-45, yüzde 30,2’’si 46-64 yaş aralığında bulunan Fuat Edip Baksı Mahallesi’’nde normal bir yaş dağılım eğrisi çiziyor’” diyen Karabağ, ’“Bir mozaik olarak adlandırdığımız Bayraklı’’nın Fuat Edip Baksı Mahallesi de yaptığımız doğum yeri araştırması da bu tanımımızı haklı çıkaran bir nitelik taşıyor. Halkın yüzde 24’’e yakın bölümü kendini İzmirli olarak görürken geriye kalan yüzdelerin büyük bölümünü Konya, Manisa ve Ege doğumlular aldı. Böylelikle Ege Bölgesi kökenli nüfusun ağırlıkta olması, aynı zamanda İzmir’’e olan kültürel mesafenin de fazla olmadığı anlamına geliyor’”
 
’“Bu Kentsel Dönüşüm araştırması bize Fuat Edip Baksı Mahallesinde yaşayan vatandaşların büyük bölümünün 26 yılı aşkın süredir bu bölgede yaşadığı sonucunu çıkardı. Yerleşik bir mahallede yaşayan halkın yüzde 60’’lık bölümü SSK olarak adlandırdığımız sosyal güvenlik kurumundan faydalanıyor. Ağırlıklı olarak yoksul halkın yaşadığı bu mahallenin yüzde 53,8’’lik kısmı ev sahibi olarak yaşamlarını sürdürürken, yüzde 14,4’’ü aileden birinin, yüzde 31,8’’i de kiracı olarak evlerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Bölgede ev sahibi olan halkın yüzde 88,7’’lik kısmının oturdukları evden başka bir evi yokken yüzde 92,5’’lik bölüm ise 1 ile 5 kişi arasında evlerinde yaşıyor’” diye sözlerine ekledi. 
 
Başkan Karabağ, ’“Araştırmaya konu olan mahalle, klasik gecekondu bölgelerinden farklı olarak konutların hacmi ve oda sayısı bakımından farklılık gösteriyor. Bölgedeki evlerin yarısı iki oda bir salon, üçte biri de üç oda bir salondan oluşmaktadır. En yaygın konut hacmi olarak 70 ’– 110 m2 arasında yoğunlaşırken ankete katılan halkın yüzde 68,1’’i evlerinin ihtiyaçlarını karşıladığını’” dile getirdi.
 
’“Çok katlı binaların ruhsatsız da olsa hane sahibi tarafından mülk olarak görülmesi projenin bir diğer sorunu arasında yer alıyor’” diyen Karabağ, ’“Konut kat sayısı incelemelerinde yüzde 54’’lük bölümün üç veya daha fazla kattan oluştuğu sonucuna varıldı. Bizim için dönüşüme konu olacak alanda oluşturulacak yeni konutların vatandaşların beklentilerine yanıt verme düzeyi, projenin başarısına hayati öneme sahiptir. Bu bakış açısıyla çıktığımız yolda halkımızın yüzde 64,8’’lik kısmının tek katlı konutlarda hayatlarını devam ettirme niyetinde oldukları açıkça ortaya çıktı. Bu da bizim yapacağımız projenin ana maddelerinden bir olacak’” dedi.
 

 
YAŞANILACAK BİR KENT YARATILACAK
Karabağ, ’“Mahallenin fiziki yapısı ve buna bağlı olarak hizmet üretiminin güçlüğünden yakınan halkın, mahallesini ’‘yaşanacak bir yer’’ olarak görmesi parçalı sonuçların ortaya çıkmasına neden oldu. Halkın yüzde 35,4’’lük bölümü evet yanıtı verirken, yüzde 24,5’’i kısmen, yüzde 38,4’’ü ise hayır yanıtı verdi. Bu sonuçtan yola çıkarak semtlerini, Bayraklı’’nın diğer mahallelerinin durumuyla karşılaştırmalarını istediğimizde ise yüzde 58,2’’si mahallesini daha iyi olarak cevapladı. Bu da vatandaşların mahallelerinden aldığı hizmet ve coğrafik şartlardan ne kadar şikayetçi olsa da memnuniyetlerinin de buna bağlı olarak göreceli olduğunu ortaya çıkarıyor’” diye konuştu.
 
ULAŞIM AĞLARI YENİLENECEK
Yeni projeyle beraber yeni yolların ve ulaşım ağlarının yaratılacağına dikkati çeken Başkan Hasan Karabağ, ’“Ulaşım anketimizde beklediğimiz sonuç ortaya çıktı. Halkın 42,5’’i kısıtlı olanaklarla yapılan ulaşımı kötü bulurken, yüzde 37’’si iyi, yüzde 19,3’’ü de kısmen iyi-idare eder olarak nitelendirdi. Semtin dışarıdan çok net bir şekilde plansız görünümü halkın büyük çoğunluğu tarafından da kabul gören bir sonuç ortaya çıkarırken, yüzde 82,6’’lık bölümü park, bahçe ve yeşil alan açısından yetersiz buluyor. Yeni Kentsel Dönüşüm projesinde daha fazla yeşil alan, çocuk parkı, sosyal altyapı, spor alanı, sinema-tiyatro, dikiş-nakış kursları, halk eğitim merkezi ve modern ulaşım ağı olacak.’”
 
HALK ARKAMIZDA!
Karabağ, ’“Halkımız semtini tanımlarken sakin, tanıdık, güzel, canlı ve hareketli gibi birçok bakış açısıyla değerlendiriyor. Halkın yaklaşık yüzde 73’’ünün desteklediği ve kentsel dönüşümü bir ihtiyaç olarak gördüğü sonucunu arkamıza alarak yola çıkıyoruz. Biz de bu değerlendirmeler ışığından yola çıkarak rantsal dönüşüm değil kentsel dönüşümü Bayraklı’’dan başlatacağız. Bu projeyi hayata geçirirken İnsan odaklı hizmetleri ön planda tutarak hayata geçireceğiz. Halkımız bu projede tamahkar olduğu, biz de yapacaklarımızı halkımıza iyi anlattığımız müddetçe Bayraklı Belediyesi olarak İzmir’’de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız. Çünkü yüzde 87 bunu böyle isterken yüzde 76’’sı da uygun ödeme koşulları olduğu takdirde mutlaka bir ev sahibi olmak istediklerini’” dile getirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gazanfer terzi 25 Şubat 2012 Cumartesi 21:29

bütün sokaklarımı kapsıyor yoksa belli sokaklarmı

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’’de 23 Nisan festival gibi’…
Gaziemir’’in klasikleşen çocuk şenliğinde Atatürk’’ün ’“Yurtta barış dünyada ...
Buca’’da çocuklar sporla sokaktan kurtulacak
Bucaspor Kulübü direktörleri ve İlçe Belediyesi tarafından yapılan zirvede, ...
Belkahve’’de fidanlar boy verdi
Belkahve’’deki 40 yıllık taş ocaklarını kaldıran ve onlardan boşalan kireçli-kalkerli ...
 
İGC Başkanı Tartan'a konuk oldu
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel ve Yönetim Kurulu ...
45 yıl sonra gezebiliyor’…
Konak Belediyesi tarafından, Selçuk Mahallesi'nde yaşayan doğuştan ...
Öğrencilerden Başkan Tatı’’ya plaket
Tuğsavul İlköğretim Okulu’’nun geleneksel kaynaşma çayında okula yaptığı ...
 
Bu tesis uzay üssü gibi olacak!
Aliağa-Menderes Projesi’’nin en önemli ayaklarından biri sayılan Çiğli’’deki ...
'Aliağa-Menderes’’te aksaklıklar yaşayarak görülecek'
Büyükşehir Belediye Meclisi’’nin olağan toplantısında konuşan Başkan ...
Metro güzergahına trafik düzenlemesi
UKOME Genel Kurulu toplantısında, İzmir Metrosu Üçyol-Fahrettin Altay ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva