HABERLER>GÜNCEL
11 Şubat 2012 Cumartesi - 10:18

Başsavcı Kavak'tan çok çarpıcı açıklamalar!

Diyarbakır'da faili meçhul cinayetler, KCK ve Habur gibi davalara baktıktan sonra İzmir'e atanan Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ailesi ile birlikte yaptığı röportajda çok önemli açıklamalarda bulundu.

Başsavcı Kavak tan çok çarpıcı açıklamalar!

İZMİR - Kendisi gibi eşi ve iki kızı da hukukçu olan Durdu Kavak, herkesin tartıştığı İzmir Büyükşehir operasyonunda örgütlü suç olduğu gerekçesiyle özel yetkili savcılar tarafından soruşturma yapıldığını söyledi. Haber Türk’ten Neşet Dikkaya’nın yaptığı röportajda konuşan Kavak, bu konuda yapılan eleştirilere saygı duyduğunu ancak bazı eleştirilerin art niyetli olduğunu savundu. Kavak, kapanacak Buca Cezaevi yerine Adalet Bakanlığı'nın modern bir tesis yapacağını söyledi. Son günlerde patlayan silahlara rağmen İzmir'in güvenli bir kent olduğunu anlatan Kavak, İzmir'in 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak adliye ek bina yapacaklarını belirtti.
 
Diyarbakır'da faili meçhul cinayetler, KCK, açılım sürecinde Habur Girişi gibi önemli davalara baktıktan sonra İzmir'e atama bekliyor muydunuz?
"HSYK değişince İzmir'e atanacağım belli oldu. Daha önceki HYSK'nın bir takım korsan kararnamelerle beni başka yerlere, hatta Başsavcılıktan uzaklaştıracağını düşünüyordum. HSYK değişince meslekteki kariyerimiz değişti ve İzmir'e atanmamız yapıldı."
 
5 yıllık Diyarbakır sürecindeki başarınızdan dolayı Başbakan tarafından özel olarak İzmir'e gönderildiğiniz söyleniyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
"Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de başarılı olduğunuz zaman bir yerlere gelirsiniz. Diyarbakır'da başarılı bir süreç geçirdim. Türkiye'deki değişimlere meslektaşlarımız ve dostlarımızla birlikte hukuk çerçevesinde katkıda bulunduk. Başarılı süreçten sonra büyük illerden birine Başsavcı olarak atanacağım yargı mensupları arasında konuşuluyordu. Kurulumuz bu beklentiyi gerçekleştirdi. Kesinlikte sayın başbakanımızın bir ilgilisi yoktur."
 
Organize suçla mücadele kapsamında İzmir'de önemli operasyonlar yapıldı. Bu operasyonlar devam edecek mi?
Çalışmalarımız var. Ancak detay veremem.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yapılan operasyonda, örgütlü suç bulunup bulunmadığı çok tartışılıyor. Ayrıca soruşturmanın özel yetkili savcılık tarafından yapılması da eleştiriliyor. Bu tartışma ve eleştiriler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Birincisi ortada örgütlü bir suç varsa ikincisi örgütlü suçta darp şiddet ve cebir varsa bu tarz işlemler özel savcılık tarafından soruşturulur. Hukukçu olmayanlar bu detayı bilmediği için haksız yere eleştiriyor. Eleştirilere saygımız sonsuz. Ancak hukukçu olanların bir kısmı da art niyetli eleştiri yapıyorlar.
 
Büyükşehir operasyonda bu saydıklarınız var mı?
"Bunları söylemem doğru olmaz."
 
ADLİYE'YE EK BİNA YAPILACAK, ŞAKRAN CEZAEVİ AÇILDI
İzmir Adliye Sarayı'nın fiziki sıkıntıları var. Bununla ilgili çalışmalarınız var mı?
İzmir'e geldiğim de Adliye Sarayı'nın üç ana sorunu olduğunu gördüm. Bunlar, güvenlik, ısıtma ve yer sıkıntısıydı. Tüm adliyeye güvenlik kameraları yerleştirerek ve beli noktalar görevliler koyarak güvenlik sorunu çözdük. Isıtma sorununu bir takım tedbirler alarak hallettik. En önemli sorun olan yer sıkıntısını gidermek için ek bina yapacağız. Bunun için bakanlıkla çalışmalarımız sürüyor. Yapacağımız ek bina ile 50 yıl yer sıkıntısı yaşanmayacak.
 
Şakran Cezaevi Temmuz ayında açılacak mı?
Şakran Cezaevi geçtiğimiz günlerde faaliyete geçti. Buraya ilk etapta açık cezaevi kısmına 140 hükümlü naklettik. Önümüzdeki hafta da kaplı cezaevi kısmına hükümlü nakledeceğiz.
 
Buca Cezaevin'deki hükümlüler oraya mı gönderilecek?
Buca Cezaevi'ndeki hükümlülerin bir kısmı gidecek. Buca'nın tam anlamıyla kapatılması 2 yılı bulur. Çünkü Şakran çok uzak olduğu için duruşması bulunan hükümlüler Buca'dan adliyeye getirilip götürülecek.
 
Buca Cezaevi yıkıldıktan sonra yerine ne yapılacak?
Yeri ile ilgili Bakanlığın düşünceleri var. Sadece şunu söyleyebilirim; Adalet Bakanlığı oraya son derece modern bir tesis yapmayı planlıyor. Bunun için çalışmalar yapılıyor. Sadece çok güzel olacağını söyleyebilirim.
 
KARIM ALTI AY DAHA DİYARBAKIR'DA
İzmir'e eşinizi ve çocuklarınızı getirmediniz. Bekarlık zor olmuyor mu?
"Çok zor oluyor. Eşim Noter. Noter iki yıl dolmadan tayin olamıyor. Onun için eşim Diyarbakır'da kaldı. Daha tayin olmasına 6 ay var. İlk defa ailemden uzak kaldım. Yalnızlık bana göre değil. Bir kafeteryaya gitsem bile hemen arkadaş edinirim. Zaman zaman Diyarbakır'dan eşim Birsel küçük kızım Ayşegül ve İstanbul'da hukuk okuyan kızlarım Elif ile Semra ziyaretime geliyor."
 
İzmir'de nerelere gidiyorsunuz?
"Kimsenin tahmin edemeyeceği yerlere gidip oturuyorum. Hatta bu kafeteryalarda birkaç İzmirli hemşerimle arkadaş oldum. Tabii onlar Başsavcı olduğumu bilmiyor."
 
Birsel Hanım'la nasıl tanıştınız?
"Ankara Hukuk'tan sınıf arkadaşıyız. 1988 yılında mezun olduk. Okuldan sonra evlendik."
 
12 Eylül olaylarında gözaltına alındığınız doğru mu?
Gözaltına alınmadım. 12 Eylül'de darbe olduğu gün Kahramanmaraş'ın Göksu ilçesinde bir inşaatta işçi olarak çalışıyordum. Sabah kahvaltı için bakkala ekmek almaya giderken askerin yönetime el koyduğunu öğrendim. Yolda beni durduran subay nereye gittiğimi sordu. Bakkala gidiyorum deyince elindeki cop ile bana vurdu. Ağlaya ağlaya bakkala gittim.
 
Aile boyu hukukçu aile
Birsel hanım, Durdu Bey okulda çalışkan mıydı?
Okulu ilk 10 arasında bitirdi. Çalışkan disiplinli bir öğrenciydi.
 
Eşinizi biraz bize tarif edebilir misiniz?
Durdu Bey Boğa borcunun tüm özellikleri taşıyor. Çok zor ama aynı zamanda çok kolay bir insan. Disiplinli ve titiz birisidir. Hiç bir zaman eve iş getirmez.
 
Üç kızınız var. İkisi hukuk okuyor. Kızlar anne ve babalarından mı etkilendi?
İstanbul Hukuk Fakültesi 3. Sınıfta okuyan kızımız Elif müthiş bir babacı ve idolü babasıydı. Hep babası gibi Başsavcı olmayı hayal ederdi. Aynı fakültenin 2. sınıfında okuyan kızımız Semra ise ilk başlarda başka branşları tercih etmek istedi. Ama anne ve babasının etkisinde kalarak o da hukukçu oldu
 
Kadına şiddet arttı. Sizce cezalar yetersiz mi?
İşin açıkçası bunun ceza ile hal olacağını düşünmüyorum. Bu eğitim seviyesinin yanı sıra kadına verilen değer ve bakış açısı ile ilgili. Eğitim ve kültür seviyesinin yükselmesi durumunda kadına şiddet azalır.
 
Durdu Bey, siz Başsavcı olarak kadına şiddette cezaların yeteri kadar ağır olduğunu düşünüyor musunuz?
Eşimin dediği gibi toplumdaki bireyler çok iyi eğitilmeli. Biz İzmir'de kadına şiddetin önüne geçilmesi ve kadınların daha iyi korunması için emniyete yazı yazdık. Soruşturma yapılırken kolluğun dikkat etmesi gereken noktaları o yazıda detaylı yazdık. Şiddette uğrayan kadına en hızlı şekilde koruma verilmesi için tüm meslektaşlarımız koordineli bir şekilde çalışmaya başladı.
 
Cumhuriyet Başsavcı olarak İzmir'i güvenli bir kent olarak görüyor musunuz?
İzmir güvenli bir kent. Diyeceksiniz ki iki gün önce Alsancak'ta çatışma oldu. Değişik kültürlerde 4 milyon insanın yaşadığı şehirde bu tür olayların olabileceğini düşünüyorum. Yaşanan olay çok kötüydü. Ama bunu istisnai bir vaka olarak görüyorum.
 
DEVLET İÇİNDE TERÖRDEN
NEMALANANLAR VAR
Siz yıllarca Doğu'da hizmet yaptınız Kürt sorunu neden çözümlenemiyor?
Kürt sorunu toplumsal tabanlı bir sorun. Toplumsal tabanlı sorunlar bugün yarın çözümlenemez. Orada en önemli faktör olan dağdaki bölücü terör örgütünü yok etmek gerekiyor.
 
Peki dağdaki bölücü terör örgütü elemanları neden yok edilemiyor?
Malesef son zamana kadar yeterince üzerine gidilmedi. Ben o bölgede görev yaptım. Üzerine gidilmediği yönünde gözlemlerim bilgilerim var. Ancak Son bir yıldan beri yapılan nokta operasyonlarla terör örgütüne büyük hasar verildi.
 
Neden üzerine gidilmedi, yapıldı denilen operasyonlar yalan mıydı?
Devletin içinde bir takım yapılanmaların terörde nemalandıklarından dolayı göstermelik operasyonlar yaptıklarına inanıyorum.
 
KCK operasyonlarını siz Diyarbakır'da başlattınız. Nasıl başladı?
1999 yılında terör örgütü elebaşısı yakalandıktan sonra örgüt dağılma sürecine girdi. 2004 yılında bölücü terör örgütü kendi kendi sözde kongresini yaptı ve yeni bir yapılanmaya gitmeye karar aldı. 2006 yılında Türk İstihbarat birimleri bunun farkına vardı ve takibe başladı. 2007 yılında gerekli delilerle toplandıktan sonra mahkemede alınan kararla dinlemeler başladı. Bütünüyle gizlilik içinde yapıldı. Hiç bilgi sızmadı. 1.5 yıl yapılan teknik takipler sonrası 2009 yılı Mart ayında operasyon için düğmeye basıldı. İl operasyonda KCK'nın beyin takımını aldık. 2007 yılındaki seçimlerde Diyarbakır'da olaylar çıktı. Ancak 2009 seçimlerinde hiç bir olay yaşanmadı. Çünkü bütün kadroları cezaevindeydi.
 
HABUR MAHKEMESİ'Nİ BUGÜN OLSA YİNE KURARIM
 KCK'nın amaçı neydi?
Temel amaçları bölgede fedaral Kürdistan kurmaktı. Bunun içerisinde Irak, Suriye, İran ve Türkiye toprakları vardı. Türkiye ayağında terörün tehdit gücünü şehre yansıtıp Kürt kardeşlerimizi kendi tarafına çekip toplumsal taban oluşturmak istiyorlardı.
 
KCK soruşturmasında gözaltına alınan BDP'li belediye başkanları ve yöneticilerine kelepçe takılıp adliye önünde sıraya konulması çok tartışıldı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
O görüntülerden bende gerçekten rahatsızlık duydum. Keşke öyle bir görüntü olmasaydı. O görüntü süreçti de zehirledi. Ancak güvenlik güçlerimizin temel görevleri onların güvenliğini sağlamak ve kaçmalarını engellemekti. Kaçmalarını engellemek içinde kelepçe takıldı. Yani polisimiz temel görevini yaptı.
 
Kuzey Irak'ta gelen terör örgutü yandaşları için Habur'da mahkeme kurulması çok tartışıldı. Şimdi geri baktığınızda yanlış yaptığınızı düşünüyor musunuz?
Habur suistimal edilmek istendiğinde herkes noktalara çekiyor. Habur yanlış bir uygulama değildi. Belki biraz hazırlıksız başlanmıştır. Ancak yapılan tüm işlemler doğruydu. Diyarbakır Başsavcısıydım ve Habur'a gidilmesi konusunda karar veren mercilerden biriydim. Doğru karar verdiğimi düşünüyorum. Bugün olsa yine aynı kararı veririm. Adliye anlamda hiç hattamız yok. Gittik diye eleştiriyoruz. Gitmeseydik toplumsal olaylar olsaydı bu kez neden gitmediniz diye eleştirirlerdi. Tamamıyla işini güvenlik boyutunu düşünerek oraya gitmeye karar verdik. Habur uygulaması bölgede ciddi bir beklenti yarattı. Psikolojik kırılmaya neden oldu. Devlettin o bölgedeki vatandaşlara şevkatle yaklaştığı bilinci yerleşti..
 
Neden hep yargı eleştiriliyor?
Bunun iki boyutu var. Birincisi gerçekten Türk Yargı sisteminde ciddi bir reforum yapılması gerekiyordu. Reforum toplumsal destek sağlandıktan sonra yapıldı. HSYK yapısı ile ceza ve hukuk mevzuatı değişti. Değişimlerle birlikte yeni bir yargı sistemine kavuştuk. Yargının tartışılmasının ikinci nedeni ise Türkiye'deki değişimin lokomotifi olma rolü yargıya düştü. 2000 yıllarında Genelkurmay Başkanı tutuklanacağı söylenseydi kimse inanmazdı. Ama Yargı bu süreçte üzerine düşeni hukuk çerçevesinde yaparak görevini yaptı. (Haber Türk - Neşet Dikkaya)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sak 12 Şubat 2012 Pazar 13:50

Siz de yarınlarda milli iradeyi ! temsilen meclise girersiniz.

Yorumu oyla      12      8  
Yargıtaya 11 Şubat 2012 Cumartesi 23:35

Milletveki olmasa bile yargıtay üyeliği kesindir.

Yorumu oyla      18      10  
11 Şubat 2012 Cumartesi 22:00

RTE den özel yetkili savcı böyle oluyor demekki.

Yorumu oyla      19      9  
11 Şubat 2012 Cumartesi 11:10

Sayın Savcı, size verilen görevi müthiş yapıyorsunuz. Başbakana ve hükümete riayetiniz sonsuz. Yazıdan bu sonuca vardım. Bu hızla Erdoğan sizi milletvekili de yapar, hiç kaygılanmayın...

Yorumu oyla      34      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Şahin’den 13 kente büyükşehir müjdesi
Nüfusu 750 bini aşan Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, ...
Ankara İsrail’i NATO tatbikatına sokmadı
İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Türkiye’nin 2010’daki Mavi ...
Eski bakan İmren Aykut ölümden döndü!
Eski bakan İmren Aykut, 10 gün önce İzmir'den kalkan uçakta aniden rahatsızlandı. ...
 
Mahkemede ilk Kocaoğlu yargılanacak
Büyükşehir Belediyesi bürokratları başta olmak üzere 130 kişinin yargılanacağı ...
Büyükşehir’de paso krizi sendikayı karıştırdı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan 4 bin memuru yakından ilgilendiren ...
Bebeğini dünyaya getirip ölen annenin mezarı açıldı
İzmir'de, üçüncü bebeğini dünyaya getirdikten sonra doktor hatası sonucu ...
 
İzmirli köylüler taş ocağına isyan etti!
İzmir- Çeşme karayolu üzerinde faaliyete geçen taş ocağında dinamitle ...
Camiye giderken kazada öldü
Torbalı’da, cuma namazı için camiye giden 74 yaşındaki Veli Çetinel'in ...
AK Partili iki milletvekili kazada yaralandı
AK Parti Bitlis Milletvekili işadamı Vahit Kiler ile Bitlis Milletvekili ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva