HABERLER>GÜNCEL
11 Şubat 2012 Cumartesi - 09:33

Eski bakan İmren Aykut ölümden döndü!

Eski bakan İmren Aykut, 10 gün önce İzmir'den kalkan uçakta aniden rahatsızlandı. Tansiyonu yükselen, şekeri düşen ve bayılan Aykut, pilotun geri dönme kararının ardından havaalanında ve hastanede yapılan doğru müdahalelerle kurtarıldı

Eski bakan İmren Aykut ölümden döndü!

İZMİR - 10 gün önce İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda filmlere konu olacak bir olay yaşandı. Olayın başkahramanı Türkiye'nin ilk kadın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İmren Aykut... Yeni Asır’ın haberine göre, yılların siyasetçisi Aykut, 2 günlüğüne geldiği İzmir'den Ankara'ya gitmek için Anadolu Jet'in TK 7003/11.30 uçağına bindi. O ana kadar her şey yolundayken, uçağın havalanmasından beş dakika sonra film gibi olaylar başlar. Yalnız seyahat eden İmren Hanım, bir anda olağandışı bir terleme hisseder. Havalandırmayı açmaya çalışırken bu kez de mide bulantısı başlar. Ardından baş dönmesi, ağız kuruması, kulak uğultusu ve yarı baygınlık hali gelir.
1-C'de seyahat eden İmren Hanım'ın, uğultular ve yarı inlemeler arasındaki sesini, arkasında oturan doktor yolcu duyar. Henüz kemer çözme ışıkları sönmese bile, doktor yolcu, iyi görünmeyen ve baygın halde olan İmren Aykut'un yanına gelerek ilk müdahaleye başlar.
İmren Hanım'ı tokatlayan ve kendine gelmesini sağlamaya çalışan doktor, hosteslerden tansiyon aleti ister. Tansiyon 15'e 10'dur. Aslında bu denli etkilenmemesi gerekir ama sonradan öğrenilecektir ki, normal tansiyonu 10'a 7 seyreden İmren Hanım için bu tansiyon çok ama çok fazladır.
Bu arada, şeker hastası yolculardan biri, şeker ölçen aleti getirir ve İmren Hanım'ın parmağından alınan kanla şekeri ölçülür. Normalde yüksek şekeri olan ve insülin kullanan İmren Hanım'ın şekeri de normalin çok altında, 80'lerde seyreder.
 
HAYATİ KARAR
Doktorun teşhisi, İmren Hanım'ın koma belirtileri gösterdiği şeklindedir. Ve derhal hastanede müdahale edilmesi gerektiği kaptan pilotlara bildirilir.
İmren Aykut'un ilk baygınlık hallerinden itibaren, interphone aracılığıyla kaptana her gelişme aktarılıyordur zaten. Ancak, doktorun verdiği bilgi üzerine kaptan pilot çok hayati bir karar alır, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na geri dönülecektir. Kule ile gerekli görüşmeler yapılır, yolcunun kritik durumu aktarılır ve Port Clinic Ambulansı ve doktorun, uçağın ineceği piste gelmesiyle ilgili görüşmeler tamamlanır.
İşte bu heyecanlı saatlerin ardından uçağın tekrar İzmir'e inmesiyle, pistte hazır bekleyen Port Clinic Ambulans'ta doktorun müdahalesi başlar. Bu sırada İmren Hanım hala yarı baygındır. Hayal meyal hatırladığı, ancak bilinci yerinde olmadığı için karşılık veremediği konuşmaları daha sonra hatırlar.
Yerdeki doktor da durumun kritik olduğuna ve derhal tam teşekküllü bir hastaneye gidilmesi gerektiğine karar verir. Hemen Ege Üniversitesi'ne gidilir.
Saat 13.45 civarında Ege Üniversitesi Hastanesi Acil'inden giriş yapan hasta, eski bakanlardan İmren Aykut'tur. Baş dönmesi, mide bulantısı ve bilinç kaybı olan hastaya ilk müdahale son derece profesyonelce yapılır. Nörolojik testler de dahil, gerekli tüm tetkikler kısa sürede tamamlanır ve teşhisin ardından sıra müdahale etmeye gelir.
 
DOĞRU TEŞHİS
İmren Hanım, birkaç günden bu yana geçirdiği ağır grip yüzünden burnundan nefes alamadığı için, kapalı burun, uçuş sırasında basınçla birlikte kulak ve dolayısıyla tüm vücut değerlerini etkilemiş, vertigo ile birlikte baş dönmesi, mide bulantısı, tansiyonun fırlaması ve şekerinin düşmesiyle hayati tehlike yaşamıştır.
Gerekli müdahale ile birlikte yapılan sakinleştirici, İmren Hanım'ın tüm değerlerinin normalleşmesini sağladı. Bununla birlikte rahatlayan ve yeniden hayata dönen İmren Aykut, saatler süren müşahade sonrasında akşam saatlerinde taburcu edildi.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda başlayan ve Ege Üniversitesi'nde sona eren bu insan hikayesi, aslında hepimizin başına gelebilecek bir durum. Fakat her zaman bu kadar şanslı olunmayabiliniyor.
İmren Aykut'a, bu durumun başladığı andan itibaren yapılan doğru müdahaleler, uçağın kaptan pilotunun doğru bir refleksle 20 dakika sonra bile tekrar İzmir'e geri dönme kararı, pistte profesyonel sağlık müdahalesi ve en sonunda Ege Üniversitesi'ndeki doğru teşhis ve tedavi... Hepsi ama hepsi, havada başlayan can pazarının mutlu sonla bitmesini sağladı.
 
"Grip ve nezlelilerin uçağa binmesi riskli"
Nezle ve grip rahatsızlığına yakalananların uçağa binmesinin riskli olduğunu kulak-burun-boğaz uzmanı Dr. Ümit Filiz, "Nezle veya griplilerin uçması ve dalması sakıncalı" dedi. Uçuş doktorluğu sertifikasının olduğunu belirten Dr. Filiz, grip rahatsızlığı varken uçanların kulak zarının şiddetli ağrıyabileceğini ve bazı durumlarda yırtılma olabileceğini belirtti.
Nezle ve grip nedeniyle kulak zarının ideal titreşmesini sağlayan 'Öztaki tüpünün' tıkandığını belirten Dr. Filiz, "Böyle bir durumda orta kulağa hava gidemiyor. Uçak alçalırken, orta kulak basıncı dengeleyemediği için kulak zarında bir gerilme ve buna bağlı şiddetli ağrı ve yırtılma olabiliyor" dedi.
 
SAKIZ ÇİĞNEYİN
Nezle ve gribe yakalanan kişilerin uçuştan önce mutlaka bir kulak-burun-boğaz uzmanına gözükmesini tavsiye eden Dr. Filiz, "Yapılan muayenede kişinin öztaki tüpü kapalıyla, uçmaması lazım. Uçaktayken sakız çiğnemek kulak zarının yırtılma riskini azaltır. Nezle, gripliyken uçmak sinüsler bölgesinde şiddetli başağrısına yol açabilir" diye konuştu.
 
Gül de uçamamıştı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olduğu 2006 yılında, üst solunum yolu enfeksiyonu ve ardından uçak basıncının sol iç kulakta meydana getirdiği travma nedeniyle rahatsızlık geçirmişti. Bir süre uçak seyahatlerini erteleyen Gül, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde operasyon geçirmiş ve kulak zarı eski haline getirilmişti. Cumhurbaşkanı Gül, 2008'de de kulak rahatsızlığı nedeniyle, uçuşla gerçekleştirilen seyahatlerini bir süreliğine ertelemişti. (Yeni Asır - Fatih Şendil)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahkemede ilk Kocaoğlu yargılanacak
Büyükşehir Belediyesi bürokratları başta olmak üzere 130 kişinin yargılanacağı ...
Büyükşehir’de paso krizi sendikayı karıştırdı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan 4 bin memuru yakından ilgilendiren ...
Bebeğini dünyaya getirip ölen annenin mezarı açıldı
İzmir'de, üçüncü bebeğini dünyaya getirdikten sonra doktor hatası sonucu ...
 
İzmirli köylüler taş ocağına isyan etti!
İzmir- Çeşme karayolu üzerinde faaliyete geçen taş ocağında dinamitle ...
Camiye giderken kazada öldü
Torbalı’da, cuma namazı için camiye giden 74 yaşındaki Veli Çetinel'in ...
AK Partili iki milletvekili kazada yaralandı
AK Parti Bitlis Milletvekili işadamı Vahit Kiler ile Bitlis Milletvekili ...
 
Hastanede kendini bıçakladı, 11 gün sonra öldü
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Sevrisi'ne 29 Ocak'ta ...
Cezaevinden firar etti, karısını bıçakladı
İzmir'in Yeşilyurt semtinde, 'evrakta sahtecilik' suçundan cezaevine giren ...
Hastanedeki Beşok'a yakalama kararı
Alsancak’ta, İdris Turşak'ın ölümüyle sonuçlanan, 3 kişinin tutuklandığı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva