HABERLER>GÜNCEL
10 Eylül 2011 Cumartesi - 15:18

Başkanlar Kurulu'ndan önemli adımlar

İzmir’de ilk kez toplanan Başkanlar Kurulu üyeleri, kent için hayati önem taşıyan projeleri masaya yatırdı.

Başkanlar Kurulu ndan önemli adımlar

Can Özlü/Egedesonsöz - Swiss Otel'de gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu Zirvesi'ne Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vali Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, üç partinin il başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının önderleri katıldı. CHP ve Ak Parti 8'er milletvekili ile toplantıda yer alırken MHP'den sadece Oktay Vural katılım gösterdi. 

İzmir’de ilk kez toplanan Başkanlar Kurulu üyeleri, kent için hayati önem taşıyan projeleri masaya yatırdı. Öncelikli 7 proje sıralandı. İzmir- Ankara Hızlı Tren Hattı’nın yapımına, İzmir’den de eş zamanlı başlayacağı müjdelendi. İnciraltı için yasal düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi karara bağlandı. Başkanlar, kentin geleceğine yönelik beklentilerini anlattı. Karşılıklı eleştiriler dikkat çekti. Başkanlar, siyasi manevraları bir kenara bırakarak, ilk kez bu denli geniş katılım ile biraraya geldi, kazanan İzmir oldu.

VEKİLLERE GÖREVLENDİRME

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ilk bölümünde konuşan aynı zaman Başkanlar Kurulu Zirvesi'nin mimarları arasında yer alan EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak yaptığı kısa açıklamada, "amacımız kentin güncel sorunlarını, beklentilerini ve proje önceliklerini saptamak, bunun üzerinde görüş alışverişinde bulunmak ve projeleri takibi için partiler üstü bir kurumsallaşmanın temelini atmaktır. Ortada somut projeler olunca hangi siyasi parti mensubu olursa olsun İzmir milletvekillerinden beklentimiz çok daha fazla olacaktır. Bugünden itibaren vekillerimizin Ankara'daki temsilcilerimiz olarak çok daha talepkar ve ilgili olacağına inanıyorum" diye konuştu.

7 PROJE AÇIKLANDI

İlk kez gerçekleştirilen zirvede, İzmir’in geleceğine yönelik önemli adımlar atıldı. Başkanlar Kurulu adına açıklama yapan İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, üzerinde önemle durdukları yedi projeyi, öncelikleri bakımından sıraladı. İlk maddede, kentin ulaşım sorunlarına yer verildi. İzmir- İstanbul otoyolu ile İzmir- Ankara hızlı tren projelerinin bir an önce bitirilmesi istendi. İzmir Limanı’nın 3. Nesil gemilere açılması, kapasitesinin artırılması ve Çandarlı Limanı’nın belirtilen süre içinde tamamlanması belirtildi. Kentsel dönüşümde, İzmir’in geri kalmışlığının giderilmesi konusu da öncelikler arasında yerini aldı. EXPO 2020 adaylığı konusu da toplantının ana gündem maddeleri arasında yer aldı. İzmir’in, 2023 projelerinin öne çekilmesi ve EXPO sürecinde, İzmirli bir bakanın yetkilendirilmesi talep edildi. Uzun süredir üzerinde durulan Ege Medeniyetler Müzesi Projesi’nin hayata geçirilmesi için de hükümet kanadına baskı yapıldı. İzmir’in, yatırımlar için teşvik verilen iller arasında yer alması ve İzmir’in “Bilişim Vadisi” olması için de güç birliğinde bulunulması öncelikli konu başlıları olarak masaya yatırıldı.

BAYIR ELEŞTİRDİ

Toplantıya katılanlar, kare şeklindeki masanın etrafında alfabetik sıraya göre, karışık şekilde oturdu. Toplantı ilk önce üç partinin il başkanları söz aldı. Toplantıda konuşan CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, AK Parti hükümetinin İzmir ile ilgili politikalarını eleştirdi. Geride kalan 9 yıllık süreçte İzmir’in cezalandırıldığını savunan Başkan Bayır, yerel yönetimler tarafından hazırlanan birçok projenin engellendiğini söyledi. Bayır yaptığı konuşmada, “İzmir kişi başına düşen yatırımlar sıralamasında 74. sırada yer alıyor ve sağladığı katma değerin sadece 17’de birini alabiliyor. Biz, hükümetin bu kez gerçekten samimi olduğuna inanmak istiyoruz. Yıllarca cezalandırılan İzmir, bu kuz cezalandırılmasın. Bu fırsat ayağımıza kadar gelmişken, ihtiyacımız olan projelerin hayata geçirilmesine CHP olarak, gerek yerel dinamiklerimiz, gerekse genel merkezimizle üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Yatırımda geride kaldığımız için, belediyelerimiz bakanlık gibi çalışıyor. Okul yapmak, sağlık ocağı açmak belediyelerin görevi değildir. Ak Parti Hükümeti’nden beklediğimiz en büyük proje belediyelerimiz üzerindeki müfettiş sayısının makul seviyeye indirilmesi olacaktır” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de Kültür ve Turizm Bakanı Ertığrul Günay'ın toplantıya katılmamasını eleştirdi. Yüksel'in, "Sayın Bakanın da katılacağı söylenmişti ancak hem Ertuğrul Bey katılmadı hem de Ulaştırma Bakanımız çok erken ayrıldı. Keşke burada olup, İzmir milletvekilleri olarak projeleri dinleselerdi" dediği öğrenildi.

“İZMİR’İ CEZALANDIRMAK AHMAKLIKTIR”

Toplantıdan erken ayrılmak sorunda olduğu için konuşma sırası öne alınan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise 35 proje arasında, başlayan ya da temel atma aşamasına gelenler ile ilgili bilgi verdi. Anlatılanları tek tek not aldığı gözlenen bakan Yıldırım’ın “Sizin için öncelikli olan projeler bizim de önceliklerimizi oluşturacak. Ankara- İzmir hızlı tren hattı İzmir’den başlayacak. Kuzey Otoyolu süresi dahilinde tamamlanacak. EXPO ile ilgili yasal düzenlemeler de kısa sürede hayata geçirilecek. Konak Pier yakınında yat limanı yapılması için de mahkeme süreçleri en kısa sürede tamamlanacak” dediği öğrenildi. CHP İzmir İl Başkanı Bayır’ın, eleştirilerine de yanıt veren Bakan Yıldırım’ın “Sayın Başkan ile farklı siyasi kulvarlardan geldiğimiz için ortak noktada buluşmamız güç. Birçok eleştirisine katılmıyoruz. İzmir’in cezalandırıldığı doğru değil. İzmir’i cezalandırmak ahmaklıktır. Bunu kabul etmiyorum” dediği belirtildi.

“İNCİRALTI İÇİN İMZA VERELİM”

Toplantıda söz alan MHP İzmir İl Başkanı Hasan Ali Türkarslan ise İktisat Kongreleri’nin her yıl İzmir’de yapılmasını istedi. Bu konuda proje geliştirdiklerini belirten Türkarslan, projelere destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Toplantıda, AK Parti Grubu adına İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP Grubu adına Alaattin Yüksel ve Mehmet Ali Susam, MHP adına ise Oktay Vural konuşarak hayata geçirilmesini istedikleri projeleri sıraladı. CHP’li Aytun Çıray da İnciraltı yasasının bir an önce çıkartılması için milletvekilleri arasında imza toplanması önerisini sundu. Bu öneri üzerinde fikir birliğine varan vekiller, süreç içinde çözüm yollarının aşılacağını ifade etti.

KOCAOĞLU PROJELERİ AÇIKLADI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise toplantıda yaptığı konuşmada, adı geçen öncelikli 7 madde içinde Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği projelerin de olduğuna dikkat çekti. 

Kocaoğlu, “Organize Sanayi Bölgeleri’nin yüzde 80’inin boş olduğunu, Liman sorununun bir an önce bitirilmesi gerektiğini ve İnciraltı düzenlemelerinin geciktirilmemesinin hayati önem taşıdığını anlattı. 

Kocaoğlu, önümüzdeki günlerde, 2014 Martı’na kadar hayata geçirecekleri projelerin de ip uçlarını verdi.

Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonunda değerlendirmede bulunan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, toplantının son derece verimli geçtiğini, bundan sonra da sık sık biraraya gelerek İzmir’in öncelikli sorunlarını masaya yatıracaklarını söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cenk 11 Eylül 2011 Pazar 14:46

Sevgili "umutsuz izmirli".. Sanırım Alsancağa gelmeyeli epey oldu Viyadük ayakları yıkılmadı ama yeniden projelendirilen yol çalışması tamamlandı. Artık liman giriş çıkışları o viyadüklerden yapılıyor. Kordon tarafındaki viyadük ayaklarının yıkılması için de maheme kararı bekleniyor. Yani siyasetçilerin bir geceikmesi söz konusu değil

Yorumu oyla      14      6  
Umutsuz İzmirli 10 Eylül 2011 Cumartesi 22:56

Sadece bol bol konuşmayı biliyoruz... Şu viyadük ayakları ne zaman yıkılacak?? Neyi bekliyoruz??

Yorumu oyla      14      6  
ege 10 Eylül 2011 Cumartesi 18:45

izmirimize sahip çıkalım.bırakalım siyaseti birlik olalım,sesimizi daha yüksek çıkaralım. bu şehir hepimizin...

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sabuncubeli'nin temelini 'çırak' Yıldırım attı
İzmir-Manisa arasındaki yolu 10 dakikaya indirecek olan Sabuncubeli Tüneli'nin ...
Tuz Gölü neden kızardı?
Konya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, basın yayın organlarında yer alan, ...
'SİT yüzünden soyumuz kurudu'
Türkiye'de en fazla SİT alanına sahip kenti olan İzmir'in Çeşme ilçesine ...
 
Karadağ'dan EXPO için oy garantisi
Karadağ Ankara Büyükelçisi Ramo Bralic, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.
'Kızım dünya iyisi bir insandı'
Seferihisar’da hatıra fotoğrafı çekmeye çalıştığı sırada terastan düşerek ...
Ünlü oyuncu serbest bırakıldı
İstanbul'da düzenlenen bir uyuşturucu operasyonunda, gözaltına alınan ...
 
Şık ve Şener için 15 yıl isteniyor
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ergenekon” soruşturması kapsamında ...
Korgeneral Mehmet Eröz de tutuklandı
'İnternet andıcı' davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan ...
Egeli Sabah, yeniden doğdu…
Aylardır ‘sessiz sedasız’ hazırlığını sürdüren Egeli Sabah, 9 Eylül İzmir’in ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva