HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Eylül 2023 Çarşamba - 11:25

Başkan Sandal, 'Homeros Bayraklılı' dedi ve ekledi: Değerimizi kimseye verme niyetimiz yok!

İkincisi düzenlenecek olan Bayraklı Belediyesi Homeros Edebiyat Festivali tanıtım toplantısı yapıldı. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Homeros’un Bornova’da mı yoksa Bayraklı’da mı yaşadığına dair tartışmalara değinerek " Gözleri görmeyen bir ozanın Smyrna höyüğünde mi yaşar, bir mağaranın içinde mi? Ozana sahip çıkılması bizi mutlu eder ama bizim değerimizi kimseye vermeye niyetimiz yok” dedi.

Başkan Sandal,  Homeros Bayraklılı  dedi ve ekledi: Değerimizi kimseye verme niyetimiz yok!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ve Bayraklı Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Homeros Edebiyat Festivali tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantı başlamadan önce festivale dair görüntüler basın mensuplarına sunuldu. Festivale dair içerikleri Festival Direktörü Tuğrul Keskin anlattı. Festival kapsamında edebiyatçılar, tarihçiler ve sanatçılar yer alacak. Sanat festivali havasında geçecek olan etkinlik, 29, 30 Eylül ve 1 Ekim tarihlerinde yapılacak. Keskin, “Edebiyatçılar, tarihçiler ve sanatçılar bu yıl da Bayraklı’da buluşacak. “Homeros Kentinde” sloganıyla gerçekleşecek festivalimizde Tarihçi-Yazar İlber Ortaylı ile Sunucu ve Yazar Metin Uca bir söyleşi gerçekleştirecek. Levent Üzümcü, Orhan Aydın ve Gülcan Altan’ın yer alacağı “Unutma Bizi” isimli tiyatro oyunu sahnelenirken, Nebil Özgentürk’ün Nazım Aramızda belgesel gösterimi de seyirciyle buluşacak. Yazar Nedim Gürsel, Oyuncular Altan Gördüm, Sevinç Erbulak, Tamer Levent, Pelin Batu, Şairler Haydar Ergülen, Turgay Kantürk, Tuğrul Tanyol, Emel İrtem, Nilay Özer ve birbirinden değerli onlarca şair, ressam, müzisyen, roman yazarı ve oyuncu da söyleşiler ile festivalde yer alacak. Festival kapsamında 40 Resim 40 Homer sergisi de açılacak. Kardeş Türküler ve Mikail Aslan konserleri de sanatseverlerle buluşacak” dedi.

DOLU DOLU FESTİVAL PROGRAMI
Bu yıl ‘Homeros Kentinde’ sloganıyla gerçekleşecek Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat/Sanat Festivali, sanatın ve edebiyatın önemli isimlerini ağırlayacak. Zülfü Livaneli’ye Homeros Roman/ Müzik Onur Ödülü, Ataol Behramoğlu’na Homeros Şiir Onur Ödülü, Valeriu Stancu’ya ise Konuk Yazar Onur Ödülü takdim edilecek. Festivalde; İlber Ortaylı, Metin Uca, Nebil Özgentürk, Sevinç Erbulak, Levent Üzümcü gibi ünlü isimler de yer alacak. Festivale 10 farklı ülkeden 163 konuk katılacak. Toplam 46 farklı etkinlik yapılacak. Direktörlüğünü ünlü şair Tuğrul Keskin’in yaptığı festival, 29 - 30 Eylül / 1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.

‘EKSİK KALDIĞIMIZ ALAN…’
Bayraklı ile ilgili projelere değinen Başkan Sandal, eksik kaldıkları noktaların olduğunu kaydederek “Bir festival yapıyoruz ama bu bir etkinlik değil. Bu kentle ilgili bir hayalimiz var, bir parçası olarak bunu söylüyoruz. Marka kent yapmak istiyoruz. Dünya çocuk ve gençlik kenti dedik. Deprem ve pandemi bu çalışmalarımızı aksattı. Belki de eksik kaldığımız tek alan burası. Daha çocuklara armağan edilen bayramları referans alarak dünyadaki çocukları buraya davet ederek, onların hayallerini buradan dünyaya yaymak bizim hayallerimizden biri. Bunun için altyapıya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İN KALBİ DEDİĞİMİZDE ALGILANAMADI’
‘İzmir’in kalbi Bayraklı’ sloganı ve logosunun tartışmalar yaşanmıştı. Başkan Sandal yaşanan tartışmaların halen daha sürdüğünü belirterek, “İzmir’in kalbi dediğimizde algılanamadı. Siyasi polemikten dolayı yıldızın farklı anlamı olduğunu düşünerek farklı yerlere sürükledi. O yıldız Türk Bayrağı. İzmir’in kalbi derken; konumu, birikimi, dinamiği ile yeni kent merkezi olması sebebiyle İzmir’in kalbidir. Gerek siyasal gerek farklı konularla hak ettiğimizi geri alacağız” ifadeleri ile tartışmaya noktayı koydu.

‘HOMEROS İSMİNİ GERİ ALACAĞIZ’
Homeros Edebiyat Festivali ile ilgili konuşan Sandal, Homeros'un Bayraklılı olduğunu ve bu markayı geri alacaklarını belirten Başkan Sandal, “Bunlardan biri de Homeros. İzmir bir marka kent olacaksa öncülerinden biri Homeros olacaktır. Kentlerin geçmişten geleceğe bir serüveni vardır. Ortak paydalarda birleşerek maddi ve manevi değerler oluşturuyoruz. Buradaki amacımız kent kimliğini oluştururken ulusal değerlerimizi evrensel normlar ile birleştirmek istiyoruz. Bayraklımıza sahip çıkın. Göreceksiniz İzmir’in kalbi Bayraklı’da atacak. Çok az bir süre kaldı” dedi.

‘DEĞERİMİZİ KİMSEYE VERMEYE NİYETİMİZ YOK’
Açıklamaların ardından Başkan Sandal gazetecilerin sorularını yanıtladı. Homeros’un Bornova’da mı yoksa Bayraklı’da mı yaşadığına dair tartışmalara değinen Başkan Sandal, “Homeros’a farklı belediyeler sahip çıkabilir bu bizi rahatsız etmez. Gözleri görmeyen bir ozanın Smyrna höyüğünde mi yaşar, bir mağaranın içinde mi? Ozana sahip çıkılması bizi mutlu eder ama bizim değerimizi kimseye vermeye niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.

KÖRFEZİN İÇİNE HOMEROS HEYKELİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Körfezi içerisinde bir Homeros Heykeli  planladığına dair müjdeyi veren Sandal, “Büyükşehir Körfezin içine Homeros heykeli yapmayı planlıyor ama çalışma bitti. 6 ay içinde proje başlayacak” dedi.

İZSU’nun Laka Deresi’ne dair olan çalışmalara değinen Başkan Sandal, “Bornova ve Laka Dereleri estetikten yoksun ama bir cazibe ve fırsat sunuyor. Bornova ve Laka Derelerini Porsuk Çayı gibi yaptığımızda çok estetik olacak. İzmir kayığı ile o iskele bir tur attırabilirsek mükemmel bir iş olur” dedi.

ÇEDES PROJESİ’NE YÜKLENDİ
Keskin’in ardından Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal kürsüye çıktı. Başkan Sandal konuşmasına, İzmir’de okullara ‘manevi danışman’ ataması olan ÇEDES projesi üzerine konuştu. Projenin amaç ve yöneliklerine sert eleştirilerde bulunan Başkan Sandal, “Bu hafta İlköğretim Haftası. Ben bir öğretmenim ve öğretmen çocuğum. 4 artı 4 ile eğitim sistemimizin içini boşaltanlar yeni bir uygulamayla din dersiyle içinden ahlakı çıkararak ÇEDES projesini uygulamaya geçiriyor ve bu zihniyeti kınadığımı belirtmek istiyorum. Biz çağdaş uygarlık seviyesine ulaşacaksak, Atatürk’ün yolundan sapmamız gerekir. Bilim sanatın olmadığı yer orta çağ karanlığıdır. 4 artı 4 ile eğitim sistemi ile öğrenciler ortaokulda çözdüğü problemi lisede çözememesinin nedeni bu sistemdir” dedi.

‘BAYRAKLI’YA ATFEDİLEN ALGILAR TAMAMEN YANLIŞ’
Bayraklı’ya ‘gecekondu bölgesi’ olarak bir algı atfedildiğini belirten Başkan Sandal, bu algılara karşı olduğunu belirterek, “Bayraklı olarak kentimizi korumak zorundayız. Bayraklı’yı bir yere taşımak bizim asli görevlerimizden bir tanesi. Bayraklı’ya atfedilen algıların tamamen yanlış olduğunu anlatmak zorundayız. Yeni kent merkezi olduğunu anlatmak zorundayız. Bayraklı bir gecekondu bölgesi, kime göre? Diğer ilçelere göre daha mı fazla, hayır. Bir tek gecekondu kalmayacak. Farklı negatif algılarla kenti başka alanlara sürüklemeye inat, bu algılardan kurtulup hak ettiği yere ulaşmasını hedefleriz” ifadelerini kullandı.

‘DEPREMİN FATURASINI BAYRAKLI ÖDÜYOR’
İzmir Depremi’nin yıkımlarını hatırlatan ve Bayraklı’nın bu deprem sebebiyle çok ağır faturalar ödediğini belirten Başkan Sandal, “Geldiğimizde bütün belediyeler gibi biz de borçluyduk. Arkasından pandemi geldi. Bayraklı bir de depremden etkilenen tek belediye oldu. Depremin faturasını bütün boyutları ile Bayraklı ödüyor. Bu süreç içerisinde bize destek olan bütün kurumlara teşekkür ediyoruz. Tüm Türkiye’ye örnek olacak bir işi hayata geçirdik. Hiçbir yerde afetlerden sonra eski mevzuat yüzünden yüzde 30 kayıpları vatandaşa ödetmedik. Yüzde 20 emsal fazlası vererek üzerimize düşen her şeyi yaptık. Daha önce yılan hikayesine dönen kentsel dönüşümde büyük adımlar attık” dedi.

İKİNCİ DÖNEMDE ADAY MI?
Son olarak ikinci dönem adaylığı hakkındaki soruya Başkan Sandal, tek cümle ile net bir şekilde şu cevabı verdi:

Bu yönde bir açıklamam olmayacak, ikinci dönemi beraber götüreceğiz.

 
Pençe-Şimşek gazisi, sporla hayata tutundu
 
Gümrükçü, pandoranın kutusunu açtı... Mavişehir, Çiğli’ye mi bağlanacak?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
burak 20 Eylül 2023 Çarşamba 15:12

senin ve soyerin ve diğer milletvekili kılıklıların izmirli olmadığın kadar izmirlidir HOMEROS

Yorumu oyla      5      3  
Erenerli 20 Eylül 2023 Çarşamba 13:57

Bizans son dönemlerinde melekler dışı mi? Erkek mi? Diye her yerde tartışırlarmış,ilçenin bir çok sorunları var yönetim kadrosu kendilerine tartışma konusu icat ediyorlar tebrikler...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir hayata geçirmişti... Sporculardan Özdere'deki tesise tam not!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. yılında gençlere armağan ...
Karşıyaka’da atıklar tınıya dönüşüyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen minyatür enstrüman yapım kursu, ...
Bornovalılar sanatla buluşuyor
İlki 2019 yılında gerçekleştirilen ve Bornovalıları sanatla buluşturan ...
 
Büyükşehir'den geleceğe yatırım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gençlerin yazılım alanında kendilerini geliştirmeleri ...
İzmir'de kardeşlik festivali heyecanı başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali'ni ...
Kınık’ta Gaziler Günü kutlandı
19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Kınık Hükümet Konağı önünde çelenk sunma ...
 
'İzmir için çok önemli bir kararı açıklayacağım' dedi ve ekledi: Saat 11.00'i bekleyin!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, sosyal medya hesabı üzerinden merak ...
Bergama'da Gaziler Günü anıldı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘gazilik’ ...
Gaziler Günü Aliağa’da kutlandı
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, 19 Eylül 1921?de ‘Mareşal’ rütbesi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva