HABERLER>GÜNCEL
28 Ağustos 2024 Çarşamba - 21:51

Bakan Yerlikaya'dan İzmir'de 30 Ağustos vurgusu: Zindanlardan aydınlığa, esaretten özgürlüğe!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 30 Ağustos zaferine giden yolda nice yiğitlerin unutulmaz destanlar yazdığını belirterek, "Zindanlardan aydınlığa, esaretten özgürlüğe" dedi.

Bakan Yerlikaya dan İzmir de 30 Ağustos vurgusu: Zindanlardan aydınlığa, esaretten özgürlüğe!

Etkinliğe AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Eyyüp Kadir İnan, Ceyda Bölünmez Çankırı, Yaşar Kırkpınar ve MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu da katıldı. 

Etkinliğe katılan Yerlikaya, gösterim öncesi yaptığı konuşmada 102 yıl önce 28 Ağustos 1922 Pazartesi günü, Mustafa Kemal Paşa'nın şanlı ordusuyla Afyonkarahisar'a girdiğini, 2 gün sonraki büyük zaferle istiklal destanının yazıldığını anlattı.

953 yıl önce yine bir ağustos günü bu toprakların vatan kılındığını ifade eden Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Ama o günden beri vatanımıza göz koyanlar hiç eksilmedi. Hesap yapanlar hiç bitmedi. Birinci Dünya Savaşı sonrası büyük bir işgal planının sahasıydı yine Anadolu. Parça parça etmek için kollarını sıvamıştı işgal kuvvetleri. Kimi dağları aşıyordu, kimi boğazlarımızı yara yara ilerliyordu demir yığını gemileriyle…Hedefleri İstanbul'du, İzmir'di, tüm Anadolu'ydu... İzmir'in kalbine hançer saplandığında 'her şey bitti' diyordu birileri. Oysa 19 Mayıs'ta bir ses yankılandı Samsun'da 'Ya istiklal ya ölüm' diyordu. Her şey daha yeni başlıyordu. Amasya'daki kararlılık tüm dünyaya ilan edildi. 'Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir ve ancak milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır'. Artık ok yaydan çıkmıştı. Her geçen dakika esarete boyun eğmeyen Türk milletinin sesi daha gür çıkıyordu."

Sivas ve Erzurum kongrelerinde "milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz" kararıyla güçlü bir iradenin ortaya konulduğunu, Hasan Tahsin'in sıktığı ilk kurşunun bir kıvılcım olduğunu belirten Yerlikaya, Anadolu'nun dört bir yanından çakan kıvılcımların büyüyerek bir alev topu haline geldiğini dile getirdi.

26 Ağustos sabahı Kocatepe'de şafak sökerken Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Allah Türk Milletini koruyacaktır" dediğini ve 30 Ağustos'taki zaferle büyük bir destanın yazıldığını aktaran Yerlikaya, İzmir'in işgaliyle kurtuluş mücadelesinin başladığını, kentin kurtuluşuyla da vatanın kurtulduğunu kaydetti.

 "Zindanlardan aydınlığa, esaretten özgürlüğe"
30 Ağustos zaferine giden yolda nice yiğitlerin unutulmaz destanlar yazdığını vurgulayan Yerlikaya, şöyle konuştu:

"İşte onlardan biri de biraz sonra bilinmeyen yönleriyle gerçek hayat hikayesini izleyeceğimiz İzmirli Mustafa Mümin Aksoy'du. Mümin Bey, bir jandarma subayıydı. Şerefli bir Türk askeriydi. Vatanı için sadece canından değil şanlı üniformasından da vazgeçmişti. Anılarında ifade ettiği gibi tek bir korkusu vardı. Bir hain olarak anılmak. Büyük acılar çekti, zindanlarda kaldı ama onu unutmayan biri vardı. Zindanlardan aydınlığa, esaretten özgürlüğe çıkartacak biri vardı. Hep birlikte bu duygu yüklü, istiklal uğruna istikbalinden vazgeçen Jandarma Albay Mümin Aksoy belgeseli ile ilk defa ortaya çıkan belgelere ve her sayfasında bir yara izi olan anılarına kulak vereceğiz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmak için emin adımlarla yürüdüklerini bildiren Yerlikaya, bakanlık olarak ülkenin huzur ve güvenliği için canla başla çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İzmir Valisi Süleyman Elban da Türk milletinin sayısı bilinmeyen kahramanlarından birinin de Albay Mümin Aksoy olduğunu, kendisine yakıştırılan yaftalara, çektiği sıkıntılara rağmen vatan uğruna büyük fedakarlıklar gösterdiğini anlattı.

Konuşmaların ardından Bakan Yerliyaka, Albay Mümin Aksoy'un yakınlarını sahneye çağırarak çiçek takdim etti.

Etkinlikte Jandarma Albay Mümin Aksoy'un vatanı için yürüttüğü casusluk faaliyetlerini ve vatanına olan bağlılığının tüm detaylarıyla anlatıldığı "İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler: Jandarma Albay Mümin Aksoy Belgeseli"nin gösterimi gerçekleştirildi.

Jandarma Albay Mümin Aksoy'un Yunan ordusunun ilerleyişini durdurma ve Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasında oynadığı kritik rolün tarihsel veriler ışığında anlatıldığı belgeselin yapımcı ve yönetmenliğini Mesut Gengeç, senaryosunu Bülent Günal ve Beşir Ariz üstlendi.

Gösterimde ayrıca ünlü piyanist Fahir Atakoğlu bir resital sundu.

 
Evlat dehşeti: Babasını bıçaklayarak öldürdü!
 
CHP lideri Özel'den belediye başkanlarına: İktidarın önünü açmalarını bekliyorum
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Konyalı pişici 28 Ağustos 2024 Çarşamba 22:11

Mustafa Kemal Paşa diye söze başlamanız bile çok değerli sayın bakan.Dilinizi aklınıza sağlık.Yine coşkuyla eskiden olduğu gibi coşkuyla ve en ıçten YAŞAA MUSTAFA KEMAL PAŞAA diyebileceğiz.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evlat dehşeti: Babasını bıçaklayarak öldürdü!
Bursa'nın Gürsu ilçesinde bir kişi tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü.
30 Ağustos'ta 24 gemi 22 limanda halkın ziyaretine açılacak
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kapsamında, 22 ...
Motosikletle hafif ticari araç çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde hafif ticari araçla motosikletin çarpıştığı ...
 
Türkiye'den İsrail'e Batı Şeria tepkisi
Dışişleri Bakanlığı, "İsrail'in Batı Şeria'da başlattığı yasa dışı operasyonu, ...
KGK'dan gazete eklerinin kapatılmasına tepki: Biz uyarmıştık
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) ...
Ege Ordusu Bölge Bandosu'ndan 30 Ağustos konseri
İzmir'de Ege Ordusu Bölge Bandosu, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında konser verdi.
 
MEB'den 'Okullarda Şiddet' genelgesi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarda fiziksel, cinsel, duygusal, psikolojik, ...
Kemalpaşa’daki krizde anlaşma!
Kemalpaşa Belediyesi’nden işten çıkarılan işçilerin direnişi başarılı ...
DUS ve STS Diş Hekimliği başvuruları başladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 13 Ekim'de yapılacak 2024-Diş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva