HABERLER>EKONOMİ
23 Eylül 2011 Cuma - 19:58

Bakan Eker: "İzmir herşeye layıktır"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeni makine ve ekipmanların üreticiye teslimat törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha fazla tarımsal tesis ve destek için Bakan Eker'den talepte bulundu, Eker de "Merak etmeyin, İzmir herşeye layıktır" yanıtı verdi.

Bakan Eker:  İzmir herşeye layıktır

İZMİR-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) tarımsal makine ve ekipmanlarının alımları için Bakanlığın İzmir İl Müdürlüğü bahçesinde tören düzenlendi. İzmir'de 831 makine ve ekipmanın yüzde 50'si Bakanlık tarafından karşılanmak üzere üreticilere teslim edilirken Bakan Mehdi Eker ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.
 
YILDIRIM'DAN TESİS PAZARLIĞI
Toplantıda Bakan Eker'den önce konuşan Binali Yıldırım, tarımdaki katma değerle Ege Bölgesi'nin ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, "Güzel İzmir'e verilen desteklerin çok daha yukarı taşınacağına inancım tamdır. Tarımın çok daha iyi yerlere gelebilmesi için 21 kalem alet ve edevat alanında Bakanlık yüzde 50 hibe desteği sağlıyor. Yani sermayenin neredeyse yarısını Bakanlık veriyor. Karına, üretimine karışmıyor. Böyle ortaklık herkesin başına" dedi. Yıldırım ayrıca Bakan Eker'e de seslenerek "2010-2014 ikinci etap destek programında en az 100 yeni yatırıma destek sağlamanızı, ilimize en az 100 tesis kazandırmanızı da sizden bekliyor, peşinen de teşekkür ediyoruz. Siz bu programla aynı zamanda tarım sanayicilerini de desteklemiş olacaksınız" dedi.
 
EKER: İZMİR BUNLARIN HEPSİNE LAYIKTIR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise bunlara yanıt olarak şöyle konuştu: "Hayvansal ve bitkisel ürünlerin işleme ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, alternatif enerjiyle çalışan seraları kapsayan 3 bin 200 tesis tamamlandı. İzmir'de ise 78 tesis açıldı. Bunun için 15 milyon lira kullanıldı. Buralarda bin 255 vatandaşımız çalışıyor. 4 yıl içinde, 3 bin tesis daha kazandıracağız. Bu 6 bin 200 tesis eder. Orta ve küçük ölçekli tarıma dayalı sanayi tesisi. Çiftçi sadece hammadde üretmiş olmayacak, ürettiğini paketleyecek, ambalajlayacak ve daha yüksek gelir elde edeceği bir sanayi tesisine dönüştürmüş olacak. Aslında kırsal kalkınma bu. Bunu başlattık, bir aşamaya getirdik. İkinci dönemde ilave bir artış daha yapacağız. Önümüzdeki dönemde İzmir için söylediklerini de gerçekleştireceğiz. Merak etmeyin. İzmir bunların hepsine layıktır."
 
78 BİN PROJEYE DESTEK
Eker, söz konusu programın temelinin 2007 yılında atıldığını, çiftçinin bölgeler itibariyle en çok hangi makineye ihtiyaç duyduğunun belirlendiğini aktararak çiftçi neye ihtiyaç duyuyorsa bunun yüzde 50'sinin kendileri tarafından hibe edildiğini söyledi. Kendi dönemlerinde tarımsal verimliliğin de arttığına işaret eden Eker, şimdiye kadar bin 622'si İzmir'de olmak üzere 78 bin projeyi desteklediklerini, bunun için de İzmir'de 15 milyon, Türkiye genelinde de 350 milyon TL kaynak kullandıklarını ifade etti. Bu sayede tarımsal sanayinin de geliştiğini belirten Eker, tarımsal tesisleşmeye de katkı koyduklarını belirtti.
 
"ZEYTİNİN ANAVATANI MARDİN"
İzmir'in hükümet tarafından ihmal edildiği eleştirilerine de yanıt veren Bakan Eker, "Hiç öyle değil. 2002 yılında devlet İzmir'de hayvancılığa 7 milyon lira para vermiş. Bugün yılın ilk 8 ayında verdiğimiz destek 101 milyon TL. Bu herşeyi ortaya koyuyor" dedi. Zeytincilikle ilgili gelişmelerden de bahseden Bakan Eker, şunları söyledi: "İktidara geldiğimizde 99 milyon zeytin ağacı vardı. AB'de kaide var. Zeytin kotaya tabi. Sayıyorlar. AB'ye girerseniz bir daha onları artıramazsınız. Ben de dedim ki 'bir proje yapalım ve şu zeytinciliği destekleyelim.' AB'ye girene kadar en büyüğü 170 milyonla İspanya. Bunları mutlaka geçmemiz lazım. Destek vereceğiz. Bugün 2010 sonu itibariyle yaklaşık 160 milyon zeytin ağacımız var. Destekleme getirdim, iki şart koştum. Para vereceğim, kullanılacak olan fidan sertifikalı yani verimli ve kaliteli fidan olacak, ikincisi bu bahçeyi yapacak kişinin karnını doyursun. Küçük bahçelerde değil asgari 10 dekar olsun. Dekar başına para verelim dedik. Zeytinin anavatanı Mardin'in Derik ilçesidir. Ordan doğu akdenize, atlas okyanusuna kadar yayılmıştır. Neden anavatanı bizim olan bir üründe biz söz sahibi olmayalım?"
 
2 BİN ÇİFTÇİ BAŞVURDU
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, programdan yararlanmak için 2 bin 78 çiftçinin başvurduğunu, yapılan puanlama sonucunda 831 üreticinin yararlanma hakkı kazandığını dile getirdi. İl Müdürlüğü olarak Bakanlığın tüm projelerini en seri, doğru ve sağlıklı bir biçimde sektöre ulaşmak için çabalarını sürdüreceklerini dile getiren Güldal, "İzmir'in tüm desteklerden azami şekilde yararlanması için gayretlerimiz devam edecek" diye konuştu.
 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da, kalite ve verimlilik için sadece yapısal sorunları çözmenin yeterli olmadığını, çiftçiyi bilgilendirmek gerektiğini söyledi. Bayraktar, ayrıca hükümetin miras yoluyla bölünmüş tarım arazilerini birleştirme çalışmalarından kaynaklı da teşekkür etti. Konuşmaların ardından makine ve ekipman satın alan üreticilere teslim töreni gerçekleştirildi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yavaşşş 25 Eylül 2011 Pazar 09:01

Sayın Bakan midye de ilk defa Mardin'de yakalanıp yenmeye başlanmıştır, biliyorsunuz....

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın düşüşe devam ediyor
Küresel büyümeye yönelik kaygılar altın fiyatlarını düşürüyor. Altının ...
Kocaoğlu'ndan bakanlara Bayındır postası!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti ve CHP’nin siyasi ...
Erkunt Traktör Ege'de vites büyüttü
Erkunt Traktör, özellikle bağ, bahçe ve tarla için çiftçinin beklentileri ...
 
'Ete ve süte müdahale kurumu kurulacak'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ve süt piyasasında 'fiyat ...
8 ayda 22 milyon turist geldi
Türkiye'ye gelen turist sayısı ilk 8 ayda yüzde 10.45 artışla 21.7 milyon oldu.
İTO'nun, Çeşme için SİT raporu Bakanlık'ta
Çeşme’de 2006'da yapılan SİT alanları çalışmasının mahkemece durdurulmasının ...
 
Turizmde 2012’nin rotası çizildi
Turizm sektörüne yön verenler 2012 yılı için sektörde rekabet edilebilirliği ...
Tekstil, kümelenmeyle atağa geçecek
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, ...
Dolar yeniden hareketlendi!
Serbest piyasada dolar açılışın ardından 1,8240 liraya yükselerek 2009 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva