HABERLER>EKONOMİ
23 Eylül 2011 Cuma - 12:31

'Ete ve süte müdahale kurumu kurulacak'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ve süt piyasasında 'fiyat düşürme' spekülasyonlarına karşı, müdahale kurumu kurmaya karar verdiklerini söyledi.

 Ete ve süte müdahale kurumu kurulacak

İZMİR - Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin sütte verimi artırmak için devreye aldığı Döl Kontrol Laboratuarı'nın açılışı için İzmir'e gelen Bakan Eker, Türkiye hayvancılığı için önemli bir adım attıklarını vurguladı. Laboratuarı çok önemsediklerini vurgulayan Eker, "Bu adım büyük gelişmelere yol açacaktır. Çünkü biz bununla Türkiye'nin somatik hücre haritasının çıkarılmasını planlıyoruz. Yani Türkiye'deki bütün çiftliklerde üretilen sütlerin kalitesiyle ilgili bir harita çıkarıyoruz. Türkiye'de hayvancılığın ve sütçülüğün kaydettiği gelişme ve vizyon açısından çok önemli. Sütün kalitesini artırmak için Türkiye'de üretilen sütte somatik hücre sayısını azaltmayı amaçlıyoruz. Bunun yol açtığı bir çok gelişme var. Sağlıkla, denetimle, sistemle ilgili mekanizmalar geliştiriyoruz. Bu laboratuar buna hizmet edecek bir adım" dedi.
 


MÜDAHALE KURUMUNA KARAR VERDİK

Türkiye'nin 8 yıl önce 23 milyar dolar olan tarımsal hasılasını 62 milyar dolara çıkardıklarını da anlatan Eker, bunun stratejiye dayalı geliştiğini, bu doğrultuda Türkiye'de tarım kanunu yokken kendi dönemlerinde 14 tane tarım kanunu çıkarıldığını ifade etti. Şimdi de önlerinde hedeflerinin bulunduğunu söyleyen Eker, et ve sütte fiyat önlemleri ile ilgili şunları söyledi:
 
"Biz bu dönemde Hükümetimizin eylem planı içinde Türkiye'de hayvansal ürünlerle ilgili piyasa mekanizmasını kuracak müdahale kurumunu oluşturuyoruz. Et ve süt için. Biz süt üreticilerinin mağdur olmasını istemiyoruz. Onların gözü bazen çok fazla acıkan, sütün yükselen dönemlerinde 'Fiyatı düşürelim' diyenlerin insafına terkedemeyiz. O mekanizma kurulacak, sütün fazla olduğu dönemlerde bir şekilde absorbe edilecek. Mesela süt proteini ithalatını durdurduk. Daha önce Türkiye taviz vermiş. Bir kilo süt proteini 30 kilo süt demek. Süt tozunu eskiden sanayiciler dışardan alıyorlardı. İçerde zamanında süt var, almıyor. Biz buna da şart getirdik. Dedik ki 'Destek veriyoruz, alın'. 18 bin ton süt tozu ihtiyacını destekleyeceğimizi söyledik. Bu sene aldık, ihraç amaçlı olarak da süt tozu yapılmasını destek kapsamına aldık. Buna rağmen sorunun kalıcı çözümü için müdahale kurumu kurmaya karar verdik."
 
İKİ BAŞ İŞLETMEYLE HAYVANCILIK BÜYÜMEZ
Bakan Eker ayrıca, Türkiye'deki hayvancılığı geliştirmek için ölçek ekonomisini model olarak benimsediklerini belirterek, "Biz büyük ölçekli işletmelerin kurulması gerektiğine inanıyoruz. Bir baş, iki baş işletmeyle hayvancılık büyümez. Dünyada öyle bir örnek yok. Buna önem veriyoruz. Türkiye çapında 4 bin 300 tane 50 baş üzeri çiftlik vardı, bugün 20 bine ulaştı. Yani 15 bin 700 yeni, büyük çiftlik kuruldu" bilgilerini verdi.
 
Öte yandan hükümet kurulduğunda Türkiye'deki damızlık sığır varlığının sadece 178 bininin kayıtlı olduğu, ön soy kütüğüyle birlikte bu rakamın 1 milyonu bulmadığını aktaran Bakan Eker, "Bugün 3.5 milyon ön soy kütüğüne kayıtlı, 2.5 milyon da soy kütüğüne kayıtlı olmak üzere toplam 6 milyonun üzerinde kayıtlı damızlık hayvanımız var. Bu çok muazzam bir gelişme" diye konuştu.
 
Birlik Başkanı Halil Tokoğlu ise son günlerde piyasa düzenleme kurumu oluşturmak için gösterilen çabalara teşekkür etti.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 ayda 22 milyon turist geldi
Türkiye'ye gelen turist sayısı ilk 8 ayda yüzde 10.45 artışla 21.7 milyon oldu.
İTO'nun, Çeşme için SİT raporu Bakanlık'ta
Çeşme’de 2006'da yapılan SİT alanları çalışmasının mahkemece durdurulmasının ...
Turizmde 2012’nin rotası çizildi
Turizm sektörüne yön verenler 2012 yılı için sektörde rekabet edilebilirliği ...
 
Tekstil, kümelenmeyle atağa geçecek
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, ...
Dolar yeniden hareketlendi!
Serbest piyasada dolar açılışın ardından 1,8240 liraya yükselerek 2009 ...
EGİAD, EXPO 2020 için daha aktif rol alacak
Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Temel Aycan Şen, EXPO için çalışmalara ...
 
Tekstilde kümelenme çalışmaları başladı
Ege İhracatçı Birlikleri, organik ve mobilya sektöründen sonra uluslararası ...
Ankara Büyükşehir'den sanayiciyle istihdam anlaşması
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ...
Kosova, Türk yatırımcıyı bekliyor
Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Cuneyd Ustaibo, Türk işadamlarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva