HABERLER>POLİTİKA
27 Ekim 2022 Perşembe - 13:59

Bakan Bilgin: Türkiye geç sanayileşmiş bir ülkedir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) düzenlediği Türkiye Yeterlilik Çerçevesi Uluslararası Konferansı'nda konuştu. Bilgin, "Türkiye geç sanayileşmiş bir ülkedir. 19.yüzyılı esas alırsak 20. Yüzyılında ilk yarısında da bazı çabalarımız olmasına rağmen sanayileşme konusundaki yoğun çabaların görünür somut ürünler verdiği dönem 1950'den sonra bilhassa da 70'li yıllarda artarak ilerlediği bir zamana rastlamaktadır" dedi. 

Bakan Bilgin: Türkiye geç sanayileşmiş bir ülkedir

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin uygulanması ve bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmalarının desteklenmesi amacıyla Taksim'de bir otelde düzenlenen Türkiye Yeterlilik Çerçevesi Uluslararası Konferansı'nın 2'nci günü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in katılımıyla devam etti. Konferansa Bakan Bilgin'in yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkanı Müsteşar Laurent Guırkınger, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan katıldı. 

"TÜRKİYE 250 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNE DOĞRU İLERLİYOR" 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye'nin yurt dışındaki üniversiteler ile yarıştığını belirterek "Türkiye'nin birçok üniversitesinde özel bilgiler üretiliyor. Bu biyolojiden tutun tıp alanına oradan mühendislik sahasına kadar üretiliyor. Ama daha önemli olan bir şey var. Artık bu bilgiler teorik olarak ne laboratuvarda ne de kitaplarda kalıyor? Nerede kalıyor bunlar... Artık üretime yansıtılıyor. Her alanda bunları üretime yansıtacak yetişmiş bir teknokrat ve daha da önemlisi girişimci zümremiz var. O girişimciler dünyanın her bölgesinde herkesle rekabet yapabilecek üretim gerçekleştiriyorlar. Onların neye desteği var? Onların bilimsel olarak bu post endüstriyel çağı harekete geçirecek üretim gücünü, onu yönetecek niteliksel emekleri bu defa bilgi ve kol emeğini bir araya getirecek bir mesleki yeterlilik formasyonunu kazandıracak kurumsal çabalara ihtiyaç var. 21. Yüzyıl Türkiye olacak iddiası vardır rahmetli Özal'ın. Bu iddia bugün büyüyerek devam ediyor. Neyle devam ediyor; Türkiye 250 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru devam ediyor. Türkiye birçok alanda başta savunma endüstrisi olmak üzere kendi ürünlerini üretiyor. Türkiye'nin üretim gücünün artması, bağımsızlığın temellerini oluşturuyor" diye konuştu.  

"HER ALANDA NOBEL ALACAK BİLİM İNSANLARIMIZ VAR" 
Vedat Bilgin "Türkiye geç sanayileşmiş bir ülkedir. 19.yüzyılı esas alırsak 20. Yüzyılında ilk yarısında da bazı çabalarımız olmasına rağmen sanayileşme konusundaki yoğun çabaların görünür somut ürünler verdiği dönem 1950'den sonra bilhassa da 70'li yıllarda artarak ilerlediği bir zamana rastlamaktadır. Geç sanayileşmiş olmanın bir sonucu dünyayla yarışmada teknoloji ve bilgide geriden başlıyorsunuz. Ama son yıllarda bu konuda birçok engeli hızla aşamaya başladı. Bugün üniversitelerimizde dünya çapında bilim adamlarımız ve edebiyatçılarımızın olduğu ve her alana Nobel ödülü alacak insanlarımızın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu bir anlamda zincirin kırıldığı, geri kalmışlık tartışmalarının geride bırakıldığını gösteriyor. Yani sanayileşme sürecinde ileriye doğru gidiyoruz. Bunu toplamda ihracat ürünleri içerisindeki sanayi ürünlerinin payını da ölçebiliriz. Bunu Türkiye'nin birçok alanda dünyanın ileri ülkeleriyle yarıştığı teknolojilerde yaptığımız yatırımlardan görebiliriz. Birçok sahada yeni aşamada olduğumuzu herkes biliyor. Otomotiv endüstrisine geç girdik. Ben 90'lı yılların başında bir otomotiv araştırması yapmıştım. O zaman içten yanmalı motorlar çağı geçerliydi, hakimdi. Geç kaldığımızı bir raporla tespit etmiştik. Bugün inşallah 29 Ekim'de Türkiye üstelik de yeni bir otomotiv endüstrisi dalgasının içerisinde kendi yerli otomobilini sahaya indirecek" dedi. (DHA)

 
Turizm gelirleri 35 milyar dolar oldu
 
e-Devlet'e yapay zeka desteği geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemal Kılıçdaroğlu: Bir numaralı ülkücü benim
CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara'daki genel merkezinde gerçekleşen ...
İYİ Parti'den Hüseyin Baş'a 'ittifak' yanıtı
İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, BTP lideri Hüseyin Baş'ın, "Millet İttifakı'na ...
'Kara propagandaya karşı yoğun çaba sarf ediyoruz'
"Savaş Muhabirliği ve Kriz Bölgelerinde Habercilik Forumu"nda konuşan ...
 
Binali Yıldırım taburcu oldu!
Azerbaycan'da trafik kazası geçiren AK Parti Genel Başkanvekili Binali ...
'Herkesin özgürlüğü ve temel hakları risk altındadır’
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Habertürk ...
CHP'li Beko'dan AK Partili Ünal'a tepki: Doğruları çarpıtmakta 'mahir'
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, AK Parti Grup Başkanvekili ...
 
CHP’li Sındır'dan bütçe eleştirisi: Verilen rakamlar tozpembe
CHP İzmir Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır ...
AK Partili Nasır’dan 29 Ekim mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı ...
İYİ Parti'ye geçmişti: Milletvekilliği düştü
Partisinden istifa ederek İYİ Parti’ye katılan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya rekoru O'nda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva