HABERLER>EGE
7 Haziran 2011 Salı - 15:56

Bafa Gölü can çekişiyor

Ege Bölgesi'nin en büyük gölü olan Bafa, can çekişiyor. Yeterli temiz su gelmediği için üzerine yeşil peltemsi bir görünüm alan gölde, acil önlem alınmazsa balıkçılık bitecek.

Bafa Gölü can çekişiyor

AYDIN - Aydın'ın Söke ile Muğla'nın Milas İlçesi'ni birbirine bağlayan karayolunun yanındaki Bafa Gölü'nün yeşil boya dökülmüş gibi bir görünüme bürünmesi üzerine köylüler durumu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) bildirdi. Bunun üzerine EKODOSD üyesi bir ekip gölde inceleme yaptı. Gölün bazı kısımlarında peltemsi, bazı kısımlarında ise akıcı yeşil renkli bir maddenin, göl yüzeyini yeşile çevirdiğini belirlendi. EKODOSD üyeleri, gölün çeşitli yerlerinden aldıkları su örneklerini laboratuvar analizleriyle, türsel ayrımlarının yapılması için Sülayman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'ne gönderdi.
 
EKODOSD Bilim Danışmanı, SDÜ Eğirdir Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Bafa Gölü'nde biyolojik kirliliğin en üst düzeyde olduğunu söyledi. Gölün yüzey kısmını mavi-yeşil algler (cyanophyteae), dip yapısını yeşil alglerin (chlorophyta) kapladığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kesici, "microsistit sp. ve aphanizomenon sp. türler göldeki yeşil renge neden olmaktadır. Gölün iç kısmı pelteleşmiş makroskobik alglerle kaplı. Bu tür oluşumlar Bafa Gölü gibi tatlı ve tuzlu su girişi dengesiz olan göllerde kirlilikle birlikte üst seviyeye çıkar. Göle verilen sularda da nitrat ve fosfat gibi besleyici tuzların çok olması, bilhassa yaz aylarında Bafa Gölü'nde alg artışını tetiklemekte. Bu tabakalaşmada su sıcaklığıyla birlikte, ışık alglerin çoğalmasını hızlandırmakta. Görünen manzarada azot ve fosfor gibi tuzların göl içerisinde, bu bölgelerde homojen dağılımı, gölün bu kesimlerinde alg patlamasına neden olmakta. Suları kirletilmiş olan göllerde bu durum söz konusu. Gölün içerisinde aşırı oranda askıda katı madde bulunmakta. Bunun yanı sıra Bafa Gölü'nün dip çamuru organik karakterde" dedi.
 
SİNEK VE KOKU ARTACAK
Rüzgarla ve dalga hareketiyle kıyıya gelen bu canlılar nedeniyle, gölde bu yıl sivrisineğe benzer bazı yöre halkı tarafından 'gümül' adı verilen sineklerin daha da çok artacağına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kesici, "Bu sinekle Bafa Gölü çevresinde rekrasyonel faaliyetleri büyük oranda olumsuz etkileyecek. Yani insanlar geceleri akşamları ışık yakamaz duruma gelecekler. Işık yaktıklarında çaylarını içemeyecekler, yemeklerini yiyemeyecekler. Sineğin dışında koku meydana gelecek. Tüm bunların nedeni, doğal bir göl olan Bafa Gölü'nün doğal yapısına yapılan müdahale ve kirlilikten kaynaklanmakta" diye konuştu.
 
ÇÖZÜM GÖLE TEMİZ SU VERİLMESİNDE
Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Bafa Gölü'nün kurtarılmasının 1950-70 yılları arasında yapıldığı gibi Göle temiz su verilmesiyle mümkün olabileceğini ileri sürdü. Kesici çözüm önerilerini, "Organik dip yapısının ve askıdaki katı maddelerin uzaklaştırılması, gölün iç ve dış yükler tarafından kirletilmemesi, doğal yapısında Göle nasıl su giriyorsa, o sistemin tekrar sağlanması, temiz suyun verilip, göldeki biyolojik zenginliğin artırılması" olarak sıraladı.
 
BALIKÇILAR ŞİKAYETÇİ
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, göldeki bu durumundan en çok rahatsız olanların ise balıkçılar olduğunu söyledi. Sürücü, balıkçıların Menderes Nehri'nden verilen suyla birlikte bu görüntünün oluştuğunu iddia ettiğini belirterek, "Mağdur durumda olduklarını, ağlarını attıklarında tüm gözlerin bu maddelerle kaplandığını, balık avlayamadıklarını anlatıyorlar. Ağlarına takılan peltemsi maddelerle kaldıramadıklarından, kesmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Bafa kıyısında dolaştığımız köylerde ışığa çok sinek geldiğini, sabah olduğunda sinekleri küreklerle temizlendiğine tanık olduk" diye konuştu. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buldan Cezaevi artık el sanatları merkezi
Denizli’nin Buldan İlçesi’nde 6 yıl önce kapatılan Buldan Kapalı Cezaevi ...
Simav’da 1248 konut için bir günde 1500 başvuru
TOKİ'nin Simav'da evleri ağır hasar gören depremzedeler için yapımına ...
Denizli'de 'ölüye' seçmen kağıdı gönderildi
Denizli'de dört yıl önce vefat eden kişiye, seçmen bilgi kağıdı düzenlendiğini iddia edildi.
 
MHP’li meclis üyesine silahlı saldırı
Manisa'da MHP'li Belediye Meclis üyesi Mazlum Yüzgider (41) ve arkadaşı ...
‘Vicdanı varsa fotoğrafları bir yere bıraksın’
Marmaris’te İngiliz turist Silvia Rolin’in içinde 50 lira ve tatilde çektirdiği ...
Bir Rus rehber daha hayatını kaybetti
Bodrum'da yat gezisinde içtikleri içkiden zehirlenen ve Denizli Pamukkale ...
 
‘Paraları şarkı söyleyen kadınlara saçacaktım’
Denizli’de fotokopi makinesiyle sahte para basan 32 yaşındaki Ahmet U. ...
Manisa’da iki feci kaza: 8 ölü 27 yaralı
İstanbul’dan Torbalı’ya giden Ahmet Irmak yönetimindeki minibüs, Manisa’nın ...
Neden sadece Ruslar öldü?
Rus basınından Bodrum’da sahte alkol yüzünden ölen 3 Rus turistle ilgili ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva