HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2012 Pazartesi - 21:30

Ayten Karadağ: KOBİ’leri zor günler bekliyor

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Üyesi Ekonomist Ayten Karadağ, önlem alınmadığı takdirde; bu yılın sonuna doğru Türkiye ekonomisinin sigortası olan KOBİ’lerin büyük zararlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Ayten Karadağ: KOBİ’leri zor günler bekliyor

İZMİR - Ekonomist Karadağ, Türkiye ekonomisinin 2011 yılını objektif olarak değerlendirdiğimizde; 2011 yılında hayata geçirilmiş önemli gelişmeleri görebiliyoruz. Özellikle ihracatta ve büyümede oranlarının artması dünya ülkelerine örnek olacak gelişmeler olmuştur. AB ülkeleri krizden kıvranırken Türkiye’nin ihracatını artırması çok önemli bir gelişmedir. 2011 yılı ihracatının 2010 yılına göre yüzde 18,2 artarak 134,6 milyar dolara ulaşması bunun göstergesidir ”diye belirtti.
 
2012 YILIYLA İLGİLİ ENDİŞELERİMİZ VAR
‘Madalyonun diğer tarafına baktığımızda ise ihracatın önünde seyreden ithalattaki artış alınan önlemlere rağmen bir türlü düşürülemeyen cari açık ve dış ticaret açığı, yılı çift haneyle kapatan enflasyon gibi gelişmeler, 2012 yılıyla ilgili endişeleri de beraberinde getirmiştir. Bir türlü azaltılamayan cari açığın ekonomimizin için büyük bir sorundur’ diyen Ekonomist Ayten Karadağ, Türkiye’nin Ocak 2011- Ekim 2011 dönemi cari açığı, 2010’un aynı dönemine göre %94 artarak, 65 milyar dolar olmuştur. Bu cari açığın çok önemli bir yüzdesini dış ticaret açığı oluşturmaktadır. Türkiye ekonomisi 2011 yılının ilk 9 ayında %9,6 gibi bir büyüme oranı sergilemiş olsa da İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) endeksi 2011 yılında %20’lik düşüşle dünyada ağır kayba uğrayan endeksler arasında yer almıştır. Bununla beraber İMKB’de hisse senetleri halka arz edilen şirket sayısı 2011 yılında 2010’a göre artmasına karşın, halka arzların parasal büyüklüğü, 2010’a göre TL bazında %58, dolar bazında %61,4 azalmıştır’ dedi.
 
CARİ AÇIK KORKUTUYOR
Yaptığı açıklamasında, 2011 yılında büyük paralar yatırım olarak değerlendirilmeyip ve buhar olup yurtdışına çıktığının altını çizen Ekonomist Karadağ, ‘2011 yılında Türk şirketleri ne büyümüş ne de karlılığı artmıştır. Türkiye’de yüz binlerce insan da bu uçup giden paradan dolayı ya işinden, gelirinden olmuş ya da işe girip istihdam edilme olanağından mahrum kalmıştır. Türkiye’nin Ocak 2011-Ekim 2011 dönemi cari açığı, 2010’un aynı dönemine göre %94 artarak, 65 milyar dolar olmuştur. Buna birde Kasım ve Aralık aylarını da eklersek, 2011’de toplam cari açığımız 80 milyar dolar civarındadır. Bu da yüksek bir rakam olup bizi çok korkutmaktadır’’ dedi.
 
EKONOMİK ANLAMDA KALKINMA İÇİN KOBİ’LER DESTEKLENMELİ
Ülkemizdeki KOBİ’lerin bugün karşılaştığı sorunların başında finansman eksikliği, teknoloji kullanmada yaşanan güçlükler, sınırlı yönetim kabiliyetleri ve düşük üretkenlik geldiğini belirten Ekonomist Karadağ konuşmasını şöyle sürdürdü;
 

 Gelişmiş ülkelerde KOBİ’lerin toplam kredilerden aldıkları pay, Türkiye’deki KOBİ’lerinin toplam kredilerden aldığı pay arasında büyük bir uçurum bulunmaktadır. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de ekonominin en önemli unsurlarıdır. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon civarında esnaf, sanatkar ve KOBİ mevcuttur. Üretim yapan KOBİ’ler tüm işletmelerin yüzde 15′i kadardır. KOBİ’lerin toplam istihdama olan katkıları azımsanmayacak kadar büyüktür. Bu kadar önemli rollerine bulunmasına ve Türkiye ekonomisinin sigortası olmasına rağmen KOBİ’ler maalesef Türkiye’de desteklenmediği için zor şartların altında ezilmekte hatta kapanmama mücadelesi vermektedir. Bir dünya gerçeği olan KOBİ’ler hak ettiği şekilde desteklenmez ve KOBİ’lere mevcut durumdan daha fazla kredi imkanı sunulmaz ise çok sayıda KOBİ’nin kapısına önümüzdeki günlerde kilit vurulabilir. Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler KOBİ’lerin öneminin, ekonomik büyüme, sosyal birleşme, istihdam, bölgesel ve yerel kalkınmaya sağladıkları katkıların farkına varıp bu kesimi sürekli desteklemişlerdir. Stratejik bir coğrafi konuma ve öneme sahip olan Türkiye’nin ekonomik anlamda kalkınması ve diğer rakip ülkelerle daha güçlü mücadele etmesi ancak; KOBİ’lerin reel anlamda desteklenmesinden geçer” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Economist RUMUZLU KİŞİYE CEVAP 17 Ocak 2012 Salı 09:37

an Economist RUMUZLU KİŞİYE CEVAP: ekonometrik analiz dediğiniz şey dışardan faızle alınan parayla yaptırılan analız olmaz, modelleme de dışarıdan faızle alınan parayla olmaz. Ekonomik programı kım yapıyor? IMF'nın yaptıgı ekonomık programa ben yaptım demezsınız demı:):)

Yorumu oyla      14      6  
Tülay B. 17 Ocak 2012 Salı 09:30

Eskıden mahallemızın bakkalı, manavı, mandırası, terzısı vardı. Şimdi hıcbırı yok... Kucuk esnafa herkes sırtını dondu.. Onlarda kapılarına kılıt vurdu. Kucuk esnafı destekleyecek kanunlar cıkarılmalı. BRAVO AYTEN HANIM... Keşke siz vekil olsaydınız. Halkın sorunlarına duyarlısınız..

Yorumu oyla      16      6  
Yıldırım Tekcan 17 Ocak 2012 Salı 09:27

Sayın Susam başta olmak üzere esnaf kökenli vekiller nerdeler? Neden bu sesi duymuyorlar?

Yorumu oyla      16      6  
Ahmet 17 Ocak 2012 Salı 09:25

Kobilere hipermarketler büyük darbe vurmustu şimdide sahipsizlik ucurumun kenarına suruklemıştır. Ankara seslerını duymalı...

Yorumu oyla      16      7  
an Economist 17 Ocak 2012 Salı 02:56

şu ülkede kriz çıkartamadınız diye öldünüz. Git sen en iyisi chp'de siyaset yap nasılsa onlarda kriz kriz diye bağırıyor 10 yıldır ama ekonominin geldiği yer, alığı yol ortada... Bir tane ekonometrik analiz yapmışlığınız yoktur, modelleme bilmezsiniz, ekonometrik program kullanmanız yoktur ancak göstergeler üzerinden kriz tellallığı yapın.. Geçti bu devirler. Bırakın yorumları artık gerçek, iyi eğitimli ekonomistler yapsın..

Yorumu oyla      12      12  
SÜLEYMAN 16 Ocak 2012 Pazartesi 22:17

KOBILERIN SORUNLARI GERCEKTEN BUYUK. SESİMİZİ ANKARA DUYMALI. AYTEN HANIMDAN VEKILLERE COK ONEMLI MESAJ VERILMIS. ONLARIN YAPACAGI ISLERI AYTEN HANIM YAPIYOR KUTLUYORUZ KENDISINIZ.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekliye enflasyon zammı belli oldu
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2012 ilk altı aylık maaş zammı belli oldu. ...
BMW 89 bin Mini'yi geri çağırıyor
BMW, su pompasındaki sorun nedeniyle 89 bin Mini Cooper marka otomobili geri çağırıyor.
Şimşek: Avrupa krizinde en kötü günler geride kaldı
2011 bütçe rakamlarını açıklayan Maliye Bakanı Şimşek, Avrupa borç krizinde ...
 
Yerli otomobil için kim düğmeye bastı?
Fiat-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne, ‘yerli marka otomobil’ projesi ...
İzmir’de 'lojistik' sektörü canlanmaya başladı
Çandarlı Limanı, İzmir-Ankara hızlı tren projesi, İstanbul-İzmir Otoyolu ...
İF Wedding gelinlik fuarına yeni kardeş geliyor
Detay Fuarcılık, Antalya'da düzenlediği "Biz Evleniyoruz Fuarı"nın tarihini ...
 
İZSİAD’da Baran ikinci kez başkan
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nde Ayhan Baran, 3 yıllığına yeniden koltuğa oturdu.
Denizcilerin sıkıntıları Çeşme'de masaya yatırıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Eğitimi İzleme ...
Binali Yıldırım'dan sürpriz 3. köprü açıklaması
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Boğaz’a 3. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva