HABERLER>EKONOMİ
3 Mayıs 2011 Salı - 12:38

Ar-Ge Destekleri Semineri'ne büyük ilgi

Ege İhracatçı Birlikleri’nde, Egeli sanayici ve ihracatçılara Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut tarafından verilen “Ar-Ge Proje Destekleri Semineri”ne yoğun bir katılım oldu.

Ar-Ge Destekleri Semineri ne büyük ilgi

İZMİR - Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesinin yolunun teknolojik ürünler üretmesinden ve ihraç etmesinden geçtiğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut, 3 kanun kapsamında 9 destek programı yürüttüklerini, sanayici ve ihracatçıları bu programlardan yararlanmaya davet ettiklerini söyledi.
 
Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında Türkiye’nin yer alabilmesi için üretilen ürünün tonunun 3500 dolara çıkması gerektiğine vurgu yapan Karabulut, “Bugün ürettiğimiz ürünün tonu 1300 dolar seviyesinde. Emek-yoğun üretimden, bilgi-yoğun üretime yönelmemiz lazım. İleri teknolojik ürünlerin toplam ihracatımız içindeyi payını ise yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkması lazım. O nedenle yürüttüğümüz destek programlarının yoğun ve etkin bir şekilde kullanılması lazım” dedi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nde, Egeli sanayici ve ihracatçılara Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut tarafından “Ar-Ge Proje Destekleri Semineri” verildi. Egeli ihracatçıların yoğun ilgi gösterdiği seminerde Karabulut, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen ARGE desteklerini anlattı.
 
Yenilikçi destek programları geliştirdiklerini belirten Karabulut, 21. Yüzyılın gereklerini gözönünde bulundurarak destek programlarını oluşturduklarını, hedef kitlelerinin sanayiciler olduğunu 3 kanun kapsamında 9 destek programı uyguladıklarını anlattı. Karabulut, “Birçoğumuzun özlemini duyduğu uygulamalar, uluslar arası pazarlarda satılabilecek üretim anlayışını benimsedik. Sürdürülebilir, yüksek katma değer yaratan ürünler ürettiğiniz takdirde uluslar arası pazarlarda rekabet edebilirsiniz, programlarımızı bu amaca uygun oluşturduk” diye konuştu.
 
ARGE Merkezleri ile parayı satılabilir inovatif ürüne çevirdiklerini anlatan Karabulut, Türkiye’de 40 teknoparkın kuruluşunun tamamlandığını, 31 tanesinin aktif çalıştığını ifade etti. Karabulut şöyle devam etti: “Teknoparklarda 1500’ün üzerinde firma, 13 bin kişiyi istihdam ediyor. 3500 proje hayata geçti ve ileri teknoloji ürünü ihracatımız 450 milyon dolara ulaştı. Benim fikrim var diyen arkadaşlarımız teknoparklarda çalışabilirler.”
 
SAN-TEZ PROJELERİNDE İZMİR’DEN DAHA FAZLA BAŞVURU BEKLİYORUZ
Endüstrinin daha yüksek katma değerli mal üretmesi için bilgi, işgücü ve finansmanın çok önemli olduğuna işaret eden Karabulut, “Teknoloji tabanlı ürünler geliştirmek için bu proje üniversite ile ilişkilendirildi. Geçmişte üniversitede bilimsel çalışmalar o çalışmayı yapan kişiye akademik unvan kazandırmış, akademik yayınlarda yer bulmuş. Bu program ile ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayacak konular seçilmeye başladı. Üniversite-Sanayi işbirliği ile nitelikti işgücü yetişiyor. Bu projede 4 kişiyi destekliyoruz. Proje giderlerinin yüzde 75’i devlet tarafından hibe şeklinde karşılanıyor kefilsiz ve teminatsız olarak. Teknolojik ürün ortaya çıktıktan sonra patent desteği, yatırım desteği ve tanıtım ve pazarlama desteği de veriyoruz” şeklinde konuştu.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen 349 tane San-Tez Programı olduğunu hatırlatan Karabulut, bu projelerden 17 tanesinin İzmir’den olduğunu, İzmir’in yenilikçi yüzünün, sanayi geçmişinin, üniversitelerinin çokluğunun ve bilgi birikiminin çok iyi olduğunu bu sayının düşük olduğunu, İzmir’den çok daha fazla proje beklediklerini ifade etti.
 
İHRACATÇI SADECE FİYATLA REKABET EDEMEYECEĞİNİ KÜRESEL KRİZDE ÖĞRENDİ
2008 yılının ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayarak tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin ihracatçıları son iki senedir ciddi şekilde etkilediğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, küresel ekonomik krizin yanında değerli Türk Lirası ve uygulanan para politikasının ihracatçıların mevcut pazarlarında tutunabilmesi için karlılıklarından ödün vermeye zorladığını kaydetti. Türkmenoğlu, “Biz ihracatçılar, küresel pazarda sadece fiyatta rekabet ile başarılı olunmayacağını bir kez daha yaşayarak gözlemledik. Bu çerçevede, ülkemiz sanayisinin ve ihracatının emek ve ham madde yoğun ürünlerden yenilikçi ürünlere geçiş sürecinde araştırma, geliştirme ve inovasyona daha fazla önem verilmesi gerektiğinin farkındayız” diye konuştu.
 
Ege İhracatçı Birlikleri olarak kümelenme yaklaşımında üyelerinin ortak ihtiyaçları çerçevesinde araştırma projelerine büyük bir önem verdiklerini anlatan Türkmenoğlu şöyle konuştu; “Örnek üniversite - sanayi işbirliği çalışmalarımızın yanı sıra Ar-Ge projelerimiz için hem Avrupa Birliği’nden hem bölgesel hem de ulusal kaynaklardan fon yaratmak konusunda son 5 senedir önemli adımlar attık. Şu anda, gıda sektörümüzde faaliyet gösteren firmalarımız için önümüzdeki dönemde ihracatın olmazsa olmazı izlenebilirlik yazılımını geliştirirken, baharat sektöründeki firmalarımızın dekontaminasyon işlemlerinin verimliliğini arttırmaya yönelik Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı projesi üzerinde çalışıyoruz. Organik tarım konusunda kümeler arası iş birliği platformu kuruyor, firmalarımız arasında ticari ve teknoloji eşleştirme için Türkiye’nin en yenilikçi platformu olan Gate2Turkey’i geliştiriyoruz. Bizler firmalarımız için ortak araştırma çalışmalarını yürütüyoruz ama firmalarımızın da araştırma çalışmalarına daha fazla önem vermelerini ve kaynak ayırmalarını ümit ediyoruz. Şu anda TÜBİTAK kaynakları ile Ar-Ge projesi geliştiren firma sayısında İzmir 5. sırada. Biz bölgemizi sıranın üstlerine çıkarmak ve İzmir’in inovasyon merkezi olması için çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 2012'de 25 fuar düzenlenecek
Gelinlik ve mermer fuarlarında elde edilen başarının diğer sektörleri ...
Milliyet ve Vatan'ın devri tamamlandı
Doğan Gazetecilik, Milliyet Gazetesi ile Vatan Gazetesi'ne ait tüm marka, ...
Benzine bir zam daha
Tüpraş'ın rafineri çıkışına yaptığı zamla birlikte bugünden itibaren pompada ...
 
Enflasyon rakamları açıklandı
Nisan ayında TÜFE yüzde 0.87, ÜFE yüzde 0.61 artış kaydetti. Yıllık enflasyon ...
EİB ihracatı 10 milyar doları aştı
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin kayda aldığı ihracat rakamı ...
Türk müteahhitler 48 ülkede iş yapıyor
Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde, 2010 yılında 48 ülkede toplam değeri ...
 
Otomotivde yeni vergi sistemi
Maliye Bakanlığı, otomotivde hem Özel Tüketim Vergisi, hem de Motorlu ...
Emekliye çifte maaş
SGK emeklilere ikinci gelir kapısı açacak "tamamlayıcı emeklilik" sistemini ...
Bin Ladin’in ölümü altını vurdu
Uluslararası piyasada altını 1576 doları aşarak tarihi zirveyi yeniledi. ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva