HABERLER>GÜNCEL
13 Temmuz 2024 Cumartesi - 14:55

Alsancak’taki elektrik dehşetinde ilk tespit: İzolasyon hatası!

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir-Alsancak’ta elektrik kaçağı sebebiyle Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın hayatını kaybetmesi sebebiyle açıklama yayınladı. Açıklamada “giden EMO İzmir Şubesi’nin oluşturduğu teknik heyetinin ilk tespitlerine göre, olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlenmiştir. Bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir” denildi.

Alsancak’taki elektrik dehşetinde ilk tespit: İzolasyon hatası!

EGEDESONSÖZ- Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada İzmir-Alsancak’ta elektrik kaçağı sebebiyle Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın hayatını kaybetmesinde yaşanan ihmallere ilişkin ilk tespitlerini duyurdu.

Açıklamada şunlara yer verildi:

İlimiz İzmir’de dün (12 Temmuz 2024) akşam saatlerinde etkisini gösteren şiddetli yağışlar sırasında Alsancak Enver Dürdar Başar Sokak’ta iki vatandaşımız, su birikintisinin içinden karşıdan karşıya geçmeye çalıştıkları sırada elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Öncelikle tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın yakınlarına ve dostlarına baş sağlığı ve sabırlar dileriz.

Olayın asıl nedenleri Savcılık soruşturması ve bilirkişi incelemeleri sonrası ortaya çıkacak olmasına rağmen, önlem alınmaması durumunda benzer faciaların kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Alsancak’ta yaşanan facia, elektrik şebekesinde su taşkınlarına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiğini ortaya çıkarmıştır. Kasım 2023’de deniz suyunun yükselmesiyle yaşanan taşkın nedeniyle bölgeye bir süre elektrik verilememişti. Deniz taşması sonucu çok sayıda trafo merkezi su altında kalmış, bazı sokaklara günlerce enerji verilememişti. Özelleştirme sonrası ilimizdeki elektrik şebekesini devralan GDZ Elektrik Dağıtım AŞ, bölgeyi yeraltı kablolarını bir süre yer üstüne taşıyarak enerjilendirebildi. O dönem trafo merkezleriyle dağıtım panoları, dağıtım panoları ile binalar arasındaki besleme kablolarına yapılan ekler incelenmelidir. Bölgede acilen varsa uygun olmayan kabloların değiştirilmesi ve taşkında hasar alan trafo merkezleri ile dağıtım panoların yenilenmesi için çalışma başlatılmalıdır.

Olay sonrası sahaya giden EMO İzmir Şubesi’nin oluşturduğu teknik heyetinin ilk tespitlerine göre, olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlenmiştir. Bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) acilen bölgedeki eksikleri tespit ederek, gidermek için göreve çağırıyoruz. Kasım 2023’de yaşanan taşkının ardından yaptığımız uyarılara rağmen önlem alınmaması nedeniyle yaşanan facianın bir daha yaşanması için tüm kamu kurumlarını göreve davet ederek, gerekli teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgularız.   

Fahiş Bedel, Eksik Hizmet

Elektrik dağıtım şirketlerinin kullandığı altyapı kamu malı, verdikleri hizmet de kamu hizmetidir. Dağıtım şirketleri görev sürelerinin sonunda kamuya devretmeleri gereken elektrik şebekesini günün teknolojisine göre yenilemek zorundadır. Tüm dünyada dağıtım şebekelerinde dijitalleşme çalışmaları yapılırken, ülkemizde ise can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde geriye gidilmesi kabul edilemez. Dağıtım şirketleri elektrik enerjisini kaliteli, güvenli ve sürekli bir şekilde ulaştırılmasından sorumludur. Odamızın hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarını için aylık 230 kWh enerji tüketmesi öngörülmektedir. Bu tüketimin aylık faturası 1 Temmuz 2024 itibariyle 476.6 TL’dir. Ortalama faturanın yüzde 66’sı yani 314 TL’si dağıtım bedeli adı altından bu şirketlere aktarılmaktadır.

Son elektrik zamları ile birlikte bu kadar yüksek oranda kamu kaynağının dağıtım şirketlerine aktarılmasına rağmen maliyeti düşük tutmak için sahada yeterli yatırımı yapmayan ve İzmir’de dün yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında da görüldüğü üzere halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan bu şirketlerin acilen idari ve mali yönden denetlenmesi gerekir. Geçtiğimiz ay Diyarbakır ve Mardin illerini etkileyen yangında 15 yurttaşımız hayatını kaybetmişti. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ön raporunda yangının “elektrik kaynaklı” olduğu tespit edilmişti. Şebeke sorunlarının, aşırı sıcaklarda yangına, yağışlarda ise “elektrik kaçağına” neden olması normal kabul edilmemelidir. Özelleştirme sonrası dağıtım şirketlerindeki teknik yeterlilik büyük oranda azalmış, deneyimli kadrolar uzaklaştırılmış, maliyet düşürmek için hizmetlerin çoğu taşeron firmalara devredilmiştir.  

Kaderine terk edilen elektrik şebekesinde teknik denetim eksiklikleri olduğuna vurgu yaparak, kamuoyunu uyarıyoruz. Kalıcı çözümü için üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır. Geçiş sürecinde ise kamu kaynaklarının sonu belirsiz bir biçimde özel sektöre kaynak transfer edilmesi yerine kamulaştırma işlemlerini yürütecek Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalıdır.

 
İzmir 'deki sağanakta iki kişinin akıma kapıldığı anlar kamerada
 
Sahte MİT görevlisini jandarma yakaladı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Temmuz 2024 Cumartesi 17:20

Orada su olmasa da çarpar. Beton da iletken. Su olması iletkenliği arttırmış.

Yorumu oyla      5      1  
Vatandaş... 13 Temmuz 2024 Cumartesi 16:37

Kesinlikle doğru Ama caddenin de havuz gibi dolması ayrı bir mesele sonuçta.

Yorumu oyla      3      2  
13 Temmuz 2024 Cumartesi 16:32

Elektrik hatlarının yerden gitmemesi gerektiğinin kanıtı

Yorumu oyla      1      1  
İCAT - İCAT 13 Temmuz 2024 Cumartesi 15:45

İZTAŞIT ( İzmir çevre ilçe toplu ulaşımını özelleştirme projesi ) Özelleştirme kazanç odaklı olduğundan yatırımlarda buna göre şekilleniyor .

Yorumu oyla      0      2  
hasan gürsel altuğ 13 Temmuz 2024 Cumartesi 15:10

Elektrik şirketleri gibi stratejik kurumların özelleştirilmesi çok büyük bir hata idi.Rahmetli Mümtaz Soysal hocayı şimdi umarım daha iyi anlarsınız.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir 'deki sağanakta iki kişinin akıma kapıldığı anlar kamerada
İzmir 'deki sağanakta iki kişinin akıma kapıldığı anlar kamerada
MSB duyurdu: 11 terörist etkisiz hale getirildi
Irak’ın kuzeyindeki Hakurk ve Gara bölgelerinde tespit edilen 11 PKK’lı ...
İzmir şokta, söz esnafta: İki genç ihmal kurbanı!
İzmir'de dün etkili olan sağanak sırasında İnanç Öktemay (44) ve Özge ...
 
Polat çifti davasında liste: 600 fenomenin ismi var!
İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonun ardından Dilan Polat ile ...
Bakterili kaynak suyunun çevresi kapatıldı, inanmayıp teli kestiler
Antalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su ...
YÖK'ten 'hayali üniversite' açıklaması: 1 yıl önce suç duyurusunda bulunuldu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 'Yeni Pazar Üniversitesi' adı altında faaliyet ...
 
DEÜ’de 15 Temmuz anması
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ...
İzmir'de büyük deprem beklentisi: 4 bölgeye deniz taşması uyarısı!
İzmir'de mevcut yapı stokunun eski olması ve yerleşim yerlerinin yanlış ...
75 ilde operasyon: 1819 şüpheli hakkında işlem!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 5 günde, 75 ilde düzenlenen 'Mercek-21' ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva