HABERLER>GÜNCEL
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 16:49

Alsancak Limanı satılıyor mu?

Türkiye'nin, Ege Bölgesi'nin önemli limanlarından İzmir Limanı'nın işletme haklarının devri için Abu Dabi Liman İşletmesi (ADP) ile yürüttüğü ortak girişim görüşmeleri sürüyor. Reuters'a göre, değeri 500 milyon doları bulabilecek anlaşmanın, bölgesel rekabet koşullarındaki değişiklikler nedeniyle geciktiği belirtiliyor.

Alsancak Limanı satılıyor mu?

Türkiye'nin, devlet kontrolündeki Abu Dabi Liman İşletmesi (ADP) ile İzmir Limanı'nın işletme hakları için bir ortak girişim kurmaya yönelik görüşmeleri devam ediyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynak, İngiliz habr ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, bu sürecin hala sürdüğünü belirtti.

Geçen Aralık ayında ajans, Abu Dabi'nin İzmir Limanı'nın işletme haklarına ortak olma konusunda ilgisini dile getirdiğini ve bu anlaşmanın yaklaşık 500 milyon dolar değerinde olabileceğini bildirmişti.

"TÜRKİYE BAŞKA POTANSİYEL ALICILARLA DA GÖRÜŞÜYOR"
Habere göre, bölgedeki rekabet koşullarında yaşanan değişiklikler ve kapasite durumları, anlaşmanın sonuçlandırılmasını geciktirdi. Ancak kaynaklar, müzakerelerin nihai anlaşmaya varılması amacıyla sürdüğünü belirtti.

Bir kaynak, Türkiye'nin başka potansiyel alıcılarla da görüştüğünü ancak ADP ile ilerleme kararı aldığını ifade etti. Aynı kaynak, "Değişen rekabet ve kapasite koşulları nihai anlaşmayı geciktirdi. Müzakereler devam ediyor" dedi.

İkinci bir kaynak ise 1959'da faaliyete başlayan İzmir Limanı'nın güçlü lojistik bağlantılara sahip olduğunu ancak yatırım gereksinimi bulunduğunu belirtti.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) portföyünde yer alan İzmir Limanı, konteyner hacmi ve yük tonajı açısından Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olarak öne çıkıyor. TVF, Reuters'a verdiği yazılı yanıtta, liman ve ülke için katma değer yaratma hedefiyle çalıştıklarını belirtti. Açıklamada, "Türkiye Varlık Fonu olarak, ülkemiz ve İzmir Limanı için en yüksek katma değeri oluşturma ve varlıklarımızın değerini artırma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Abu Dabi Liman İşletmesi, Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.

AK PARTİ 20 YILDIR KARARLI 
902 bin metrekare alana sahip İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirmesi yıllardır ülkenin gündeminde. Liman, 2004 yılında dönemin AK Parti hükümeti tarafından özelleştirme programına alınarak 2007 yılındaki ihale açılmış, ihaleyi 1 milyon 275 milyar dolar bedelle Hutchison, Global ve Ege İhracatçılar Birliği konsorsiyumu kazanmıştı. Özelleştirme ihalesi sonrasında açılan yürütmeyi durdurma ve ihalenin iptali yönündeki davalar nedeniyle ihale sürecinin uzaması sonucunda kazanan grup ihaleden vazgeçmiş, limanın özelleştirilmesi gerçekleşememişti. 

"SATILMASI ASLA KABUL EDİLEMEZ"
Limanın özelleştirilmesiyle ilgili geçen yıl çıkan haberler üzerine dönemin  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söylemişti: 

"Bazı güncel haberler yoluyla İzmir Alsancak Limanı’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılma gayreti ve planları olduğunu öğrendim. Bu topraklar atalarımızın kanlarıyla sulanarak bize emanet edilmiştir. Bu yüzden İzmir Limanı’nın bulunduğu bölgeye 'Al Sancak' denir. İktisat Kongresi yüzyıl önce bu liman nedeniyle İzmir’de toplanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu liman burada olduğu için İzmir Enternasyonel Fuarı’nı kurmuştur. Bu limanın satışı, herhangi bir gayrimenkul satışına benzemez. Yüz yıl önce kazandığımız kabotaj hakkının, yani limanlarımızdaki ulusal egemenliğin ortadan kaldırılarak, kapitülasyonların geri getirilmesi anlamına gelir. Batırdığınız ekonomiyi toplamak istiyorsanız gençlerimize yatırım yapın, fabrikalar kurun, yabancı tohum şirketlerine peşkeş çektiğiniz Türk tarımını özgürleştirin. İzmir’in ve ülkemizin değerlerini satmaktan vazgeçin. İzmir Limanı İzmirlilere ve her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına aittir. İzmir halkının bilgi ve iradesi dışında İzmir Alsancak Limanı’nın satılması asla kabul edilemez. Böyle büyük bir yanlışın karşısında, tüm İzmir halkının tek yumruk olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın." (Cumhuriyet)

 
2 bin 600 yıllık gelenek: Urla'da şenlik!
 
Manisa'da çıkan yangın kontrol altında!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vali bilmiş 13 Ağustos 2024 Salı 00:19

Sayın Vali'nin 27 Aralık 2023 İZTO açıklaması her şeyi açıklıyor. "İzmir limanı hakkında ciddi adım atmamız lazım. İzmir'in liman şehri olma üstünlüğü artık yok " ifadesinin sebebi artık anlaşıldı. Yani demiş ki " boşuna çenenizi yormayın. O iş bitti." (Merak eden o tarihli açıklamasını bu gazetede okuyabilir)

Yorumu oyla      1      0  
İz 12 Ağustos 2024 Pazartesi 20:42

Yakında beş tepeyi satıp parasını alıp , beştepede kiracı olursa şaşmayın. Bu hükümetler döneminde memleketim, milletin malı olan madenler, sanayi tesisler, hava meydanları, etbalık gibi kurumlar nevar ne yok satıldı. Bu bedellerin birkısmı alındı birkısmı alınamadı, batırıldı.alınabilenle bu memlekete gözle görünen yararlıne birşey yok. Otoyollar, havalimanları, köprüler, hastahaneler ve benzerleri hep keşfedilen yap işlet modeli ile yapılıp her sene bedel ödenerek kiralanmış gibi kullanıyor. Peki satılan milletin mallarından alınabilen paralarla ne yapıldı bu 23 senede bu ülkeye? Herşey bitmiş Şimdi sıra izmir limanına gelmiş demekki!

Yorumu oyla      3      0  
Kasa tam "fakir" 12 Ağustos 2024 Pazartesi 16:59

Ne var yok satıp gidecekler. Havaalanı, liman satılır mı? İşletme hakkını ver, niye satıyorsunuz. Yarın bu kafa demiryollarını, karayollarını da satar.

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vahşet: Çöplükte 15 köpek ölü bulundu!
Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde belediyeye ait vahşi depolama alanına çuvallar ...
İnterpol arıyordu... Antalya'da yakalandı!
Almanya'da 19 yıl önce eşini öldürme suçundan Interpol tarafından "kırmızı ...
Sürücüsüz at arabası 4 araca çarptı!
Kilis’te sürücüsüz bir at arabası ortalığı birbirine kattı. Dört araca ...
 
Aliağa'da çıkan yangın kontrol altına alındı!
İzmir'in Aliağa ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan ...
Sokak ortasındaki tartışmada kan aktı... 1 kişi öldü!
Şanlıurfa'da Gökan A. sokakta tartıştığı Ali Begrik'i (44) bıçaklayarak öldürdü.
Kırmızı bültenle aranan zanlı yakalandı
Almanya'da 19 yıl önce eşini öldürme suçundan Interpol tarafından "kırmızı ...
 
Dehşet: Babasını öldürdü, annesini ve kardeşini yaraladı!
İstanbul Avcılar'da bıçakla saldırdığı babasının ölümüne, annesi ve kardeşinin ...
Feci kazanın ön raporu çıktı... Şoförün doğrudan etkisi var!
Ankara'da sürücüsünün kontrolünden çıkan yolcu otobüsünün, üst geçidin ...
'Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi' yayımlandı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva