HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
25 Ocak 2011 Salı - 00:00

Allianoi sulara gömülüyor’…

Üzeri kumla örtülmeyen tarihi kilisenin varlığının ispatlanmasının davanın seyrini değiştirmesi beklenirken Allianoi’’nin sular altında kalmasına ramak kaldı...’

Allianoi sulara gömülüyor’…



İZMİR - İzmir 2 No’’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu (KTVKK)’’nın kararı ile üzeri kumla örtülerek Yortanlı Barajı’’nın sularına terk edilen Allianoi Antin kenti ile ilgili skandallar bitmiyor.

Antik kentin 800 metre kuzeydoğusunda, baraj gövdesi yakınlarında bulunan 311 No’’lu parseldeki Roma Kilisesi ve mezarların üzerinin kapatılmasının unutulması, Allianoi’’nin ’“üzeri kumla örtülerek korunması’”(!) noktasındaki ’‘ciddiyeti’’de ortaya serdi. Roma Kilisesinin kapatılmasının unutulduğunun anlaşılması üzerine yetkililer çevreden kestikleri zeytin dalları ile kilise kalıntılarını gizlemeye çalıştılar.

 
Trakya Üniversitesi Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Yaraş başkanlığında bir ekip tarafından 1998’–2006 yılları arasında yürütülen kazılarla ancak yüzde 20-30’’u gün yüzüne çıkarılan Allianoi birkaç hafta içerisinde tamamen kumlarla örtüldü. Adeta bir çöl görüntüsüne bürünen 2000 yıllık antik kent su tutmaya başlayan Yortanlı Barajı’’nın sularına gömülüyor. Antik kentle baraj gövdesi arasında kalan alanda sular her geçen gün daha da yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bilirkişi incelemesinde antik kentin son derece üstün körü bir çalışma ile kuma gömüldüğü, henüz örtmenin üzerinden birkaç gün geçmiş olmasına rağmen alanda meydana gelen çatlakların ve göçmelerin oluşması ile ortaya çıkmıştı. Antik kenti yok oluşa götüren bu süreçte yaşanan en son skandal ise bir Roma Kilisesi’’nin ve çevresindeki mezarların kumla gömülmesinin unutulması oldu. 
 
Allianoi’’un yakın çevresinde ve baraj gölet alanı içinde yapılan yüzey araştırmasında Bergama - Soma arasındaki suyolu, nekropoller, kaya mezarları ve karayolları  bulunmuştu. Bu araştırmalar sırasında bölgede çok sayıda kaçak kazı yapıldığı da tespit edilmişti. Bunlardan biri de antik kentin 800 metre Kuzeydoğusunda bulunan bir zeytinlikteki 311 numaralı parselde ortaya çıkarıldı. Baraj gövdesi yakınında  bulunan bu parselde 2000 yılında kısa süreli bir kurtarma kazısı yapılmıştı. Bu kısa süreli kurtarma kazısında ancak bir kilise ile içinde ve etrafında bulunan sadece 20 mezar kazılabilmiş, bunun yanı sıra etrafta çok sayıda mezar olduğu gözlemlenmişti. Kilise içinde Roma Çağı’’na ait çok sayıda devşirme mimari eser, çatı kiremitleri ve mimari süslemeler halen ören yerindeydi. Taşınabilir nitelikteki bulunan arkeolojik eserler ve sikkeler 2000 yılında envanterlenerek Bergama müzesine teslim edilirken, Allianoi’’de bulunan On bin sikke ile birlikte bu sikkelerde, halen Prof. Dr. Oğuz Tekin tarafından yayına hazırlanmakta. Geç Antik Çağ’’a ait olduğu düşünülen kilise ve mezarlardaki bilimsel çalışmalar, o yıllarda bakanlığın talebi üzerine Ilıcaya yoğunluk verilmesi nedeniyle tamamlanmamıştı. Kilisenin yakın çevresinde henüz kazılmamış çok sayıda mezar ve kültür varlığı olduğu biliniyor.
 
Gazeteciler belgeledi
Bu kilise ve çevresindeki mezarların ’“kumla kapatılarak korunması’”(!)nın unutulduğunu ortaya çıkması üzerine, yetkilerin apar topar çevredeki zeytinliklerden kestikleri dallarla buluntuları gizlemeye çalıştıkları, geçtiğimiz günlerde kilisenin fotoğraflarını çekmeye giden gazeteciler tarafından fotoğraflandı. Dikili Belediyesi Basın Danışmanı Oben Ulu tarafından çekilen fotoğraflarda, kilise yapılarının zeytinliklerle gizlenmesi çabası açıkça ortaya seriliyor. Çekilen fotoğraflarda ayrıca baraj sularının bir hayli yükseldiği ve antik kentin bir bölümünü yuttuğu görülüyor. Uzmanlar fotoğrafların davanın seyrini değiştirebileceğini söylüyorlar.
 
Allianoi’’nin son fotoları Oben Ulu tarafından çekildi
Bölgedeki gözlemlerini anlatan Ulu; ’“Sular baraj etrafında, dağın eteklerinde oldukça yükselmiş durumda. Burada bulunan kilise ile etrafında bulunan antik taş biriketleri ve mezar kalıntıları zeytin dalları ile gizlenmeye çalışılmış. Kilisenin sular altında kalmasına ramak kalmış. Belki bu son yağmur sonrası sular kiliseyi kapatmış olabilir. Ortalıkta sessiz bir gerginlik vardı. Buradan ayrılırken köprünün diğer tarafında su perisinin çıktığı yere suların hızla yükseldiğini gördüm. Ağaçların kesim işi bitmemiş. Konuştuğum köylüler ağaçların baraj suları yükselmeden hızla kesildiğini söyledi. Ancak sular o kadar hızla yükseliyor ki katledilemeyen ağaçlarda su altında kalacak gibi’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uğur Mumcu kendi sözleriyle anıldı
Samsun Sanat Tiyatrosu, Uğur Mumcu’’nun yazılarından yola çıkılarak hazırlanan ...
Tiyatro ile 50 yıl
Hamle Tiyatrosu’’nun kurucusu Ali Haydar Erçığ, sanat yaşamının 50. ...
Ülkümen Rodoplu kitabını imzaladı
Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Uzman Dr. Ülkümen Rodoplu ’‘Herkes ...
 
Gediz Üniversitesi'nde 'nokta' atış
Türkiye’’nin ilk kaligrafi grubu olan; Nokta Kaligrafi Grubu’’nun sergisi, ...
Unutulmaz besteci AASSM’’de anılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 25 ’– 26 ...
Büyükşehir’’den sanat e-bilet
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ’“ücretli’” kültür- sanat organizasyonlarından ...
 
Yaşar’’ın ’‘özel öğrencisi’’ otizmi müzikle yeniyor
Yaşar Üniversitesi’’nde özel öğrenci statüsüyle burslu olarak öğrenim ...
Bir düş gördüm: İEÜ yazarını buldu
Kuruluşunun onuncu yılına çok özel etkinliklerle hazırlanan İzmir Ekonomi ...
Bir nota bir fidan!
Ege Orman Vakfı Türk Sanat Müziği Korosu ilk konserinde şarkılarını Ege ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva