HABERLER>GÜNCEL
10 Ağustos 2011 Çarşamba - 12:55

Alaybey 'çürük' çıktı

Karşıyaka'nın en eski yerleşim bölgesi olan Alaybey semtindeki binaları 2 yıldır tek tek betonarme testinden geçiren Karşıyaka Belediyesi, korkunç bir sonuçla karşılaştı. Taramadan geçirilen 267 binadan sadece 3'ü sağlam çıktı.

Alaybey  çürük  çıktı

İZMİR - İzmir Valiliği tarafından okullar başta olmak üzere çeşitli kamu binalarına yönelik yapı kalitesi testlerinin ardından Karşıyaka Belediyesi de yaklaşık 2 yıl önce ilçenin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Alaybey'de binaların dayanıklılıklarını test etmeye başladı. Karşıyaka Belediyesi'ne bağlı Gecekondu Önleme Müdürlüğü ile Yapı ve İmar Kontrol Müdürlüğü, bölgedeki binaları tek tek teste tabi tuttu. Valilik işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında binaların betornarme ve demir tetkikleri yapıldı. Taramadan geçirilen 267 binadan 264'ünde güçlendirme yapılmasına ihtiyaç bulunduğu ortaya çıktı. Taramadan geçirilen onlarca bina içinden sadece 3'ünde herhangi bir güçlendirme işlemine gerek görülmedi.

KAROT DENEYLERİ YAPILACAK
Aynı zamanda inşaat mühendisi olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, yaptıkları testleri ve korkunç raporun sonucunu şöyle açıkladı:
"Alaybey, 50-60 yıllık binaların olduğu bölge. Betonarme binaların da özelliklerini 40-50 yılda kaybettiğini bildiğimiz için özellikle işe bu bölgeden başladık. 267 bina taradık. İlk yaptığımız incelemelerde bu binalardan 264'ünde güçlendirmeye ihtiyaç bulunduğunu tespit ettik. Çünkü zeminleri ve temel sistemleri özelliklerini yitirmiş. Hem sıvılaşmanın getirdiği sıkıntılardan dolayı hem de betonarme binalar ekonomik ömrünü tamamladığı için ciddi sorunlar başlamış. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza testlerin sonucunu duyurduk. Karot deneyleri için kendilerini beklediğimizi söyledik. Şimdi bu binalarda karot deneylerinin yapılmasını sağlayacağız. İnşaat Mühendisleri Odası ile de bir protokol yaptık. Onların desteğiyle karot deneylerini dışarlardaki laboratuvarlarda yaptırmaya çalışacağız."

"KISA VADEDE GÜÇLENDİRME, UZUN VADEDE YIKIM"
Binaların güçlendirilmesi konusundaki çalışmaların tapu sahiplerine ait olduğunu kaydeden Cevat Durak, kısa vadeli çözüm için güçlendirme yapılabileceğini, ancak uzun vadeli olarak kentsel yenilemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Tersaneyi de içine alacak şekilde bu bölgeyi "Kültür ve turizm kenti" olma yolunda yeniden planladıklarını ve plan çalışmalarının birkaç ay içinde tamamlanacağını belirten Durak, şöyle konuştu:
"İlgili birimlerimiz buranın planlamasını yapıyor. Bir iki aya kadar bu çalışma tamamlanır. Tabi burada Büyükşehir Belediyemize ve Bakanlığımıza ihtiyacımız olacak. Muhtemelen bu konuyla yeni kurulan Şehircilik ve Çevre Bakanlığı ilgilenecektir. Kentsel yenileme olarak buraları yeniden şekillendireceğiz. Güçlendirme kısa vadedeki çözümümüz. Ama uzun vadeye baktığımızda kent yenilemenin mutlaka yapılması gerektiğini görüyoruz. Güçlendirme daha kolay yapılabilir ama çok ucuz değil. Daire başına 20 bin lirayı aşan bir maliyet söz konusu. Tabi bunu tapu sahipleri nasıl karşılayacak? Oradaki insanlarımızın fazla üzülmemesini istiyoruz. Kent yenileme burada tabi ki kolay değil. Buradaki tersanenin taşınması, o bölgedeki daracık sokakların ortadan kaldırılması gerekiyor. Okuluyla, yeşil alanıyla, sosyal donatı alanlarıyla yeni kent tarifine uygun vizyonla yeniden şekillenmeli. Kim yapacak bunu? Yerel yönetimler hazırlayacak, önerecek. Sivil toplum örgütlerinin desteğini isteyecek. Ondan sonra 'Kardeşim ben bu işi yapıyorum' diyebilecek. Çünkü bunu belediye gücüyle yapmak mümkün değil. Bunlar büyük projeler. Düşünün tersaneden Alaybey'e kadar giriyorsunuz. Oradaki 25-30 bin insanı etkileyen bir projeden bahsediyoruz. Bu gerçekten çok büyük bir proje."

YENİDEN DEĞERLENDİRECEĞİZ
Karşıyaka Belediyesi olarak Örnekköy'deki şantiyede karot deneylerinin de yapılabileceği bir laboratuvar kurduklarını, beton içindeki demirlerin röntgenini çekebildiklerini kaydeden Durak, Bayındırlık Bakanlığı'nın belediyelere bu laboratuvarlar için vermemesi nedeniyle resmi olarak laboratuvarın faaliyetini yürütemediğini söyledi. Durak, "Bu testleri kendi laboratuvarımızda da yapabiliriz ama bakanlık izin vermiyor. O nedenle sadece kendi kamu binalarımızın testlerini bu laboratuvarda yapıyoruz. Alaybey bölgesindeki binalar için de İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol yaptık. Onların desteğiyle karot deneylerini dışarlardaki laboratuvarlarda yaptırmaya çalışacağız. Şimdi bu 264 binanın detaylı ölçümleri yapılıyor. Tüm bunların sonucu çıktığında oturup bir değerlendirme yapacağız. 2-2.5 yıldır devam eden projede geldiğimiz son aşama bu" diye konuştu. (Nihal Aşkın/HT Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte İzmir'in acı tablosu: 263 bin işsiz var
İşsizlik konusunda bölgesel düzeyde en kapsamlı araştırma olan '2010 Yılı ...
'Sonum diğer kadınlar gibi olmasın'
Elif Y. bir yıl önce evlendiği, İsmail Y.'nin kendisini dövdükten sonra ...
Afrika'nın çığlığına Aliağa'dan ses geldi
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Oda üyelerine ...
 
Domuz sandığı arkadaşını vurdu
Kuşadası’nın tanınmış isimlerinden, Kazım Usta Restorant'ın sahiplerinden ...
Kiraz'da maki ve orman yangını
Kiraz’ın Okkataşı Sasalı Mevkisi'ndeki çöp depolama alanında çıkan, yakındaki ...
İskele şikayeti antik gemileri suya indirdi
Selçuk belediyesi tarafından hazırlanan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli ...
 
RTÜK’e gerek yok, polis halleder
RTÜK'ün radyoları denetlememesi için harekete geçildi. Avrupa'da da radyolar ...
Ahmet Tekin Baykal'a tahliye yok
2008 yılında organize suç örgütüne yönelik düzenlenen Anafor Operasyonu'nun ...
Kruvaziyerle geldiler soluğu Çeşme'de aldılar
Alsancak limanına aynı gün yanaşan dört kruvaziyer gemisinden inen turistlerin ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva