HABERLER>GÜNCEL
10 Ağustos 2011 Çarşamba - 12:41

İşte İzmir'in acı tablosu: 263 bin işsiz var

İşsizlik konusunda bölgesel düzeyde en kapsamlı araştırma olan '2010 Yılı İzmir İşgücü Piyasası Araştırması' sonuçlandı. İşgücü ve işsizlik durumlarının ortaya konulduğu, ihtiyaç bulunan sektörlerin tespit edildiği araştırmaya göre kentteki işsizlik oranı daha önce açıklandığı gibi yüzde 15.1 değil, 17.6 çıktı.

İşte İzmir in acı tablosu: 263 bin işsiz var

İZMİR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İzmir Ticaret Odası (İTO), İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğinde, İzmir Valiliği'nin desteği ile gerçekleştirilen '2010 Yılı İzmir İşgücü Piyasası Araştırması' tamamlandı. Türkiye genelinde yüzde 11-12 seviyesinde açıklanan İzmir'de yüzde 15,1 olarak açıklanan TÜİK 2010 araştırmasını alt üst eden İzmir araştırması, kentte yaşanan işsizliğin rekor düzeyde olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarının yayınlandığını duyuran TÜİK İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, dağıtımın da başladığını belirtti.

TÜİK RAPORUNA GÖRE İZMİR HAKKARİ'Yİ GEÇTİ
TÜİK'in Haziran sonunda açıkladığı illere göre işsizlik ve istihdam raporuna göre İzmir yüzde 15,1 ile Türkiye ortalaması olan yüzde 11-12 seviyesinin çok üstündeydi. Ancak kentte yapılan kapsamlı araştırma işsizliğin en yüksek olduğu iller sıralamasında İzmir'in yeri değişti. Buna göre işsizliğin en yüksek il olan Adana'dan (yüzde 19,1) sonra İzmir (yüzde 17,6) geliyor. 24 Haziran'da açıklanan rapora göre göre İşsizlik oranının en yüksek olduğu il yüzde 19,1 ile Adana olarak tahmin edilmişti.  Bunu, yüzde 17,4 ile Hakkari, yüzde 17,2 ile Van izledi. İşsizlik oranının en düşük olduğu iller ise Bayburt (yüzde 4,7), Artvin (yüzde 5,7) ve Gümüşhane (yüzde 5,8) olarak belirlendi.
 
1.3 MİLYONLUK İSTİHDAM, 263 BİN İŞSİZ VAR
Yayınlanan sonuçlara göre; 3 milyon 948 bin 848 nüfuslu İzmir'de 1 milyon 534 bin kişilik işgücü var. Bunların 1 milyon 42 bini erkek iken, sadece 492 binini kadınlar oluşturdu. Diğer yandan 906 bini erkek, 397 bini kadın olmak üzere 1 milyon 303 bin kişinin istihdam edildiği kentteki toplam işsiz sayısı ise 263 bin olarak gerçekleşti. Bu işsizlerin 160 bin 690'ı erkekler, 102 bin 691'i kadınlar oldu.
 
İŞSİZLİK ORANI 15.1 DEĞİL 17.6
Araştırma sonuçlarına göre İzmir'e 2009-2010 döneminde göç edenlerin yüzde 54'ü 15 ila 34 yaş arası gençlerden oluştu. Bu durum genç işsizliğin nedenlerinden biri olarak değerlendirilirken; araştırmada ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri de İzmir işsizlik oranının daha önce açıklandığı gibi yüzde 15.1 değil yüzde 17.6 olarak gerçekleşmesi oldu.
 
İŞVEREN PERSONELİ EŞ-DOSTLA BULUYOR
Araştırmada işverenin personel temininde en fazla karşılaştığı güçlük ise yüzde 41 ile 'gerekli mesleki beceriye sahip personel bulunamaması' olurken, onu yüzde 14.4 ile 'yeterli iş tecrübesine sahip personel bulunamaması' ve yüzde 14.3 ile 'çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi' izledi. Çalışma sonucunda İzmirli işverenin yeni personel alımında hangi kanalları kullandığı da belirlendi. Buna göre işverenler, yüzde 40 akraba, eş-dost tavsiyesini kullanırken, yüzde 39'luk oranla girişimin kendi imkanlarını, yüzde 7 ile de gazete ilanlarını değerlendiriyor.
 
GELECEK 6 AYDA 63 BİN ÇALIŞAN ARANIYOR
Öte yandan gelecek 6 ayda en fazla ihtiyaç duyulan çalışanlarda ise başı 5 bin 532 kişilik ihtiyaçla gıda üretim işçisi, 4 bin 711 kişilik ihtiyaçla yükleme-boşaltma işçisi, 4 bin 501 kişilik ihtiyaçla satış elemanı, 4 bin 291 kişilik ihtiyaçla kuru meyve ve baharat imalat işçisi ve 2 bin 689 kişilik ihtiyaçla inşaat işçisi izledi. İhtiyaç duyulan personel sayısı toplamda ise 63 bin 414 oldu.
 
EN ÇOK İŞSİZ İLKÖĞRETİM MEZUNLARINDA
İzmir'de işsizliğin eğitim düzeyi ile bağının olduğu da ortaya konuldu. Sonuçlara göre 2010 yılında ilköğretim mezunları arasındaki işsizlik oranı yüzde 23.1 oldu. Onu yüzde 22.9 ile genel lise, yüzde 21.1 ile mesleki veya teknik lise mezunları, yüzde 20.3 ile bir okul bitirmeyenler izledi. Yüksek lisans ve doktora mezunları arasındaki işsizlik oranı yüzde 13'te kaldı. İşgücüne katılımın en yüksek olduğu grup da yüzde 82.7 ile yüksek lisans/ doktora mezunları olurken; onu yüzde 72.1 ile yüksekokul veya fakülte, yüzde 58.5 ile mesleki veya teknik lise, yüzde 51.8 ile ortaokul, yüzde 50.1 ile genel lise, yüzde 48.4 ile ilkokul ve yüzde 38.3 ile ilköğretim izledi. Bir okul bitirmeyenlerin arasındaki işgücüne katılma oranı da yüzde 18.7 oldu.
 
KADININ ADI YİNE YOK
2010 yılında erkeklerdeki işsizlik oranı yüzde 15 iken kadınlarda bu oran yüzde 24.2 gibi yüksek bir oran oldu. Erkeklerin yüzde 69.5'lik bir oranla işgücüne katıldığı İzmir'de kadınlar yüzde 27.1'de kaldı. İstihdam oranında da tablo değişmedi. Erkek nüfus yüzde 59 oranında istihdam edilirken, kadın nüfusun yüzde 20.6 oranında istihdam edildiği ortaya çıktı.
 
"GENÇ İŞSİZ ÇOK" İDDİASI DOĞRULANDI
Rakamlar İzmir'de genç işsizliğin yüksek olduğu yönündeki iddiaları da doğruladı. Buna göre, İzmir'de en yüksek işsizliğe sahip grup 20-24 yaş arası oldu. Bu yaş aralığındaki erkeklerin yüzde 26.7'si, kadınların ise yüzde 50.5'i işsiz olarak kayıtlara geçti.
 
Gelecek 6 ayda en çok ihtiyaç duyulan meslek kolları
Gıda üretim işçisi 5.532
 
Yükleme- Boşaltma İşçisi 4.711
 
Satış Elemanı 4.501
 
Kuru Meyve ve Baharat İmalat İşçisi 4.291
 
İnşaat İşçisi 2.689
 
Diğer 41.690
 
TOPLAM: 63.414 (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gökhan 11 Ağustos 2011 Perşembe 00:59

Ankara gibi ruhsuz, İstanbul gibi karışık ve pahalı bir şehirde yaşamaktansa İzmir'de yaşarım bin kat daha iyi..

Yorumu oyla      14      6  
ahmet k 10 Ağustos 2011 Çarşamba 17:34

izmirde kalmak istiyorum.

Yorumu oyla      16      6  
Hülya 10 Ağustos 2011 Çarşamba 17:31

Cengiz Nuri ağzına sağlık kardeşim katılıyorum sana. Eşim Yüksek lisans mezunu ve işsiz, Chp li belediyeden iş istedik ama yüzümüze bile bakmadılar. Kimsenin yarsına merhem oldukları yok. İşleri güçleri eğelence düzenleyip içki içmek.Tanıdklarını belediyeye doldurmak. Gidin Gaziemir belediyesine bilgisayar başında oyun oynayan personelle dolu.Bu yüzden artık oy da alamıyorlar. Gaziemirde Akp 1. parti çıktı. Millet, iş yapan, çalışan, yaralara merhem olan kişileri istiyor. İçip içip hava atanları kendisini kral kraliçe sananlar değil! Yazıklar olsun bu zihniyete! Bırakın Gaziemiri İzmir Büyükşehir'de Chp'nin kazanması artık çok zor.

Yorumu oyla      15      11  
Cengiz Nuri 10 Ağustos 2011 Çarşamba 16:28

İzmir'li beceriksiz CHP'lilerin peşinden gittiği sürece işsizlik, yatırım fakiri il olacaktır. Hangi İzmir'linin çocuğu İzmir'de kalmak istiyor?

Yorumu oyla      16      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sonum diğer kadınlar gibi olmasın'
Elif Y. bir yıl önce evlendiği, İsmail Y.'nin kendisini dövdükten sonra ...
Afrika'nın çığlığına Aliağa'dan ses geldi
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Oda üyelerine ...
Domuz sandığı arkadaşını vurdu
Kuşadası’nın tanınmış isimlerinden, Kazım Usta Restorant'ın sahiplerinden ...
 
Kiraz'da maki ve orman yangını
Kiraz’ın Okkataşı Sasalı Mevkisi'ndeki çöp depolama alanında çıkan, yakındaki ...
İskele şikayeti antik gemileri suya indirdi
Selçuk belediyesi tarafından hazırlanan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli ...
RTÜK’e gerek yok, polis halleder
RTÜK'ün radyoları denetlememesi için harekete geçildi. Avrupa'da da radyolar ...
 
Ahmet Tekin Baykal'a tahliye yok
2008 yılında organize suç örgütüne yönelik düzenlenen Anafor Operasyonu'nun ...
Kruvaziyerle geldiler soluğu Çeşme'de aldılar
Alsancak limanına aynı gün yanaşan dört kruvaziyer gemisinden inen turistlerin ...
Nişanlı çift uçurumda ölü bulundu
Ödemiş’te iki gündür kendilerinden haber alınamayan Jandarma Uzman Çavuş ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva