HABERLER>EGE
5 Şubat 2012 Pazar - 11:25

‘Alamancı Muhtar’ köyün kaderini değiştirdi

30 yıl Münih'te yaşadıktan sonra doğduğu topraklara dönen Yıldız, el emeğiyle üretilen süs eşyalarını satmak için İstanbul'da dernek kurdurdu. Köyün giderleri için de mesleki eğitim çalışması başlattı.

‘Alamancı Muhtar’ köyün kaderini değiştirdi

UŞAK - Uşak'ın Banaz ilçesine bağlı Paşacık köyü Muhtarı Aysun Yıldız, kadınlarla birlikte köyü kalkındırmaya söz verdi. Yıldız, önce el emeği ve göz nuruyla üretilen süs eşyalarını satmak için İstanbul'da dernek kurulmasını sağladı. Ardından, köyünün giderlerini karşılamak için de mesleki eğitim çalışması başlattı. Kadınlar takı tasarım, ahşap boyama ve süsleme sanatına yönelik kurs alarak hızla ustalaştı. Münih'te hayatının 30 yılını geçirdikten sonra doğduğu topraklara dönen Paşacık köyü Muhtarı Aysun Yıldız'a önceleri "Alamancı muhtar" diye hitap eden köylüleri artık "Bizim kız" demeye başladı. Yıldız, halı ve kilim dokuma kursu da açıp ekonomik geliri yüksek üretime yöneleceklerini söyledi.
 
12 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya'nın Münih kentine giden ve buruda liseyi bitirip çalışmaya başlayan Aysun Yıldız, emekli olduktan sonra doğup büyüdüğü köyüne muhtar oldu. En büyük desteği hemcinslerinden alan ve ülke genelinde sayısı az kadın muhtarlardan biri olan Banaz Paşacık Köyü Muhtarı Aysun Yıldız, köyünün vizyonunu değiştirmek için mesleki eğitim projesi hazırladı. Köydeki kadınların el becerilerini geliştirmek için kurs programı hazırlayan Aysun Yıldız, kadınlara ve çocuklara öncelik verdi. Kadınlara mum yapmayı, kullanılmayan testileri boyamayı, takı tasarım, ahşap boyama ve diğer el sanatlarını öğretmek için Uşak Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile birlikte kurs verilmesini sağlayan Yıldız, köylü kadınların istedikleri zaman neleri başarabileceğini gösterdi.
Aysun Yıldız, 21 Kasım'da halı ve kilim dokumacılığı kursu açmak için gerekli izinleri aldı. Köylünün daha önce naylon leğen karşılığında değiştirdiği eski testileri süs eşyası yaptıran Muhtar Yıldız, elde edilen ürünleri pazarlamak için de dernek kurulmasını sağladı.
 
GELİR KAPISI YARATTI
İstanbul Paşacık Köyü Dayanışma ve Kalkınma Derneği aracılığıyla ürünleri pazarlamayı başaran Yıldız, "İstanbul'daki dernek aracılığıyla bir kafeterya açacağız. Burada köyde yaptığımız süs eşyaları, erişte, tarhana ve diğer ürünleri satacağız. Şu anda dernek kafeterya için uygun bir yer arıyor" dedi.

Münih'te hayatının 30 yılını geçirdikten sonra doğduğu topraklara dönen Paşacık köyü Muhtarı Aysun Yıldız'a önceleri "Alamancı muhtar" diye hitap eden köylüleri, artık "Bizim kız" demeye başladı. Yıldız, halı ve kilim dokuma kursu da açıp ekonomik geliri yüksek üretime yöneleceklerini söyledi.

Köyde çalışmayan nüfusa ekonomik özgürlük kazandırmak için uğraştığını dile getiren Aysun Yıldız, "Köyde üretimin önemini anlatmak için uzun süre çalıştım. Kadınlar bana bu süreçte hep destek oldu. Onlara kurslar açtım ve el becerilerini geliştirmelerini sağladım. Önceleri hurda gibi duran ve naylon leğenle değiştirilen testileri boyayarak dekor malzemesi haline getirdik. Kadınlara ellerindekinin kıymetini bilmeleri gerektiğini öğrettim. Burada elde ettiklerimizi satıp, gelirin bir kısmını köyün giderlerine harcamayı planlıyoruz. Şu anda önceliğimiz okulun onarım isteyen kısımlarında" diye konuştu.
 
KÖYE YATIRIMCI ARIYOR
Köyünün ekonomik anlamda kalkınması için süt ve süt ürünleriyle uğraşan şirketlerle görüşen Aysun Yıldız, buraya mandıra yatırımı yapılmasını gündeme getirdi. Yıldız, "Türkiye genelindeki büyük bir şirketle temas halindeyiz. Eğer olursa köyümüze büyük bir mandıra kurulması için ilk adımı atacağız" diye konuştu.(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rus rehberlere sahte içkiye müebbet istendi
Muğla'nın Bodrum ilçesi'nde 5 Rus rehberin ölümüne neden olan sahte içkileri ...
Sahte danışmana 5 ilde eskort verildi‎
Antalya'da oto- kiralama şirketi sahibi olan M.E.G.'nin, kendini AK Parti ...
Kadına sigara dayağı
Evinde sigara paketleri bulan öfkeli koca, "Sen sigara mı içiyorsun?" ...
 
Kütahya'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Kütahya'nın Simav İlçesi'nde, tali yoldan ana yola kontrolsüz çıkan otomobile, ...
Tartıştığı eşini bıçakla öldürdü
Uşak'ta 25 yaşındaki Hatice Karaca, tartıştığı eşi 29 yaşındaki M.K. tarafından ...
16'sında kocaya 18'inde mezara!
Aydın’ın İncirliova İlçesi’nde, bir çocuk annesi 18 yaşındaki Özge T., ...
 
Manisa'da şaşırtan evlenme teklifi!
Manisalı 24 yaşındaki Abdullah Adıyaman, askerden döner dönmez, 3 yıldır ...
Soba gazı yaşlı çifti ayırdı!
Denizli'de, kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen ...
Denizli’de kadına şiddete karşı güç birliği
Denizli'de, son yıllarda kadına yönelik şiddet olaylarının artması üzerine ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva