HABERLER>POLİTİKA
8 Mayıs 2011 Pazar - 16:09

Aksünger: İzmir yok sayılıyor

Seçim çalışmaları kapsamında İzmir’i karış karış dolaşan CHP İzmir 1.Bölge Milletvekili Adayı Aksünger, İzmir’in merkezi bütçeden gerekli payı alamadığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Aksünger: İzmir yok sayılıyor

İZMİR - CHP Adayı Erdal Aksünger; İzmir, nüfus ve ekonomik büyüklüğüne göre 2002 ile 2010 yılları arasında merkezi bütçeye İstanbul’a yaklaşan oranlarda net artı katkı koyarken, merkezi bütçeden aldığı katkıların büyüme oranları ancak Konya ve Kayseri illerine yakınlaşmıştır.Maliye Bakanlığı’nın en son yayımlanan verilerine göre İzmir, 2002 yılı sonrasında merkezi bütçeye yük değil sürekli en fazla katkı yapan iki ilden birisi olmuştur. İzmir ilinden tahsil edilen merkezi bütçe gelirleri, 2002 yılında giderlerinden 2 kat fazlayken bu oran 2010 yılı sonunda 4 kata yükselmiştir. Verdiğinin aldığına oranı nüfusu 15 milyonu aşan İstanbul’un hemen arkasında yer almıştır. Öte yandan, aynı dönemde Ankara, bütçeden aldığının sadece 1.5 katını geri vermiş ancak Konya ve Kayseri, bütçeye verdiklerinin neredeyse 1.5 katını geri almışlardır dedi.

Aksünger sözlerine şöyle devam etti.İzmir, söz verdiği gelirleri en yüksek oranda bütçeye ödeyen ildir. Merkezi bütçeye tahakkuk eden gelirleri yüzde 80 gibi en yüksek oranlarda tahsil eden İzmir, krizin başlamasıyla İstanbul’a da fark atmıştır. Kriz dönemiyle Ankara, Konya ve Kayseri, söz verdiği vergileri tahsil etme konusunda daha da gerileyerek yüzde 65’lere kadar inmiştir .
 
İZMİR’İN BÜTÇEYE KATKISI DİĞER İLLERDEN ÇOK YÜKSEK
Aksünger yaptığı açıklama da İzmir’in , bütçeye kattığı gelirler içerisinde en yüksek oranlı vergi geliri tahsil eden il iken bütçeden aldığı harcamalar incelendiğinde 3 büyük il arasında açık farkla geride olduğunu belirtti.. Bütçe harcamaları ayrıştırıldığında İzmir’in, krizin başlamasıyla sağlık ve eğitim alanlarında aldığı harcamalarda daha da geriye itildiğini de belirten Aksünger ,kriz başlamadan önce 2007 yılında sağlıkta 600 milyon TL ve eğitimde 1.2 milyar TL harcama alırken, 2010 yılında bu rakamlar sadece 800 milyon TL’ye ve 1.8 milyon TL’ye çıkmıştır. Ancak, nüfus olarak 2. büyük il olan Ankara için sağlıkta 800 milyon TLden 1.2 milyar TLye ve eğitimde de 3.5 milyon TLden 5.5 milyon TLye arttırılmıştır. İstanbul’un bütçeden aldığı sağlık ve eğitim harcamaları ise hem rakamsal hem de oransal olarak İzmir’in çok üzerinde seyretmektedir.
 
 
İZMİR EĞİTİM VE SAĞLIKTA GERİ BIRAKILMAK İSTENİYOR…
Aksünger özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinde İzmir’e darbe vurulmak istendiğini söyleyerek, 2002 yılı sonrası 3 büyük il arasında İzmir’in merkezi bütçeden aldığı sağlık ve eğitim harcamaları yavaşlatılırken 2008 krizi ile birlikte İstanbul’un ve Ankara’nın harcamaları daha da yükseltilmiştir. Diğer bir çok alanda olduğu gibi sağlık ve eğitim harcamalarında İzmir’in yok sayılması dikkat çekicidir. İzmir eğitimde ve sağlıkta geri bırakılmak istenmektendiğini belirtti.

Milletvekili adayı CHP İktidarı ile ,TBMM’de İzmir’in hak ettiği saygıyı görmesini ve haklarını geri almasını tekrar sağlayacaklarınıda sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dr. Neslihan Çelik’ten görkemli açılış
MHP Genel Başkanı Başdanışmanı ve İzmir 2.Bölge Milletvekili Adayı Dr. ...
Kılıçdaroğlu’ndan çiftçilere büyük müjde
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Niğde'de düzenlediği mitingde çiftçilere ...
Günay’dan Selimiye müjdesi
Günay, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi çalışmaları yürütülen ...
 
CHP’li Güler Anneler Günü’nü Tire’de kutladı
CHP’li aday Birgül Ayman Güler seçim bölgesinde titizlikle sürdürdüğü ...
CHP’li Bozoğlu’ndan anlamlı ziyaret
CHP İzmir Birinci Bölge Milletvekili Adayı Dr. Turgay Bozoğlu, Gürçeşme ...
Erdoğan'dan 'Baba'ya ağır gönderme
Erdoğan, Zonguldak’ta CHP’nin 1. sıra adayı Prof. Mehmet Haberal’ı onu ...
 
CHP Karşıyaka’da Anneler Günü coşkusu
İlçe Başkanlığı Toplantı Salonu’nda bir araya gelen CHP Kadın Kolları ...
CHP’li Hüseyin Sezer Bayındır’da seçmenle buluştu
CHP’nin genç adayları seçim çalışmalarındaki performanslarıyla dikkat ...
Kalkan: Biz hoşgörü ve dayanışma partisiyiz
AK Parti İzmir 2. Bölge milletvekili adayı Erdal Kalkan, AK Parti’nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva