HABERLER>POLİTİKA
20 Ocak 2012 Cuma - 14:04

Akif Hamzaçebi: Gül yasayı geri göndermeli

Cumhurbaşkanı Gül’ün, “Anayasa'ya aykırılığı iddia ediliyorsa ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi’ne gidebilir” sözüne CHP’den yanıt geldi.

Akif Hamzaçebi: Gül yasayı geri göndermeli

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere geri göndermesi gerektiğini belirterek, “Bütün bunlara rağmen yasa yürürlüğe girerse ortada çok açık bir şekilde Anayasa'ya aykırılık olması nedeniyle CHP bunu görmezlikten gelemez. Anayasa Mahkemesi seçeneği önümüzde durmakta” dedi.
 
CUMHURBAŞKANI GERİ GÖNDERMELİ
ANKA’ya konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’te dün kabul edilen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı’nın açık bir şekilde Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Gül’ün geri göndermesi gerektiğini ifade etti.
 
Halk iradesinin 2007 yılındaki referandumda Cumhurbaşkanının görev süresinin 11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dahil olmak üzere 5 artı 5 olarak belirlendiğini belirten Hamzaçebi, “İradenin asıl sahibi olan halk iradesi 5 artı 5 olarak ortaya koyduktan sonra iradenin dolaylı temsilcileri olan vekillerin halkın yerine geçip süreyi ‘7 yıl olarak’ belirledim demeleri mümkün değildir. Cumhurbaşkanı görev süresine ilişkin düzenlemelerde kazanılmış hak gibi kavramlar olmaz. Cumhurbaşkanı herhangi bir memuriyet değildir” dedi.
 
Hamzaçebi ayrıca, 11. Cumhurbaşkanı için 2007 yılındaki seçimin TBMM’de gerçekleştirilirken Anayasa değişikliği yapıldığını ve sürenin 5 artı 5 olarak belirlendiğini belirterek, “Bu bilinerek 11. Cumhurbaşkanı seçimi gerçekleştirildi” dedi.
Bazı hukukçuların, ceza hukuku veya idare hukuku ilkelerinden hareketle “kazanılmış hak” diyerek çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade eden Hamzaçebi, Anayasa hukukuna, ceza hukuku, idare hukuk ilkeleriyle yaklaşılamayacağına işaret ederek, “Bu büyük bir hatadır” diye konuştu.
 
CUMHURBAŞKANI’NDAN BEKLENTİMİZ YASAYI GERİ GÖNDERMESİ
Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Gül’den beklentilerini de şu sözlerle anlattı:
 
“Bizim bu aşamada Sayın Cumhurbaşkanı’ndan beklentimiz yasanın Anayasaya aykırı olması nedeniyle bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilmesidir.Sayın Cumhurbaşkanı, konunun tarafı olması nedeniyle yasayı iade etme konusunda tereddüt yaşayabilir. Sanki kendisine yönelik bir değerlendirme yaptığı şekilde bir izlenim vermekten kaçınıyor olabilir. Ancak böyle düşünülmemesi gerekir. Yasa açık bir şekilde Anayasaya aykırıdır. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanı yasayı bir kez daha görüşmek üzere TBMM’ye iade ederse halk iradesine uygun hareket etmiş olur.”
 
Cumhurbaşkanı geri göndermezse, anayasa mahkemesi seçeneği masada
Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı’nın yasayı geri göndermemesi halinde CHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin şöyle devam etti:
 
“Bütün bunlara rağmen yasa yürürlüğe girerse ortada çok açık bir şekilde Anayasaya aykırılık olması nedeniyle CHP bunu görmezlikten gelemez. Biz tamamen yasanın Anayasaya uygunluğuyla ilgiliyiz. Sayın Abdullah Gül ve Sayın Erdoğan’ın kişiliklerinden hareketle onların siyasetlerinden hareketle bir değerlendirme yapmıyoruz. Sayın Başbakan CHP’ye gelip bir anayasa değişikliği yapalım diyerek Anayasaya geçici madde ekleme önerisinde bulunmuş olsaydı biz bunu değerlendirirdik. Ancak bu yolu Sayın Başbakan denememiştir. Yanlış olmuştur. 28 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Sayın Cumhurbaşkanı görev başında olması halinde kendisinin iradesi dışında Cumhurbaşkanlığı makamın tartışılır hale getirecek. CHP bu tartışmayı Cumhurbaşkanlığı makamının tartışılıyor olmasını doğru bulmaz. Anayasa Mahkemesi seçeneği önümüzde durmakta. Umuyorum o aşamalara gelmeden bir şekilde sağduyu ortaya çıkar ve Türkiye bu yanlıştan döner. Aksi takdirde Cumhurbaşkanlığı krizi kapımızda demektir.”
 
TARHAN’DAN GÜL’E YANIT
ANKA’ya konuşan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, Gül’ün, “Anayasaya aykırılığı iddia ediliyorsa ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi’ne gidebilir” sözlerini değerlendirdi. Bu konuda ilk tepki göstermesi gerekenin Cumhurbaşkanı olduğuna işaret eden Tarhan şunları kaydetti:
 
“Anayasa’nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı Anayasanın uygulanmasını korumakla görevli. Anayasa’nın çoğunluk despotizmiyle gece yarısı değiştirildiğini gördük, Anayasa bir yasa önergesiyle değiştirildi. Anayasayı korumakla görevli Cumhurbaşkanı'nın bir şey yapması gerekir. Milletvekillerinin bu yanlışlığını Anayasaya sadakat yemini etmiş Cumhurbaşkanının düzelteceğini öngörüyorum. Anayasa ihlal edilmiştir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li vekillerden katsayı için 'kişisel' dava
CHP’li milletvekilleri Nur Serter ve Dilek Akagün Yılmaz, üniversite sınavında ...
Bakandan müdüre fırça: Ya işini yaparsın ya da gidersin
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Tedaş İl Müdürü Akbağ’a sert çıktı.
Erdoğan, kanser misiniz sorusuna ne yanıt verdi?
Mehmet Ali Birand'ın televizyon programına konuk olan Başbakan Erdoğan ...
 
Kurultay tarihini Kılıçdaroğlu belirleyecek
Olağanüstü tüzük kurultayı için gerekli imzaların toplandığı CHP'nin parti ...
Baykal Meclis’te pür dikkat hangi haberi okudu?
TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu Tasarısı görüşmeleri ...
CHP Bodrum’da sular durulmuyor
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 21 Ocak Cumartesi günü yapılacak olan delege ...
 
Tüzük kurultayı için imzalar teslim edildi
CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav liderliğinde bir araya gelen kurultay ...
AK Parti İzmir tutulmayan sözlerin peşinde!
İlçe kongrelerini tamamlayan AK Parti İl Teşkilatı’nda, il ve ilçe örgütleri ...
Ak Parti'de birlik ve beraberlik yemeği
İl Genel Meclisi AK Parti Grubunun Balçova Termal Otelde düzenlediği birlik ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva