HABERLER>YEREL MEDYA
9 Nisan 2010 Cuma - 00:00

AA’’nın hedefi, Türk dünyasının ortak platformu olmak

90. yılını kutlayan Anadolu Ajansı’’nın İzmir Bölge Müdürlüğü’’nde yapılan TKA İstişare Toplantısı’’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Bengi,  ''Hangi dönem ve şart olursa olsun haberciliğimizi yerine getireceğiz. Objektif habercilik bunu gerektirir'' dedi.’

AA’’nın hedefi, Türk dünyasının ortak platformu olmak

90. yılını kutlayan Anadolu Ajansı’’nın İzmir Bölge Müdürlüğü’’nde yapılan TKA İstişare Toplantısı’’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Bengi,  ''Hangi dönem ve şart olursa olsun haberciliğimizi yerine getireceğiz. Objektif habercilik bunu gerektirir'' dedi.’
 
İZMİR - Türk Dilli Haber Ajansları Birliği (TKA) Genel Sekreterliğini yürüten Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr.Hilmi Bengi, ''Hangi dönem ve şart olursa olsun haberciliğimizi yerine getireceğiz. Objektif habercilik bunu gerektirir'' dedi.
    
TKA İstişare Toplantısı, AA İzmir Bölge Müdürlüğünde yapıldı.
    
Toplantıya, Bengi ile AA Yönetim Kurulu üyeleri Reşat Yazak ve Said Yüce, Türk Ajansı-Kıbrıs Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Emir Ersoy, Kırgızistan Haber Ajansı (KABAR) yetkilileri Rispay Sadikov ve Emil Momunov, Azerbaycan Haber Ajansı temsilcisi Oktay Bayramov ve AA İzmir Bölge Müdürü Muammer Başkan katıldı.
    
Dr. Hilmi Bengi, yaptığı konuşmada, toplantının haber ajansları arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçladığını, birliğin ''www.tkaonline.org'' adresinden yayın yapan internet sitesinin haber ajanslarını ortak platformda buluşturduğunu söyledi.
    
Birlikte bazı eksikliklerin bulunduğunu, Kırım haber ajansının bazı teknik problemler yaşadığını, bazı haberlerin gecikmeli girdiğini belirten Bengi, bunların düzeltilmesi gerektiğini, teknik aksaklıkların AA sorumluluğunda ve giderme yükümlülüğünün de AA'da olduğunu ifade etti.
    
İnternet sitesinin ''Türk dünyasının ortak platformu olmak'' amacıyla kurulduğuna dikkati çeken Bengi, bunu sağlayabilmek için Türkçe, İngilizce, Rusça ile yerel lehçelerde haber konulması yönünde prensip kararı alındığını hatırlattı.
    
Bu karara uyulduğunu vurgulayan Bengi, şöyle devam etti:
''Ama bir eksik var. Bizim Türkçe koyduğumuz haberin aynı zamanda Rusça ve İngilizce olarak da sitede yer alması gerekiyor. Ya da KABAR'ın Kırgızca koyduğu haberin hem Türkçe hem İngilizcesi olmalı. Bunun için bir altyapı oluşturulmalı, personel altyapısı oluşturulmalı. Eğer her ajans kendi dilinden koyduğu haberi Rusça ve İngilizce koyabilirse bu amaca hizmet etmiş olur. Biz en kısa zamanda buradaki eksiklikleri kendi adımıza gidermeyi düşünüyoruz. Rusça bilen eleman noktasında sıkıntımız var ama bunu iş birliğiyle çözebiliriz. Ortak çalışmalarla bu sorunu aşabileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca karşılıklı eğitimle ilgili planlamalarımızı yapıyoruz. Bir sorun olmazsa mayısta Ankara'da, her ajanstan 2 eleman davet ederek eğitim çalışması yapmayı düşünüyoruz.''
    
AA'nın 90. yıl etkinliklerine katılmak üzere İzmir'de bulunan Kırgız konukların, gazeteci olarak Kırgızistan'daki gelişmelerden ayrı kalmalarının sıkıntısını yaşadıklarını hissettiğini belirten Bengi, şunları kaydetti:
''Gazeteci haberin olduğu yerde olmak ister. Umarım ülkelerine döndükleri zaman her şey daha iyi olacak. Biz gazeteciler olayların peşine takılıp gitmeyeceğiz, olayları duyuracağız, aktaracağız. Hangi dönem ve şartta olursa olsun haberciliğimizi yerine getireceğiz. Objektif habercilik bunu gerektirir. Biz, Kırgızistan'daki gelişmeleri, oradaki arkadaşımız aracılığıyla tüm dünyaya duyurmaya çalıştık. Çektikleri görüntüler Türk basınında ve yurt dışında değerlendirildi. Birçok haberi de KABAR'dan alarak verdik. Bu gösteriyor ki ajanslar arasındaki iş birliği önemlidir.''
    
''AA, TÜM TÜRK DÜNYASININ SESİNİ DUYURUYOR''
Türk Ajansı-Kıbrıs Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Emir Ersoy da AA'nın 90. yılını tebrik ederek, ''Ajansın kurucusu, Büyük Önder Atatürk'ün 'Türkiye'nin sesini dünyaya duyuracaktır' dediği Anadolu Ajansı yalnız Türkiye'nin değil, tüm Türk dünyasının sesini duyuruyor. Biz bunu en iyi şekilde görüyoruz'' dedi.
    
İstişarenin, 1992'de faaliyete geçen TKA'yı ''nasıl daha ileri taşıyabiliriz'' amacıyla yapıldığını vurgulayan Ersoy, daha sık ve yakın temas edilmesi gerektiğini gördüklerini söyledi.
    
Azerbaycan Haber Ajansı temsilcisi Oktay Bayramov ise TKA bünyesindeki ülkelerin imkanlarının arttığını, faaliyetlerinin daha güçlü olacağına inandığını ifade etti.
    
KABAR yetkililerinden Rispay Sadikov, birliğin kurulmasında amaçlanan hedeflere ulaşmak için ellerinden geleni yaptıklarını, ortak projelerle ilişkileri geliştirmeyi istediklerini kaydetti.
    
SONUÇ BİLDİRGESİ
Toplantı sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde, AA'nın 90. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında İzmir'de yapılan toplantıda örgütün daha ileriye götürülmesine yönelik çalışmaların görüşüldüğü, daha yoğun görüşme ve temas içinde bulunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
    
Toplantının ardından AA İzmir Bölge Müdürü Başkan, yabancı konuklara Bölge Müdürlüğünün yapısı hakkında bilgi verdi.
    
İzmir'den günlük 120 ile 140 arasında haber geçildiğini anlatan Başkan, ayrıca en az 10 görüntü ve 100'ün üzerinde fotoğrafın servis edildiğini bildirdi.
    
Heyet, toplantı öncesinde Bugün Gazetesi İzmir Temsilcisi Cemalettin Özdoğan'ı ziyaret etti. AA Genel Müdürü Bengi, Özdoğan'a, AA'nın 90. yılı dolayısıyla basılan yayınlardan ve anı paradan hediye etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egedesonsöz’’e Gazeteciler Cemiyeti’’nden ödül
İGC tarafından düzenlenen kentin en önemli yarışmalarından Şehit ...
EBSO Aytaç Sefiloğlu ödüllerini kazananlar açıklandı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından ekonomi gazeteciliğini ...
Tarım Bakanı gazeteciden korktu!
Tarım Bakanı Mehdi Eker, NTV’’de Murat Birsel’’in Gündemdekiler programına ...
 
Ege Life Dergisi Nisan sayısı çıktı
Ege Bölgesi'nde aylık olarak yayınlanan Ege Life Dergisi'nin ...
Kafkaslar’’da barışa gazeteci katkısı
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ...
Galip Çetin aramızda...
İzmir’’in genç kalemlerinden tiyatro oyuncusu Galip Çetin, Egedesonsöz yazar ailesine katıldı.’
 
Gazeteci Tamer Topçu’’ya saldırı
İzmir’’de Buca ölçeğinde yazdığı yazılarla dikkat çeken, özellikle Buca ...
Yenigün’’de yazar depremi!
Gazeteci-yazar Hasan Tahsin, 12 Mart’’ta gönderdiği yazısının yayınlanmaması ...
’“Anneler çocuklarına eşitlik aşılamalı’”
İzmir’’in ’‘first lady’’si Türkegül Kocaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva