HABERLER>TARIM
12 Ekim 2022 Çarşamba - 10:22

Pazarcıların başkanından kış değerlendirmesi: Fiyatlar titretecek!

Havaların yavaş yavaş soğumaya başlamasıyla pazardaki rakamların artışını değerlendiren İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Yılbaşında verilecek asgari ücret zammı, daha vatandaşın cebine girmeden çıktı . İnsanlar, üç çeşit yemeği bırakın, bir kap yemeğe muhtaç hale geldi. Yıl sonuna doğru etiketlerde, bugünkü fiyatların iki katına çıktığını görürsek, kimse şaşırmasın. Bu kış çok zor geçecek” dedi

Pazarcıların başkanından kış değerlendirmesi:  Fiyatlar titretecek!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yılın sonuna yaklaştıkça, artan enflasyon nedeniyle insanların alım gücü iyice azalırken, pazaryerlerindeki fiyatlar da uçuşa geçti. Balçova’da kurulan pazarda sivri biber, fasulye, barbunya, börülcenin kilosu 30 lira olurken, dolmalık biber, ıspanak 25 liradan satıldı. Limon, salatalık ve kabak kilosu 20 liradan alıcı bulurken, kilosu 10 liraya fırlayan kuru soğan da kesilmeden ağlattı. Kıvırcık marulun 12 lira olduğu pazarda patates ve patlıcan, 10 liralık etiketiyle en makul olan sebzeler kategorisinde yer aldı.  Domates 12-15 lira arasında rakam taşırken, elma ve armut 15, şeftali 30 liradan tezgaha düştü. Bamya 60, havuç 10, mandalina 15, üzüm 20 liradan satıldı.

ERİŞEN: KIŞ AYLARINDA FİYATLAR İKİ KAT ARTACAK
İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, üreticinin maliyet giderlerini aşağıya çekmedikten sonra bu rakamların önümüzdeki kış aylarında inmeyeceğini, aksine iki kat artacağını iddia etti. Özellikle kuru soğan ve domatesin fiyatının çok artacağına işaret eden Başkan Erişen, “Kuru soğan depolara kondu. Kuru soğan talebi arttıkça, tüccar elindeki ürünü daha yüksek fiyattan piyasaya sürecek. Depodaki mal azaldıkça, soğan daha çok ağlatacak” dedi. Sera domatesin, henüz olgunlaşmadan ihracatçı tarafından kilosu 2,5 euroya satın alındığını belirten Başkan Erişen, şu değerlendirmelerde bulundu:

DOMATESİ YEMEK ZOR, SEYRETMEKLE YETİNECEĞİZ
“Bugün biz pazarcılar, o fiyatları etiketlere yazarken elimiz titriyor. Satışlarımız çok düştü. Çünkü insanların alım gücü çok çok azaldı. Bu yıl iki kez asgari ücrete zam yapıldı, yıl sonunda yeniden bir düzenleme yapılacak. İnanın, ay sonunda verilecek asgari ücret zammı, bugünkü fiyatlarla, henüz vatandaşın cebine girmeden çıktı. Vatandaş değil üç çeşit, bir kap yemeğe muhtaç hale geldi. Önümüzdeki kış çok zor geçecek. Sadece soğuklar değil, sebze ve meyve fiyatları da titretecek. Antalya’dan şu anda domatesi kilosu 8-10 liradan alıyoruz. Bugün 15 liradan satabiliyorsak, iyidir. Fakat yeni yıla girerken en kötü domatesi 25 liradan yiyecek gibiyiz. İhracatçı, sera domatesi daha olgunlaşmadan, kilosu 2,5 eurodan satın almış. 2,5 euro, 45 lira eder. Domatesin kilosu 50 lira da olabilir. Domatesi yemek pek mümkün olmayacak, seyretmekle yetineceğiz. Mazota üç günde dört lira zam geldi. Üretici, para kazanmayınca, haklı olarak ekimden vazgeçiyor. Mazot böyle yükselmeye devam ederse, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artış durdurulmazsa, üretici üretimden vazgeçmeyip de ne yapacak? Bugünkü etiketleri gözünüzün önüne getirin, yılbaşından sonra hepsi en az iki kat artışla tezgaha konulacak. Biz pazarcılar böyle bir şeyi asla istemiyoruz.  Her zaman söylediğim gibi, Manisa’da bir tarladan bedava domates alsak, satmak için pazara getirsek, bunun kilo bazında en az 5 lira lojistik gideri var. Fiyatların düşeceğini ümit edenleri üzmek istemem ama maalesef ortam, fiyatların en az iki kat artacağını gösteriyor.”

 
İbrahim Tatlıses'in kızı Dilan, dünyaevine girdi
 
Metin Akpınar'ın Altın Portakal'da sarf ettiği sözler tepki çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuru incir ihracatı sezona 'tatlı' başladı
Kuru incir üretiminde dünyada söz sahibi olan Türkiye, bu üründeki ihracat ...
Son 18 yılın en düşüğü... Ege Bölgesi alarm veriyor!
Türkiye genelinde, eylülde yağışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Kesime giden 100 hayvandan 80'i inek... Süt krizi kapıda!
Günde 25 litre süt veren ineklerin bile, bugünkü sütün litre fiyatının ...
 
Tarımsal destek ödemeleri yatırılıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal destek ödemelerinin bugün ...
TMO yeniden uygun fiyatlı arpa ve mısır satacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati et ve süt üreticilerinin maliyetlerinin ...
Pirinç ve bakliyat fiyatlarında tırmanış!
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çeltik taban fiyatlarında önceki yıla ...
 
Bakan duyurdu: Çeltikte alım fiyatı arttı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çeltik alım fiyatının ton başına ...
Tarım sektöründen 9 ayda rekor ihracat
Sahip olduğu üretim potansiyeliyle tarım ticaretinde dünyada önemli konumda ...
Rekor kırıldı... Zeytin ihracatı yeşillendi!
Türkiye, sofralık zeytin ihracatında ilk kez 100 bin tonu aşmayı başardı.
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva