HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
16 Mayıs 2024 Perşembe - 13:15

Oda'dan Seferihisar Belediyesi'ne 'rant' uyarısı!

Makine Mühendisleri Odası, Seferihisar Belediyesi’nin mevcut protokole rağmen asansör periyodik kontrolleri için özel bir şirketle anlaşmasının hem yönetmeliklere hem de kamu yararına aykırı olduğunu dile getirdi. Oda, ‘Seferihisar Belediyesi asansör denetimlerini rant kapısı olarak mı görmeye başladı?’ sorusunu sordu.

Oda dan Seferihisar Belediyesi ne  rant  uyarısı!

EGEDESONSÖZ –  TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Seferihisar Belediyesi’nin,  ilçe sınırlarındaki asansörlerin periyodik kontrolleri ile ilgili özel bir şirketle imzalaması ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada belediye ile imzaladıkları protokolün 31 Aralık 2027’de kadar sürmesine rağmen, belediyenin mevcut protokolü yok sayarak başka bir firma ile protokol imzaladığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Seferihisar Belediyesi’nin imzaladığı protokolden dolayı vatandaşların en yüksek ücret üzerinden hizmet alacağı da kaydedildi. Oda söz konusu protokol sürecinin kamu yararına ve yönetmeliklere aykırı olduğunu da vurguladı.

Açıklama şu şekilde:

"Seferihisar Belediyesi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi ile 31 Aralık 2019 tarihinde “T.C. Seferihisar Belediyesi Sınırları İçerisindeki Asansörlerin Periyodik Kontrolleri Hakkında Protokol” imzalamıştır. İmzalanan protokol 31 Aralık 2027 tarihine kadar yasal olarak devam etmesine rağmen, Seferihisar belediyesinin bir başka muayene kuruluşuyla da protokol yaptığı ve “T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili portalın da yayınlanan muayene kuruluşları ile İdareler arasındaki protokol listesine” kaydolduğu görülmüştür.

Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğine göre Belediyeler sorumluluk alanı içerisinde bulunan asansörlerin periyodik kontrolü için A tipi muayene kuruluşlarından bir tanesi ile protokol yapar. Ancak; Seferihisar Belediyesi Odamız ile var olan ve devam eden bir protokolü olmasına ve söz konusu yönetmeliğin fesih şartları oluşmamasına rağmen kurumumuz ile olan protokolü yok sayarak başka bir A tipi muayene kuruluşu ile protokol imzalamıştır. Aynı zamanda bu süreçte Seferihisar Belediyesi Odamız ile hiçbir bir iletişim kurmadığı gibi herhangi bir bildirimde bulunmamıştır. Yönetmeliklere ve aramızda imzalanmış olan protokole aykırı olan bu süreç Odamız tarafından asla kabul edilemez.

Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu ve asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda akredite A Tipi Muayene Kuruluşu olarak, bu iptalle ilgili sürecin bütününe dair söyleyeceklerimiz bulunmaktadır. Odamız bütün faaliyetlerinde olduğu gibi Asansör Periyodik Kontrol hizmetlerinde de kamu yararını temel alan bir kurumdur. Bu çerçevedeki bütün yapılanmamız ve anlayışımız, yurttaşlarımızın güvenli ve konforlu bir asansör hizmeti almasını sağlama amacına göre biçimlenmiştir.

Asansör periyodik kontrol ücretleri, Bakanlık tarafından her yıl belirlenen en düşük ve en yüksek fiyat aralığına tabi tutularak, ücretin belirlenmesi Belediyelerin yetkisine bırakılmaktadır. Seferihisar Belediyesi ile imzaladığımız protokolde kamu yararı gözetilerek belirlenen düşük periyodik kontrol ücreti; Belediye tarafından başka bir A tipi muayene kuruluşu ile imzalanan protokolde en yüksek ücret üzerinden alındığı için, vatandaşlarımızın daha fazla ödeme yapmasına neden olmaktadır.

İçinde yaşadığımız kriz ortamında, halkımız geçim sıkıntısı içinde boğuşurken, onların cebinden daha fazla para çıkmasına neden olacak, dolayısıyla yaşamlarını daha da zorlaştıracak tercihler yapmak halkın çıkarlarını önemseme ve ilke edinme iddiasıyla uyuşmamaktadır.

Ülkemizde temiz, etik ve çıkar ilişkilerinden arınmış bir siyaset anlayışının hâkim olmasına katkıda bulunmanın gereği olarak Odamız, yönetmeliklere aykırı olan protokol sürecinin ve kamu yararını hiçe sayan bu belediyecilik anlayışının takipçisi olacaktır. MMO İzmir Şubesi olarak, koşullar ne olursa olsun kamusal sorumluluklarımızın gereği olan denetimlerimizi tüm titizliğimizle sürdürme konusundaki kararlılığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 
Gevrek, kuru ekmek, sefer tasları... Bayraklı Belediyesi eylem alanı!
 
Galatasaray - Fenerbahçe derbisinin hakemi açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan İzmir'deki bina için karar: Yenisi yapılacak!
Depreme dayanıksız olduğu raporlanan İller Bankası’nın İzmir’deki hizmet ...
Emlakçılar için mesleki deneyim şartı kaldırıldı!
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, taşınmaz ticaretine ilişkin gelir ...
İNGEDER'den tepki: Başkan Yiğit, halkın yanında olmalı
Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in İnciraltı planlarının yeniden yapılması ...
 
Kamu müteahhitlerinden ‘tasarruf paketi’ yorumu: Tugay’ın elini kolunu bağlar!
Artan enflasyonla mücadele kapsamında açıklanan kamuda tasarruf paketi ...
İzmir'de deprem hazırlığı: Üç kritik hamlede söz sivil toplumun!
Güvenli ve depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasına yönelik ek tedbirleri ...
Bakanlıktan yeni kararlar... İzmir'in dağları delik deşik edilecek!
İzmir sınırlarında açılmak istenen 3 taş ocağı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar ...
 
Tarihi han mezatta!
İzmir'in ticaret tarihinde önemli bir role sahip olan Kardiçalı Ailesi'nin ...
Valilik harekete geçti: Bir ilde yasaklandı!
Tiny house adı verilen küçük bir alanı kaplayan, içerisinde az eşya olan, ...
Mahkemeden emsal karar: Kiracıya 55 günde tahliye!
Ankara'da bir ev sahibinin 1 Mart'ta kiracısına açtığı tahliye davası, ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva