HABERLER>GÜNCEL
7 Ekim 2011 Cuma - 12:02

Kiraz'da eğitimle gelen devrim

Kınık ile birlikte İzmir'in en uzak ilçesi Kiraz'da eğitim devrimi yaşanıyor. "İzmir'in güneydoğusu" olarak anılan ve 6 yıl öncesine kadar tarım ilacı içerek intihar eden genç kızların dramı ile gündeme gelen ilçe, şimdilerde eğitim başarısıyla övünüyor.

Kiraz da eğitimle gelen devrim

İZMİR - "İzmir'in güneydoğusu" Kiraz'ın, SBS'de il genelinde sonunculuktan 7.'liğe sıçramasının ardında bir başarı hikayesi var. Egeli Sabah’tan Mevlüt Dağdeviren’in haberine göre, 6 yıl öncesine dek okul çağındaki genç kızların intiharı ile anılan ilçede, son 3 yılda öğrenci intiharı yaşanmadı. Çünkü ilçeye yapılan eğitim yatırımları umutları artırdı
 
Kiraz’da 2006 yılında Doğu ve Güneydoğu illeri gibi mecburi hizmet kapsamına alınan ilçenin ilköğretim okulu sayısı 7'den 14'e çıkarıldı. İlçeye 300'er öğrenci kapasiteli 2 yatılı ilköğretim bölge okulu inşa edildi. 2 kız yurdu yapılan Kiraz'a bir de Anadolu lisesi kazandırıldı. 2 bin 800'ü ilköğretim, 300'ü ise lise olmak üzere 3 bin 100 öğrencinin taşımalı sistemle eğitim gördüğü ilçeye, TOKİ'nin 3.5 milyon liralık daha eğitim yatırımına hazırlandığı belirtildi.
 
YATIRIMIN KARŞILIĞI
Devletin Kiraz'a yaptığı eğitim yatırımının karşılığı, seviye belirleme sınavlarında (SBS) görüldü. 3 yıl öncesine kadar SBS'de 30 ilçenin sonuncusu olan ilçe, geçen yıl 15., bu yıl 7. oldu. Kiraz, şimdi gözünü ilk 3'e dikti. Geçmiş yıllarda ilçede neredeyse haftada bir görülen intihar vakaları, son 3 yılda tamamen sona erdi. 2008'den bu yana ilçede öğrenci intiharı yaşanmadı. İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çabaları ile eğitime yapılan yatırım, her anlamda karşılığını buldu.
 
ÖZEL PROJELER
İlçedeki eğitim devriminin canlı şahidi olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü M. Ragip Üye, ilçe için özel projeler uyguladıklarını söyledi. Üye, "Tüm ekibimle Kiraz'a giderek okullaşma oranının artırılması konusunda çalıştık. İlçe için özel projeler uyguladık. Sorun kalmadı. Okul çağındaki çocukların tamamı okula gidiyor. İlçeye 2 kız öğrenci yurdu yapıldı, 2 tane daha yapılması gündemde. Bunlardan birini bir hayırseverimiz, diğerini ise devlet yapacak" dedi. İlçede özel bir taşımalı sistem uyguladıklarını söylerken sistemi şöyle anlattı: "Okullaşma durumu kritik görülen ilçelere uygulanan bir proje var. Normal şartlarda sadece ilköğretim öğrencilerine yönelik taşımalı eğitim sisteminden, Kiraz'da lise öğrencilerini de yararlandırdık. Şimdi ilçede ve köylerinde, ilköğretimde ve lisede okumak isteyen her çocuğumuza bu imkanı sağlıyoruz. Köylerinde okul olmayan çocuklarımız sabah evlerinden alınıp okula götürülüyor, gün içinde yemek ihtiyaçları karşılanıyor ve akşam da tekrar evlerine bırakılıyorlar."
 


Birincilerin ilk tercihi
İlçenin başarısında, yatırımlar kadar öğretmenlerin de büyük payı var. 2006 yılında mecburi hizmet bölgesi ilan edilen Kiraz, o günden bu yana öğretmenlerin en çok tercih ettiği ilçe. Öyle ki artık her isteyen öğretmen Kiraz'da görev yapamıyor. Talep çok fazla olduğundan en yüksek KPSS puanı ile atanan öğretmenler, birinci tercih olarak Kiraz'ı işaretleyip buraya atanıyor. Kiraz İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Hamza Akarçelik, başarılı, istekli ve branşında kendini kanıtlamak isteyen öğretmenlerin ilçeye gelmesinin eğitim devriminde önemli bir etken olduğunu söyledi. Kiraz'ın köylerinde görev yapanlar 6 yıl, ilçe merkezinde görev yapanlar ise 7 yıl çalışarak mecburi hizmetini tamamlamış oluyor.

Hangi yatırımlar yapıldı?
İlköğretim okulu sayısı 7'den 14'e çıkarıldı.
Okulların kapasitesi ek dersliklerle artırıldı.
2800 ilköğretim, 300 lise öğrencisi taşımalı eğitimden yararlanıyor. Bu, İzmir'deki en yüksek rakam.
Köylerinde okul olmayan öğrencilerin ulaşım ve yemek ihtiyacı karşılanıyor.
300'er öğrenci kapasiteli 2 yatılı ilköğretim bölge okulu yapıldı.
2 kız yurdu yapıldı, 2 tane daha yapılması planlanıyor.
Bir Anadolu lisesi yapıldı.
TOKİ 3.5 trilyonluk yeni bir eğitim yatırımına hazırlanıyor.
 
Türkiye'yi ayağa kaldıran intiharlar
Kiraz, 2000 – 2006 yılları arasında özellikle kadınların ve okul çağındaki kız çocuklarının intiharları ile ülke gündemine gelmişti. İl İnsan Hakları Kurulu bir komisyon oluşturarak ilçede çalışma yapmış, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlileri intiharların nedenini araştırmıştı. Bu araştırmalar; nüfusun çok büyük bir bölümünün köylerde yaşadığı ilçede, çocukların özellikle de kızların okuma imkanının çok kısıtlı olduğunu, öğrencilerin diğer akranlarına göre kısıtlı bir özgürlüğe sahip bulunduğunu ortaya koymuştu. (Egeli Sabah)
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayata 19 gün tutunabildi
Karşıyaka’da, kasksız kullandığı motosikletiyle yaya geçidinden yolun ...
Mahkemelerde teknoloji devri!
"İşim var gelemiyorum" mazereti olanlar bulundukları yerden mahkemeye ...
Hasdal'dan çıktı, teröristlere bomba yağdırdı
Ergenekon davası kapsamında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla 33 ay tutuklu ...
 
Başbakan Erdoğan'ın annesi vefat etti
Başbakan Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan yaşamını yitirdi. Safra kesesi ...
Patronlar İzmir'de 'büyük balık' için yarıştı
Çeşme Alaçatı’da bu yıl 5'ncisi düzenlenen Uluslarası Balıkçılık Turnuvası ...
601 gün sonra gelen özgürlük
İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda 14 Mart 2010’daki Roman Çalıştayı’nda ...
 
'Geçmiş darbelerin hıncı bizden çıkarılıyor'
Balyoz planı" davasının tutuklu sanığı Kurmay Albay Mustafa Önsel, "Henüz ...
İzmir'de 'kıdem tazminatı' protestosu!
İzmir'de, DİSK'e bağlı sendikaların üyesi yaklaşık 3 bin işçi, kıdem tazminatlarının ...
Öldürülen işadamının davasında görevsizlik kararı
İzmir'de yedi yıl önce kaybolan ve geçen yıl ağustos ayında 2 milyar dolarlık ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva