HABERLER>GÜNCEL
4 Haziran 2024 Salı - 12:53

Kritik uyarı... Tahtalı yüzde 10'un altına düşebilir!

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'e içme suyunun büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı'nda geçen yıl yüzde 40,21 olan su seviyesinin yüzde 28,74 seviyesine kadar düştüğüne dikkati çekti. Yağmur sezonu olan kasım ayına kadar bu seviyenin yüzde 10'ların altına düşmesini öngördüğünü belirten Prof. Dr. Yaşar, "Bu İzmir için çok tehlikeli bir durum" dedi.

Kritik uyarı... Tahtalı yüzde 10 un altına düşebilir!

İzmir'in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu yıl yeterli yağış düşmeyince barajlardaki su oranlarında düşüş gözlendi. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, özellikle İzmir'in ana içme suyu kaynağı olan ve kentin yüzde 44'lük su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'nda geçen yıl yüzde 40,21 olan su seviyesi, yüzde 28,74'e düştü. Balçova Barajı'nın geçen yıl yüzde 56,85 olan su seviyesi ise yüzde 71,48'e yükseldi. Ürkmez Barajı'ndaki doluluk geçen yıl 45,16 iken, bu sene 41,68'e düştü. Güzelhisar Barajı'nda ise geçen yıl 72,35 olan doluluk ise bu sene 82,90'e çıktı. Gördes Barajı’nda geçen yıl 8,49'yken bu yıl oran 11,36'ya yükseldi. Son olarak Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda ise geçen yıl 50,79 olan doluluk 36,71'e düştü.

'İZMİR İÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR DURUM'
Özellikle kentin ana su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesindeki düşüş, dikkat çekti. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, son durumu değerlendirdi. Tahtalı'nın İzmir'in ana ve en büyük barajı olduğuna söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "300 milyon metreküp gibi oldukça devasa sayılabilecek bir baraj. İzmir'in suyunu yaklaşık yüzde 40'ını sağlar. Ama yanlış su kullanımından dolayı bir durum var ortada. Tahtalı Barajı, 3 Haziran 2021'de yüzde 70 doluydu. 2022'de bu rakam yüzde 60'a düştü. Geçen yıl yüzde 40'lara bugün yüzde 28'lere kadar düşüş yaşandı. Bu çok ciddi bir düşüş. Çok tehlikeli bir döneme girdik. Daha yaz yeni başlarken, bu seviyelerde. Barajların yağmurla birlikte dolum ayı olan kasım sonuna doğru bu rakam yüzde 10'ların da altına düşebilir. Bu İzmir için çok tehlikeli bir durum" dedi.

'BİR SONRAKİ KURAK DÖNEMİ ATLATAMAYIZ'
Tahtalı Barajı'nın dolu olduğu geçmiş dönemde yer altı sularının kullanımına ağırlık verildiğini belirten Prof. Dr. Doğan Yaşar, şimdi yaşanan bu kurak dönemde yer altı sularının da az olduğunu söyledi. Su kullanımının bilinmediğine değinen Prof. Dr. Yaşar, "Bu duruma barajlar doluyken hep yer altı sularını kullanmamız sonucu geldik. Tahtalı doluyken, 2020-2022'lerde bizim oradan suyu çekmemiz gerekiyordu. Çünkü yer altı suyu bir yere gitmiyordu. Çok kötü su kullanıyoruz. İzmir'in nüfusu ciddi olarak artıyor. Su fakirliğine doğru yaklaşıyoruz. 1000 metreküpün altında olan ülkelere, su fakiri deniyor. İzmir, fakirin de fakiri durumda. Bu dönemi de belki atlatacağız. Ama bir sonra gelecek kurak dönemi maalesef atlatamayız. Yer altındaki suyu çekmek demek, derinlerden su çekmek demektir. Derine inince ağır metal artar. 2008 yılında yaşadık zaten. Çok daha derinlere gittiğimiz zaman da çok daha büyük enerjiler harcayacağız. Çok da büyük enerjiler harcayıp, çok da ağır metal yönden çok zengin suları çekeceğiz. Bu nedenle suyu kullanmasını öğrenmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

 

 
Kaf-Kaf'ta gündem teknik direktör
 
İçişleri Bakanlığı onay verdi: Suriyeli mültecilere uluslararası örgüt!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Duyan var mı? 4 Haziran 2024 Salı 15:33

Kritik su durumuna rağmen belediyelerden halka herhangi bir uyarı duyan var mı suya zam yapmaktan öte...

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahkemeden emsal 'başıboş köpek' kararı: Valilik ve belediyeler sorumlu
İzmir Bölge İdare Mahkemesi, koşu yaparken başıboş köpeklerin saldırısına ...
İşçiler Egemenlik Binası’na dayandı… 'İşçi kıyımını durdurun!'
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan işçilerin eylemi devam ...
Yurt dışına kaçmaya çalışan 5 FETÖ'cü yakalandı
Tekirdağ'da yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan 5 FETÖ mensubundan 4'ü tutuklandı.
 
Su ürünleri üretiminde Cumhuriyet tarihi rekoru
Bakan Yumaklı, su ürünleri üretimde artış ivmesinin devam ettiğini belirterek, ...
Bentley, Porsche... TMSF'den lüks araç satışı!
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kamuoyunda "evim şirketi" olarak ...
İstanbul'da 4 katlı binada çökme!
İstanbul Bahçelievler'de 4 katlı bir binanın balkonunda çökme meydana geldi.
 
Bilim'den kolon kesme çıkışı: İnsan kesen statüsünde olmalı!
İstanbul Küçükçekmece'de yıkılan binanın ardından inşaatta deniz kumu ...
İzmir'de zehir tacirlerine darbe!
İzmir'de 7 ilçede düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında yakalanan şüphelilerden 9'u tutuklandı.
Limana zehir baskını: 9 şüpheliye gözaltı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gemlik Limanı'nda yapılan operasyonda 373 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva