HABERLER>GÜNCEL
21 Eylül 2011 Çarşamba - 15:06

Konak Tüneli’nde büyük sancı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir’e gelerek çalışmalarını başlatacağı Konak Tüneli Projesi’nde SİT konusu gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere teknik kuruluşlar alan çalışmasında kendilerine danışılmadığını söyledi.

Konak Tüneli’nde büyük sancı

Fatih Yapar/Egedesonsöz - AK Parti’nin genel seçim öncesinde İzmir’e sunduğu “35 Proje” arasında yer alan en prestijli çalışmalardan birisi Konak Tüneli sıkıntılı başlıyor. Ulaştırma Bakanı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın bizzat İzmir’e gelerek 23 Eylül Cuma günü temeline kazmayı vuracağı tünel çalışmasında ciddi problemler ortaya çıktı. Projenin başlangıç noktasından biri olan Konak Bahribaba Parkı’nın bulunduğu alanın Kentsel Sit Alanı’nda kaldığı 3. Derece Arkeolojik Sit Bölgesi içerisinde bulunduğu tespit edildi. Konuyla ilgili çalışma hakkında Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) gündemine her hangi bir çalışmanın getirilmediği belirtildi. Öte yandan jeolojik etüt çalışmaları bitmeden sadece sondaj çalışması ile projenin başlaması ise kafaları karıştırdı.

Ümit Yaldız'ın "İzmir zordur Sayın Bakan!" başlıklı yazısını okumak için TIKLAYIN!
 
ÇALIŞMA VE ETÜT AYNI ANDA
Seçimden sonra apar topar yapıldığı yönünde eleştiri alan projenin başlangıç bölgesi SİT engeline takılırken zemin ile ilgili yeterli çalışmanın da yapılmadığı ortaya çıktı. Ön projenin hazırlandığı dönemde yapılan sondaj çalışmaları kapsamında oluşturulan rapor ile birlikte start verilirken jeolojik etüt raporunun henüz tamamlanmadığı tespit edildi. Projenin İzmir’deki çalışmalarını yürüten Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise tünel kazısı çalışmaları ile birlikte jeolojik etüt çalışmalarının da aynı anda devam edeceğini dile getirdi.
 


DEVAM FORMÜLÜ
Kadifekale ve Ballıkuyu gibi heyelan bölgesinin altından geçecek olan iki kilometrelik tünel İzmir gündemine olumsuz nedenleriyle otururken projenin hukuki gerekçelerden kurtulmak için Çeşme Otoyolu’nun devamı gibi gösterildiği de tespit edildi. Yeni proje hazırlanması gerekirken yapılan işlemler de bu formül ile atlanmış aşılmış oldu.
 
BİLGİMİZ YOK
Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın açıkladığı çalışmasına kısa sürede başlanan proje ile ilgili Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise koordinasyonsuzluktan yakındı. Kendilerine konuyla ilgili bir bilginin verilmediğini dile getiren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Ulaşım gibi önemli bir konuda yapılacak çalışmadan teknik ve idari birimlerimizin bilgisi yok. Biz de kamuoyuna duyurulan kadarını biliyoruz. Yapılacak çalışma hakkında bize bilgi verilmedi” dediler
 
GEREKLİ AÇIKLAMA YAPILACAK
Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, İzmir’de tartışmalara neden olan konularla ilgili soruların yerinde yanıtlanacağını söyledi. Soluk, “Sayın Bakanımız çalışmaların başlayacağı tören için geldiğinde en net cevabı verecektir. Bölge ve proje ile ilgili bakanlığımız gerekli çalışmaları yaptı. Hiçbir sorun yok” ifadelerini kullandı.
 
YARGIYA GİDEBİLİRİZ
Tünel çalışmasıyla ilgili İzmir’deki teknik odalara bilgi verilmediğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, “Bu proje aceleye getiriliyor. Seçim zamanı açıklanan bu çalışmanın bu zamana kadar geçen sürede tamamlanması imkansız. Jeolojik etütleri bile tam olarak bitirilmeyen çalışma kente yarardan çok zarar verir. Konak Tüneli’nin geçeceği güzergah Bakanlar Kurulu kararı ile heyelan bölgesi ilan edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kentsel dönüşüm çalışmaları sonrasında da alanın boşaltılması bu nedenledir. Bölge ile ilgili doğru düzgün yapılan bir araştırma ve inceleme yok. Tünel nasıl açılacak. Üstündeki yapılan ne olacak. Konak Meydanı’na etkisi nasıl olacak. Bunların hiçbirisi bilinmiyor” dedi. Ayhan, çalışmalar ile ilgili yeterli bilgiyi alamadıklarını yargı yoluna gitmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.
 
UYUM OLMALI
Konak Tüneli’nin yarım olarak başlatılacağını dile getiren Emekli, “Mühendislik ilkeleri gözetilmeden yapılan bir projeyi kimse kabul edemez. İzmir’i yakından tanıyan, bilen ve kentin geleceğini düşünen kurum ve kuruluşlara kulak verilmelidir. Seçim yatırımı olarak görülen bu çalışma apar topar başlatılamaz. Belediyelerin başka diğer kurumların başka yol ve güzergah çalışmalarını birbirinden habersiz yapması planlama ilkelerine terstir. İzmir Ulaşım Master Planı ile karşılaştırılmayan, ulaşım yollarına entegrasyonu yapılmayan bu projenin bir ayağı sakattır” dedi.
 
İSTİM ARKADAN GELSİN MANTIĞI
Tünel çalışmasının acele yapıldığı ifade eden Jeoloji Mühendisleri İzmir Şubesi 2. Başkanı Hasan Baykal ise işin şansa bırakılamayacağını söyledi. Baykal, “Bir an önce yapalım istim arkadan gelsin mantığı çok yanlış. Burada bunu görüyoruz. Şehir içinde yapılacak olan tünel ve geçitlerin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Jeolojik etüdü tam olarak tamamlanmayan bir çalışma başlatılamaz. Analizi çalışma ile başlayan bir projenin dünyada örneği yok. Sadece sondaj sonucu ile bu işler olur mu. İşi yapacak müteahhit firmanın yer altında her 50 metrede ne ile karşılaşacağını bilmesi gerekiyor. Şova dönüştürülen bu işlerle milletin parası çarçur edilmesin” diye konuştu.
 
PROJEDE NELER VAR?
Konak’tan Yeşildere’ye uzanacak tünel hattının Konak girişi Bahri Baba Parkı’ndan, Yeşildere girişi ise Mehmetçik Parkı’ndan olacak. Yapım çalışmaları Yeşildere girişinden başlayacak. 2,5 kilometre uzunluğundaki tünel, çift yönlü kullanılacak. Tünelin giriş ve çıkışlarında kentin her yönüne alternatif geçiş güzergahı sunulacak. Güzelbahçe, Narlıdere, Balçova ve Çeşme gibi İzmir’in batı yönünden sahil yolunu kullanarak gelen araçlar, Bornova, Buca, Gaziemir, Karşıyaka, Çiğli, Kemalpaşa ve Manisa yönüne gitmek için Konak Tüneli’ni kullanarak kent merkezine girmeden Konak’tan Yeşildere’ye bağlanacak. 3 yıl içinde tamamlanması beklenen tünelin açılmasıyla Konak-Yeşildere arasındaki mesafe 5 dakikaya inecek. Tünel sayesinde İzmir’in trafik yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerden Çankaya’nın araç yükü de azalmış olacak.Tünel, yaklaşık 150 milyon TL’ye mal olacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 30 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 27 Mart 2012 Salı 18:19

karşı çıkanlar tunel açılınca tunelden geçmesin...

Yorumu oyla      18      7  
Gerçekler 25 Ekim 2011 Salı 10:58

Biz bu projede çalışan mühendisler de malesef İnşaat Mühendisleri Odası üyesiyiz.Odanın CHP nin sözcüsü gibi hareket etmesinden dolayı yıllarca İzmir kaybetti.Bir CHP li olarak CHP ve onun sözcüsü gibi çalışan Odalar: Artık istediğiniz gibi rant sağlayamayacaksınız.Hizmet edin,saygı görün.Bu projenin tekniğe hiçbir engel durumu yok.

Yorumu oyla      17      9  
ahmet 23 Eylül 2011 Cuma 15:52

izmir e beş kuruşluk faydaları olamyanlar bırakında izmir inde vizyonu değişsin artık. izmirimiz her şeyin en iyisine layıktır.

Yorumu oyla      22      9  
ahmet 22 Eylül 2011 Perşembe 15:48

Mani zamanında Konak meydanının ortasına planı,projesi ve ruhsatı olmayan, standartlara aykırı bir altgeçit yapıldı ve yıllarca kimse ss çıkarmadı!

Yorumu oyla      18      9  
s 22 Eylül 2011 Perşembe 11:55

Medeniyeti getirmek AKP zihniyetine kalmışsa yandık.Biat kültüründen uygarlık çıkmaz.Ulaştırma bakanlığı zihniyeti tevekkül zihniyetidir.Oluşacak bir göçükte Allah a yüklerler işi .Maden kazalarında,depremde yaptıkları gibi.

Yorumu oyla      18      18  
HASAN TUFAN 22 Eylül 2011 Perşembe 09:31

İSTANBUL VE ANKARA'DA BİR KARIŞ METRO ÇALIŞMASINI YAPAMAYAN İKTİDAR BELEDİYELERİNİ HERKES GÖRSÜN, BİLSİN. MERKEZİ İKTİDAR DESTEĞİ OLMAYAN BÜYÜK PROJELERİ YAPMAK ZORDUR. AMA MERKEZİ İKTİDAR İZMİR BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİNİ BASKI ALTINDA TUTMAYA DEVAM EDİYOR.

Yorumu oyla      23      18  
tayfun 22 Eylül 2011 Perşembe 09:15

Anlasılan Ulastırma Bakanlıgı izmir de proje ile Aziz Başkana rakip olmaya calısacak ; rekabet kent için kazanım getirir ,izmir yıllardır dogru durust yatırım almadı geçte olsa bu bir kazanım olur. Ayrıca Buyuksehir bos durmuyor cok ciddi projelerle geliyor ,bu rekabetin sonucunda bir kazanan var o da İzmir ve İzmir'li...

Yorumu oyla      24      7  
flüoresancı 22 Eylül 2011 Perşembe 03:24

ampüller çatlasın. bu saçma projeyi yaptırmayacağız. halkın parasını sokağa attırmayacağız. yarın adliyedeyiz usul yönünden incelenmesi talebiyle dava açıyoruz bilginize. ŞPO haberleri çıkar bu hafta gazetelerde.

Yorumu oyla      17      23  
ahmet k 22 Eylül 2011 Perşembe 00:50

ampül izmirde yine havasını alacak boşuna gaza gelmeyin.

Yorumu oyla      19      24  
özbucalı 22 Eylül 2011 Perşembe 00:43

Buca belediye eski başkanı mimar cemil şeboy döneminde bu proje çok konulmuştu.Cemil başkanın bütün çabalarına rağmen dönemin Genel kurmay 2. başkanı çevikbir paşadan hatırladığım kadarıyla onay çıkmamıştı bir türlü ..hayırlısı olsun izmirimize

Yorumu oyla      22      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlhan Cavcav yoğun bakımda!
Solunum yetersizliği çeken ve akciğerlerinde ödem tespit edilen Gençlerbirliği ...
İzmir'de 2 kişi silahla yaralandı
Bornova’da bir otomobile düzenlenen silahlı saldırı sonucu 2 kişi yaralandı.
Son yılların en büyük operasyonu
Tunceli'de güvenlik güçleri terör örgütü PKK üyelerine karşı operasyon başlattı.
 
Eşini öldüren kuaföre müebbet istendi
Bornova’da, kendisinden yazlık ev almasını istediği için tartıştığı eşi ...
Hacca gidemeden kaza ayırdı
Karabağlar’da, yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarptığı ...
67 yıldır aynı mesleği yapıyor
Bergama'da 67 yıldır nalbantlık yapan Rüştü Nalbant, ilçede bu mesleği ...
 
Bayraklı'da korku dolu gece!
Bayraklı’da, evinin balkonunda alkol alan 47 yaşındaki Mustafa Bulgur, ...
İki hain saldırı: 1'i şehit, 5 kişi öldü
Bitlis ve Siirt'te PKK'nın saldırısında 5 kişi öldü. Bitlis'te Polis Meslek ...
Kansere neden olan 3 yeni gen bulundu
PAÜ Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alaattin Şen, 13 yıl önce yakalandığı ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva