HABERLER>EKONOMİ
8 Şubat 2012 Çarşamba - 09:41

Demirtaş: 'Tarihte brutüsler hep olmuştur'

Hareketli günler geçiren İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) Başkan Ekrem Demirtaş suskunluğunu bozdu.

Demirtaş:  Tarihte brutüsler hep olmuştur

İZMİR -  Yönetim kurulu üyelerinin istifa krizi, daha sonra disiplin krizi derken suların durulmak bilmediği İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaşanan süreci, Kasım ayında yapılacak seçimi, İTO Eğitim ve Sağlık Vakfı’ndaki gelişmeleri anlattı. Demirtaş, yakın çalışma arkadaşları olan ve disiplin kuruluna gönderilen Necmi Çalışkan, Hüseyin Payzin ve Erkan Güldoğan'a gönderme yaparak 'Tarihte brutüsler hep olmuştur' dedi.

İşte Hürriyet’ten Banu Şen’in röportajı…

- Kruvaziyerden kongre turizmine, kadar pek çok hayalinizi gerçekleştirdiniz. Hayallerin bitmediğini söylüyorsunuz... Bundan sonra sırada ne var?

- Proje çok aslında... Ama şu anda açıklanıp hemen karşı bir duruşa muhatap olmaması için belli olgunluğa gelmesi gereken projeler var. İzmir, gerçekten çok büyük potansiyele sahip. Neresine dokunursanız hazine çıkıyor. Bugün kirli paslı, önünden giderken bakmadığımız şeylere dikkat ettiğimizde aslında ne kadar değerli olduğunu görebiliyoruz İzmir’in. O nedenle, ne yapılsa İzmir’e az. İzmir gibi bir kent bu coğrafyada yok. Barcelona’ya gittiğiniz ve eskisiyle bugünü mukayese ettiğiniz zaman, neler olabileceğinin en güzel örneğini görüyorsunuz. Barcelona’da her gün bir kongre var. Her gün iki, üç kruvaziyer gemisi var. Her yer 12 ay turist dolu. O yüzden neden bir Barcelona olmayalım? Eksik bir şeyimiz yok çünkü.

- İzmir ile ilgili hayallerinizi konuşuyoruz. Ama bir yandan da görev süreniz doluyor. Kasım’da seçim var. Bütün bu hayalleri, projeleri başkası mı sürdürecek, yoksa başka görevde mi devam ettireceksiniz?

- Tabii bunu konuşmak için henüz çok erken. Ancak ben 1992’de oda başkanı oldum. Ama Yenişehir’deki İnşaatçılar Çarşısı’nı 1984’te inşa ettim. Yenişehir İş Merkezi, Batı İş Merkezi, İnşaatçılar Çarşısı’nı yapmaya başladığım zaman; Yenişehir’in o zaman ismi Tepecik’ti. Dolayısıyla benim odada başkan olmam gerekmiyor. Bugün herkesin rol kapmaya çalıştığı İTO Vakfı’nı 1988’de kurdum. Oda başkanı değildim kurduğum zaman. İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı’nı 1988’de kurdum. 10 binlerce kişiyi eğittim. Bugünkü pek çok turizmcinin eğitim aldığı yer İTO Vakfı’dır.

- Yasa gereği yeniden başkan olamayacaksınız ama çeşitli senaryolar, formüller üretiliyor...

- Hep konuşurlar, herkes konuşur ama bir şey yapmazlar. Yapılana sahip çıkmaya çalışırlar. Bir de tabii toz kondurmadan yapsalar bu işi yüreğim yanmayacak. Bunlar, Oda’nın bir takım olumsuzluklarla anılmasına yol açıyor. Bu da beni üzüyor. İTO Eğitim ve Sağlık Vakfı, İzmir’in ilk vakıf üniversitesini kurmuştur. Daha yapacağı çok iş vardır. Sağlık, eğitim konusunda... Bunu yapmak için İTO’nun başkanı olmak gerekmiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi 6 bin 500 öğrenciye erişmiştir ve bir dünya üniversitesidir. Ama hedefleri vardır. London School of Economics gibi bir başarıya sahip olacak kalitede bir eğitim düzeyine erişmesi için önünde bir yol vardır. Bu konuda çaba gösterilmesi gerekmektedir. Üniversiteyle ilgili çalışmada, İTO Başkanı olmak gerekmiyor. Aynı zamanda organize bölge çalışmaları var. 387 fabrikaya, İzmir’in en yakın altyapısı, en hazır organize bölgesini yaptık. Bu projeler bitmez. Çalışmalar bitmez. Kaldı ki İzmir Ticaret Odası’nın seçimlerine girmeme gibi bir engel de yoktur.

- Buradan hangi anlamı çıkaralım?

- Herkesin yerime geçmeyle ilgili düşüncesi olabilir. Saygı duyarım. Onun takdirini yapacak olan meclistir. Tabii ki Türkiye’de yasalar vardır. Yasalara hepimiz uymak durumundayız. Yasalar el verdiği oranda ben yine İzmir’e hizmet edeceğim yerlerde bulunurum.

- Yani katılacak mısınız Kasım’daki seçimlere?

- ‘Katılacağım’ demedim. ‘Katılabilirim, katılmama engel yok’ dedim. Yasalara göre nereye gelebiliyorsam, oraya gelirim. Ama tabii ki bunu yaparken meclis üyesi arkadaşlarımla ve benimle hareket eden, beni yarı yolda bırakmayan arkadaşlarımla konuşarak ne yapacağımıza karar veririz.

- Az önce beni üzüyor diye ima ettiğiniz de bu isimler, yarı yolda bırakanlar mıydı? Aile içi konuların TOBB’a taşınmasını mı kast ettiniz?

- 1992’den bu yana, benimle birlikte çıkılan yolda bırakanlar, geriye düşenler hep oldu. Yine olacaktır. Geçmiş dönemdeki karşımıza çıkan rakiplerimizin çoğu başkan yardımcılarımdı benim. Dolayısıyla bu dönemde olmasında da bir gariplik yok. Normaldir. Ama yol ve yöntemin bu olmaması gerekir. İTO’nun kurumsal kimliğine halel gelecek tutum ve davranışlar içinde olmamak gerekir. Arkadaşlarımızın buna da özen göstermesini ben isterim. Umarım onlar da aynı dikkati gösterir. Çünkü demokratik bir sistemdir. İnsanlar birilerine destek olabilir, birilerine karşı çıkabilir. Bu işin doğasında var. 10 yıllarca beraber olduğunuz kişiler de çoğu zaman karşınıza çıkabiliyor. Tarihte de çoktur bu. Tarihte Brütüs’ler hep olmuştur.

NELER OLDU?

İTO’da 2009’daki seçimlerden sonra Başkan Demirtaş, vekillerinin değişimli görev yapmalarını istedi ve iki yıl sonrasında mevcutların istifa etmesini istedi. Buna göre başkan yardımcıları Jak Eskinazi, Akın Kazançoğlu ve Sayman Necmi Çalışkan yılbaşı öncesinde istifalarını sundu. Ancak yaz tatilinin araya girmesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Yolgörmez’in vefatı nedeniyle istifa süresi gecikti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasip Soyarslan 8 Şubat 2012 Çarşamba 14:54

Oda başkanlarının koltuk sevdası bitmez.Bu sevdayı ancak kara toprak bitirir.

Yorumu oyla      12      6  
zeki 8 Şubat 2012 Çarşamba 14:48

El insaf be, yeter artık,hep sizlerin yüzünü mü göreceğiz,başka yüzler olmayacak mı? sizler artık heveslerinizi kaybettiniz,bırakın da hevesli olanlar biraz bir şeyler yapsınlar.Ben sizin yüzünüzden yıllarca oy kullanmadım,hep siz varsınız diye!!!

Yorumu oyla      12      6  
yazık 8 Şubat 2012 Çarşamba 13:12

yazıklar olsun bu ne hırs atatürk ne demişti bütün ümidim gençlikte sizler varken gençliğe sıra gelirmi aman siyasete falan girmeyin kimse oy vermez size

Yorumu oyla      13      6  
tarafsız okuyucu 8 Şubat 2012 Çarşamba 11:07

içinizdeki para hırsı ölmediği sürece sizin koltuk sevdanızda ölmez...

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO'da yeni gelişme: Dalan disipline verildi mi?
İTO Yönetim Kurulu üyesi Fatih Dalan'ın disiplin kuruluna gönderilmesi ...
Reklamcılar EXPO tanıtım ihalesi için birleşecekler
EXPO 2020 adayı İzmir, uluslar arası arenada önemli bir yere sahip olan ...
Agora AVM’den İzmir için yepyeni uygulama
2003 ten beri faaliyette olan Agora AVM ziyaretçilerine en kolay yoldan ...
 
Bankaların 2011 karnesi: 19.8 milyar TL kâr
Bankacılık sektörünün 2011 kârı yüzde 10.3 düşüşle 19.8 milyar TL olarak gerçekleşti.
Star Rafinerisi, ekonomiye can verecek
Socar Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu üyesi Kenan Yavuz, ...
Cep telefonu yenilemede Avrupa standartlarını zorluyoruz
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Başkanı Müjdat Altay, Türkiye'nin ...
 
İzmirli apartman yöneticileri profesyonelleşecek
İzmir'de profesyonel apartman ve site yöneticileri yetiştirmek üzere kurs açılacak.
Şok! Doğalgaz'da korkutan gelişme!
Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz akışı meydana gelen arıza nedeniyle ...
İzmirli sanayicinin enerji isyanı dinmiyor!
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva