HABERLER>TARIM
24 Ocak 2024 Çarşamba - 08:45

Çiftçiler arazi alamıyor, fiyatlar tavan… İzmir’de bir ilçede tarım yok oluyor!

Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, emlak piyasasında yaşanan hareketliliğin tarım arazilerinde ranta yol açtığını belirtti. Tarlaların fahiş fiyata satıldığını söyleyen Altıntaş, üretim yapmak isteyen çiftçilerin arazi alamaz hale geldiğini, verimli tarım arazilerinin de hobi bahçesi olarak feda edildiğini kaydetti.

Çiftçiler arazi alamıyor, fiyatlar tavan… İzmir’de bir ilçede tarım yok oluyor!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  Özellikle salgın sürecinde kırsal bölgelerde müstakil bir yaşam isteğinin arsa ve tarlalara yönelik talebi artırması ile artan enflasyondan korunma amaçlı somut varlıklara yatırım yapma arzusu konut dışı gayrimenkulde yaşanan artışların nedenlerinden oldu.

Öte yandan, emlak sektöründe, verimli tarım arazilerinin il dışından gelenlere satışının  yapılmasıyla oluşan rant nedeniyle üreticiler üretim yapmak için tarla satın alamıyor.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, emlak piyasasında yaşanan sorunların yanında kooperatif adı altında tarım arazilerinin hisseli satıldığını belirtti. Altıntaş ayrıca, tarım arazilerinin hobi bahçelerine feda edildiğini ifade etti.

AŞIRI FİYAT ARTIŞI VAR
Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, rant sağlamak isteyen bazı vatandaşların arazileri satışa çıkardığını belirterek, “Üretici zor durumda ancak satışa çıkaracak olsa öncelikli olarak arazisini değil traktörünü satışa çıkarır. Üretici tarla alamıyor. Aşırı bir fiyat artışı var. Menemen de buna dahil olmak üzere büyük bir rant var. Dışarıdan gelip arazileri hobi bahçesi olarak pazarlıyorlar. Kooperatif adı altında büyük paralara arazileri alıp kendi aralarında bölüşüp hisse bazında satış yapıyorlar. Buradan da çok büyük rantlar elde ediliyor. 1 milyon TL gibi rakamlar da duyuluyor, iki gün sonra da 850 bin TL’ye hemen satılıyor. Tarım arazileri, hobi bahçeleri adı altında feda ediliyor. Eskiden hisseli satışlar yoktu. Emlakçılar şimdilerde kanundan boşluk bulup kooperatif adı altında hisse bazında satış yapıyor. Yerel yönetimler de buna göz yumuyor. Menemen’de 850 tane yıkım kararı var. Maalesef cezalarla geçiştirilmiş. Bu da emlakçılara cesaret sağlıyor. Hızlı bir şekilde tarla sahiplerine değerinin üzerinde satış yapıldığı için artış büyük oldu” şeklinde konuştu.

EKONOMİNİN BOZUKLUĞUNDAN DEĞİL RANT DOLAYISIYLA SATIŞA ÇIKARILIYOR
Üreticinin sadece ekonomik dar boğazı dolayısıyla arazilerinin satılmadığını aktaran Altıntaş, “Çiftçiye, Ziraat  Bankası’nda krediler açık. Ekonomik durumlarının kötülüğü tarla satış boyutunda değil. Çiftçi bugünkü şartlarda ve fiyatlarla tarla alamıyor. Tire, Torbalı, Kemalpaşa’da bu sıkıntılar var. Çiftçinin ekonomik durumunun çok bozuk olduğundan değil büyük rant sağlandığı için satışa çıkarılıyor. Bu arazileri çiftçi almıyor rant sağlamak isteyen tarım dışı insanlar alıyor. Çiftçilik yapmayan, anneden babadan kaldığı için kiraya veren mal sahipleri var. Tarımla da uğraşmadıkları için kiraya vereceklerine de satışa çıkarıyorlar” dedi.

 
İzmir'de 'sanal vurgun' baskını!
 
İESOB ile İZTO, İzmir için proje üretecek!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Metin 27 Ocak 2024 Cumartesi 21:43

1993 1995 yılları arasında 93 milyon dekar olan buğday ekim alanları 2023 yılında 66 milyon dekara geriledi. 30 milyon dekar betona ve ranta yenik düşmüştür. Acile tarlalar yatırım aracı olmaktan çıkarılmalı yoksa edilecek yer kalmayacak . Tekirdağ bir örnektir. Her yer inşaat...

Yorumu oyla      1      1  
Hasan süslü 25 Ocak 2024 Perşembe 11:56

Üreticinin çıkardığı mahsul mandalin alan yok yarısı yere döküldü kalanida 2tl ye sattı ne olur bu parayla tesvigi kaldırın kaldırın kaldırın ürettiği mahsulü satabilisin eyer önlem alınmasa tarım bitiyor köylü ürettiği malı satabilsin dış pazar bulunsun devlete kazansın köylüden kazansın köylü gece gündüz çalışır üretir yeterki satabilsin

Yorumu oyla      1      1  
Hakan Yılmaz 25 Ocak 2024 Perşembe 00:03

Hobi bahçelerinin sayısının arttırılması gerekir. Insanlar betondan sıkılıp meyve ağacları dikiyor çilek kavun karpuz domates gibi ugraslarla hrm organik meyve sebze yiyor hem de vakit geçiriyor tarıma da faydası var insan sağlığına da . Avrupada da heryerde hobi bahceleri var

Yorumu oyla      1      1  
Şengül Uzun 24 Ocak 2024 Çarşamba 22:27

Ulucakta zeytin ağaçları katledildi. Bugün zeytinyağı fiyatı belli. Yarın betonları yer çocuklarımız. Torunlarımız. Sıkıntı yok. Malum herkes parayla gömülüp, bilinmeyen yaşamda .....

Yorumu oyla      1      1  
Mehmet Gürcan 24 Ocak 2024 Çarşamba 22:03

Hobi bahçeleri olarak yapılan yerleşim birimleri ciddi bir güvenlik zaafiyetidir. Bu yerler konut olarak görünmediği için kanun kaçakları ve suçlular için saklanma yerleri haline gelebilir. Fuhuş suçlarına da dikkat etmek gerekiyor. Kamu Güvenliği adına çok büyük risk içeriyor. Devletin acilen ònlem alıp tarımsal arazilerde ancak tarımsal üretim yapan kooperatiflerin kurulmasına müsade etmelidir. Arsa veya yapı kooperatiflerinin tarımsal arazi sahipliği önlenmelidir.

Yorumu oyla      1      1  
Ceml 24 Ocak 2024 Çarşamba 21:05

Hobi bahçesilerinin yasal dayanağı haline getirilen kooperatiflesme yoluyla tarım arazileri katlediliyor. Hiç bir yetkili bu rantcilara dur demiyor.. yakında edilecek yer toplanacak zeytinlik kalmayacak. Buranın karacaagac köyündeki bir kaç rantçı Kurnaz vatandaştan aldığı araziyi parselleyip parselleyip satıyor. Öyle ki parsel büyüklükleri 250 metreye düştü. Yetkililer etkisiz durumda. Güzel Izmirimiz katledilyor beyler.

Yorumu oyla      1      1  
Nevzat gül 24 Ocak 2024 Çarşamba 19:12

Sadece Menemen''mi Aydın vilayetinin bütün bağ ve bahçelerini arıcılar, karıcılar, hobi bahçesi adı altında Sadece hoş bir hafta sonu geçirecek piknikçilere peşkeş çekiliyor. Zirai yönden memleketin ekonomisine zerre katkısı olmayan bu çarpık uygulamayı dur diyecek bir Allah''ın kulu yok mu?

Yorumu oyla      1      1  
Yaşar Evlioğlu 24 Ocak 2024 Çarşamba 17:07

Yücel Altıntaş beyin tespitleri çok doğru ,hobi bahçeleri aşırı çoğaldı.Kesin önlem almak gerekir.

Yorumu oyla      1      1  
TC misafir 24 Ocak 2024 Çarşamba 16:00

Hobi bahçeleri Menderes ve Bucayı katletti. Hobi bahçeleri yasaklanmalı. Üretim olmayan tarım arazisine öncelikli destek verilmeli ve üretime alınmalı buna rağmen üretim yapılmıyorsa yüksek vergi alınmalı. Arazi kapatan al satçılara bizzat şahit oldum Çeşmede tarla vasıflı toplamda 400 dönümlük araziyi imar çıkacak beklentisiyle topladığını biliyorum İzmirin meşhur ailelerinden spor kulübü olan diye tüyo vereyim. Cesareti olan gazeteci araştırsın

Yorumu oyla      1      1  
Adıyaman 24 Ocak 2024 Çarşamba 13:55

Çok acil bir şekilde çözülmesi gereken bir sorun.ben çiftçiyim ve arazim yok.tarla icar ediyorum.üç beş dekar almak için milyonlar lazım.eğer bağevi hobi bahçesi vb olmazsa dönümü bir iki milyon olan tarlaların fiyatı inanın 100 ve 200 e düşer.yani on kat fazla fahiş paralar istiyorlar

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İcra sarmalı... İzmir’i bekleyen büyük tehlike!
Ekonomide yaşanan daralma, girdi maliyetlerindeki yükseliş tarım üreticilerini ...
Tarımsal girdi fiyat endeksi Kasım'da arttı
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), Kasım 2023 döneminde aylık bazda ...
Çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 495 milyon 566 bin lira ...
 
Konsey açıkladı: Çiğ süt fiyatına zam!
Ulusal Süt Konseyi (USK), yüzde 17,4 zamla çiğ süt tavsiye fiyatını 11,5 ...
Çiftçilerin kredi borcu yüzde 88 arttı!
TZOB Başkanı Bayraktar, 2023 yılında yapısal sorunların devam ettiğini ...
Karaburun’da festival öncesi misafirlere uyarı: Tarladan sakın koparma!
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, Karaburun Festivali öncesinde ...
 
Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği belli oldu
Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği bu yıl için 144 bin lira olarak belirlendi.
İzmir’de büyük katakulli!
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. ...
'4 milyar 708 milyon lira hibe desteği sağladık'
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: "2023'te 4 milyar 708 milyon lira ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva