HABERLER>EKONOMİ
5 Haziran 2024 Çarşamba - 23:04

500 ve 1000 TL'lik banknotlar mı geliyor?

Geçmişte 500 ve 1000 liralık banknot için çalışma olmadığını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Karahan, bu kez teknik analizler ile çalışmalar yapıldığını söyledi.

500 ve 1000 TL lik banknotlar mı geliyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu!nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Ekonomistlerin sık sık dile getirdiği, Türk lirasının değer kaybetmesiyle birlikte merakla beklenen 1000 TL’lik ve 500 TL’lik banknotların basımıyla ilgili açıklama yapan Karahan, “Bu kapsamda, küpür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz” dedi.

500 VE 1000 LİRALIK BANKNOT İÇİN ÇALIŞMA VAR MI?
“Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor” diyen Karahan , “Bir karar verildiğinde bu kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

'KKM KAYNAKLI ZARAR 833 MİLYAR LİRA'
Kur Korumalı Mevduatta (KKM) kademeli devam eden azalma öngördüklerini açıklayan Karahan, KKM kaynaklı zararın Merkez Bankası!nın faaliyet raporunda da yazdığını ve bu tutarın üstü kapalı olmadığını belirtti.

Karahan, "KKM kaynaklı zarar 833 milyar lira. Son dönemde kur makul seviyede gittikçe reel değerlenme oldukça KMM’nin yükü olmuyor. Yani kur ödemesi yapılmıyor. Son dönemde açılan yani 2024 yılında ya da ondan önceki birkaç ayda açılan KMM hesaplarına kur kaynaklı ödeme olmayacağını düşünüyoruz. Fakat geçen sene mesela mayısta açılan bazı hesapların vadesi uzun, mesela bir kısmının vadesi işte mayıs ayında geliyor, geçen yaz yaşanan kur artışı sebebiyle onların ödemesi şu anda yapılıyor. Dolayısıyla o kaynaklı yılın ilk 3-4 ayında yapılan birtakım ödemeler var. Ama bunlar dediğim gibi geçen sene haziran ve öncesinde açılan hesaplardan kaynaklanıyor” açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRET SORUSUNA YANIT 
Karahan, asgari ücretle ilgili sorulan sorulara da yanıt vererek asgari ücrette karar verici taraf olmadıklarına dikkat çekti. Karahan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Enflasyon hedeflemesi yaparken, tahminleri ve hedefleri belirlerken de tabii ki birtakım varsayımlar yapmak durumundayız. Ücretlerle ilgili ne olacağı konusunda, asgari ücret bunlardan bir tanesi ama daha genel olarak da düşünmek lazım. Bunu yaparken de daha önce yapılan açıklamaları baz alarak yaptık. Yani bizim burada bir tavsiye niteliğinde değil ifadelerimiz, sadece daha önce yapılan açıklamalar tek artış olacağı yönündeydi. Biz de bunları göz önünde bulundurarak tahminlerimizi yaptık. Bunu da şeffaflık çerçevesinde kamuoyuyla paylaştık, olan budur, onun ötesinde değildir.”

ÇALIŞANLARA VERİLEN PERFORMANS TAZMİNATI
Karahan, milletvekillerinin performans tazminatıyla ilgili sordukları sorulara ilişkin, “Başkan, Başkan Yardımcıları, Denetleme Kurulu üyeleri, Banka Meclisi üyeleri, Para Politikası Kurulu üyeleri performans tazminatı ödemesi almıyor, böyle bir şey söz konusu değil. Bu performans ödemesi, çalışanların bireysel performansını teşvik etme amacıyla kullanılan bir sistem. 1980’lerden beri uygulanıyor, yeni bir uygulama değil yani kırk yıldan fazla bir geçmişi var. 2023 yılına ilişkin de sorunuz olmuştu. Bir kere, her çalışanımıza vermedik, onu sormuştunuz, net olarak söylemiş olayım. Performansa göre, yüzdelik dilimlere göre ödemeler yapıldı. 1 ila 2 maaş arasında tazminat ödemesi yapıldı, bunu da açıklamış olayım. Bu da uluslararası uygulamalarla tutarlı, diğer merkez bankalarında da, ben de FED’de çalışmıştım benzer şekilde sene başında pe

 
Umuda yolculuk Bodrum'da son buldu
 
TBMM Genel Kurulu'nda 'Kayyım' tartışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk-İş Başkanı Atalay'dan vergide adalet talebi
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Yüksek enflasyon nedeniyle geçim ...
Bakan Şimşek: Ekonomide doğru yoldayız
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından paylaşımda ...
İranlıların rotası değişti… İzmir'e para yağacak!
Destinasyon İzmir Başkanı Bülent Tercan, İranlıların turizm rotası olarak ...
 
BES'le kredi kullanma dönemi başladı
Bireysel emeklilik sistemindeki (BES) katılımcılar birikimlerini "alacağın ...
Türkiye'de sera gazı emisyonu azaldı
Türkiye'de toplam sera gazı emisyonu 2022'de önceki yıla göre yüzde 2,4 ...
RTÜK dijital gelirlere odaklandı!
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ...
 
FAST'te yeni dönem: Ödemeler güvence altına alınacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), onay gerektiren ödeme işlemleri ...
Türkiye'ye 18 milyar dolarlık ek finansman!
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, halihazırda yürütülen ...
Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva