HABERLER>DÜNYADAN
16 Eylül 2024 Pazartesi - 22:43

4 günlük AP oturumu başlıyor

Von der Leyen'in yeni ekibini açıklaması ve Orban'ın genel kurulda konuşması beklenen AP oturumu bugün başlıyor. Dört gün sürecek oturum, AP milletvekillerini bir araya getirirken, salonda belirsizlik havası hakim.

4 günlük AP oturumu başlıyor

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) dört gün sürecek oturumu Pazartesi itibariyle başlıyor. Cinsiyet dengesi tartışmalarının ön plana çıktığı haftalardır süren çabaların ardından yeni ekibini açıklaması beklenen Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile genel kurulda hararetli bir karşılamaya hazırlanan Macaristan Başbakanı Viktor Orban başrol oyuncuları olacak.

Ancak von der Leyen'in yeni Komisyon üyeleri kadrosunun son dakikada çözülme riski taşıması ve Orta Avrupa'daki büyük sel felaketinin Macaristan Başbakanı'nı Strazburg'a gitmekten caydırma ihtimali her iki liderin de katılımı konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Von der Leyen, salı sabahı AP başkanı ve siyasi liderlerle yapacağı toplantıda 26 kişilik Avrupa Komisyonu üyesi aday ekibini ve onlardan yönetmelerini isteyeceği politika portföylerini açıklayacak.

Ancak pazartesi günü, bir dönem daha aday gösterilen Fransız Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton aniden görevinden istifa ederek, yarıştan çekildi ve von der Leyen'i adaylığını geri çekmesi için Fransa'ya şahsen lobi yapmakla suçladı.

Breton'un sosyal medya hesabında paylaşılan istifa mektubunda, "Fransa'dan ismimi geri çekmesini istediniz - hiçbir şekilde benimle doğrudan görüşmediğiniz kişisel nedenlerle - ve siyasi bir değiş tokuş olarak Fransa'ya gelecekteki Komiserler Koleji'nde daha etkili olacağı iddia edilen bir portföy teklif ettiniz," ifadeleri yer alıyor.**

Muhalefetin, hükümetin adayı Marta Kos'un yasal olarak gerekli olan onay duruşmasını engellediği Slovenya'daki siyasi çekişmeler de von der Leyen'in bir sonraki Komisyonu'na yönelik planlarını raydan çıkarma ve güçlü yöneticiyi belirsizlik içinde bırakma riski taşıyor.

Siyasette 24 saat uzun bir süre

Komisyon şu ana kadar von der Leyen'in, Kos'un adaylığı onaylanmadığı sürece portföyleri paylaştıramayacağı ihtimaline rağmen, gecikmeler nedeniyle bir kez ertelenen toplantıya katılacağı konusunda ısrarcı.

Komisyon'un baş sözcüsü Eric Mamer cuma günü yaptığı açıklamada, "Salı gününe kadar uzun bir süre var. Siyasette 24 saatin uzun bir süre olduğu söylenir ve bu kesinlikle kurumsal prosedürler için de geçerli," dedi.

Mamer ayrıca, yürütmenin Slovenya'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

Slovenya adaylarını onaylamadan önce von der Leyen'in portföyleri paylaştırması ihtimalinin düşük olmasına rağmen, "Niyet, salı günü konferansa gitmek ve Komisyon ekibini sunmak," dedi.

Orban, Macaristan'ın altı aylık AB Konseyi dönem başkanlığı kapsamında çarşamba günü Strazburg genel kuruluna hitaben rutin bir konuşma yapacak. Bu konuşma, AB yürütme organının pasaportsuz Schengen bölgesinin güvenliğini riske attığını söylediği, Macaristan'ın Rus ve Belaruslu işçilere kolay vize erişimi sağlama planlarına ilişkin Brüksel'de artan endişelerin ortasında gerçekleştirilecek.

AP milletvekilleri ayrıca, Venezuela'da temmuz ayında yapılan tartışmalı devlet başkanlığı seçimini ve ardından yaşanan siyasi krizi de tartışacak. Sağ eğilimli milletvekillerinin, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez'i meşru kazanan olarak tanıyan ve onaylanması halinde yasal bir ağırlığı olmayacak bir tasarıyı masaya yatırmaları bekleniyor.

Von der Leyen çapraz ateşte
Von der Leyen'in AP'deki siyasi liderlerle buluşması, Komisyon Başkanı'nın ekibini nasıl bir araya getirdiğinin parlamento tarafından daha fazla denetlenmesine olanak tanıyan yenilenmiş kuralların bir parçası.

Bu durum, von der Leyen'in üzerindeki portföyleri, yeniden seçilmesi sırasında kendisine destek veren Liberaller, Sosyalistler ve Yeşiller gibi Avrupa yanlısı ana akım partileri yabancılaştırmayacak şekilde paylaştırma baskısını arttırıyor.

Slovenya'daki siyasi çıkmazın, von der Leyen'in tüm politika portföyünü ve aday listesini açıklamasına izin verip vermeyeceğinden bağımsız olarak, von der Leyen'in bir sonraki yönetimindeki güç rolleri konusunda siyasi liderlerin baskısı altında kalması muhtemel.

Merkez sol Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubu, kendi EPP grubundan gelen adaylara, grubun hedefindeki kilit "sosyal" atımlar da dahil olmak üzere en etkili portföylerin verileceğine dair sızan haberler üzerine uyarılarda bulundu.

Grup ayrıca İtalya'nın adayı, aşırı sağcı Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri'nden (ECR) Raffaele Fitto'nun ağır bir ekonomik yetkiyle başkan yardımcısı yapılmasına yönelik sızan planları da kınadı. Sosyalistler von der Leyen'in ikinci dönemine desteklerini, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve aşırı sağcı müttefiklerinin kurumsal korkuluklarını muhafaza etmeleri koşuluna bağlamışlardı.

Kadın adayların eksikliği de dahil olmak üzere siyasi yelpazenin her tarafından bir dizi başka endişe dile getirilebilir.

Orban'ın yüzleşmesi
Orban'ın çarşamba günü gerçekleşmesi beklenen genel kurul konuşması aslında temmuz ayındaki genel kurul oturumu için planlanmıştı ancak Orban'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin oluşturduğu huzursuzluk nedeniyle ertelendi.

Hafta sonu Orta Avrupa'nın büyük bir bölümünü vuran sel felaketinin Macar başbakanın katılımını engelleyip engellemeyeceği şu an için belirsizliğini koruyor. EPP Başkanı Manfred Weber, Macar muhalefet partisi TISZA tarafından yapılan ve Macaristan dahil çok sayıda AB üye ülkesini etkileyen seller nedeniyle Orban'ın katılımının ertelenmesi teklifini destekledi.

Bu karşılaşma, AB milletvekillerinin Budapeşte ile Brüksel arasındaki gerilimi kaynama noktasına getiren bir dizi son açıklama ve eylem nedeniyle Orban ile doğrudan yüzleşmeleri için nadir bir fırsat olacak.

Salı günü AP milletvekilleri, Macaristan'ın "Ulusal Kart" işçi vizesi programını Rus ve Belarus vatandaşlarına açarak daimi ikamet yolunu açma kararını tartışacak.

AB yürütme organı bu uygulamanın pasaportsuz Schengen seyahat bölgesinin güvenliğini zedeleyebileceğinden ve "potansiyel Rus casus ve sabotajcıların AB'ye kolay erişimine" olanak sağlayacağından endişe ediyor ve Budapeşte'ye gönderdiği bir mektupla konuya açıklık getirilmesini istedi.

Euronews'e konuşan bir Komisyon yetkilisi, Macar hükümetinin bu mektuba yanıt verdiğini belirtti.

Budapeşte'nin Macaristan-Sırbistan sınırındaki düzensiz göçmenleri Brüksel'e taşımakla tehdit ettiği göç politikasıyla ilgili tartışmalar da Macar başbakanın öfkesini artırdı.

AB yürütme organı, planları AB hukukunun açık bir ihlali olarak kınadı ve Budapeşte'nin yasal yükümlülüklerine uymasını sağlamak için "tüm yetkilerini" kullanma sözü verdi.

Macaristan'ın tehditleri, ülkenin sığınma hakkını garanti altına almaması nedeniyle haziran ayında Avrupa Adalet Divanı (ECJ) tarafından verilen 200 milyon euroluk toplu para cezasına doğrudan bir misilleme niteliği taşıyor. Mahkeme ayrıca Budapeşte'den iltica politikalarını AB yasalarıyla uyumlu hale getirene kadar her gün için 1 milyon euro ödemesini istedi.

Macaristan şu ana kadar 200 milyon euroyu ödemek için bir son tarihi kaçırdı ve ikinci son tarih salı günü dolacak. Orban, AB'nin "AB'nin dış sınırlarını korumak" için harcadığı 2 milyar euroyu karşılayamadığı için hükümetine borçlu olduğunu iddia ediyor.

Venezuela oylaması
Venezuela'da temmuz ayında yapılan tartışmalı devlet başkanlığı seçimi salı günü görüşülecek ve milletvekillerinin perşembe günü bağlayıcı olmayan bir kararı oylamaları bekleniyor.

Bloğun 27 dışişleri bakanı,** Nicolas Maduro'nun yeniden seçilme iddiasını ortaklaşa reddetti ancak rakibi Edmundo Gonzalez'i meşru seçilmiş başkan olarak tanıma konusunda Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) katılmaktan da geri durdu.

Gonzalez o zamandan bu yana İspanya'ya siyasi sığınma talebinde bulundu ve İspanya Temsilciler Meclisi, Gonzalez'i meşru kazanan olarak tanıyan bir önergeyi kabul etmesine rağmen sosyalist başbakan Pedro Sanchez doğrulanmış kanıt eksikliği nedeniyle zaferini tanımaktan kaçınıyor.

Aynı siyasi bölünmelerin Strazburg meclisinde de ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Euronews'in ulaştığı taslağa göre, AP'nin en büyük grubu olan merkez sağ EPP, "Edmundo Gonzalez Urrutia'yı Venezuela'nın meşru ve demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı olarak tanıyan" ve tüm AB ülkelerini de aynı şeyi yapmaya çağıran bir önerge sunacak.

Önergede ayrıca, "AB ve üye ülkelerine Nicolas Maduro hakkında, işlediği tüm ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı uluslararası tutuklama emri talep etmeleri çağrısında bulunuluyor." (Euronews)

 
90'lık ninelerden uzun yaşam formülü!
 
TikTok için kritik süreç!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
NATO'dan İsveç ve Finlandiya'ya teklif
NATO, Finlandiya'da yeni bir karargah kurmaya hazırlanıyor. Karargahın ...
BM: Gazze'de ortak insanlığımız tehlikede
Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma ...
İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı!
İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nde bir grup Filistinliyi hedef ...
 
Putin imzaladı: Asker sayısı 1,5 milyona yükseldi
Rusya lideri Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin personel sayısını 1,5 ...
Dünyanın yaşayan en yaşlı insanı değişti
Japonya'da huzurevinde kalan Tomiko Itooka, 117 yaşındaki Maria Branyas'ın ...
Almanya'da yangın: 2 Türk hayatını kaybetti!
Almanya'nın Eberswalde kentinde çıkan yangında, bir Türk anne ile 5 yaşındaki ...
 
Dünyanın en yaşlı kedisi hayatını kaybetti
Dünyadaki en yaşlı kedi olarak ün salan 33 yaşındaki 'Rosie' isimli kedi, ...
Avrupa'yı Boris vurdu: En az 10 can kaybı!
Romanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Avusturya ve Slovakya, Boris Fırtınası'nın ...
Batı Afrika ülkelerinden pasaport kararı!
Batı Afrika ülkeleri Mali, Nijer ve Burkina Faso'dan oluşan Sahel Devletleri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva