HABERLER>DÜNYADAN
15 Ekim 2009 Perşembe - 00:00

'Maçta yenilebiliriz, diplomaside asla'

'Türkiye'ye küsme hakkımız yok', 'Maçta yenilebiliriz, diplomaside asla'', Bursa'da tarih yazıldı'... Bursa'daki buluşmanın Azeri, Ermeni ve dünya basınındaki yansımaları...’

'Maçta yenilebiliriz, diplomaside asla'

'Türkiye'ye küsme hakkımız yok', 'Maçta yenilebiliriz, diplomaside asla'', Bursa'da tarih yazıldı'... Bursa'daki buluşmanın Azeri, Ermeni ve dünya basınındaki yansımaları...’
 
İSTANBUL - Dün akşam Bursa'da oynanan Türkiye Ermenistan maçı ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’’ın Türkiye gezisi bugün başta Azeri ve Ermeni basını olmak üzere, dünya basınının da gündeminde yer aldı.
 
AZERİ BASINI TEMKİNLİ
Azerbaycan basını Serj Sarjkisyan’’ın Türkiye gezisini beklenenden daha temkinli karşıladı. Konuyla ilgili haberler, yorum ve analiz yazıları ile beraber verildi. Haberlerde Azerbaycan'da gerçekleşen Türkiye karşıtı protestolara da değinildi.
 
DAVUTOĞLU’’NUN ZİYARETİ DE GERGİNLİĞİ KALDIRMAZ
’‘Echo’’ gazetesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’’nun önümüzdeki hafta yapacağı Bakü ziyaretinin, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerindeki gerginliği ortadan kaldırmayacağını yazdı. Gazeteye göre, son gelişmeler analiz eden her bir Azeri politikacı Türkiye-Ermenistan açılımlarının Türkiye yöneticilerinin açıklamaları ile çelişkili olduğunu anlıyor. Bu yüzden Davutoğlu’’nun Azerbaycan Parlamentosu’’nda yapacağı konuşmanın realiteye dayandığını Bakü’’ye anlatmak ve inandırmak çok zor olacak.
 
ANKARA ÇOK YANILDI
’‘Zerkalo’’ gazetesi ise konuyla ilgili yorum haberinde, ’“Türkiye ile tüm ekonomik projeleri durdurma, doğal gaz ihracına son verme, ’‘Nabucco’’ projesinden vazgeçme gibi önerilerde bulunanlar aslında Azerbaycan’’ın çıkarlarına zarar veriyor. Dış politikayı gözden geçirme çalışmaları Bakü yönetimi adına çok daha akılcı bir seçim olur. AKP hükümetinin politikasını Türkiye ile özdeşleştirmek olmaz’” ifadelerine yer verdi.
 
Azerbaycan’’ın hiçbir zaman Dağlık Karabağ sorununu çözüm sürecini, Ermenistan’’ın Türkiye’’den toprak talebinden vazgeçme koşuluna bağlamadığına da dikkat çeken gazete: ’“Ancak şu bir gerçek ki, Erivan’’la diyaloğu başlatırken, ABD ve Batılı devletlerin Ermenistan’’a Karabağ konusunda baskı yapacağını uman Ankara yönetimi çok yanıldı. Her gelişmenin bir iyi yönü var. Türkiye’’nin Ermenistan açılımları sayesinden Bakü yönetimi Ankara ile ilişkileri duygusal yönlerinden arındıracak ve tamamen çıkarlara dayalı bir politika izleyecek’” ifadelerini kullandı.
 
TÜRKİYE’’YE KÜSKÜN OLMA HAKKINA SAHİP DEĞİLİZ
’‘Müsavat’’ gazetesi, Bakü’’de Türk yöneticilerin posterlerinin yakılması olaylarını kınayan muhalif liderlerin açıklamasını yayımladı. Açıklamada özetle şu ifadeler yer alıyor:
 
’“Azerbaycan’’ın en zor günlerinde Bakü’’nün yanında olan Türkiye’’ye küskün olma hakkına sahip değiliz. Türkiye yöneticilerinin hatalı adımları Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını getirmemeli. Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan ve Erivan’’a destek veren ülke liderlerine karşı yapılmayanı, Türklere karşı yapmak hiç doğru değildir’’.
 
KARŞILAŞMADA YENİLEBİLİRİZ, POLİTİKADA ASLA
Ermeni basını ise Bursa'daki maçı haftasonu Zürih'te imzalanan protokol çerçevesinde değerlendirdi.
 
Ermenistan Parlamentosu’’ndaki tek muhalif parti konumundaki ’“Naslediye’” (Miras) partisinin grup başkanvekili Step Safarya ise,’’News.am’’ e-gazetesine Bursa maçını değerlendirdi: ’“Karşılaşmadan yenik çıkabiliriz. Ama politikadan asla! Ermenistan diplomatları bundan böyle Türkiye karşısında savunma pozisyonunda bulunacak. Protokoller Ermenistan adına çok iyi koşullar içerseydi, Erivan yönetimi bir an dahi beklemeden belgeleri parlamentoda onaylattırırdı. Türkiye yönetimi diyalog sürecini kullanarak, Ermenistan’’a birçok konuda baskı uygulayacak.’”
 
BU DİYALOG İLE BATIYA DAHA SICAK BAKACAĞIZ
’“AZG’” (Millet) gazetesi Türkiye ile normalleşme süreci sonunda, Ermeni toplumunda yıllardan beri süren NATO karşılığının değişeceğini yazdı. Geleneksel olarak Rusya ile sıkı ilişkilerde bulunan Ermenistan vatandaşlarının Türklerle diyalog sayesinde Batıya daha sıcak bakacağını yazan gazete, normalleşme sürecindeki en büyük engelin Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili önkoşullar olacağına dikkat çekti.
 
’“Golos Armenii’” (Ermenistan’’ın Sesi) Türkiye yönetiminin Ermenistan açılımlarının Azerbaycan’’da Ankara karşıtı yankı bulduğunu, Zürih’’te çıkan protokol krizinin ise tüm dünyada Ermenistan’’ın zaferi olarak yorumlandığını yazdı. Serj Sarkisyan’’ın Türkiye’’ye giderek Ankara karşısından geri adım atmadığını kanıtladığını yazan gazete, dünya kamuoyunun tepkisi ve önemli uluslararası aktörlerin tutumunun süreci etkileyeceğini, nihai olarak Türkiye’’nin ’‘oyunun kurallarını değiştirmesine’’ izin verilemesi gerektiğini yazdı.
 
PROTOKOL KRİZİ DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR
'Tetr.am' ajansı ise Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın liderlik yaptığı Ermenistan Cumhuriyet Partisi Sözcüsü Eduard Şarmazanov'un Türkiye ziyareti değerlendirmesini yayımladı: ’“Sarkisyan protokollerin bir an önce onaylanmasını sağlama amacıyla gitti Bursa'ya. Dün Türkiye ile Ermenistan arasındaki 'futbol diplomasisi' süreci sona erdi ve ikili ilişkiler dönemi başladı. Zürih'te gerçekleşen 'Protokol krizi Ermeni diplomasisinin doğru yolda olduğunu bir daha ortaya koydu'.
 
BURSA’’DA TARİH YAZILDI
İngiliz Independent gazetesi maça dair haberini, "Tarih yazıldı: eski düşmanlar futbol maçında biraraya geldi" başlığıyla verdi.
 
Independent'ın Bursa'dan bildiren muhabiri Alexandra Hudson, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün maçtan önceki, "Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz" sözlerini öne çıkardı. Gazete, ikili ilişkilerin normalleşmesine her iki tarafta da karşı duran milliyetçi kesimler olduğu gibi, bunlara karşı direnenler de olduğunu yazdı. Ayrıca Azerbaycan’’ın da sürece muhalif olduğunu belirtti.
 
Türk ve Ermeni liderlerin ilişkileri onardıktan sonra birlik gösterisi yaptıklarını belirten Hudson, yazıda şu ifadeleri kullandı:
 
’“Maç öncesinde iki lider sıcak bir tokalaşma yaptı. İki halk Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin öldürülmesinin kini ile yüzyıldır bölünmüş olduğu için, bu tokalaşma sadece birkaç yıl önce düşünülemezdi bile."
 
ERMENİ LİDER FUTBOL DİPLOMASİSİ İÇİN TÜRKİYE’’DE
CNN ’“Ermeni lider futbol diplomasisi için Türkiye’’de’” başlığı ile verdiği haberde, Sarkisyan’’ın Türkiye’’ye gezi düzenleyen ilk Ermeni Cumhurbaşkanı olduğunu yazdı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’’ün CNN’’e özel açıklamalarına yer verilen haberde, Gül''ün "bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem açtığını" söylediği, ancak Türk-Ermeni sınırının 2010’’dan önce açılıp açılmayacağına ilişkin soruyu yanıtsız bıraktığı belirtildi.
 
Maçta Türk izleyicilerin sayısının Ermeniler’’dan daha fazla olduğuna dikkat çeken CNN, barış sürecine iki ülkedeki milliyetçilerin yoğun muhalefeti olduğunu da yazdı. Ayrıca Sarkisyan’’ın ABD, Fransa ve Lübnan’’da diaspora tarafından protestolarla karşılandığı da haberde verilen bilgiler arasında.
 
MECLİSLERİ DE GÜL VE SARKİSYAN KADAR CESUR OLSA
Alman Zeit gazetesinin internet sitesinde yer alan haber ise, ’“Futbol diplomasisi ile barışa’” başlığını taşıyor.
 
Zeit haberinde şu ifadeleri kullanıyor:
 
"Sahada futbol açısından mücadele bir hiç için veriliyor, çünkü hem Ermenistan hem Türkiye 2010’’da Güney Afrika’’ya gitme şanslarını kaybettiler. Ama siyasetçiler bu maçı büyük diplomasi için kullanıyorlar. İki takım da bu maçta daha başlama düdüğünden önce kaybetti. Ama iki ülke bu maçtan tarihi bir zaferle çıkabilir’“
 
Cumurbaşkanı Abdullah Gül’’ün de daha önce futbol için Erivan’’a gittiğini anımsatan yazıda, Serj Sarkisyan ve Abdullah Gül için, "Bu iki siyasetçi bugüne kadar büyük cesaret örneği sergilediler. Şimdi iki ülke meclislerinin de aynı cesareti sergilemesi umut ediliyor" ifadeleri kullanılıyor. (NTVMSNBC)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsrail'le bir 'Ayrılık' daha’…
TRT 1'de dün gece ilk bölümü yayınlanan ve Filistin topraklarında ...
Pakistan şok bombalarla uyandı!
Pakistan'ın doğusundaki Lahor kentinde silahlı kişiler 3 polis merkezine ...
Dugard her şeye rağmen gülebiliyor’…
11 yaşındayken kaçırılıp 18 yıl boyunca esir tutulup tecavüze uğrayan ...
 
'Kürtaj bağımlısından' itiraflar’…
ABD'de 17 yılda 15 kez kürtaj yaptırdığını itiraf eden bir kadın, ...
’“Bu üniversitede kadın erkek eşitliği yok’”
İsveç'te bir grup kız öğrenci, ülkenin önde gelen bir üniversitesini, ...
Opportunity üçüncü göktaşını buldu
ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Kurumu'nun Mars'taki robot-araçlarından ...
 
Asala Ermenileri mücadeleye çağırdı
Ermeni terör örgütü Asala, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan ...
AB Anayasa’’da değişiklik istiyor!
AB İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi açıklandı. Askeri darbe döneminin ...
ABD: Yakışık değil
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Anadolu Kartalı tatbikatının ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva