HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Şubat 2023 Çarşamba - 11:16

18 bin işçiyi ilgilendiriyor... İzmir'deki dev sözleşmelerde kritik gelişme!

Binlerce belediye işçisinin çalıştığı İZELMAN ve İZENERJİ’deki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri büyükşehir ve SODEMSEN tarafından teklif verilmemesinden dolayı arabulucuya gitti.

18 bin işçiyi ilgilendiriyor... İzmir deki dev sözleşmelerde kritik gelişme!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN ile İZENERJİ şirketlerinde örgütlü Genel İş İzmir Şubeleri ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yakın zamanda  başladı ve taraflar 5 kez masaya oturdu.

Ancak 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler ile 7 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZELMAN’da yetkili olan Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler arasındaki görüşmelerde parasal maddelerde bir ilerleme kaydedilemedi.

Oturumlarda sadece yakacak, aile ve öğrenim yardımları gibi maddelerde bir anlaşma sağlanabildi. Dün gerçekleşen oturumlarda da bir anlaşmaya varılamayınca arabulucu süreci başlamış oldu. Bir sonraki oturum arabulucuların çağrısıyla gerçekleştirilecek.



İZELMAN İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Temsilciler kurulunda hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağına göre sendika yönetimi günlük brüt ücretleri 300 ile 350 lira arasında değişen 4 farklı grupta çalışan işçiler için ilk 6 ay için yüzde 75 zam, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de TÜFE oranında zam ve artı yüzde 3 refah payı talep etti.

Yüzde 75’lik artış talebi  iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar kalemlerine de yansıdı.  Taslak sözleşme göre talep edilen iş riski primi 600 ile bin 350 TL arasında değişen rakamlara yükseltilmesi talep edildi.

Ayrıca yakacak yardımı (aylık) bin 100 TL’ye, yeni doğan çocuk yardımının 3 bin TL’ye, evlilik yardımının 1 cumhuriyet altınına, eğitim yardımının (yıllık) 5 bin 750 lira ile 10 bin 70 arasında değişen rakamlara, öğlen yemeği ücretinin net 100 TL’ye, birleştirilmiş sosyal yardımların ise aylık net 2 bin TL’ye yükseltilmesi taslak sözleşmede yer aldı.



İZENERJİ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.

Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.

Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL’ye yükseltilirken iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltildi.

Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi. 

 
Deprem uzmanı uyardı: Artçılara dikkat!
 
Bucaspor 1928’de Dumlupınar dönemi bitti
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İhsan 16 Şubat 2023 Perşembe 18:37

Bence kamu kurum ve kuruluşlarında belediye iktisadi teşekküllerine tüm sendikaları lav etmek gerekir

Yorumu oyla      3      3  
İhsan 16 Şubat 2023 Perşembe 18:36

Çok abartılı talepleri var ben onların bir de özel sektörde çalışmasını isterim o zaman oldukları yere şükrederler bugün izelman ve iz enerji personeli mesaisidir ikramiyesidir ek ödemesidir 15.000 liradan aşağıya maaş almıyorlar

Yorumu oyla      2      5  
Işsiz genç 16 Şubat 2023 Perşembe 08:29

Bu gün sendika üst yönetiminde olanların en yakınları belediye kadrolarında yüksek maaş ile yerleştiriyorlar,düşünün işçinin hakkını nasıl savunur?

Yorumu oyla      8      3  
Alirıza Akkuş 15 Şubat 2023 Çarşamba 19:52

Hayırlısı diyelim ama bugün ülkemizdeki enflasyon ve hayat pahaliliğini göz önünde bulundurmak lazım işçi ve emekçi insanlarında yaşama haklarının bir an evvel iyileştirilmesi lazım

Yorumu oyla      10      3  
danışıklı dövüş 15 Şubat 2023 Çarşamba 16:44

sendika yöneticileri ile belediye arasındaki danışıklı dövüşten başka bir şey değil...

Yorumu oyla      11      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den afetzede çiftçilere yem desteği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin ardından ...
Narlıdere'de afetzedeler için sosyal market!
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, depremzede yurttaşlar için dayanışma ...
'Umut Hareketi' 9'uncu gün raporu: Ne kadar yardım gitti?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kahramanmaraş merkezli iki ...
 
Depremzedeler, Bornova’nın misafiri
Bornova Belediyesi’nin, depremzedeler  için hazırladığı barınma alanlarında ...
Kınık-Polyak’tan depremzedeler için konteyner kent
Kahramanmaraş'ta art arda meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık  depremlerin ardından ...
CHP sıralarında fire… Meslek odalarının ‘Urla’ itirazına veto!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Şubat ayı olağan meclis oturumu Urla'da ...
 
Buca Belediyesi’nden depremzedelere sıcak yemek
Buca Belediyesi afet bölgesinde mobil mutfak kurdu. Belediye, 5 bin kişilik ...
İZSU'dan temiz körfez için ikinci ihale... Kuşlara ve balıklara yeni yuva!
İZSU, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde kokuya neden olan arazi temizlenmesi ...
İzmir Akdeniz Bienali ertelendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 Mart’ta başlayacak İzmir Akdeniz Bienali’ni ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva