HABERLER>POLİTİKA
18 Ocak 2012 Çarşamba - 16:23

150 bin İzmirli'yi ilgilendiren karara onay

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışması için alanlarını belirleyip Bakanlar Kurulu onayına sunduğu “Kentsel Dönüşüm Paketi” İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı.

150 bin İzmirli yi ilgilendiren karara onay

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ/ÖZEL - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun her gündeme geldiğinde istediği kentsel dönüşüm onayı talebinin ilk aşaması gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından hazırlanarak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen 9 farklı yerin 5'i için onay geldi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Büyükşehir’den gelen talebi imzalayarak Bakanlar Kurulu’nun onayına sundu. İçişleri Bakanlığı’nın resmi onayının ardından dönüşüm paketi ile ilgili hiçbir pürüz kalmazken son noktayı önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu verecek. Yaklaşık 30 bin konutun dönüştürülmesini öngören ve 150 bine yakın İzmirliyi ilgilendiren Bakanlar Kurulu kararırın ise birkaç gün içinde son şeklini alması bekleniyor. Bakanlığın kararı ile ilk etapta Menemen, Torbalı, Bayındır, Gaziemir ve Konak Cennetçeşme'de çalışmalar başlayacak. Paket içinde yer alan diğer 4 yerin bakanlık onayı ise birkaç gün sonra gelecek.
 
BAKANLIK NERELERİ ONAYLADI
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in onay vererek Bakanlar Kurulu’na gönderdiği yerlerin başında hükümetin Roman Açılımı kapsamında öngördüğü Torbalı, Menemen ve Bayındır’daki üç farklı dönüşüm alanı bulunuyor. Menemen Ahıhıdır Mahallesi’nde 515 adet yapıyı içeren 8 hektarlık alanda, Bayındır’ın Hatay Mahallesi’nde 2 hektar, Çırpı’da 8,2 hektar, Yenice Mahallesi’nde 2.9 hektarlık alanlarda, Torbalı Çaybaşı Mahallesi’nde ise 420 adet binayı kapsayan 6.3 hektar alanda projenin sınır çalışmaları yapılmıştı. Hazırlanan proje alanları, Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Şubat 2011 tarihinde Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmişti. Bakan Şahin’in onayladığı dosyada buraların tamamı yer aldı.
 
GAZİEMİR’E MÜJDE
Büyükşehir’in Ankara’ya gönderdiği pakette yer alan Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri’ndeki 121 hektarlık alan da vize aldı. Kamulaştırması tamamlanan Gaziemir Yeni Fuar Alanı’nın karşısında kalan bölgede, Gaziemir Belediyesi ile yapılan ortak çalışma sonucunda “kentsel dönüşüm ve gelişim alan sınırı” belirlenerek 14 Mart 2011 tarihli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanmıştı.  Onaylanan alan sınırı, 25 Nisan 2011’te bakanlığa sunulmuştu. Gaziemir’in kentsel dönüşüm sorununu çözecek en önemli alan da bu karar ile kesinliğe kavuşmuş oldu.
 
KARABAĞLAR DA VAR
İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanarak Bakanlar Kurulu’na gönderilen yerler arasında Cennetçeşme’de 47 hektar alanda kentsel dönüşüm uygulanması da yer aldı. Kentsel dönüşüm uygulanması planlanan bu alanda belirlenen sosyal ve kültürel etkinlikler için çok katlı bir merkez ile spor tesisleri gibi sosyal donatı alanları da aynen kabul edildi. Jeolojik etüd çalışmaları tamamlanan bölgede, zemin ve zemin üstü envanter çalışmaları tamamlanarak, bölge halkıyla anket çalışmaları yürütülmüştü. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında, yaklaşık 300 metrekare büyüklüğünde “Kentli Merkezi” açılarak çeşitli kurslar düzenlenmeye başlanan alanın planı bakanlığa 11 Şubat tarihinde gönderilmişti.
 
BAYRAKLI VE KARŞIYAKA
Bakan Şahin’in onayına sunulan fakat resmi olarak imzalanmayan paket içinde Karşıyaka Belediyesi tarafından önerilen projeler içinde yer alan bölge de yer aldı. Paket içinde yer alan Karşıyaka Örnekköy’de ise, 707 adet yapıyı içeren 18 hektarlık alanda kentsel dönüşüm uygulanması için Karşıyaka Belediyesi ile hazırlanan “Örnekköy kentsel dönüşüm ve gelişim alan sınırı” bakanlıktan onay aldı. Öte yandan yasanın çıkışından önce hazırlanan ve çalışmaları tamamlanan Bayraklı’daki kent dönüşüm çalışması Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen 60 hektarlık alanın 17 hektarlık bölümünde 562 adet yapı bulunuyor. Bölge bütününde yenileme alanlarını kapsayacak şekilde ulaşım etüdleri ve jeolojik etüd çalışmalarına başlanırken ulaşım etütlerinin tamamlanmasının ardından kentsel dönüşüm uygulama proje çalışmalarına başlanacak.
 
ROMANLARA MÜJDE
İçişler Bakanlığı hükümetin Roman açılımına karşı alternatif olarak Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Ege Mahallesi dönüşüm alanını da kabul gördü. Ege Mahallesi, Hilal- Yenişehir’de toplam 30 hektar üzerinde kentsel dönüşüm planlanlanmıştı. Farklı katlardaki konut tiplerinin adalar bazında yapılmasının öngörüldüğü planda park, pazar ve sosyal donatı alanları yapılması tasarlanıyor. Bu çalışmalar kapsamında Umurbey Mahallesi’nin ise “Liman arkası planları” ile kendi dinamiğinde değişebileceği öngörülmüştü.
 
YEŞİLDERE’YE ÇAĞDAŞ GÖRÜNÜM
Bakakanlık yine Yeşildere Vadisi kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, Konak Belediyesi tarafından 2001 yılında başlatılan “Ballıkuyu Kentsel Yenileme Projesi”nin 47 hektar büyüklüğündeki kısmında uygulama yapılması hedeflenen çalışmayı da kabul etti. 3 bin 685 adet yapıyı içerecek olan dönüşüm projesi için uygulama imar planına göre alanın büyük kısmının imar uygulaması ile tescili tamamlandı. Bölgede 25 bin kişilik çağdaş bir yaşam alanı tasarlanmıştı. Kadifekale’nin uzantısında bulunan “Yeşildere Heyelan Bölgesi”nde yaklaşık 2 hektarlık alan üzerinde kentsel dönüşüm uygulanarak yeşillendirme çalışması yapılması da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Daha önce bölgeyle ilgili mülkiyet sahipleriyle görüşmelerin devam ettiği açıklanmıştı. Öte yandan Yeşildere Caddesi ile Demiryolu arasında kalan, “Dericiler Bölgesi” olarak bilinen alanın 50 hektar büyüklüğünde bir bölümünde kentsel dönüşüm alan sınırı belirleme ön etüd çalışmaları da ayrıca belediye tarafından yürütülüyor.
 
UZUNDERE DE VAR
Bakanlık, Uzundere ve Yurtoğlu Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan, Batı’sında Uzundere Rekreasyon Alanı, güneyinde Aydın – Çeşme Otoyolu, doğusunda Eski İzmir caddesi ve bu yolu otoyola bağlayan bağlantı yolu ile çevrili alanda, Konak Belediyesince parselasyon planı yapılarak tescili sağlanan yere de onay verdi. Yaklaşık 32 hektarlık alanda yapılması düşünülen 500 adet yapının taşınmaz değerlemesine esas zemin üstü ölçümleri tamamlanmıştı.
 
KOCAOĞLU BİZİ ARASIN
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile geçtiğimiz günlerde görüştüğünü ve projelerin takibini yaptığını ifade eden AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, onayın İzmir’e hayırlı olmasını diledi. Büyükşehir’in paketinde yer alan 9 alan ile ilgili kararın kısa zamanda Bakanlar Kurulu’nun gündemine geleceğini anlatan Şengül, “Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu aylardır ‘dosyaları gönderdik ama ilgilenen yok’ diyordu. Görüldüğü gibi bakanlık ilk aşamayı bitirdi. Pakette yer alan 9 alandan 5'inin onayı geldi. Biz bu zamana kadar konuyu yanlış bir şekilde İzmirlilere anlatan Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı çalışmaları da yakından takip edeceğiz. Başkan Kocaoğlu, kenti ilgilendiren bir karar aldığında ya da Ankara ile ilgili bir istediği olduğunda CHP’li vekilleri değil doğrudan bizi arasın. Biz kendisine her türlü konuda yardımcı oluruz” ifadelerini kullandı.
 
SONA GELİNDİ
İzmir’in kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili yasal işlemleri adım adım takip ettiklerini ve meseleye önem verdiklerini anlatan Milletvekili Şengül, İzmir’in gecekondu ve çirkin görüntüden kentsel dönüşüm ile kurtulabileceğini belirten Şengül, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar İzmir’de devam ediyor. Zaten bakanlık Diyarbakır, İstanbul, Bursa ve İzmir’i öncelikli alanlar olarak ilan etmişti. Bu kapsamda çalışmalar sürüyor. En kısa zamanda bakanlığın çalışma alanları tamamlanacak” dedi. Şengül, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere diğer yerlerin bekletilmediği iddialarını ise yalanlayarak "Biz herkese eşit yaklaşıyoruz. İzmir'in projelerini engellememiz söz konusu bile olamaz" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa 19 Ocak 2012 Perşembe 17:05

evet bu kentefaydalı olacagı kesin işi bilen bir arkadaş anladıgım kadar tabi izmirliler olarak takipcisi olacagız bu konuların

Yorumu oyla      13      6  
marka 19 Ocak 2012 Perşembe 16:36

Fatih YAPAR beye izmiri ilgilendiren konuların takipçisi oldugu için sonsuz minnatdarlıgımı sunarım

Yorumu oyla      13      6  
MARKA 19 Ocak 2012 Perşembe 16:34

AYDIN ŞENGÜL BU KENDE BİR MARKADIR HERKES MARKA OLAMAZ GENEL BASKANIMIZ ONUN MARKALIGINI ÇOK KIYMETLİ BİR BAKANIMIZIN ARKASINDAN İKİNCİ SIRAYA KOYARAK KANITLAMISTIR İZMİR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KİŞİDİR BELKİ TBBM SEHİR PLANCISI OLAN VEKİL OLMA UNVANI İLK ONA NASIP OLMUSTUR VE BU KENTSEL VE SEHİRLERLE MODERN SEHİRLER YARATMA DA ÇOK FAYDALI OLACAKTIR ONUN KIYMETİNİ BİLMEK BİR İZMİRLİ OLARAK ONA SAHİP CIKMAK GÖREVİMİZ DİYORUM

Yorumu oyla      14      8  
ibrahim 19 Ocak 2012 Perşembe 12:01

kentsel dönüşüm hamlesi iyi bişey ama insanların bilmediği bişey var.bundan önce kadifekale için yapılan dönüşümde neler yaşandı bilen varmı.kimlere peşkeş çekildi bu konutlar.bizzat biliyorum.umarım kabul edilen iddianamede vardır hep bunlar.çünkü burda amaç vatandaşı düşünmek falan değil,rant sağlamadır.bundan öncekinde bu oldu.ben aleyhte ifade bile verdim.ordan biliyorum.

Yorumu oyla      14      6  
MARKA 19 Ocak 2012 Perşembe 11:30

SAYIN FATIH YAPAR BEYİ KUTLUYORUM BU EN KALBİ DUYGULSARIMLA YAZIYORUM SEN BU KETDE BİR MARKASU-IN FATİHİM KALEMİNE SGLIK YÜREGİNE SAGLIK DİYOREUM

Yorumu oyla      14      7  
ege 19 Ocak 2012 Perşembe 09:58

Süper haber bunlar, haberi yapan fatih YAPAR beyi kutluyorum teşekkürler çünkü yüzbinleri ilgilendiren konu bunlar. Haber gibi haber bravo...

Yorumu oyla      14      6  
ilden k.......l 18 Ocak 2012 Çarşamba 21:19

izmirin vekili böyle olmalı olaylara durumlara duyarlı haberdar olmalı yan gelip ankarada yatmamalı bu millet izmirin sorunlarını takip etsindiye size oyverdi kentsel dönüsümde en önemli bir sorun izmir için aydın beyi kutluyorum duyarlılıgından dolayı onu takip etmeye devam ediyoruz ben bir sosyal demokrat olarak modern cagdaş pozitif buldugum sayın sengülü kutluyorum

Yorumu oyla      26      12  
aydın sevindi 18 Ocak 2012 Çarşamba 20:09

balçovaya bir şey yokmu ne zaman olduli

Yorumu oyla      13      11  
Gökhan 18 Ocak 2012 Çarşamba 19:51

Mustafa ÖZDEMİR; bende söylediğiniz bölgede oturan biri olaraktan belediyeye bu konuda mail atmıştım..Nitekim daha önceden açıklandığı üzere Levent ve Gültepe'nin kentsel dönüşüm kapsamına alındığı belirtilmişti..Yani güzel günler yakın..

Yorumu oyla      20      7  
Sertaça 18 Ocak 2012 Çarşamba 19:36

Kimse Ne P adişah ne Sultan. Ama chp Millet Vekilleri Şimdi TÜZÜKTÜR, SEÇİMDİR Kendi Dünyalarına Dalmışlar.KOCAOGLU Gerekirse Arayabilir ÖNEMLİ OLAN İZMİRİN İŞİ GÖRÜLSÜN İŞTE ARADAKİ FARK BU. PARTİ FARKIYOK ÖNEMLİ OLAN HİZMET. YAPSIN DA YETERKİ İŞ BİTİRSİNLER. Bu Konuya Bu Açıdan Bakmak Daha Dogru Olur Gİbi Geliyor Bana.

Yorumu oyla      19      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’den Karabağ’a operasyon tepkisi
Bayraklı Belediyesi’ne düzenlenen operasyon, ilçedeki siyasi tartışmaları ...
CHP İzmir'de tüzük kurultayı tartışması
CHP’de genel merkez muhalifleri tarafından Olağanüstü Tüzük Kurultayı ...
Eyipişiren’den ‘sandık’ uyarısı
CHP Parti Meclisi üyesi Levent Eyipişiren, yaklaşan delege seçimleri öncesi ...
 
CHP’li Güven kadınlara umut oldu
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, sanki yarın seçim varmış ...
Çıray’dan rakamlarla ‘İzmir cezalandırılıyor’ tezi
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray İzmir yatırımlarının ...
İşte CHP'nin mahalle mahalle seçim takvimi
Delege seçimleri için geri sayıma başlayan CHP’de, ilçe ilçe sandık adresleri ...
 
Ömer Cihat Akay'a 4 dişli rakip
Ak Parti’de İl Başkanlığı yarışı, 5 adayla başladı. Akay’a kendi yönetiminden ...
Bodrum'da CHP'yi karıştıran skandal!
CHP üyesi 5 kişi, "haberleri olmadan sahte dilekçe ve imzalarla partiden ...
Bayır, Başbakan’a hakaretten yargılanacak
2011 genel seçimleri öncesindeki propaganda sürecinde, Urla seçim bürosunun ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva